Newey, F-Kanal Sisteminin Güvenliğinden Endişe Ediyor

yazar:

kategori:

McLaren’in ardından diğer takımlarında kullanmak için üzerine yoğun bir şekilde çalıştığı F-naka sistemi ile ilgili Newey, pilotların, aracın yere basma kuvveti dinamiklerini değiştirmesi durumunda tehlikeler doğabileceğini öne sürdü.

Gazetta dello Sport’a konuşan Newey: “McLaren’in F-kanal (sistemi), akıllıca ve yeni bir yol açıyor. Bunun yanında güvenlik açısından da endişelerim var. Sistem, arka kanattaki yüklemeyi bertaraf edip onu etkisiz kılarak çalışıyor. Bir pilotu, normal yük şartlarını değiştirmek için ani hareketlere zorlamak, güvenlik sınırları içinde olmalıdır”

Endişelerine rağmen Newey, F-kanal sistemini Red Bul’a mümkün olan en kısa sürede taşımak amacıyla çalışıyor, çünkü sistemin düzlüklerde getirdiği avantaj büyük. Takım, kendi versiyonunu ne zaman hazır edeceğini tam olarak bilemiyor.

Horner: “Zor bir soru. Bir dönemde belli bir yenilikle birlikte birleştirilecektir. Çocuklar buna bakıyor”

“Ama karmaşık bir teknoloji. Bunu doğru yapmanız önemli. Çözümden memnun kaldığımızda üretime geçeceğiz”

Newey: “Bizim aracımız da dahil olmak üzere bir çok araç, çift katmanlı difüzör merkezinde tasarlandı. Gelişim ritmi yüksek ve yeni parçaları getirme hızı hâlâ işim temeli olmasını sürdürüyor.”

“F-kanal sistemine bakıyoruz. Nasıl çalıştığını anlamıştık ama uygun bir şekilde çalışmasını sağmala başka bir konu. bunu ne zaman piste taşıyabileceğimizi bilmiyoruz”

“Zor olan şey, McLaren, şasisini bu sistem etrafında tasarladı ama kurallar, şasiyi modifiye etmeyi engelliyor. Her bir yeni şey, şu anki yapı dahilinde olmalı”


Yorumlar

  1. firat savas avatarı

    ne kadar yararlı olup olmadığını artılarını eksilerini zannederim sadece araca adapte edilip görülebilecek bir sistem diğer takımlara kolay gelsin
    güvenli bulmaması pilotlarla ilgili kimisi başarabilir kimi başarılı kullanamayabilir ve konsantre eksikliğine neden olabilir gibi

  2. mert merter avatarı

    Newey yillarca McLaren icin arac tasarladin tasarladigin araclar hep %70 YARIS DISI KALDI.
    simdi seni Newey yapan takima aklin sira ayak yapiyorsun cin olmadan adam carpiyorsun senin sakladigin seylerin ortaya cikmasindan korkuyor olmayasin eyer yasal deyilse zaten kafadan 1 sn falan kaybeder gerilere düsersiniz McLaren in F-Kanal FIA tarafindan onaylandi gerisi hikaye ve simdiye kadar da birsey olmadi ,
    simdi sira sizin siztemi cözmekte ve galiba McLaren,ferari isi cözmüs bilemedin 2 yaris sonra veya CiN DE ARACLARA UYGULANABILIR:

  3. Newey diyorki; Kanada da Kubikanın geçirdiği kaza gibi kazalar yaşanabilir (unutanlar linklerden izlesinler).Ne demek istediğinide,mühendisler anlayabilirler.
    2007 deki McLaren in köprü kanat çözümünü BMW ve Ferrari zaten kullanıyordu.Şimdiki Mclaren in kullandığı gibi uzun kanatlarla bunu yapıyorlardı.Mclarenin düşük burnunun sayesinde o yapıyı ancak köprü kanatla araca adapde edebildiler.Çok yenilikcilikden bahsetmek isteyenler için iyi anlatılacak takımlardan bahsetmek isteyenler BMW den bahsetmeden geçmesinler.RedBull un şu anki (diğer pek çok yakım kullandı) pilot önündeki çıkıntılarını dahi iki kulakla denediler ve pilot görüşünü engelliyor diye yasak gelmişdi.
    BMW yi sevmezdim ama çok yenilikçi bir takımdı.Vilnevue kovdular ve yerine Kubica yı getirdiler Kubica kaza geçirip bir yarış dinlenmek zorunda kalınca (korkunç bir kazaydı) vetine bu gün en hızlı pilot olarak bahsedilen çocuk yarıştırıldı ve o gün çocuğun başarısını gören TorroRosso onu kapıverdi(Vettel).Kalkık burunlardan hava geçişleri,arka kanatdaki çalışmalar ve motor kapağıyla olan birleşimler ,ön kanat alternatifleri…(BMW nin çözümleri çok fazlaydı).Mclaren bu çözümlerin iyi bir uygulama takımıdır.

  4. Ben halen bu sistemin büyük fayda getirdiğine ikna olmuş değilim. Evet düzlüklerde ispatlı bir avantaj getiriyor peki pistlerin diğer noktaları.
    Mclaren'in bol virajlı noktalarda yavaş olmasının sebebi bu sistem midir kimse bunu bilmiyor. Bence diğer takımlar bu sisteme geçmekte acele ediyorlar. Değişik karakterde bir çok pist var ve bazılarında üst üste dar virajlar var. Bu noktalarda süre kaybedilecekse düzlük avantajı getirmesi neye yarar.
    En azından bence sezonun 2 nci çeyreğine kadar gözlemeliler bu sistemi. Büyük yatırım ve maliyet de getiriyor şimdilik buna ayıracakları vakti başka noktalara harcamaları bence daha ideal olur. Testler de yok, fabrikada bunun gibi sistemler için mükemmel viraj simülasyonları da yapılamıyor malesef. Bunu test günlerinde uygulayarak görebilirler ancak. Öyle tak çıkar bir sistem de değil bu.
    Evet misalen Redbull için düzlüklerde 15 km'lik ek kazanç getirmesi için uğraşmaya değer mi değer fakat başka noktalardan ters etkilenme oluşursa ne olacak. Aracın viraj süreleri düşerse veya pilot daha fazla zorlanırsa.
    Bilmiyorum bence çok acele ediyorlar. Sen onlardan daha mı iyi bileceksin diyebilir bazıları ama geçmişten bu güne çok aceleci davranıp da pişman olunan bir çok şey gördük. Mühendislerde bazen hata yapıyor.

  5. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    ne alaka osman! bunda haraketli aero parça yokki. newey güvenliği bu kadar düşünüyorsa işe dikiz aynalarından başlasaydı.

  6. mclaren, formula1 de ki en yenilikçi 2 takımdan biridir, diğer 2. takım devamlı değişir. bunun için çok iyi bir arge merkezleri var, bunu da çok güzel pratiğe yansıtıyorlar. yenilikçilik anlamında araçlara birçok defa eklemeler ile öncü oldular.
    bunlardan aklıma gelen 3 tanesini yazayım:

    -köpekbalığı yüzgeci (şu andaki tüm takımların kullandığı). bunu birkaç sene önce redbull aktif olarak kullandı fakat bu sistemi 80 lerde ilk mclaren kullanmıştı. daha sonra ise yeni tasarımlarında kullanmamışlardı. şu anda bu köpekbalığı yüzgeci sistemini daha da farklılaştırarak hava kanalı geçişleri ile f kanal sistemini tasarladılar.

    – 2007 de kullandıkları ön tarafta haricen tutunma sağlayan ön köprü kanat. bunu tüm takımlar daha sonradan kopyaladılar.

    – virajlarda çifte tutunma sağlayan karbon fren sistemi.(yanlış hatırlamıyorsam 1999 yılı)

    adrian newey e gelince, kesinlikle ve kesinlikle bu adamın mühendisliği çok iyidir. derseniz ki mclarendeyken çok fazla parçalanan dayanıksız araçlar yaptı. evet araçlar dayanıksızdı çoğu zaman, ama 2005 de çok hızlı bir araça sahipti, 2006 da ise mclarenin mercedes motoru yeterince verimli işler üretemedi. 2004 yılında ise devamlı patlayan bir mercedes motoru vardı.
    redbull daki tasarımları ise kesinlikle çok uç noktada güzel tasarımlar. geçen sene normal başlayan bir sezonda daha sonradan çok iyi bir şekilde hızlı araç tasarımı üretti. bütün sene şampiyonluk için yarışmasına rağmen, mclaren ve ferrari gibi araç tasarımına yarım sene önceden başlayan takımlardan daha hızlı bir araç çıkardı. şu anda formula1 in en köklü 2 takımı mclaren ve ferrariden çok daha hızlı bir araçla yarıştırıyor takımını.
    başarı tesadüf değildir.

  7. FİA bu sisteme izin verdiği anda mclaren yanlısı olduğunu açıkça gösterdi

  8. McLaren'in sistemini eğer kurallar içinde şasiyi modifiye etmenin yasak olması olmasaydı Red Bull kopyalardı diye düşünüyorum. Çift katmanlı difüzörü, karmaşık arka süspansiyonuna rağmen uzun süre çalışarak aracına takan bir takımdan söz ediyoruz. Tabi ki bu durum McLaren'in akıllı bir buluş yaptığı gerçeğini de değiştirmiyor.

  9. f kanal sistemi oldukçabaşarılı bir sistem çünkü ferrariler buttonu geçmekde zorlandı ve hamiltonda rakiplerini kolaylıkla geçti sadece sutilin arkasında zorlandı onunda nedeni lastikleri bitmişti ve mercedes motorlu bir arac düzlükde avantajlı, sutilde viraj çıkışlarında akıllı iş yaptı.

  10. MagicAlonso avatarı

    kapanmadan çok mclaren daha yüksek downforce ile yarışarak virajlardaki eksikliklerini böylelikle kapatıyorlar.Düzlüklerde de zaten avantajdan dolayı en azından diğer takımlar kadar veya onlardan daha hızlı oluyorlar

  11. Aslinda bu gibi aciklar icin takimlarin bastan dusunup kokpitte 2-3 delik birakmasi akillica olurdu, hatta akillica degil normal olurdu. Neden kokpitte 2-3 delik birakmamislar ki..

  12. forever-Mclaren   avatarı
    forever-Mclaren

    eğer neweyin bile aklı karışıyorsa demekki Mclaren yine devrim niteliğinde bir yenilikte bulunmuş. diğer takımlara kolay gelsin…

  13. kerim sisman avatarı

    sanki son yarışta fkanal sisteminin avantajı okadar ortaya çıkmadı. tamam mcklarenlar en hızlısıydı ama fark kapandı diğerleriyle

  14. Halil Akıncı avatarı
    Halil Akıncı

    Kolay gelsin Mr.Newey.

  15. kaan kaanhan avatarı

    3 yarış geçti henüz güvenlik sorunu ile karşılaşılmadı.sistem gayet temiz çalışıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir