Rally Of Turkey – Pazar Seyirci Rehberi

yazar:

kategori:

Pazar günü rallinin son günü ve 3 farklı etap bulunuyor. İlk önce Deniz ve Mudarlı etapları geçilecek sonrada sonrada hızlı Ballıca etabı geçilecek. Bugün sadece Ballıca etabı ücretli. Günün sonunda da Pendik servis alanında Podyum yapılacak ve yarış bitecek.

Pazar Programı

Etap
Adı
Mesafe
Saat / İlk Araba
18 Nisan 2010 Pazar
SS 18 – 21
16,76
09:13 / 13:12
SS 19 – 22
21,32
09:51 / 13:50 
SS 20 – 23
19,22
10:39 / 14:38

Ne yazık ki program yapmak için fazla alternatif bulunmuyor. Denizli etabı J1 noktası gayet güzel olsada oradan çıkıp Mudarlı etabına yetişemezsiniz. Ama Ballıca etabına gitmek için bolca vaktiniz olacak. Öğleden sonra ise Mudarlı etabını izleyip Ballıca etabına gidebilirsiniz. Gayet hızlı olan Ballıca etabı üzerinde bir çok seyir noktası bulunuyor.

Şimdi isterseniz seyirci noktalarına tek tek bakalım.

 

Ücretsiz Deniz Etabı

J1 Start

TEM otobanında İzmit istikametine giderken, Şekerpınar-Çayırova çıkışından; Balçık-Mollafenari-Denizli istikameti takip edilir. Denizli’nin içinden, takriben 1 km çıkıldıktan sonra tepe üstünde, sol tarafta kalan nokta START noktasıdır.
* Buradaki seyirci noktası, etabın içindeki baraj gölünün kıyısında; takriben 2-2,5 km’lik seyir imkanı sunan, bol viraja sahip, estetik ve seyir kalitesi çok yüksek olan bir alandır.



J2 Finiş

Bu nokta seyirciler açısında çok da cazip olmamakla beraber, FİNİŞ noktasına Cumaköy üzerinden ulaşılabilir.

Ücretsiz Mudarlı Etabı

K1 Start:

K1-1) İstanbul Park istikametinden Göçbeyli’ye doğru devam edilir. Göçbeyli’den sağa dönülerek, Ovacık – Mudarlı istikametinde ilerlenir. Ovacık Köyü’nden yaklaşık 3 km sonra sağ tarafta START noktası bulunmaktadır. Araçlar START noktasının bulunduğu kavşaktan sonraki asfalt üzerinde bırakılır ve yaklaşık 200 metre yürünerek seyirci noktasına ulaşılır.
K1-2) Şile tarafından gelirken sırasıyla Teke, Darlık ve Mudarlı tabelaları takip edilir. Mudarlı’dan sonra yaklaşık 4 km gidilir ve sol taraftaki START noktasına ulaşılır.
* Takriben 400 metre seyir alanı sunan, virajlı ve fotoğraf çekme imkânının bol olduğu bir seyirci alanıdır.

K2 Turkcell Direği:

K2-1) Göçbeyli tarafından gelirken, START noktasından girmeden, asfalt üzerinde 1 km daha devam edilerek sağ taraftaki büyük Turkcell direğinden dönülür ve yaklaşık 400 metre kadar içeride kalan seyirci alanına varılır.
K2-2) Şile tarafından gelirken, Teke, Darlık ve Mudarlı istikametinde ilerlenir. Mudarlı’dan yaklaşık 3 km sonra, soldan tepe üstünde kalan Turkcell direğinden içeri girilir.
* Göçbeyli’den gelirken Ovacık Köyü’nü geçtikten sonraki büyük direğin bulunduğu noktadan girilip 400 metre yürünülmesi ile ulaşılan noktadır. Ormanın içinde, çok sert 3-4 virajın izlenebildiği bir seyirci alanıdır. 

K3 Finiş:

K3-1) Göçbeyli tarafından gelirken, Mudarlı Köyü’nün çıkış tabelasının olduğu yerde, sağ tarafta kalan noktadır.
K3-2) Şile tarafından gelirken, Teke ve daha sonra Darlık istikametinde ilerlenir. Mudarlı Köyü’nün giriş tabelasından sola dönülerek bu noktaya gelinir.
* Araçlar köy tarafında bırakılır ve 200-300 metre yürünerek seyirci noktasına çıkılabilir. Bu nokta, araçların sert bir virajın ardından finişe ulaştığı yerdir.
 

Ücretli Ballıca Etabı

I-1 Start:

I1-1) İstanbul Park’tan Göçbeyli istikametine doğru ilerlenir. Göçbeyli’nin içinde sağa dönülerek, sırasıyla Ovacık, Mudarlı ve Darlık tabelaları takip edilir. Darlık’tan sonra Teke-Ulupelit istikametinde ilerlerken yaklaşık 4 km sonra Taşeli tabelalı, büyük direğin olduğu yerden sola girilir ve etabın START noktasına ulaşılmış olunur.
I1-2) Şile tarafından gelirken, Teke ve daha sonra Darlık istikametinde ilerlenir. Darlık’tan sonra Teke-Ulupelit istikametinde ilerlerken yaklaşık 4 km sonra Taşeli tabelalı, büyük direğin olduğu yerden tabelasından sola girilir ve etabın START noktasına ulaşılmış olunur. Bu noktaya gelmeden 300 metre önceki toprak yoldan giriş daha müsaittir.
* Otomobillerin, rallinin en hızlı etaplarından birinde START alışları bu noktadan izlenebilir.

I-2 Asfaltla Birleşme Alanı:

TEM otobanında ilerlerken, Çekmeköy-Sarıgazi-Şile sapağından çıkılır ve Şile istikametinde, yaklaşık 30 km boyunca yola devam edilir. Avcıkoru kavşağından (filli kavşak) sağa dönülerek Kömürlük, Kervansaray istikametinde gidilir. Kervansaray’dan sonra Göçbeyli istikametine dönülür ve yaklaşık 6 km ilerlenerek seyirci noktasına ulaşılır.
* Bu alanda, hem asfalttan hem de patikadan aşağı inilerek varılan noktadan etabı izlemek mümkündür. Arka arkaya virajların ve uzun bir görüş mesafesinin olduğu bir seyirci alanıdır.
 

I-3 Beyza Su Kavşağı:

İstanbul Park’tan çıkıp Göçbeyli istikametinde ilerlenir. Göçbeyli’den sola dönülerek Bıçkıdere istikametinde giderken gelinen Beyza Su kavşağındaki seyirci alanına ulaşılmış olunur.
* Otomobillerin, süratli bir şekilde asfalt yoldan toprak yola geçtiği ve peş peşe virajların yer aldığı, seyir zevki yüksek olan bir seyirci alanıdır. 

I-4 Sulu Şikan:

İstanbul Park’tan çıkıp Göçbeyli istikametinde ilerlenir. Göçbeyli’den sola dönülerek Bıçkıdere istikametinde giderken yaklaşık 4 km sonra, soldan ormanın içine girilerek ulaşılan noktadır.
* Etabın bu noktasında, otomobillerin gelişi uzun bir şekilde görülebilir. Seyirci alanının hemen önünde ise su geçişli bir şikan yer almaktadır. Şikan sonrasında da otomobiller uzun bir mesafe boyunca izlenebilir.

I-5 Ballıca Köy İçi:

İstanbul Park istikametinde ilerlerken, piste gelmeden önce Lukoil benzin stasyonunun karşısından sola, Okan Üniversitesi yönü’ne dönülerek yola devam edilir. Daha sonra Ballıca Köyü’ne yönelinir.
* Köyün içindeki otobüs durağındaki kontrol noktasından iki farklı seyirci noktasına ulaşılabilir. Buradaki noktalardan atlamalı tepe üstleri ve S virajlar görülebilir.

I-6 Finiş:

İstanbul Park istikametinden, Kurtdoğmuş yönünde gidilerek STOP noktasına ulaşılır. 
* Bu etap aynı zamanda rallinin en son etabıdır. Rallinin bitişi bu seyirci noktasından görülebilir.

 

 

I7

Bu nokta seyirci noktası olarak belirlenmemiştir ama seyir açısından gayet güzeldir. Araçların çok yüksek hızlarda tepeleri atlayarak aşmasını izleyebilirsiniz. Ancak buraya ulaşmak kolay değildir. Koordinatlarını vereceğimiz bu noktaya ulaşılabilir olduğundan emin değiliz. Google Earth programında arayollar görünüyor ancak yolların durumu hakkında bilgimiz yok. Bozuk arazi yollarında gidebilen aracınız varsa şansınızı deneyebilirsiniz.  41° 0’11.74″K  29°25’58.78″E Google maps sayfasından bakabilirsiniz. Cumartesi koşulacak olan Göçbeyli etabı içinden bir bağlantı yol var gibi gözüküyor.
 

Pazar günü bizim programımız şu şekilde olacak

Öncelikle Deniz start J1 noktasına gideceğiz daha sonrada seyirci noktası olarak işaretlenmeyen I7 noktasına ulaşmaya çalışacağız. Mümkün değilse I4 noktasına yönelebiliriz. Öğleden sonra ise Mudarlı K2 ve Ballıca I3 noktasından seyredeceğiz.

Alternatif program Mudarlı K2, Ballıca I3 öğleden sonra ise Deniz J1, Ballıca I3-I4 arasında ki düzlük bölge. Burası da seyirci noktası olarak işaretlenmemiş ancak biraz yürüyerek ilerlenebilirse seyir açısından güzel.

Ek Bilgiler ve Dökümanlar
 

Bu büyük harita 3 günün etaplarını, Pendik Servis, Kadıköy SSS ve etaplar arasında kullanılacak bağlantı yollarını gösteriyor. Diğeri ise 3. gün haritası. Eğer aracınızla gelecekseniz bu ve diğer haritaları yanınızda bulundurmalısınız. Çünkü etaplar arasında kaybolabilirsiniz ve zaman çok kısıtlı. Haritaların çıktısını alırsanız ayrıntıları göremeyebirsiniz. Mümkünse dijital ortamda yanınızda taşımak daha faydalı olacaktır.

Ayrıca buraya tıklayarak indireceğiniz kmz dosyası ile Google Earth programı üzerinde Etapları ve Seyirci noktalarını görebilirsiniz. Bu sayede gideceğiniz yerleri daha iyi keşfetme şansınız olacak.

Etaba giderken Türk Bayrağınızı unutmayın. Yağmur ihtimali için üstünüze uygun birşeyler alabilirsiniz. Araçlar yoldan fazla miktarda toz kaldıracağı için şapka ve toz maskesi kullanabilirsiniz. Fotoğraf makinanızı veya kameranızıda getirirseniz güzel görüntüler yakalayabilirsiniz.

Etaplar arası yer değiştirirken zamanlama çok önemlidir daha fazla etap izleyeceğim diye bazı etapları da kaçırabilirsiniz. O yüzden programınızı yaparken daha risksiz yada esnek tercihler yapmanızı öneniririz.

Bilgilerin büyük kısmı Rally of Turkey resmi sitesinden alınmıştır. Daha ayrıntılı bilgi için http://www.rallyofturkey.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz.


Yorumlar

  1. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    kaybolmadan ulaşmaya çalışıcaz bakalım, etap saatlerini anlayamadım doğrusu.arada çok az zaman var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir