F1 2010 Derleme

yazar:

kategori:

Yazıma şöyle başlıyayım;

 Öncelikle yarışlardaki sıralama turlarına bakarsak Redbull’un üstünlüğünü görürüz. İlk 5 yarışın tamamında ilk sıradan başlayan Redbull downforce kazanarak virajlarda da iyi bir ivme yakalıyorlar.Neden bu işe fazla yatırım yapan takımlar sıralama turlarında bu kadar pasif kalıyor ve sürücüler demeçlerinde “Redbull’u yok bu yarışta yenmek imkansız””Bu yarış Redbull’a uygun geçemeyiz diyorlar”…

Adrian Newey downforce kazanan bir araç tasarladı. Takımların pole pozisyonunu alamaması bence sene başında yapılan tasarımların yere basma yerine aracın çeşitli bölgelerinde yoğunlaşılmasıdır.Eğer sene başında Mclaren,Ferrari gibi güçlü takımlar kanatlarla,motor kapaklarıyla ya da aracın ağırlığıyla uğraşmasalardı(bu saydıklarım takımlar için önemli ama fazla üzerlerinde durdular) önemli vakitlerini kaybetmezlerdi.Gelelim takımlara;

Mercedes:

Geçen sene ilk 7 yarışın 6’sından zaferle ayrılan ve  1 podyum kazanan takımı neden bu sene gerilerde görüyoruz?

Bunun bence 2 sebebi var;

1.si Jenson Button’un sürpriz bir şekilde ayrılması(getirdiği sorunlar çok büyük Schumacher stiline uygun olmayan bir araçla yarışmak zorunda kaldı)

2.si takımın sezon başında yanlış ayarlarla çıkması ve apexlerinin düşük olmasıdır.

Mercedes gp hatalarını yavaş yavaş anladı sanırım.F-kanal sistemini fazla downforce kaybetmeden yapmayı başarırlarsa ve viraj çıkışlarında çabuk hızlanırlarsa ön sıraları zorlayabilirler.

Mclaren:

Geçen seneyi pek parlak geçirmediler. Sonradan toparlasalarda tek pilot(hamilton)yetmedi.

Mclaren seneye ilginç bir tasarım olan f-kanal sistemiyle iyi bir atılım yaptı fakat bu sistem downforce kaybettiriyor.Mclaren eğer downforce kazandıracak bir sistem bulursa Redbull’a yetişir.

Ferrari:

Geçen sezon tam bir fiyaskoyla tamamlayıp sezonun ortalarına doğru 2010 çalışmalarına başladılar. Ferrari açıkça neden yavaş olduğunu bilemiyorum(downforce hariç) sezona iyi başladılar,gelişimleri için oldukça uzun zamanları vardı.Ama yaptıkları en önemli hata önden kayan bir araç yapmaları ve downforce elde edememeleri…

Redbull:

Geçen sezonun flaş ekiplerinden biri olan redbull bu sene geçen seneki Mercedes gp’ye benzetiyorum.Aralarındaki tek fark Brawn gp&Buton fırsatları iyi değerlendirdi ve dayanıklılık sorunu yaşamadı,Redbull ise dayanıklılık sorunları yüzünden sorunlar yaşadı. Redbull,sıralama turlarında deposu boş olan araçlarla nasıl downforce elde edebiliyorlar orasını çok merak ediyorum…

Biraz genel bir yazı yazmak istedim bu yüzden yazıma Schumacher ve Türkiye Grand Prix ile devam edeyim;

3 yıl ayrılığın ardın gümüş oklarla F1’e dönme cesareti gösteren Michael Schumacher’i tebrik ediyorum. İlk 4 yarışta gösterdiği performans gerçekten kötü değil,basının Schumacheri çeşitli şekilde eleştirdi.Bu yapılan eleştiriler gerçekten yersiz.

Bir yazıda okumuştun Coultard şöyle diyordu;

“Schumacher’in şu an yarıştığı aracın, Brawn GP’de devam etmesi beklenen, ancak son kararında McLaren’ı tercih eden Jenson Button için tasarlanmış bir araç olduğuna dikkat çekti”Bence kimsenin aklına gelmeyen bir noktaya değindi.Daha dün İspanya Grand Prix’inde Schumacherin yerinde kim olsa Button’a direnemeyeceği heleki düzlükte 10-15 km hızlı bir aracı arkasında tutması Schumacherin farklı olduğunun bir ispatı.

Schumacheri eleştirenlere söyleyeceğim tek söz schumacher’in kendi sözüdür;

“Hiç bir zaman kendi limitlerime ulaşamadım. Beni daha hızlı olmaktan alıkoyan hep aracın limitleri olmuştur,kendi limitlerim değil.”

Schumacher’e Bu sene kendi stiline uygun redbull aracı verseler bütün yarışlarda podyuma çıkar. Aracın 1.3 sn yavaş olması gerçekten düşündürüyor beni,sorun Schumacher de olsaydı yada Schumacher sorunun kendisi olduğunu düşünseydi F1’ i bırakır yerine Heidfeld geçerdi.Bunu şu sözünden daha net anladım;

“eğer yarış kazanmakta zorlanırsam ve şampiyonluktan uzaklaşırsam kariyerime devam etmeyi düşünmüyorum” (ve öyle de yaptı)

Schumacher sorun kendisi olsa o anda bırakabilecek bir adam.Schumi “Ya bu deveyi güder ya da bu diyârdan gider”.Sorunun araç olduğunu bize İspanya’da ispatladı.Artık basının da pek ses çıkartacağını düşünmüyorum.

Neyse Gelelim Türkiye Grand Prix’ine;

Türkiye Grand Prix bu sene daha fazla seyircinin gelmesini isterim.Bu sene televizyondan ve F1 dergilerinden okuduğum kadarıyla şu ana kadar yapılan yarışların en fazla bilet satışı yapıldığını söyleniyor.Bence 2 sebepten ötürü seyirci artışı oldu;

1.si Bilet fiyatlarının düşürülmesi

2.si Michael Schumacher’in F1’e dönmesi

Güzel bir pistimiz var iyi organize ediliyor, biletler her yıl fazla satılırsa, F1’i nasıl her yıl takvimin değişmezlerinden biri olan Monako gibi olmazsa olmaz pistlerden yaparız.

Son olarak yazımda bu hafta yapılacak olan Monako Grand Prix’le tamamlıyayım;

Takvimim en dar ve en ilgi çekici pisti olan Monako sadece hak edenlerin kazandığı bir pist, bu nedenle bu hafta oldukça ilginç bir yarış olacağını düşünüyorum.

Pole pozisyonunu da en doğru zamanda trafiğe yakalanmayan pilotun alacağını düşünüyorum.

Sıralama ile ilgili tahminim 1.Vettel/Weber/ 2.Hamilton 3.Alonso/M.Schumacher /Massa

Yarış ile ilgili tahminim atak olmaz ama tecrübeli pilotlardan atak bekliyorum.Michael bence podyuma girebileceği(şu anki araçla) birkaç pistten biri.

Monako’da yağmur olmasını isterim, sıralamalar kuru bir havada temiz bir şekilde geçsin.

F! SEVER      Saygılar…


Yorumlar

  1. kingofspain avatarı

    Bir ara çok iyi çok iyi diyorlardı,sonra dolduralım demeye başladılar.Hersene çok iyi diyorlar.2007 den sonra çok azaldı.

  2. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    60bin yaparız benim tahminim.
    Bende son haftaya doğru ucuza gold bulmaya çalışıcam biletini satanlardan.

  3. kingofspain avatarı

    Bence bu bilet satışları pek iyi gitmiyor.Hayırlısı.

  4. kingofspain avatarı

    Ferrari ve McLaren'in sorunu aynı.Downforce.Umarım bulurlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir