Ferrari, Otomobilinden Barkod Tasarımını Kaldırdı

yazar:

kategori:

The Times gazetesindeki habere göre sağlık uzmanları, F10’un üzerindeki, Marlboro ile ilişkilendirilen barkot işaretinin incelenmesi adına İngiltere Hükümeti’ni teşvik etmişti.

Bu iddialara oldukça kızgın bir şekilde cevap veren Ferrari barkod tasarımının telif hakkının Marlboro’nun sahibi Philip Morris’ten alınmadığını açıklamıştı. Aynı barkod Ducati’nin motorsikletlerinde de yer alıyor.

Ferrari web sayfasından yapılan açıklamada Başkan Montezemolo bu tartışmanın fazlasıyla anlamsız olduğu yönünde cümleler sarf etmişti.

Bu açıklamaya rağmen Ferrari cephesi araçlarındaki barkod tasarımını kaldırma kararı aldı.

Yapılan açıklamada, “Philip Morris ile birlikte aldığımız karara göre Barselona’dan başlamak üzere otomobilin çehresini değiştirme kararı aldık. Bu karar, aslında bir tütün markası ile hiç ilgisi olmayan ancak öyleymiş gibi gösterilen barkod hakkındaki sözde iddiaları ortadan kaldırmak üzere alınmıştır. Böylece bu saçma hikayeye bir son vermek ve daha önemli şeylere odaklanmak istiyoruz.” denildi.


Yorumlar

  1. mert merter avatarı

    Madem bu barkot sigara yasagini delmiyor neden kaldirdiniz :)))
    ayni seyi McLaren yapmis olsaidi ilk yilda kalditdiridi FIA emin olun .
    bazi arkadaslar ceza verilsin takima denmis sadece gülerim buna FIA da nerde o ..

  2. forever-Mclaren   avatarı
    forever-Mclaren

    Philip Morris ile birlikte aldığımız karara göre Barselona'dan başlamak üzere … hani herkes saçmalıyordu. bilim insanları gereksiz şlere kafa yoruyorlardı. bence sigara yasağını deldiği için ferrariye çok büyük bir ceza gelmeli. herkese yalan söylediler. ciddi bir araştırma sonucunda ferrarinin barkod reklamı sonucu Philip Morristen aldıkları reklam gelirleri çok rahat tespit edilebilir.üstelik haksız kazançta sağlamış oluyorlar. diğer takımlar sigarasız şirketlerden sponsorluk elde ederken ferrari fıanın kurallarınıda çiğnemiştir. ancak nerde adalet???

  3. Yusuf  Hitay avatarı

    birde hala inkar ediliyor, 3 yaşındaki çocuk bile biliyor o barkodların marlboro'yu sembolize ettiğini. Marlboro'nun sponsor olduğu kurumlarda bu barkodların boy göstermesi tesadüf mü yani ? 🙂

    yalnız ferrari'yi suçlama amacıyla söylemiyorum kullanabilirler olabilir,ama yalanlamaları saçma olmuş

  4. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    işin o boyutu da var tabi…bak daraldım şimdi bu haberlerden, bir marlboro olsada….lan? doğruymuş :D:D:D:D

  5. arkadaşlar onu bunu bırakında marlboro milyon değil milyar dolar harcasa böyle bir reklam yapamazdı. sanki bu yasak marlboronun işine gelmedimi? düşünsenize, basında bisürü haberi var şimdi marlboronun. birde yarışları izlerken şöyle içimizden geçirmeyecekmiyiz? "heh işte bu bölümde bir zamanlar marlboro vardı…" herkese iyi sabahlar.

  6. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    Öncelikle bir yanlış anlaşılma olmuş onu düzeltmek isterim, hayatımın hiç bir döneminde ferrari taraftarı olmadım! o yüzden ferrariyi savunmak gibi bir niyetim yok.
    Dikkat edersen taklit edilen alışkanlıklardan hep dizileri örnek verdim. Yani sanalda olsa gerçeklik barındıran insanların taklitleri! Bu yüzden bu tarz insanları taklit ederken bazıları x kişi gibi sigara içmeye, x kişi gibi kadeh tutmaya, x kişi gibi bakmaya çalışabilir. Ancak bir araç veya cansız figür üzerinden yapılan reklamlar özendirici nitelikten ço tanıtıcı içeriğe girer. Bu da daha önce bahsettiğim gibi piyasaya girmemiş kişileri değil, piyasadaki yüzleri kendisine döndürmeyi amaçlar. Bir Ferrari taraftarı takımının sponsoru diye belki sigarasını değiştirebilir, ama sigara içmiyorsa sponsoru diye sigaraya başlamaz. Bir McLaren taraftarı Johny Walker'ı deneyebilir ama eğer içmiyorsa içip körkütük sarhoş olmaz. Bu tarz reklamlar TANITICI reklamlardır. Piyasadaki var olan müşteriyi kendine çekmeyi amaçlayarak rekabeti kendi lehine çevirmeye çalışırlar.
    Bahsettiğiniz özenme tarzı şeylerde filmlerde, dizilerde yani gerçeklik payı olan şeylerde gerçekleşir ki bunun marka oranı bile çok yüksek değildir. Örneğin bir dizideki mafya babasını taklit eden kişilik bunalımındaki bir genç hangi marka sigarayı nasıl içtiğini değil, nasıl sigara içtiğini taklit eder!
    Bu yüzden uygulamaların amaçları farklı olsada kurallar bazen kesin limitleri çizerler. Geçmiş zamandada aynı örnei vermiştim. Birine 50 promil alkol dokunmayabilir ama birini zil zurna yapabilir. Bu yüzden getirilen 50 sınırı geneli düşünerek alınmış bir karardır. Kötü alışkanlıkların reklamının yapılmasıda bu sebepten ötürü yasaklanmıştır. Pek ayırt edilmez!
    Marlboro ve Ferrari hukuksal olarak kuralı çiğnememişlerdir, ama etrafından dolaştıkları doğrudur. "Eskileri" bilenlerin bilinçaltında Marlboro hala oradadır. Ama bunu nasıl kanıtlayacaksınız, ihlale dayalı elle tutulur bir şey yok ortada!
    Ferrari daha fazla bu konu dolaşmasın diye şimdilik ara vermiş,bakalım ne yapacaklar?

  7. birincisi bu tarz reklamlar yasak o yüzden bi kere bu diğer markalara haksızlık çünkü onlar yasak gelince ceketlerini alıp gittiler buradan bir reklam yapılarak kazanç sağlanıyor ve bu haksızlık ama bu beni ilgilendirmiyor ben buradaki rantı vurgulamak istemiştim
    sen hiç çevrenden etkilenmemiş olabilirsin demek ki senin de iraden de en az benimki kadar güçlü bu muhteşem ama bir de iradesi sağlam olmayan insanlar var bunların da çevresinde herkes içer bir süre içmezler ama birisi (en sevdiği arkadaşı, sevgilisi, rol model olarak aldı saygı duyduğu birisi veya tutkuyla bağlandığı bir şey mesela scuderia ferrari marlboro) ona al bitane derse(ki reklamların amacı zaten bu) ve bi kere denerse bir daha bırakamaz zaten bu yasaların amacı iradesi zayıf olan ve her an başlayabilme potansiyeline sahip olan insanları korumak
    bunun dışında "içesi olan adam her türlü içer, yakışıyordu kaldırılması kötü oldu" çok saçma bir düşünce içmeyecek olan birini korumak zaten mantıksız değil mi? ayrıca bu takıma tutkuyla bağlanan biri ferrarici kimliğini tamamlamak için marlborosunu da cebine koyabilir çünkü bu tür şahıslar hayatındaki her detayda onun olmasını ister detay kalmayınca da yenilerini yaratır sigara içmeye başlamak gibi
    sonuç olmak bu tür sağlıksız maddelerin reklamı kesinlikle olmamalı olsun bişey farketmiyor diyenler de tıpkı içmek için bahane üreten insanlar gibi kendilerini kandırıyorlar takımızı her zaman destekleyelim laf söylettirmeyelim ama bu biraz fazla her ne kadar etkilemz kardeşim de deseniz ETKİLİYOR ETKİLİYOR YOKSA MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA YAPARLAR MIYDI? philip morris o kadar salak mı afedersiniz oyuna gelmeyelim

  8. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    ya biliyorum ben o olayları, trajikomik olaylar bunlar, kendini pikaçu sanıp 4.kattan atlayan çocuk haberlerinide dün gibi hatırlıyorum. ancak bunlar dediğin gibi istisnai örnekler. Ben kimsenin sigara veya alkole özendirilmesinden yana değilim. Emin ol, üzerinde dünya resmi olan Bar Honda gibi araçları daha çok görmekte isterim. Ama bana saçma gelen konu, reklam yapılıp yapılmaması değil, bunun insanları etkileyip etkilemeyeceği!

    Biraz konu dışına çıkmak olacak ama örneğin kurtlar vadisi:
    En ateşil dönemlerinde ben polat alemdarım diye sağa sola sıkan, o tarz giyinip yürüyen adamlar vardı. Ama işin aslına baktığında hiç kimse ben polat alemdarım, istihbarata girip devletim adına çalışayım bilinci olan birini duydunuz mu? Veya yılan hikayesi döneminde herkes tek tip saça büründü, bir kimsede çıkıp dedi mi, ben polis olayım suçla savaşayım diye?

    İnsanlar kendi içindeki şeylerin sorumluluklarını başka şeylere yıkmaya bayılırlar. Çünkü o zaman sorumlulukları ortadan kalkar. Bir ana baba çocuğunun ahlaksızlığını kendi veremediği eğitime değil ekrandaki diziye yükler, asi davranışlarını etrafındaki kötü arkadaşlarına yükler, sınavı başaramazsa çocuun üzerine yükler… Ama herşey çekirdekte başlar, çekirdek nasıl tohum atarsa öyle fidan alır…
    İşin özü kimsenin kimseyi özendirdiği yok, herkes birşeyleri alet olarak kullanır. Sigaradan nefret eden biri olarak söylüyorum ki reklamlarından da sigara kadar nefret ediyorum. Ama biri kötü etkiliyor diye reklamları kaldıralım derse, bence reklamlarda araç haline geliyor…

  9. espoir(Al10so) sigara reklamlarının yasaklanması büyük ihtimalle çok kapsamlı ve uzun süren araştırmalar sonucunda alınmıştır. Senin irade sağlam. Benim de ailemde arkadaş çevremde herkes sigara içiyor ama ben kullanmıyorum. Ama herkes bizim gibi mi ? Sana çok uç bir örnek vereyim gerçi sende biliyorsun eminim. Çizgi filmlerde şiddet sahneleri var çocukları olumsuz etkileyen karakterler var falan diye yakınıyordu millet. Bende eleştiridim çocuk örümcek adama özense ne olur kendini pikaçu zannetse ne olur diye. Ama biri gidip fişe iletkeni dayayıp elektrik şoku yiyince kalbi durup oracıkta ölmüştü. Kendini örümcek adam sanıp yüksekten atlayıp ölen çocuklarda var. Demekki herkes bizim gibi değilmiş .Kaldıki bu çok uç bir örnek . Sigara reklamını görüp bir dal daha içende vardır muhakkat. Ve bence en önemlisi seni beni abartalım kimseyi etkilemeyecek bile olsa sigara iç mesajı veren bir reklamın bir formula 1 takımı üzerindeki varlığı seni hiç mi rahatsız etmez ? Beni eder. Herkesi de etmeli.

  10. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    Reklamın amacı kullanıcı kazanmak değil mi? Bu yüzden sigarasını değiştirenler için bir sorun yok! zaten sigara içiyorlar markayı değiştiriyorlar. Zaten rekabet sağlansın diye reklama tonlarca para akıtılıyor!
    Esas konu yeni yüzlerin kullanıcı olması! Ki sigara alkol konusunda buna katılmıyorum! Babam sigara içer,çevremdeki onlarca insan sigara içer, arkadaş ortamımda sigara içen bir çok insan vardır, ama bu benim sigaraya olan bakışımı hiç bir zaman deiştirmez… içmedim,içmem! Kendimi bildim bileli motorsporları takip ederim, bir kere bile aaa ulan Mclaren'in üzerindeki West ne kadar güzel bi denesem mi demedim? Bu tarz reklamlar yeni yüzler kazandırmaz, piyasada olan yüzü kendisine çevirir.

    Yani özendirme durumu hikayedir. İçmeyen adam içmez, içmek isteyen sadece bahane yaratır ki,istedikten sonra milyonlarca bahane bulunabilir. Ayrıca sanmıyorum ki şu ortamda bulunan bir Allah'ın kulu sigaraya bu tarz reklamlar sayesinde başlasın. Hepsi etrafından görmüş özenmiştir.
    E şimdi sigara ve alkol reklamlarının yasaklanması insanların bunlara bağımlı olmasını mı sağlıyor! Hayır! Sadece pasif kullanıcıları kendi adına aktifleştiriyor. Bunlar yasaklanıyor ne oluyor, şablon duyarlılık!

  11. talha hüseyin eyibil avatarı
    talha hüseyin eyibil

    ben küçükyaştan beri 2001-2002 yılından beri f1 i izliyorum şu an 13 yaşındayım.ferrari ile marlboroyu daima özleştirmiştim ztn ferrariciydim taa ki alonso gelene kadar.Bn marlborosuz ferrari düşünemiyorum takıma ayrı bir uyum sağlıyor.o barkod ya da yazısı bana karşı çıkabilirsiniz ama bnim dşncem bu bari bu barkıd kalsaydı.

  12. ayrıca philip morris sırf sigara içmeyin demesinler diye bilim adamlarına başka araştırma alanlarında kullanmaları için bütçe yaratan bir kuruluş "al kardeşim git kanser tedavisi için bulduğun fikir için araştırma yap bu parayla ama sigara içmeyin deme" bu mantıktaki bir kuruluş gizli reklam yaptırmayacak kadar onurlu mu bence ferrari kendini kirli bir para için kullandırmasın sonuçta morris o parayı canından olmuş veya olacak milyonlarca kişiden kazanmış

  13. bu hali de guzel. boyle de yakismis.

  14. yapmayın arkadaşlar bu sporu yeni yeni takip eden milyonlarca minik kardeşimiz var onlar bir şekilde ferrai marlboro ilişkisini öğrenecek ve o kaçınılmaz merakla en az bi kere deneyeceklerdir veya bazı fanatik şahıslar takımı için sigarasını bile değiştirebilir ne kadar olduğu önemli değil sonuçta fanatiklik bu mantık kaldırmaz
    philip morrise bir kazanç sağlıyor ki ferrariyle halen partnerler yoksa niye milyar dolarlar versinler ki logoları bile yasal olarak bulunmuyorken araç üstünde dediğim gibi alttan yeni tiryakiler gelecek takımı için sigara markasını değiştirenler de cabası
    mclarene küfredin yanımda ama sigara tüketiminin artmasına şuncağızcık bir katkısı bile olacak hiçbir şeyi savunmayın hiçbir şey sağlıklı nesillerden değerli değil
    bence ferrari hemen philip morrisle tüm bağlarını koparsın bunu ferrarinin kötülüğünü isteyen bir mclarenci olarak değil bir doktor adayı olarak söylüyorum

  15. sonuçta ferrari, insanları sigara içmeye özendirmemek için değil, bu konu ile gündem yaratılması ve olası bir cezayı engellemek için tasarımı kaldırdı. times gazetesi de, insanların sağlığını düşündüğünden değil, ezeli rakip italyan ferrari'yi zor durumda bırakmak için haber yaptı. kimsenin insan sağlığı ile falan ilgilendiği yok; herkesin derdi, insan sağlığını bahane ederek amacına ulaşmak, kazanç sağlamak, rakibi zor durumda bırakmak… vs.

  16. ben de onu diyorum, "f1 aracının üstünde sigara reklamı var, sigara içeyim bari" diye mi sigara içmeye başlıyor insanlar? ferrari'nin üstündeki barkod tasarımına bakıp, sigara içmeye meyil edenler varsa da, onlar zaten sigara içmeye niyetli, bahane arayanlar olabilir ancak. her şey insanın içinde biter. içmek isteyen havadan nem alır bahane yapıp içer, istemeyen marlboro fabrikasında yatıp kalksa bile yine içmez. bu kadar basit. açıkçası, sigara içen birisi olarak, ben böyle düşünüyorum.

  17. Ferrari'nin yaptığı davranış doğrudur ve bunun bir iyi niyet göstergesi olduğunu düşünmekteyim. Neden Ferrari ceza alma riski ile karşı karşıya kalmak ister ki? Ayrıca o kırmızı boşluğa mutlaka koyulacak şey bulunur. Olmadı kocaman bir Ferrari logosu koyarlar. En azından Toyota'nın büyük beyaz köpek balığı yüzgecinden daha güzel duruyor Ferrari'nin şimdiki hali.

    Bu arada Formula 1'de reklam önemlidir. Sigara içse ilk tercihi West olacak biri olarak bunu söylüyorum. West'i nereden tanıdığımı anlatmama gerek yok zaten. Ki bu West ile Marlboro ile kısıtlı değil. Bunun gitanes'i, rothmans'ı da var.

  18. massathebest sigara reklamlarının yasaklanması sigara bıraktırmak için değil sigaraya özendirmemek için alınan önlem. Philip Morris'in tanıtım konusunda ne kadar zeki olduğunu bilseydiniz fikriniz değişirdi. Koskoca Ferrarinin Marlboro dan sonra aynı bölgelere reklam almaması tuhaf değil mi ? Bilinç altına yönelik reklam bunun en bilinen örneği Dövüş kulübü filminde uygulanan ve galiba ceza alamsına da neden olan akıllıca ama etik olmayan bilinç altı oyunu. Ferrari oraya büyük bir şirketin logosunu yakında koyar. O zamanda daha önce neden bunu yapmadı diye sorup bu haberi hatırlarız. O barkodun da aslında reklam olduğunu anlarız.

  19. Burak Erdoğan avatarı
    Burak Erdoğan

    Kötü gözüküyor..

  20. Ya herşeyi geçtimde F1'i takip edenler bunu 2006 dan beri biliyorlar.2005 Den itibaren WHO Sigara reklamlarını yasakladı ve Mild Seven ile West ayrıldılar bir Marlboro kaldı o da Böyle bir yöntem denediler..2007 Senesinde Ferrari Çin Bahreyn ve Monaco da Bu Barkodların yerine Marlboro yazısını kullanıyordu 2008 den itibaren Marlboro yazısı tamamen kalktı ön taraftaki barkodlar gitti ve bu kadar zamandan sonra millet bunlara laf söylüyor.

  21. burak bocek avatarı

    İngilizler neyle uğraşacağını şaşırdı.Demekki bu tür anlamsız oyunlara ihtiyaçları var,yazık!

  22. Çok berbat görünüyor. İlla bir şey yapmak istiyorlarsa örs kapağını beyaza boyasalardı daha güzel olurdu.

  23. Avustralya 2008 de araç sponsorsuz çok boş gözküyordu.Görkem bence çok sade duracak araç ne biliyim Marlboro bir hava katıyordu Ferrariye o beyazlıklar olmadan bana çok sade gelecek araç ve sevmiyorum sırf kırmızı olmasınıda.Ama Ferrarinin rengi olduğu için sorun yok 😀

  24. sigara reklamını gördüğü için sigara içmeye başlayan, sigara reklamı kaldırıldığı için sigarayı bırakan kimseyi görmedim. en açık kanıtı da sigara firmalarının kazançlarından hiç bir şey kaybetmemiş olmaları.
    tutturdular bir sigara yasağı.. her kuşu öptük de bir leylek kaldı sanki diyesim geliyor. sigaraya gelene kadar….

    dünyada uyuşturucu reklamının yapıldığı bir yer var mı? herhangi bir organizasyon, bir etkinlik, ya da herhangi bir kıytırık billboard? yok. ama ne hikmetse, hiç reklamı yapılmadığı halde geri sayım aracı gibi her yıl uyuşturcu kullanma yaşı düşüyor, müptela sayısı dağ gibi büyüyor. en azılıları da, sigara reklamına yasak getiren AB üyesi ülkelerden çıkıyor.. ve hala daha ferrari'nin "marlboro'yu andıran barkot sistemi" ile uğraşıyorlar. komik.

  25. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    ne çıdan kötülüğü olacakki Ferrari FIAT grubunun içinde nede olsa.

  26. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    FIAT logosu mu? Ferrari yi sevmeyen ben bile böyle bir kötülük yapamam:)

  27. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    barkod tasarımının sigara içmeye teşvik etmesi saçmalık bence. marlboro logosuylada hiçbir alakası yok. saçma ve anlamsız olduğunu düşünüyorum halen 2007 sezonundan beri kullanılan tasarım şimdi geldi akıllarına kaldırmak. motor kapağı üzerinde kalan beyazlıklarda neyi temsil ederki zaten Ferrari Marlboro ile ayrılsa daha iyi yapar nasıl gelir sağlayacak?

    ama bu görüntüsü hoş oldu şu beyazlıklarda gitsin sade kırmızı oldumu daha hoş olur bence. Ferrari kendi logosunu yada FIAT'ın yeni logosunu http://www.topnews.in/files/fiat-logo4.jpg koyarlarsa çok hoş olurdu.

  28. çok kötü olmuş yaa eski halini istiyorummmm

  29. 01McLaren01  avatarı

    demekki saçma ve anlamsız değilmiş monte bey. alakasız dedikleri şeyi kaldırmak için Philip Morris ile birlikte karar alınıyor.yıllar önce barkod tasarımının ilk yapıldığı dönemlerde tamda bu anlama geldiği çok sıkça dile getirilmişti.esas saçmalık inatla bunu reddetmek.

  30. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    italyan bayrağı dikmeyin yeter

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir