"FIA, Şimdilik Red Bull'un Aracını İncelemiyor"

yazar:

kategori:

Renault motorlu RB6’nın, geçen Cumartesi günü Avustralya’da sıralamalarda egemen olmasının ardından McLaren’den Martin Whitmarsh, Red Bull’un kurallara aykırı bir sistem kullandığından şüphe ettiğini dile getirmişti.

Mercedes GP’den Ross Brawn da FIA’dan süspansiyon kurallarına açıklık getirmesini talep etmişti.

Red Bull’dan Christian Horner ise yanlış bir şey yapmadıklarını belirtmiş, her türlü hamleye hazır olduklarını söylemişti.

Blick gazetesine göre bu hafta FIA, Red Bull’un, deposundaki yakıt miktarına göre bir şekilde ayarlanabilen sisteme sahip olup olmadığını inceleyecek.

Blick: “Malezya GP’den önce kararın verilip verilmeyeceği belli değil”

Ama Alman Auto Motor und Sport’a göre ise FIA sözcüsü “Herhangi bir inceleme olmayacak” demiş.


Yorumlar

  1. Hayatında F1 seyretmemiş insanlar bu yazılanları okusalar McLaren i sütten çıkmış ak kaşık ve en çok ezilmiş takım olarak tanıyacaklar.McLaren, ne sütten çıkma ak kaşıkdır nede öyle kolay ezilebilecek yutulacak lokmadır.Sanırım RedBull ın hızıyla ilgili takıldıklları bir kısım var ve bu incelemeden sonra ortaya çıkabileceğinden böyle bir yaklaşımda bulunuyorlar.FIA incelemesinden sonra eciği-bücüğü ortaya çıkacağından RedBull un mekanik tasarımları anlaşılacakdır. F kanal ı uygulamadan daha basit bir kısımsa McLaren in işine gelir.F kanal ı tasarlamak daha zor ve zaman alıcı olduğu aşikar.

  2. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Ferrari nin esnek tabanı,Mclaren'in bilgi sızdırmasında tepelerine çöken geçen sene difizörü yasal kılıp,büyük takımların senesini rezil eden fia,bu sene yine Mclaren'in kanat ve difizörlerine bakmakta gecikmeyen,Ferrari nin jantlarına hemen el atan fia ne hikmetse konu Redbull olunca sessiz.Pilotlarda ilk 4,markalarda 1-2 bazılarını rahatsız ediyor.Mercedes birşey ypasın kesin onada bakar fia.Ama Redbull ya.Sanki taş tasa kolu yorulacak.Bir bak işte şikayet var.

  3. umit isbilen avatarı

    şimdi bu işe sinirlenenler geçen seneyi ne kadar çabuk unuttular, brawn'ın difüzörü, lewis'e söyletilen güvenlik aracı yalanları, hatta bir önceki sene mclaren ferrari casusluk skandaları, ama başka takımda henüz kesinleşmiş bir şey yokken herkes galeyana geliyor… ben yapayım ama başkası yaptı mı herkesten önce ben karşı çıkayım, bayaa enteresan…

    basın eksileri ama gerçek değişmez….

  4. kaan kaanhan avatarı

    şimdi bunu fia incelemiyor ama merak etmeyin McLaren çine sistemi yetiştirebilirse onu mutlaka inceler 🙂 horner aracımızda böyle bir sistem yok diye defalarca söyledi, belkide aynı işi görecek şekilde başka yoldan ayar çekiyorlar kuralların etrafından dolanmak mı desek. eninde sonunda öğrenecez ne olduğunu.

  5. bende tüm mclarenci ve diğer arkadaslara katılıyorum. FIA ferrari ve mclaren'in egemenlğinin yanına bir üçüncü takım koymak istiyor. Çünkü red bull herhangi bir şekilde geriye düşerse yine ferrari ve mclaren zirvede olacaklar. FIA da bunu kırtmak istiyor.

    Zaten kural,test,gelişim ve bütçe sınırlamaları olmasaydı Mclaren ve Ferrari'nin yanına kimse yaklaşamazdı. Çünkü gelişimin sınırsız oldugu yerde Ferrari ve Mclaren acık ara fark atarlar herkese.

    Artık FIA şimdilik incelemeyeceğiz falan demiş nasıl işse artık. Mclareni hemen incelediler daha öncede ne zaman itiraz olsa hemen inceliyorlardı. Difüzörü küçülttürdüler. F kanal sistemini incelediler. Bilmiyorum artık inceledikten sonrada onjektif bir karar çıkması da şüpheli. İllegal olsada legal denir. Zaten yükseklik ayarlayıcı sistem varsa illegaldir de bakalım ne zaman incelenecek. Red bull lehine cıkan bir karar herkesde bir parça şüphe bırakacaktır mutlaka. Çünkü dedigim gibi fia mclaren ve ferrari egemenligini durdurmayı amaclıyor. Önceden Ferrari egemenliğini durdurmak istiyorlardı bunu başardılar. Bakalım mclaren ve ferrari karşısında ne yapacaklar. Geç incelemenin amacıda Redbull'un olabildigince puan calmasını istiyor işte ilerisi için.
    ama Allah'ın takdiridir ki o araçla bile podyuma cıkamadılar.

  6. gerçekten çok ilginç fia'nın "incelemeyeceğiz" demesi. kardeşim ortada bir iddia var. bir takım, diğerini kurallara uymamakla suçluyor, diğeri böyle bir şey yok diyor. kural koyucu ve hakem pozisyonunda olan (daha doğrusu olması gereken) fia, görevini yerine getirmiyor. para mı vereceksin, kolun mu yorulacak; kimse senden fazla bir şey istemiyor ki, yalnızca hakemlik görvini yerine getireceksin.. neden bundan kaçınıyorlar çok ilginç. hatta mide bulandırıcı.

    mclarenci arkadaşlara tamamen katılıyorum. f kanal zımbırtısını incelemek için yemeden içmeden soluğu mclaren garajında alan fia, difüzör değişikliğini 2 hafta içerisinde yapmasını isteyen fia, takımın ismi red bull olunca duruyor. sanırım bazı arkadaşların dediği gibi, "rekabet içerisinde red bull'da olsun" diye yapıyorlar bunu. ama en başta bu olay, kendi kurallarını ve rekabet ilkesini, ahlakı, etiği…vs. bir çok değeri hiçe saymaktır. fazla çene çalmaya değmez, bu kurumun içindekilerin alayı şerefsiz zaten.

  7. Gerçi ferrarini birşey dediği yok,
    ben sadece mc laren deyince bazı arkadaşlar bizi fanatizmle suçluyorlar o yüzden ferrariyide katmak zorunda kalıyorum.

  8. Mc laren ve ferariden hızlı olmak suçmu,yıllardır f1 de heyecan yok diye hekes şikayet ederken,şimdi redbul hızlı diye oyunlar peşinde olmak ne kadar doğru olur,oldu olacak radar kursunlar pistlere,kim bu iki takımdan hızlı giderse hemen ceza kesilsin.

  9. can bundy (spa 2000) avatarı
    can bundy (spa 2000)

    Fia yeryüzündeki en politik kuruluşlardan biri.

    Eğer red bul şampiyonayı erkenden bitirecek bir avantaja sahip olsaydı, fia buna izin vermeyecek ve araçta kurala uygun olmayan bir parça bulacaktı.

    Ama McLaren ve ferrarinin durumuna bakıyor aralarına bir de redbulun girmesi hiç fena olmaz diyor ve şimdilik bir inceleme de bulunmuyor.

    Hiçbir zaman adaleti sağlayamayan bu kurum böyle bir gayemiz yok zaten diyor.

    Onların tek düşündüğü CVC'nin geleceğidir

  10. Sanki kuralları biliyormuşuz gibi,niye yüksek yada alçaklık tartışması yapıyoruz, kim ne biliyorsa yapsın fianın bir şey dediği yok ki,ne mc laren nede ferrari sızlanıp durmasınlar,kafaları basıyorsa öyle bir sisteme onlarda yapsın.

  11. umit isbilen avatarı

    F1 skandalları hep olmuş hep olacak sanırım… burda bazıları var ilginç bakmanızı tavsiye ederim…

    http://www.f1fanatic.co.uk/2007/07/12/ten-of-the-best-f1-scandals/

  12. kerim sisman avatarı

    kardeşim niye incelemiyorlar aracı. eğer birilerinin bi şüphesi varsa mutlaka incelenmeli. bundan kim zararlı çıkar. hem redbull da rahatlar. haklarındaki dedikodulara son vermiş olurlar. hemde milletin içi rahatlar. fia dan açıklama gelmiş inceleme olmayacak diye. bunu baştan söyleselerdi inceleme olmayacağını diğer takımlarda kural dışına çıksalardı. yoksa çifte standartmı var?

  13. mclarene gelince inceliyolar redbulla gelince inceleme gereği duymuyolar.kusura bakmasınlarda bu kadarda olmaz.adamlar kontrol edilebilen yükseklik ayarı kullanıyorlarsa bunun yarattıgı fark cok büyük.gercekden redbull yere değiyor sıralamalarda cok hızlılar.yarışta o kadar değiller.difüzörden cok daha büyük bir etkisi var bu sistemin.yere basma kuvvetini cok etkiliyor çünkü.

  14. Whitmarsh'ın gördüğü bişey varsa söylesin,öyle olabilir demeyle olmaz bu işler olabiliyorsa sende yap.

  15. Başkanı değişti ama F.I.A nın McLaren'e ve diğer takımlara yaklaşımı hiç değişmedi. Bizde olanı hemen inceler başka takımda ise asla inceleme ya da iş işten geçtikten sonra inceler…

  16. Aysel Cildaş avatarı
    Aysel Cildaş

    Bence Vettel şu anda 50 puanda olsaydı Redbull aracının incelemesi şimdiye kadar çoktan tamamlanmıştı,İyi puanlar alamadılar dokunmayalım biraz daha takılsınlar mantığı var sanırım.

  17. Yıllardır bu böyledir değişmesi imkansız artık mert merter.

  18. mert merter avatarı

    McLaren olsa idi cokk tan inceleyip sistemi iptal ederlerdi ama isin icinde baska takimlar oldugunda sekilde görüldügü gibi es geciliyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir