Rally of Turkey – Cuma Seyirci Rehberi

yazar:

kategori:

Öncelikle şunu söyleyelim “Ralli başkadır”. Yarış yapılan etaplar doğa içerisinde olduğundan dolayı seyirci noktalarına ulaşmak biraz zor olabilir. Ancak bu zorluklara katlanırsanız çok keyifli bir gün geçirirsiniz. Aslında doğa ile mücadele etmekte ralliye keyif katan etkenlerden birisi.

Önceki seneler gibi ücretsiz olacağını düşündüğümüz bu rallide bazı etaplar biletli seyredilebilecekmiş. Her gün hem biletli seyredilebilecek hem de ücretsiz seyredilebilecek etaplar var. Ayrıca farklı ücretli etapları seyretmek istiyorsanız hepsi için ayrı bilet almanız gerekiyor. Bizim programımıza uyacak arkadaşların 5 bilet alması gerekiyor bu da 100 Lira demek. Ancak birde şöyle bir durum var. Söylentilere göre seyirci noktalarına tribünler kurulacakmış ve tribünden seyretmek için biletiniz olması gerekiyormuş. Ayaküstü ne kadar seyretme imkanınız olabilir bunu Cuma günü göreceğiz. Erken bilet almamanızda fayda var çünkü seyirci noktalarında da biletler satılıyormuş. Biz mümkün olduğunca fazla etap seyretmeye çalışacağız. Eğer aracınız varsa bizim peşimize takılabilirsiniz. Yada gün içinde kendinize alternatif planlar yapabilirsiniz.

Bilet konusunu geçtikten sonra ulaşım kısmına gelelim. Etaplara ulaşmak için fazla alternatif ne yazık ki yok. Ya kendi aracınızla geleceksiniz yada organizasyonun resmi taşıma servisleri ile geleceksiniz.  Servisler sizi Cuma günü Hallı etabına, Cumartesi günü Ulupelit etabına ve Pazar günü Mudarlı etabına götürecek. Bunun için taşıma bileti almanız gerekiyor. Ayrıca taşıma biletlerini 13 Nisan’a kadar almalısınız. Taşıma biletlerinin gittiği etaplar ücretsiz olanlar. Dolayısıyla etabı seyretmek için ekstra bir ücret ödemenize gerek kalmayacak. Eğer aracınız yoksa taşıma servisleri gayet makul bir çözüm. Ancak gün içinde etap değiştiremeyeceğiniz için biraz dezavantajlı. Yinede 20 Liraya etaba gidip seyredebilirsiniz gayet pratik bir çözüm.

Eğer aracınız varsa bizce kesinlikle araçla gelmelisiniz. Ralli araçları gün içerisinde aynı etaptan 2 kere geçiyor. Etap başlama saatleri dikkate alınarak kendinize bir program yaparsanız WRC araçlarını birden fazla noktada ve 2 kereden fazla olarak seyredebilirsiniz.  Ancak etaba ulaşmak için yolları iyi analiz etmeniz ve önceden hazırlık yapmanız gerekmekte. Bu yazıda mevcut haritalardan ve Google Earth uygulamasından örneklerle size elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağız.

Cuma günü Programı

Etap
Adı
Mesafe
Saat / İlk Araba
16 Nisan 2010 Cuma
SS 1 – 5
15,66
09:03 / 14:00
SS 2 – 6
8,23
09:46 / 14:43
SS 3 – 7
13,52
10:14 / 15:11
SS 4 – 8
9,60
10:57 / 15:54
SS 9
SSS İSTANBUL*
2,20
19:57

Rallinin Cuma programı bu şekilde. Haritaya tıklayarak seyirci noktalarını görebilirsiniz. Etap isimlerine tıklayarakta ayrı ayrı etap haritalarına ulaşabilirsiniz. Darlık ve Bozgoca etapları biletli olacak. Hallı ve Karabeyli ise ücretsiz.

 

Ücretsiz Etaplar olan Karabeyli ve Hallı günün 2. ve 4. etaplarıdır

Karabeylide sadece start ve stop noktalarından ralliyi takip edebilirsiniz. Yani izlenecek pek birşey yok diyebiliriz. Ama start için bekleyen pilotları yakından görebilirsiniz.

Hallı üzerinde D2 ve D3 noktaları seyir açısından oldukça güzel. D2 ve D3 noktaları için verilen bilgiler şu şekilde.

Hallı D2 Osmanköy Asfalt Geçişi
Teke’den sonra yaklaşık 6,5 km ilerlenir ve sağa, Osmanköy’e doğru sapılır. Bu noktadan sonra 1,5 km gidilerek seyirci noktasına varılır. Araç park etme açısından geniş bir alan söz konusudur.
* Asfaltın üzerinden atlama noktası bulunmaktadır ve her iki tarafa doğru da takriben birer kilometre görüş alanı mevcuttur. Seyir zevki ve fotoğraf alabilme açısından çok müsait bir noktadır.

Hallı D3 Yazımanayır
Teke’den sonra yaklaşık 2 km gidilir ve Yazımanayır köy girişinden sağa dönülür. 1,5 km boyunca asfalt yolda gidilerek ulaşılan noktadır. Otopark açısından, geniş bir alan mevcuttur.
* Bu noktada da, Osmanköy’de olduğu gibi atlama ve her iki tarafa doğru uzun seyir alanı mevcuttur. Rallinin seyir zevki yüksek olan yerlerinden biridir.

 

Ücretli Etaplar olan Darlık ve Bozgoca günün 1. ve 3. etaplarıdır.

Bu etaplara özel araçla gitmelisiniz ve aracınız varsa daha fazla etap seyretme şansına da sahip olacaksınız. Darlıkta etabın büyük bir bölümünü seyrettikten sonra 10:57 de başlayan ücretsiz Hallı etabına giderseniz öğleden önce 2 etap seyredebilirsiniz. Öğleden sonra içinde aynı şekilde 2 farklı etap seyretme imkanınız olacak. Aynı zamanda öğleden sonra etabın farklı noktalarından da seyredebilirsiniz.

Bozgoca günün 3. etabı ve 10:14 de ilk araç start alacak. İsterseniz Karabeyli de bir kaç aracın startını seyredip ondan sonra Bozgoca’da ki yerinizi alabilirsiniz. Hallı etabını da seyretmek istiyorsanız Bozgaca etabından erken ayrılmanız gerekmekte. Yine öğleden sonra da benzer bir plan yapabilirsiniz. Tabii 2 farklı etabı seyretmek istiyorsanız diğer etaplara yakın olan B2 noktasını tercih etmelisiniz B3 noktasında geç kalabilirsiniz.

 

Darlık A2 Mezarlık:
A2-1) İstanbul Park’tan Göçbeyli istikametine doğru gidilir ve daha sonra Ovacık, Mudarlı ve Darlık tabelaları takip edilir. Darlık Köyü’nden 300 metre sonra gelinecek kavşaktaki mezarlık yanından takriben 1 km inilerek seyirci alanına gelinmiş olunur.
A2-2) TEM otobanında ilerlerken, Çekmeköy-Sarıgazi-Şile sapağından çıkılır ve Şile istikametinde, yaklaşık 30 km boyunca yola devam edilir. Avcıkoru kavşağından (filli kavşak) sağa dönülerek Kömürlük, Kervansaray, Bıçkıdere, Oruçoğlu ve de daha sonra da Darlık istikametine doğru devam edilir. Darlık mezarlık kavşağından, sola doğru, toprak yola dönülerek 1 km inilerek ulaşılan alandır.
* Geliş ve gidişin 500’er metre görülebildiği, seyirci alanının tam önünde geniş bir U virajın dönüldüğü yer. Bu noktada, seyir ve fotoğraf alma imkanları son derece elverişlidir.

 

Darlık A3 Asfalt Geçişi:
Darlık’tan çıkıp Teke istikametinde ilerlerken, Darlık’tan çıktıktan sonra takriben 8. kilometrede (etabın 11. kilometresinde bulunan) asfalt yol üzerindeki seyirci noktasına varılır. Otomobiller görevlilerin gösterdiği yerlere park edilmelidir.
* Bu noktada, çok güzel bir atlama ve uzun bir görüş alanı mevcuttur.

 

 

Bozgoca B2 Su Geçişi:
B2-1) İstanbul Park’tan Göçbeyli, Ovacık, Mudarlı, Darlık istikametinde ilerlenir. Darlık’tan sağa dönülerek Teke, Teke’den Karabeyli, Karabeyli’den sonra Manşar Mahallesi’nden sağa dönülerek yaklaşık 2 km sonra seyirci alanına gelinir.
Alternatif bir güzergah olarak; Teke’den devam ederken Karabeyli – Gökmaşlı kavşağından sağa dönülerek takriben 5-6 km gidildikten sonra, sağ tarafta şantiye kalacak şekilde, soldaki İmrenli �Manşar Mahallesi tabelasından dönülerek 1,5 km sonra varılan seyirci alanıdır. Otomobiller görevlilerin gösterdiği yerlere park edilmelidir.
B2-2) TEM otobanında ilerlerken, Çekmeköy-Sarıgazi-Şile sapağından çıkılır ve Şile istikametinde yola devam edilir. Yaklaşık 55 kilometre gidilir ve daha sonra Çayırbaşı, Kabakoz istikametine yönelinir. İmrenli’ye gelmeden evvel, Karabeyli Köyü’ne doğru sağdan devam edilir. Manşar Mahallesi’nden sola dönülerek yaklaşık 2 km sonra seyirci alanına ulaşılır.
* Otomobillerin gelişi 300-400 metre boyunca görülebilir. Etabın bu noktasında otomobiller, su içinden geçerek tırmanmaya başlıyor. Bu tırmanma kısmı, takriben 700-800 metre boyunca izlenebilir. Fotoğraf alma imkanı ve seyri zevkli olan bir alandır.

Bozgoca B3 Seyirci Noktası:
B3-1) İstanbul Park’tan Göçbeyli, Ovacık, Mudarlı, Darlık ve Teke istikametinde ilerlenir. Karabeyli’ye doğru devam edilir. Daha sonra Gökmaşlı’ya yönelinir. Gökmaşlı’dan sonra, Bozahlat Köyü’ne doğru devam edilip köyün çıkış tabelasından sonra, solda bulunan stabilize yolda 4 kilometre gidilerek seyirci noktasına varılır.
B3-2) TEM otobanında ilerlerken, Çekmeköy-Sarıgazi-Şile sapağından çıkılır ve Şile istikametinde yola devam edilir. Yaklaşık 55 kilometre gidilir ve daha sonra Çayırbaşı, Kabakoz, İmrenli, Karacaköy ve Bozgoca tabelaları takip edilir. Bozgoca’dan sonra, Şuayipli, İsaköy istikametinde devam edilir. Bozahlat Köyü’nün girişinde sağ taraftaki stabilize yolda 4 kilometre gidilerek seyirci noktasına ulaşılır.
* Uzun menzilli görüş alanına sahiptir. Çok güzel fotoğraf alınabilecek yerler vardır.

 

Cuma Günü Bizim Programımız şu şekilde olacak

Sabah Darlık A2 noktasında yerimizi alacağız. İlk 10 aracı seyrettikten sonra Bozgocaya doğru yola çıkacağız. 20 km mesafede ki Bozgoca B2 noktasına geçeceğiz. Orada da WRC araçların geçişini seyredip Hallı D2 yada D3 noktasına geçeceğiz.

Öğleden sonra tekrar benzer bir program uygulayabiliriz. Bu sefer Darlık A3 noktasında WRC araçlarının geçişini seyredip Karabeyli de bir kaç start seyredeceğiz. Yada Karabeyliyi yine atlayıp Bozgoca B3 noktasına geçeceğiz. Oradan da Hallı D2 yada D3 noktası.

Trafik ve yol durumuna göre anlık kararlarda alabiliriz yolda geçireceğimiz vakitler oldukça kısa.

Gün sonunda ise Kadıköyde ki Süper Özel Etapa gidiyoruz. Oraya geçmeden önce vaktimiz olursa servisede bir uğramayı düşünüyoruz.

Ek Bilgiler ve Dökümanlar

Bu büyük harita 3 günün etaplarını, Pendik Servis, Kadıköy SSS ve etaplar arasında kullanılacak bağlantı yollarını gösteriyor. Eğer aracınızla gelecekseniz bu ve diğer haritaları yanınızda bulundurmalısınız. Çünkü etaplar arasında kaybolabilirsiniz ve zaman çok kısıtlı. Haritaların çıktısını alırsanız ayrıntıları göremeyebirsiniz. Mümkünse dijital ortamda yanınızda taşımak daha faydalı olacaktır.


Bu iki harita ise Cuma etaplarına ve Kadıköy SSS’e nasıl ulaşacağınızı gösteriyor.

Ayrıca buraya tıklayarak indireceğiniz kmz dosyası ile Google Earth programı üzerinde Etapları ve Seyirci noktalarını görebilirsiniz. Bu sayede gideceğiniz yerleri daha iyi keşfetme şansınız olacak.

Etaba giderken Türk Bayrağınızı unutmayın. Yağmur ihtimali için üstünüze uygun birşeyler alabilirsiniz. Araçlar yoldan fazla miktarda toz kaldıracağı için şapka ve toz maskesi kullanabilirsiniz. Fotoğraf makinanızı veya kameranızıda getirirseniz güzel görüntüler yakalayabilirsiniz.

Etaplar arası yer değiştirirken zamanlama çok önemlidir daha fazla etap izleyeceğim diye bazı etapları da kaçırabilirsiniz. O yüzden programınızı yaparken daha risksiz yada esnek tercihler yapmanızı öneniririz.

Bilgilerin büyük kısmı Rally of Turkey resmi sitesinden alınmıştır. Daha ayrıntılı bilgi için http://www.rallyofturkey.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs424.snc3/24499_112399855452831_100000484515234_211384_3125237_n.jpg

 

 

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir