Çin GP Öncesi Renault Pilotları

yazar:

kategori:

Robert Kubica

Robert, Malezya’da güçlü bir hafta sonu geçirdin ve 4. oldun. Bu sonuçla tatmin oldun mu?

RK: “Eğer hafta sonu öncesinde bana 4.lüğü teklif etseydiniz kabul ederdim. Avustralya’daki gibi bütün takımın bir başka güçlü performansı vardı ve genel olarak iyi bir hafta sonuydu. Sıralamada doğru kararı aldık ve hava şartlarına iyi tepki verdik. Yarışta ise kalkışta bir iki sıra kazandım, bu da nihai sonuç için önemliydi. İki yarışta 30 puan almak iyi bir başarı ve ancak bu kadarını umabilirdik”

Takım her yarışta yeni bir gelişim ekliyor. Aracın geliştiğini hissediyor musun?

RK: “Takımın çok sıkı bir şekilde zorlayıp her bir yarışa yeni parçalar getirdiğini görmek harika. Ama bir pilot olarak, her hafta farklı pistlerde ve farklı hava koşullarında sürerken aracın ne kadar geliştiğini değerlendirmek zor. Örnek olarak Sepang, Melbourne’ye göre tamamıyla farklı bir pist ve araçtan farklı karakteristik özellikler istiyor. Ama verilerden biliyoruz ki araç git gide iyileşiyor.”

Çin’deki hafta sonu için sabırsızlanıyor musun?

RK: “Sene için favori pistimlerinden deği ama her yarış aynı puanda ve her biri aynı önemi taşıyor. Pist çok ilginç. Çünkü olağanın dışında bazı virajlar var, oldukça teknik ve neredeyse tam dönüş olan ilk viraj gibi. Pist, hem yüksek hem de düşük hızlı virajlarıyla Sepang’a benzer bir çizgiye sahip. Bu yüzden orada rekabetçi olabileceğimizi düşünüyorum. Ve araca, öndekilerle arayı kapatmamızı sürdürmeye yardım edecek bazı yeniliklerimiz de olacak.”

Şimdiye kadarki sezon için düşüncelerin nedir?

RK: “Açıkçası Bahreyn büyük bir hayal kırıklığıydı ama kaybedilenleri son iki yarışta telafi etmek güzeldi. Aracımızın hâlâ en hızlı olmadığını biliyoruz ama yarışlarda bazı iyi kararlar aldık ve elde ettiğimiz sonuçları da hak ettiğimizi düşünüyorum. Bu sene gerçek bir sürpriz olduğunu düşünmüyorum. Red Bull, McLaren ve Ferrari’nin önde olmasıyla birlikte takımların çoğu performans açısından çok yakın. Mercedes ile birlikte öndeki grubun hemen arkasındayız ve sonrasında Force India, Williams ve Toro Rosso arasında yakın bir mücadele var. Bu yüzden çok yakın ve öndikere yaklaşırken arkadakilerle arayı korumak için zorlamaya devam etmeliyiz.”

Vitaly Petrov

Vitaly, Malezya’da yine güçlübir kalkış yaptın. Kokpitten nasıl bir duyguydu bu?

VP: “Yarışa ilk 10’un hemen dışında başlayınca Bahreyn’de veya Avustralya’da yaptığım gibi çok araba geçmek zor oluyor. Ama yine de bir iki sıra kazandım. Yarışın ilk bölümünde kendimi çok rahat hissettim ve etrafımdaki araçlarla bazı iyi mücadelelerden keyif aldım, özellikle de Hamilton ile. Ardından erken pit yapma kararı aldık ve ana lastiklere geçtik, ki galiba hataydı çünkü opsiyon lastiklerine kıyasla tutunmada sıkıntı yaşadım. Ama nihayetinde bu dert değil, çünkü vites kutusu sorunu ile yarışım son buldu”

F1 kariyerinde şimdi 3 yarışın oldu. İşlerin gidişatından memnun musun?

VP: “Takımlar olan ilişkimden memnunum, özellikle de benim Formula 1’e alışmam için büyük yardımları olan mühendislerimle. Araçtaki sistemler, ayarlar ve nerelerde gelişebileceğimizi konuşmak için onlarla mümkün olduğunca fazla zaman geçiriyorum. Diğer taraftan da yarışları bitirememek moral bozucu, özellikle de Bahreyn ve Avustralya’da o kadar erken ayrılmak, bunlar benim tecrübe kazanmamı sınırladı. Şu anda lastik idaresinde ve değişen yakıt yüküne uyum sağlamada sadece yarım yarış mesafesi tamamlayabildiğimi hissediyorum. Bu da ideal değil”

Bir sonraki yarış Şangay’da. Bu pist hakkında ne düşünüyorsun?

VP: “GP2’de orada yarışmıştım. Bu yüzden pisti öğrenme için endişe etmeme gerek yok. Farklı virajları var ve bu nedenle çok teknik bir pist ve doğru ayarı bulmak zor. 13. viraj gibi bir çok uzun virajı var, buralarda önden kayma yaşayabilirsiniz ve gücü kullanmanız da zor, bu da her zaman sinir bozar. Şüphesiz sadece GP2 tecrübem var ve eminim ki bir F1 aracında pist daha da zorlayıcıdır”

Bu hafta sonu çin aklında ne gibi hedefler var?

VP: “Öncelik, yarışı tamamlamak ve bir yarış mesafesinin tecrübesini yaşamak. Ayrıca ilk 10’a daha yakın olmak ve yarışta da puanlar için mücadele etmek istiyorum. Sıralama performansım üzerine sıkı çalışmaya devam etmeliyim, bylece S2’ye ve umarım sonra da S3’e kalabilirim”


Yorumlar

  1. petrov çaylak olmasına rağmen çok iyi yarışlar çıkarıyor. şimdiye kadar puan almasına aracı izin vermedi.

    biraz sabırsız davranıyoruz her konuda olduğu gibi. çok parlak, sükseli başlangıcı hamilton yaptı. ardından vettel bunu yaptı son zamanlarda.
    renault gibi büyük bir takımın puanlara ihtiyacı olduğu halde zaman veriyor ama biz hemen sonuç bekliyoruz.
    renaultta bu sene güzel giden bir seyir var. şasiyi daha fazla geliştirerek podyumu her daim zorlayabilirler. diğer renault motorlu redbull kimseye nefes aldırmadı. motorlarının bu gücü var şu anda..

  2. Çetin Küpücü avatarı
    Çetin Küpücü

    Petrov tecrübesiz,bu çok belli oluyor.Ancak Kubica kadar iyi start alıyor neredeyse.Finiş görmek için ise deneyimi yetmiyor.RENAULT bildigimizden çok daha güçlü görülüyor.İlk yarış tam da bilidigimiz gibiydi bence.Ancak 2. Gp de çok çok ilerlemişti.Bu kadar gelişim bir sürü "acaba ?" sorusu oluşturdu kafamda.Bir taraftarı olarak bu gelişimin yasal olduğuna ve ilerleyerek devam edeceğine inanmak istiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir