Çin GP'deki Teknik Yenilikler

yazar:

kategori:

Ferrari F10 – Düzenlenmiş Arka Kanat

Ferrari, henüz McLaren’in pilot kontrolündeki F-kanal sistemini tam olarak kullanamasa da F10 üzerindeki yeni parçaların çoğu, Woking kökenli takımın çözümlerine çok benzeiyor. Sadece havanın arka kanat flapına doğrudan yönlendirilmesi değil, bunun yanında bir boru (kırmızı ok) aracılı ile difüzörün ön ucunun üstüne de akışını sağlıyor. Fernando Alonso, Çin GP’de Cuma antrenmanlarında bu çözümü de denemişti.

 

Red Bull RB6 – İlave Egzoz Kanalı

Red Bull Çin’de, aracının arkasına dikey küçük bir yarık (kırmızı ok) ekledi. Bu şekilde takım, egzoztan çıkan sıcak havanın arka lastiklere gitmesini engellemeyi ve havanın, difüzörün yan kanalına doğrudan gidişini iyileştirmeyi amaçlıyordu.

Ferrari F10 – Aerodinamik Düzenleme

Çin’de Ferrari, BMW Sauber’in ardından, arka kanadın düzlükteki etkisini azaltan McLaren tarzındaki sistemi deneyen ikinci takım oldu. Mercedes ve Williams da bu hafta sonu bu amaca yönelik sistemler denedi. Ferrari’deki diğer değişikliklerden biri de ön kanadın altındaki yeni alt gövde (1) ve Malezya’da Renault’un kullandığına benzer yeni çift katlı zemin (2). F10’un difüzörün merkez bölümü de düzenlenmiş. McLaren’inkine kıyasla Ferrari’de olmayan şey, İngiliz takımın pilot kontrolündeki F-kanalı. Ve MP4-25’teki gibi hava girişini ikiye ayırmak yerine F10’da, Force India’nın VJM03’ündekine benzer iki küçük açıklık var (3). Bununla birlikte McLaren’dekine benzer şekilde iki farklı hava akışı var. Biri (alttaki sarı çizgi), boru aracılığı ile difüzörün ön kenarına (4) doğru, diğeri ise (üstteki sarı çizgi) McLaren’dekine benzer şekilde yarık bulunan arka kanat flapına doğru oluyor. Fernando Alonso, Cuma günü sistemi denedi ve veriler topladı. Bu toplanan verilerle sistemin geliştirilmesi ve İspanya GP’de son bir çözüm ortaya konması bekleniyor.

 

Mercedes GP MGP-W01 – Düzenlenmiş Arka Kanat

Mercedes, McLaren’in arka kanadında uyguladığı yöntemin daha basit halini üretti. Ferrari’deki gibi bir F-kanal yok ve hava, köpek balığı yüzgeci şeklindeki motor kapağı içinden geçmiyor. Arka kanattaki iki küçük delikten (1) giren hava, bir kanal ile aradaki parçanın (2) arkasındaki iki çıkışı besliyor. Sistem, takımın her iki pilotu tarafından da denedi ve kanatların yüzeyindeki basın sensörleriyle de kontrol edildi.

 


Yorumlar

  1. 01McLaren01  avatarı

    sercan,işe yarayıp yaramadığı anlamak için en azından sıralama performansını baz alırsanız ctesi günü normal pist koşulları vardı. burdada fark aksine açılmış görünüyor. sezonun ilk en büyük geliştirme kapışması ispanyada olacak. herkes aynı oranda gelişirse pek bişe farketmicek.

  2. şükrü tozlu avatarı
    şükrü tozlu

    Macleren bu sistemle yağmur olan yarışlarda çok fazla fayda sağlar. Nedenine gelince diğer takımlar yağmur ihtimallerine göre kanat ayarlarını yapıyor.
    Yani işleri şansa kalmış. Fakat mclerende bu sistem sayesinde yarış içerisinde yere basma kuvvetini artırıp azaltabiliyor ve yağmur ayarı yapsalar bile yağmur yağmadığında yere basma kuvvetini zaten azaltabiliyorlar.
    Ferrarinindebu sistemi en kısa zamanda hayata geçirmesini isterim…

  3. Scuderia 4 Ever avatarı
    Scuderia 4 Ever

    saol alperen 😀 hep bu sorunun cevabını arıyodum 😀

  4. alperen kara avatarı

    Sistemi durdurmak için basınç sensörleri kullanmış mercedes gp. Tabi bu sensörleri yarışta kullanmaları yasak. testlerde sistemin kendi araçlarında işe yarayıp yaramadığını görmek için denediler muhtemelen. Eğer olumlu veriler elde ettilerse mclaren gibi bir hava kanalı vasıtası kullanmak zorundalar. aksi taktirde sistem sensörlerle kullanıldığında illegal oluyor.
    Saygılar.

  5. Scuderia 4 Ever avatarı
    Scuderia 4 Ever

    peki bunlar sistemi nasıl durduyorlar virajlarda ?

  6. tifosi_sercan  avatarı
    tifosi_sercan

    İşe yarayıp yaramadığını anlayamıyoruz ki..Bahreyn hariç yarışlar normal koşullarda geçmedi.. Tabiki getirisi var bu gelişimlerin ama ne kadar fayda sağladı ara kapandı mı açıldı mı bilemiyoruz. Bu yüzden artık yağmur yağmasın istiyorum.. Avrupa yarışları öncesi kim ne kadar hızlı görmek lazım…

  7. acaba neden işe yaramıyor?

  8. kerim sisman avatarı

    redbulldan bi haber yok neler yaptıklarına dair. yukarda yazılan bi sürü geliştirme yapmış ferrari. fakat bahreyn ile kıyasladığımızda redbull ile fark biraz daha açılmış. redbullun bu performansı oldukça şaşırtıcı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir