Adminlere Sorduk Bölüm 3: İşler Güçler

Yeniden merhabalar. Yazıyı adminlere yazdırıp kendime içerik kastığım 🙂 üçlemenin son bölümüne hoş geldiniz. İlk iki bölümde site adminlerimize 2015 sezonu yorumlarını ve 2016 sezonundan beklediklerini sormuştuk ve kişisel fikirlerini almıştık. Bu söyleşileri kaçırdıysanız yukarıdaki linklere tıklayarak okuyabilirsiniz.

Tutkunu olduğunuz bir şey üzerine çalışmak harika bir şey, verdiğiniz emeklerde daha özverili olabildiğiniz başka bir iş olmuyor. İşinizi severek yaparsınız ve sizin gibi bunu sevenlerle aynı ortamdasınızdır.

Ancak spor sitesi gibi taraftarların bulunduğu bir ortamı yönetirken tutkunuzu biraz sınırlamanız gerekiyor sanırım. Haber çevirileri ve analizler yapıyorsunuz ve hakkında yazdığınız takım veya pilot hakkında elbette bazı kişisel düşünceleriniz oluyor. Mesela bir grup insanın bir pilotu övdüğü bir haberi çeviriyorsunuz, ama aslında o pilottan nefret ediyorsunuz… İşte burada işin içine profesyonellik giriyor ve o pilotun taraftarlarının mutlu olacağı düşüncesiyle sağlıklı bir çeviri yapmaya devam ediyorsunuz.

Bunları nereden mi biliyorum? Zamanında dergide çalışırken Intel-AMD kavgalarının en yoğun olduğu dönemde yazılar yazıyordum. Intel üzerine yazılan bir yazı kendi taraftarının hoşuna giderken AMD’ciler kuduruyordu. Tam tersi de aynı şekilde geçerliydi. Derginin baskısı ile (neden olduğunu tahmin edersiniz, malum duygusal…) o zamanlar (Athlon XP zamanları, pehhh) bir AMD fanı olarak bol bol Intel’i öven yazılar yazdım, sevildi de. Sonra bir GIGABYTE anakart incelemesi yazım yüzünden sepetlediler de kurtuldum 🙂

Bu bölümde adminlerimize sitenin gidişatı hakkında sorular yöneltiyorum. Gelecekte neler planlıyorlar, mevcut durumdan ne kadar memnunlar, yorumcular yani biz hakkında neler düşünüyorlar, neyimizi beğeniyor, neyimizi beğenmiyorlar sordum. Kendilerinden de açık ve rahat cevaplar vermelerini istedim. Buyrun…

 

Öncelikle sizleri biraz tanımalıyız. Görünüşe göre keyifli bir iş bölümüyle çalışıyorsunuz. Sitede öncelikli olarak neyden sorumlu olduğunuzu belirtebilir misiniz?

Hasan: Genel yük Abdullah ve Kemal’in üzerinde. Ben zaman zaman makale ve haber çevirileri ile yardımcı olsam da genellikle yorum denetimi ile ilgileniyorum. Bunun yanında Günün Fotoğrafı ve Günün Videosu bölümleri benim sorumluluğumda.

Kemal: Ortamımız gayet keyifli. Azız ama özüz diyebilirim. siteye yaklaşık olarak 2012’de katıldım. Ondan önce çeşitli yazılar yazardım. O dönemde sitede editör açığı vardı. Yabancı dilim de olduğu için siteye bir katkım olsun istedim ve haber çevirilerine başladım. Haberlere odaklanınca yazı yazmayı bırakmak zorunda kaldım tabi. Şuan sitede hemen hemen her işe bakıyorum. Genel olarak haber çevirileri ile ilgileniyorum. Günlük en az 10-15 haber yapıyorum. Geçtiğimiz yıl bir günde 38 haber girdiğim oldu. Sonuçta burası “Türkiye’nin En Güncel Motor sporları Sitesi” sloganını taşıyor. Her haberi hızlı ve güncel şekilde yapmak zorundayız. En azından ben böyle düşünüyorum. Örneğin birkaç yabancı kaynağa bakıp kendime iki üç haber belirliyorum, bunları yaparken yenileri çıkıyor. Onları yaparken yenileri çıkıyor. 3-3-3-3 derken bir bakıyorsun 2 saatte 15 haber yapmışsın. Haber çevirileri dışında her gün günün pilotu ve aracını seçiyorum. Bu benim epey zamanımı alıyor. Haber yapmaktan daha zahmetli. Yabancı dil sayesinde haberleri hemen yapıyorsun ama günün pilotu ve aracında ekstradan araştırma yapmak gerekiyor. Bilgileri teyit edip yanlış bilgi vermemek gerekiyor. 1 günün pilotu ve aracını yaptığım vakitte 4 haber çevirebilirim mesela. Bunun dışında siteyi geliştirmek için çalışıyorum. Örneğin sitenin sayfaları ile uğraşıyorum. Mesela geçen yıl detaylı bir pilot sayfası, pist sayfası, takım sayfası ve Pirelli sayfası hazırlamaya çalıştım. Bu yıl sayfa açısından pek bir şey yapamadık. Çünkü haberlerden vakit kalmıyor. Eğer sayfalardan da arta kalan vaktim olursa onda da eskiden yaptığım gibi yazı yazmaya çalışıyorum. Uzun analizler oluyor onlara bakıyorum. Mesela ‘Baba-Oğul’ Formula 1 pilotları hakkında bir yazı yazacaktım kısmet olmadı daha. Şimdi UmutBg adlı arkadaşım ile Michael Schumacher’in kariyeri hakkında detaylı bir çalışma içerisindeyiz. Boş vakitlerimizde ona bakıyoruz. Güzel bir yazı olacak, umarım kısa süre içerisinde sizlerle buluşturabiliriz.

Abdullah: Sitenin kurucusuyum. Kurduğum günden beri her türlü sistem işlerini pek anlamasam da okuyarak, araştırarak, bozarak ve para harcayarak yapan kişiyim. Tabi bunun yanında haber ekibinin başında yer alan isimlerden birisiyim. Bazen fotoğraf, video falan da ekliyorum. Çok nadiren de olsa yorumlara bakıyorum.

Soner: Sanırım uzun süredir sitenin en etkisiz elemanı benim. Bazı sağlık sorunları nedeniyle burada etkin şekilde bulunamıyorum. Bu dönemlerden öncesindeyse sitede foto galeri girişlerini yapar, girilen içeriklerin yazım yanlışlarını kontrol eder ve özellikle ileti kontrolünü sağlardım.

Şu sıra ise tekrar eski performansıma yaklaşabileceğimi düşünüyorum. 2016 sezona sitede bazı yeni oluşumlar için projelendirme yapmaya çalışıyorum. Çok yavaş ilerliyoruz ama ilerliyoruz.

Erdim: Okuduğum bölümden ve çocukluktan beri gelen bir sebepten teknik bölümüyle uğraşmaktayım.

Didem: Foto-Galeri gayet memnunum işimden 🙂

 

Geçtiğimiz sezon Almanya GP’sinin yapılmamasıyla 19’a düşen ancak yine de yoğun bir yarış takvimi izledik. 2016’da ise 21 yarışlık dev bir takvim bizi bekliyor. Yarışların artması sizin için iyi mi, yoksa kötü mü?

Hasan: Sezondaki yarış sayısının artması sosyal hayatı fazla olmayanlar için harika olabilir, ancak ilgilenmesi gereken birileri olan, bolca arkadaşı olan veya gezmeyi sevenler için takibi zorlaştırıyor. Üst üste yapılan yarışlar, özellikle de günün tam ortasında yapılıyor oluşu tüm günü mahvediyor.

Bizim için işler daha da kötü. Yarış bittikten sonra çıkan haberleri hızlıca hazırlamak ve bu süreçte yarışın heyecanı ile yazılan onlarca, bazen yüzlerce yorumu kontrol etmemiz gerekiyor. 2 saat kadar sürmeyen bir yarışın site adminlerine maliyeti en az 8 saat.

Kemal: Benim için çok kötü oldu. Eminim editör arkadaşlarım için de durum aynıdır. Hepimiz bu işi hobi olarak yapıyoruz sonuçta. Boş vakitlerimizi değerlendirmek, eğlenmek için. Ama bu iş bazen öyle bir noktaya geliyor ki ailene vakit ayıramıyorsun. Bilgisayar başından kalkamıyorsun. Yarış sayısının 21’e çıkması demek, 21 hafta sonu evde oturmak zorundasın demek. Yılda 52 hafta var. Birde MotoGP izliyoruz, onunla ilgili yapılacaklar var. Ondan da gelsin 18 hafta. 39-40 hafta boyunca hafta sonu dışarı çıkamıyorsun. Çıksan bile aklın burada kalıyor. Siteye katılmadan önce yarışlar niye az, 25 yarış olsun bir şey olmaz diyordum. Siteye katıldıktan sonra 19 bile çok gelmeye başladı. Şimdi 21 oldu! İzlemek güzel, ama yarışı izledikten sonra haber yapmak zorundayız. Sizlere hizmet etmek zorundayız. Yorumları kontrol eden arkadaşlarımız yarış bitiminde hemen kontrole başlamak zorunda. Cuma ve cumartesi de durum aynı. İşten çıkıp hemen haberlere atlıyoruz. Kolay bir iş gibi görünse de yoğun tempo insanı yoruyor. Sürekli evde olsak ve tek işimiz bu olsa 40 yarış olsun bir şey olmaz. Ama işten sonra gelip bir de haber yapınca insana bir bunaltı geliyor.

Abdullah: Değil. Eğriye eğri doğruya doğru ben bıkıyorum. Gayet bıktım hatta. Hobi mobi, bu kadar emek verdik nasıl bırakırız derken neredeyse 10 seneyi tamamladık ama cidden yoruldum. O yüzden hafta sonlarımızın bu kadar dolu ve stresli geçmesini istemiyorum. Daha az yarış olmasını ve özellikle art arta yarışların olmamasını tercih ederim.

Soner: Yarışları izlerken duyduğumuz keyif giderek azalıyor aslında. Soruyu bu yönden yanıtlayacaksak, hayır yarışların artması iyi bir şey değil.

Ancak şöyle bir durum var, TRF1’in yerine getirdiği bir görev de hepimizin yarış ile ilgili konuşabilmesini sağlıyor olması. İnsanlarla yakınlık kurabilmemiz ilgi duyduğumuz ortak konular üzerinden giderek sağlanabiliyor. Bu sayede iyi vakit geçirebileceğimiz birçok insan ile tanışabiliyoruz.  Tabi bu olay yarış sonrası haber altlarında her zaman bu kadar iyimser bir seyir izlemiyor. Bazı üyelerimiz diğerlerine uzak olmanın verdiği güven duygusu ile olsa gerek, bizi zorlayabiliyorlar. Biliyorsunuz, kontrol altına alınması gereken ortamlar oluşabiliyor.

Uzun zamandır bizim için daha çok yarış, daha çok kontrol demek. Bunu istediğimden emin değilim.

Erdim: Her yarış yapıldığı için güzel değildir. Bazı yarışlar var saatlerce sırası değişmeden heyecansız gidiyor. Yani yeni pistlerden bazıları çıkartılarak 21 yarışlık daha heyecanlı takvimlerde oluşturulabilir. Ama biliyorsunuz ki Bay E. buna izin vermez…

Didem: Çevirmen arkadaşlara göre en basit işi yaptığım için pekte kötü değil yarışların fazla olması.

 

Site olarak neleri doğru yaptığınızı düşünüyorsunuz? Şu konuda üstümüze yok dediğiniz alanlar neler?

Hasan: Hızlı haber ve bol makale çevirisi yapmak en iyi olduğumuz alandır.

Kemal: Site olarak hemen hemen her şeyi doğru yaptığımıza inanıyorum. Ama herkesin bir zayıf yönü vardır. Güçlü yanlarımıza gelirsek, günde ortalama 20-25 haber yapıyoruz. En güncel haberleri şuana kadar biz yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Ben gün içerisinde 10’ar dakika arayla yabancı kaynakları inceliyorum. Gözüm hep haberlerde. ‘Yeni bir şey mi çıktı? Aman site boş kalmasın.. Yorumcularımız haber bekliyordur..’ gibi şeyler geçiyor aklımdan. Günün Fotoğrafı, Günün Videosu, Günün Pilotu, Günün Aracı gibi ekstra haberleri rutinleştirdik. Bu da bizim artımız diye düşünüyorum. Günün fotoğrafı sayesinde eğlenebilir, video sayesinde eskileri hatırlayabilir veya güncel kalabilir, günün pilot sayesinde eski pilotlar hatırlayabilir, günün aracı sayesinde yeni şeyler öğrenebilirsiniz. Editör kadromuzun da birbirine bağlı olması ve bu işi gönülden yapması bizim en büyük üstünlüklerimizden birisi. Yorum konusunda Hasan ve Soner’in iyi iş çıkarttığını düşünüyorum. Zaman zaman tartışmalar yaşanıyor ancak bunlar çok normal.

Abdullah: Birçok yanlışımız, hatamız vardır. Doğru yaptığımız şey istikrarlı olmamız. Editör bölümünde kurulduğumuzdan beri birçok değişiklik olsa da bir şekilde, ben buna ilahi bir güç de var diyorum, siteyi ayakta tutmayı başardık. Üstümüze yok diyebilmem için yaptığımız şeyleri sürekli aynı işi yapanlarla kıyaslamamız lazım ancak öyle bir durum söz konusu değil. Ama genel olarak yaptığımız işle, internetin yükseldiği dönemde almak isteyene iyi bilgiler verdiğimizi, haber olarak nirvanaya ulaştığımızı söyleyebilirim. Normal haber siteleri bile büyük ölçüde copy-paste ile bu sayıda haber yaparken bizim günlük 50 özgün içeriği aştığımız günler oluyor.

Soner: Haber girişlerine hiç karışmıyorum ve abartmadan söyleyebilirim ki, çalışma arkadaşlarımın sizlere ulaştırdığı içerikler gerek sayısı, gerek size ulaşma süresi, gerekse nitelikleri açısından çok yüksek bir çıtaya sahip. Kaldı ki bu içerikler sosyal yaşantıdan kısılarak oluşturulabiliyor. Bu çabaların karşısına mali bir değer koymak çok zor.

Birbirinizle daha rahat konuşabilmesin için yaptığımız çalışmalar da var.

Pek gözünüze gelmeyen “Günün Aracı” ve “Günün Pilotu” da inanın özenle seçiliyor. Örneğin bunlar biraz daha gözünüze gelse, araçlar ve pilotlar hakkında bulabildiğimiz bilgileri bile gireriz oraya.

Erdim: Resmi olan haberlerin çoğunun 2 – 4 dakika arasında eklenmesi. Kısacası her haber çok kısa aralıkla eklenmekte.

Didem: Yarış hafta sonu boyunca gereken tüm Fotoları zamanında siteye ekliyorum. Onun dışında üstüme yoktur diyebileceğim bir alan yok açıkçası.

 

Peki eksikleriniz? Memnun olmadığınız alanlar elbette mevcuttur. Bu eksik alanlar ve sebepleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Hasan: Web sitesi altyapısı sürekli gelişen ancak bazı duygusal sebeplerden dolayı kesin çözüme kavuşturamadığımız bir eksiğimiz. Hepimizin birer işi olduğu için de şirketleşemememiz de buna dâhil edilebilir.

Kemal: Zayıf kaldığımız nokta belki mobil sürümümüz olabilir. Ben bu konulardan pek anlamıyorum, Abdullah bakıyor bu konuya. Elinden geldiğince bir şeyler yapıyor. Yakında bu konuya el atacaktır. Bir de tabi Twitter ve Facebook gibi ağları yeterince kullanamıyoruz. Çünkü bu işlere bakabilmek için yeterli vaktim/vaktimiz yok. Geçenlerde biraz etkin olmak için uğraştım ama rutin şekilde bunu yapmak çok zor. Çünkü zaman alan bir iş. Hem iş yap, hem haber yap, yazı yaz bir de sosyal ağa bak olmuyor yani.

Abdullah: Taraflı olduğumuzu iddia edenler var. Bu iddiaların olması bazı şeyleri eksik yaptığımızı gösteriyor olabilir ancak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki bir taraflılık söz konusu değil. Bu tür şikâyetlerde bulunan arkadaşlar genelde belli taraftar grupları. Yorumlarda bazen anında müdahalede bulunmak zor oluyor ve saçma sapan yorumlar bir süre ortada kalıyor. Ya da istem dışı, insanlık hali gözden kaçıyor. Bazen de yönetici arkadaşların bir “birey” olarak yaptığı yorumlar farklı yönlere çekiliyor.

Mobil cihazlara uygulama açısından eksiğiz. Bir türlü yaptıramadım gerekli uygulamaları. Sebep olarak iş bilmemezlik, vakit ve nakit bulamamazlık diyebilirim.

Bir de tüm motor sporları ve Türkiye motor sporları alanında eksiğiz. O da kaynak ve ekip kısıtlılığından kaynaklanıyor. Zamanında Türkiye’deki yarışlara giden arkadaşlarımız da vardı ancak bunlar çok zorlu, yorucu ve maddi anlamda gereksinimli şeyler.

Soner: Bana göre bu sitenin tek eksik yanı para kazanmıyor oluşu. Para kazanmak derken sitenin kendi masraflarını çıkarmasından değil de, görev yapan her arkadaşın aklını çelebilecek bir kazançtan bahsediyorum.

Maddi bir kazancın olmaması bugüne dek bu siteyi gönüllülük esasına göre ayakta tuttu. Şimdiye kadar da gayet iyi gitti. Bu seyrin sürmemesi için hiçbir neden de yok.

Önceleri, gelebilecek muhtemel bir kazancın bu amatör ruhu baltalayabileceğine dair bazı şüphelerim vardı, artık yok. Hiç kazanç sağlamadan bu sitenin başardıklarına baktığımda, para kazanan bir site olursa yapabileceklerini düşünmeden edemiyorum.

Erdim: Kendi açımdan eksiğimi söyleyeyim. Aslında teknik çok geniş bir alan hatta o kadar geniş ki bazen ben bile neye baktığımı şaşırabiliyorum. Ancak bazı günler o kadar az bilgiye ulaşıyorum ki teknik alanda çok az haber paylaşılabiliyor.

Didem: Daha fazla sitelerden kaliteli, farklı fotolar bulamamak en büyük eksikliğim ve memnun olmadığım alanlar diyebilirim.

 

Sitenin hitap ettiği kitleyi nasıl tanımlarsınız? Hayallerinizdeki kitleye ulaşabiliyor musunuz?

Hasan: Formula 1 elit bir spor. Türkiye’de fazla yaygınlaşmamasının sebebi de bu. Haliyle takip eden hedef kitle genel spor takipçisine göre daha farklı. Emin olun sizler çok değerli insanlarsınız. Eskiden bu fark daha da büyüktü. Son zamanlarda bir şeyler değişiyor.

Kemal: Her yorumcu benim için değerlidir. Olaya Hamiltoncu, Alonsocu veya Raikkonenci olarak bakmam. Ya da 15 yaşında veya 40 yaşında olarak bakmam. Olay ne bir fan meselesi, ne de yaş. Örneğin 18 yaşındaki bir çocuk, 40 yaşındaki bir adamdan daha olgun davranabiliyor. Önemli olan insanın kendini bilmesi. Bizim ülkemizde böyle insanlar çok fazla yok. Son yıllarda durum daha da kötü oldu. Kaliteli yorumcularımızın çoğu ne yazık ki artık aramızda yok. Şuanda yorum yazan arkadaşlarımızın sayısı iyice azaldı. Mevcut yorumcularımızın rahat edebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Siteye refahı getirmeye çalışıyoruz ama bir Alonso, bir Raikkonen veya bir Hamilton konusu altında çıkan kavgaları önleyemiyoruz. Sürekli bir atışma ortamı oluyor. Bunu engelleyebilmek için yorumları iyice kısıtladık. Çünkü bu tartışma ortamı yüzünden bazı insanlar siteden kaçıyor. Elbette gönül ister ki tüm yorumcularımız ile beraber hep işin detaylarını konuşalım. Örneğin Alonso’nun iyi olup olmadığını tartışacağımıza McLaren’in güncellemelerini inceleyelim.. Ama olmuyor. Artık iş farklı bir noktada. Saatlerce uğraşıp teknik bir yazı yazıyoruz yorum sayısı 2, Alonso sıradan bir açıklama yapıyor yorum 15. Durum böyle olunca insanın şevki kırılıyor haliyle. Bizim kitlemiz artık ‘Alonsocu’ ‘Raikkonenci’ ‘Vettelci’ ‘Hamiltoncu’ olmuş. Teknik konular ile ilgilenen çok fazla kişi yok.

Abdullah: F1 ve motor sporlarını seven 7’den 77’ye herkes sitemizde bir şeyler bulabilir. Yorumculara bakarsak da bunu görebiliyoruz. Dönem dönem yazan insanlar farklılık gösterse de büyük ölçüde ulaşabildiğimizi düşünüyorum.

Soner: Hayallerimdeki kitleye ulaşmak, dünyadaki motor sporları organizasyonlarında ve motor sporları oyunlarında TRF1 logosu göründüğü zaman gerçekleşmiş olacak sanırım.

Hitap ettiğimiz kitle ise çoğu zaman, hayata dair neredeyse hiçbir sorumluluğun altına girmediği ergenlik ve öğrencilik yıllarında bu tip aksiyon konulara merak salanlar ile başlayan, 20’li yaşların ortalarına doğru artık kendi gibi birçok arkadaş edinmiş ve belki çevre oluşturmuş, 30’lu yaşlarından sonra ise sorumluluklarından bunalmış ve zaman zaman kendisini rahatlatmak için kaçış arayan bir güruha zemin oluyoruz sanırım.

Bir de, aramızda tüm bu zamanlarını bizlerle geçirmiş olan harika insanlar var.

Erdim: Benim şu an ki tek amacım insanlara olumlu yönde hizmet edip onları teknik konuda yormadan anlamalarını sağlamak. Hayalimde herhangi bir kitle yok herkesin anlayacağı dilden onların teknik alanda bilgi edinmesini sağlıyorum.

Didem: Zor bir soru 🙂 Ama ne olursa olsun F1 tutkunu olan arkadaşların sitede her gün her saat sitede olup yorum yapmaları güzel bir şey.

 

Gelelim bizlere. Sektörde pek uygulanmayan bir şeyi yapıyorsunuz; onaysız yorum yazma fırsatı. Yorumcularınıza güveniyor olmalısınız. Bu doğru bir yaklaşım mı, neden?

Hasan: Yukarıdaki cevabım burada da geçerli. Kendisi ve takipçisi özel bir spor ve yorumcuları özgür bırakmak zorundayız. Böylece kısa süre içerisinde çok iyi tartışmalar görebiliyoruz. Sonuçta herkes yorumların serbest olduğunun farkında ve yanlış bir şey gördüğünde nasıl olsa kaldırılacağı için çok ciddiye almıyor, almamalı.

Kemal: Mesela TRF1.NET dışında başka bir siteye girdiğim vakit yorumumun hemen onaylanmasını isterim. Ben böyle istiyorsam eminim diğer insanlar da istiyordur. Biz bunu yaparak kendimize verdiğimiz değeri yorumcularımıza da veriyoruz aslında. Bu değeri anlayan insanlar oluyor ama anlamayanlar da oluyor. Ben doğru bir yaklaşım sergilediğimiz görüşündeyim. Yorumunuz 1 saat sonra çıkacaksa hiç çıkmasın. Bazen bazı şeylere anlık ilgi duyarsınız, o an geçer ve ilginiz kaybolur. Bizim iyi niyetimizi kötüye kullananları onaylıya alıyoruz ve bu sayede ‘iyi’ ‘kötü’ ortaya çıkıyor.

Abdullah: 🙂 Genel olarak haber sitesi tarzı şeylere baktığımızda onaysız yorum olayı çok nadir olur. Biz bunu başardık. Buna rağmen her zaman dediğim gibi yorumlardaki seviye fena sayılmaz. Bana göre doğru olan bu tabi anlayana… Ama anlaşıldığını düşünmüyorum. Ya da zaman zaman gelen küfürlerden, hakaretlerden dolayı öyle düşünme eğilimindeyim. Ya da dediğim gibi 10 senedir benzer şeylerin tekrarlaması yordu beni 🙂

Soner: İletileri önce onaydan geçirerek yayınlasaydık, ne düşündüğünüz hakkında daha az fikrimiz olurdu. İstediğinizi yazabiliyor olmanız sizler hakkında daha fazla ve daha çabuk bilgi sahibi olmamızı sağlıyor. Elbette bu uygulama bize bazı ek uğraşlar getiriyor ama şimdiye dek iyi bir iş çıkarttığımızı düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz dönemlere göre bu konudaki yaklaşımlarımızı değiştirdik.  Bazen daha serbest davrandık, bazense çok daha sıkı. Hem bu uygulama sizlerin de birbirinizi daha rahat tanımanızı sağlıyor.

Erdim: Aslında doğru değil. Çünkü çok alakasız şeyler yazılabiliyor. Taraftar olmak ile fanatikliği karıştıran kişiler bazen yaptığım(ız) yorumları çok farklı yerlere çekebiliyorlar. Bu yüzden yaptığımız her haberin sonucunda çıkabilecek yorumlar tamamen kapalı kutu.

Didem: Bence en doğrusu yapılıyor. İyi ya da kötü yorumlar olsa da sitede sürekli aktif üyelerin yorum yazması siteye bağlılıklarını gösteriyor bence. En azından benim için durum böyle.

 

Yorumculardan gelen tepkilerden en beğendiğiniz şeyler neler?

Hasan: Uzun zamanlar ve emekler verip hazırladığım bir içeriğin topluluğun ilgisini çekmesi ve okunması emeklerinizin boşa gitmediğini gösteriyor. Çünkü çok uzun zaman verdiğiniz bir içeriğin hiç tepki almadığı da oluyor. Örnek vermek gerekirse geçenlerde hazırladığım “F1’deki Araç Numaraları” adlı içerik için her gün biraz zaman ayırarak iki hafta kadar zaman harcadım. Elbette yararlanan birkaç kişi oldu, ancak genel ilgiyi görmeyince bağış yaptığınızı hissetmeye başlıyorsunuz.

Kemal: Bazen saatlerce uğraşıp yaptığınız analizlerin ardından veya yorgun bir günün ardından insanların yaptığınız o iş için teşekkür etmesi, elinize sağlık demesi bence en güzel tepki. Türkiye’de bu işi yapan bir avuç kişiyiz artık. İnsanlar aynı şeyi yapmaktan zaman zaman sıkılıyor. Bu tarz olumlu yorumlar sizi işinize daha çok bağlıyor. Mesela geçenlerde 4 gün üzerinde uğraştığım bir haber oldu, 4. Günün sonunda yayınladım güzel yorumlar geldi mutlu oldum. Bu mutluluk sayesinde yeni haberleri daha iştahlı yapıyorum. Bu tarz yorumları okumak güzel oluyor elbette.

Abdullah: Sitenin verdiği emekler karşısında en azından bir teşekkürü çok görmeyen yorumlar. Bir de zaman zaman bize gelen hakaretlere ya da yersiz eleştirilere bize gerek kalmadan cevap verilmesi.

Soner: Zaman zaman bu kadar uğraşı için bizlere teşekkür eden iletiler gerçekten bize ferahlık getiriyor. İçerikleri beğenmeyen ve kasıt arayarak yazılmış iletilere sizler tarafından verilmiş zekice yanıtlar da bizleri onore ediyor. Gülümsememi sağlıyorlar elbette.

Erdim: Benim büyük bir beklentim olmuyor. Eline sağlık güzel içerik demeleri bile beni mutlu edebiliyor. Bazen bazı kişiler o kadar güzel basite indirgeyerek açıkladığımı söylüyorlar. Bu yorum zaten her şeyi anlatmış oluyor.

Didem: Yaptığım galeriye çok fazla yorum olmasa da teşekkür etmeleri yeterli benim için.

 

Peki, hiç hoş karşılamadığınız tepkiler var mı, neler?

Hasan: Bir takımı veya pilotu desteklediğimizin iddia edilmesi başı çeker. Tek bir pilotu desteklesek onunla ilgili bir haberi neden yapalım, adamı neden günün fotoğrafına taşıyalım? Diyelim yaptık, iki gün sonra rakibi olarak görülen pilotun içeriğini de giren yine aynı bizleriz. Bu konudaki alınganlık açıkçası beni sinirlendiriyor.

Kemal: Mesela durup dururken bir Ferrarici oluyorum bir McLarenci. Bunlar garip tepkiler. İnsanlar kendi görmek istediklerini görüyor. Mesela Ferrari gelecek yıl Mercedes’i yakalayamaz dediğim zaman Ferrari düşmanı oluyorum, Ferrari Mercedes’i yakalar dediğim zaman Ferrarici. Bu bana garip geliyor. Bir de zaman zaman haberlerde hata oluyor. Elbette hepimiz insanız hata yaparız ancak hataları kırıcı şekilde söylememek gerekiyor. Sonuçta bu işi sizin için yapıyoruz. Ancak genelde bunlar kırıcı şekilde söyleniyor. Bazen panelde habere yorum gelince seviniyorum sayfayı bir açıyorum ‘hata yapmışsın hiç dikkat etmiyorsun. Hep böyle yapıyorsun’ deniliyor. Böyler dersen olmaz. Bunun yerine daha kibar bir dille, işi espriye dökerek yapılsa her iki taraf da bundan memnun olabilir. Hatta böyle durumlarda bana mesaj atsalar hemen düzeltirim. Böyle hatalar olabiliyor. Çünkü dar zamanda 15 tane haber girmek zorundayız. Aynı haberi iki kez okumaya zamanımız yok.

Abdullah: Cidden çok emek verdiğini gönülden biliyor olmana rağmen bazı tuhaf tepkilerin gelmesi. Bir de insanların % 90-95 özgür bir şekilde yorum yapmasını sağlıyorsun, yer yer hakaret yiyorsun buna rağmen gelip keyfimize göre iş yaptığımız söyleniyor…

Soner: Hoş karşılanmayacak türde olan tepkiler genellikle motor sporlarını ve burada yapılmaya çalışılan işi henüz anlayabilecek kadar içerde olmayan arkadaşlar tarafından geliyor.

Yani ya motor sporları dünyası konusunda yeterli tecrübeyi edinmemiş ya da TRF1’de yapılmaya çalışılanlar konusunda yeteri kadar düşünmemiş kimseler.

Bu durumu da yeterli tecrübeye sahip olduğunda gelişeceği düşüncesi ile genellikle sessiz kalarak geçiştiriyoruz. Sesimizin çıktığı da olur elbet. İnsanız sonuçta.

Bizim işimiz sizleri yetiştirmek değil. Tutkumuz konusunda paylaşım sağlayabiliyorsak ne âlâ.

Erdim: Bazen bir yazıyı çevirmek saatler sürebiliyor. Çevirmek diyorum ama şöyle bir gerçek var. Benim yazdığım bir içerik bazen farklı dilde kaynakları da kapsıyor. Ama başka birisi altına link koyup bu haberin aslı …. sitede şu dilde var diyor. Kaynaklarım kısıtlı olmasa bende kendime has teknik incelememi yapıp siteye koymak isterdim. O yüzden biraz emeğe saygı.

Didem: Yaptığım işi eleştirmeyip desteklediğim pilot ve takım üzerinden eleştirip “adminliğini yap senin tarafsız olman gerekir!” demelerini hiç hoş karşılamıyorum hatta sinir oluyorum. Ben her şeyden önce taraftarım. Beni eleştirecekseniz yaptığım işle eleştirin.

 

Merak edilen bir şey daha var, mayışlar iyi mi, ne kadar kazanıyorsunuz? Veya tamamen hobi mi?

Hasan: Milletvekili maaşlarına yakın diyebiliriz. Zaman zaman aşıyor ama kış tatilinde bu azalıyor ve ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz.

Şaka şaka ne kazanması. Sunucunun kirası ödensin, tahmin oyununda derece yapanlar ödülsüz kalmasın da, o bize yeter. Formula 1 fazla meşgul edici bir hobi. F1 aşkı da diyebiliriz.

Kemal: Maaş mı 🙂 Biz bu işi Türkiye’de az sayıda kalan Motorsporları fanları ve bir de editör arkadaşlarımız için yapıyoruz. Siteden hiçbir zaman para istemedim. İstemem de. Zaten siteye gelen para sitenin masraflarını zor karşılıyor. Bir de ben mi yük olayım? İnsanlar bizim para için bu işi yaptığımızı, aylık bin liradan aşağı almadığımızı söylüyor. Ben bin lira alsam niye dışarda çalışayım? TRF1.Net benim için ayrı bir yer. Burada iyi arkadaşlarım var. Elbette bu iş benim için bir hobi, ama burada kalmamın bir diğer sebebi de editör arkadaşlarımız. Onlardan güç alıyoruz sonuçta. Zaman zaman biz istemesek de Abdullah bazı sürprizler yapıyor bize. En büyük maaş bizim için o 🙂

Abdullah: 🙂 Geçenlerde 2015 yılı gelir giderlere bir bakayım dedim… Açık konuşayım server, hediye, sistem gereksinimleri gibi aklıma gelen giderleri düştüğümde geriye 2500 – 3000 tl arası bir şey kalmış gibi görünüyor. 12 aylık süreci hesaplarsak ay bazında ne kadar kaldığını siz hesaplayın. O da muhtemelen özel sponsor olan Ortombo sayesinde oldu. Yoksa ne kar ne zarar gibi bir şey olacaktı… Mustafa Gemici’ye buradan da bir teşekkür daha edeyim 🙂 Bizimkisi çok kötü bir hobi oldu bizim için. Bu işi gönülden yapmıyor olsak, yerimize bir editör tutsak o kadar içeriği eklemek ve haberleri takip etmek için aylık 2000 TL’den aşağı para istemez ona eminim 🙂

Soner: Sanırım az önce çenemi tutamayarak yanıtlamış oldum bu soruyu!

Ancak hobi kısmına değinmek isterim. Başlangıçta daha çok sohbet edebilmek içindi. Çünkü etrafımızda bu konuda konuşabilecek birikime sahip birini bulmak pek mümkün değildi. TRF1 birbirimizi bulmamızı sağlıyordu. O zamanlar dilediğimizce sohbet ediyorduk. Buluşuyorduk. Her türlü etkileşime sahiptik. Üyelerden birçok kişiyi tanıyorduk. Ayrıca kimse birbirine girmiyordu.

Paylaşımlarımız arttıkça daha fazla yer kaplar hale geldik. Daha fazla katılımcımız oldu. İlk etkileşime geçtiğimiz topluluktan kalanlar çekirdeği oluşturdu ve uzun süre bu çekirdek ile ilerledik. Yüzölçümümüz büyüdükçe ve o dönemler öğrenci olan yönetici ahalimiz hayata atılmaya başladıkça renkler de değişmeye başladı. Sayenizde o kadar büyüdük ki, ister istemez bazı görevlerin altına itilmiş olduk. Aslına bakarsanız bunların hiçbirini istememiştik. Sadece sohbet edecektik biz.

Bugünkü durumumuzdan bazı şikâyetlerimiz olsa da burası hayatımızın önemli bir bölümünü kaplıyor. Şahsım adına hâlâ panelden içeri girdiğimde kendimi iyi hissetmeye başlıyorum. Burası paylaşımlarınızdan sonra hepinizin kendini önemli hissedebileceği bir yer.

Erdim: Tamamen hobi olarak yapıyorum bu işi. Hatta bazen bazı lab derslerimde bilgisayarda siteyi alt çubukta tutuyorum. Takip ettiğim bazı sayfalar Twitter’da anlık bildirimi düşüyor. Bazı durumlarda haberi bende girebileyim diye.

Didem: Ne maaşı yahu! 2014 Mart ayından bu yana Foto-Galeri işini devraldım 1 kuruş dahi görmedim Abdullah’tan! 😀 bizim patron çok cimri hep kendi cebine atıyor 😀 şaka bir yana ben bu işi severek yapıyorum. Kemal bana siteye yardımcı olmak ister misin dediğinde tek yapabileceğim işin foto eklemek olabileceğini söyledim. Ve hiç tereddütsüz işi kabul etmiştim. 2008’den bu yana sitenin her gün her saat her dakika takipçisiyiz o kadar haber okuyoruz. Birazda benim yardımım olsun, arkadaşların üzerinden bir yükü de ben alayım dedim o kadar.

 

Sitenin geleceği hakkında düşünceleriniz neler? Daha da ileriye gitme konusunda planlarınız var mı?

Hasan: Sürekli olarak yeni nelerin yapılabileceğini tartışıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda admin panelinde “TRF1 Güzelleştirme Derneği” adında bir taslak haber içeriği vardı ve fikri olan oraya yazıyordu. Şu an gördüğünüz site ve temel içerikler bu derneğin sonucu. Şu sıralar da benzer bir taslak mevcut. Yeni sezon için kendimizi yenilememiz gerekiyor.

Kemal: Sitenin geleceği aslında bizlere bağlı. Haber çevirisi yapan üç kişi kaldık. Hasan (Murnout) sadece akşamları ve Pazar günleri bakabiliyor. Hafta içi özellikle gündüzleri ben bakıyorum. İşten geldiği vakit Abdullah bakıyor. Her şey sistemli. Gündüz ben, öğleden sonra Abdullah, akşam Hasan. Bu böyle dönüp gidiyor. Elbette birimiz gittiği an sistem bozulacak. Diğer arkadaşlarımızın da büyük katkısı var. Teknik makaleler Erdim’de. Formula 1 ve MotoGP dışındaki haberler Ozan’da. Didem fotoğraf ve zaman zaman denetim işlerini yapıyor. Soner bizim genel koordinatörümüz gibi. Çoğu şeyin koordine ediyor. Bunları neden anlattım, çünkü sitenin geleceği bu arkadaşlarımıza bağlı. Birisi gittiği an işler bozulabilir. Burası benim için Formula 1’in Nirvanası. Daha yükseğini hedeflemiyorum. Amacım TRF1.Net’i ayakta tutabilmek. Bunun dışında bir planım yok.

Abdullah: Açık konuşmak gerekirse bir planım ya da gelecek hedefim yok. Öyle hedefler, planlar yapacak kadar profesyonel bir oluşum değiliz. Siteyi kurduğumuzdan beri felsefemiz (Niçin böyle bir sorumluluk aldığımızı hiçbir zaman anlamadım) F1 ve yanında motor sporları haberlerini mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde ziyaretçilerimize sunmak ve onlara kendilerini ifade edebilecekleri özgür bir ortam vermek oldu. Devam ettiğimiz sürece, elimizden geldiği kadar bunu yapmaya devam edeceğimizi düşünüyorum.

Gönül isterdi ki gerçek hayatta arkadaşların sürekli olarak bir araya gelip muhabbet edebildiği etkinlikler de yapalım ancak hayat şartları ve İstanbul’dan uzakta olmam bu durumun önüne geçiyor.

Siteyi idare ederken, bugününe getirirken bir plan çerçevesinde çalışmadık. Bundan sonrası için de o yüzden bir planımız yok. Felsefem “Elimizden geldiği kadar, gittiği yere kadar…”

Ha bana kalsa 15 Mayıs’ta yani sitenin 10. Yılında çok büyük bir sürpriz planlıyorum ancak arkadaşlar buna destek vermiyorlar 😀

Soner: Evet, az önce dediğim gibi, bazı projeleri geliştirmeye çalışıyoruz. Aklımızdakileri gerçekleştirebilmek kolay değil. Dahası bizler bir arada olan bir yönetim ekibi değiliz. Memleketin birçok yerindeniz. Bu bazı düşüncelerimizi imkânsız kılıyor. Ancak dönemimizin ihtiyaçlarına yanıt veremezsek bizim için iyi olmayacaktır. Geride kalmak istemiyoruz, gelişmeliyiz. Bazı gelişim alanları belirledik ve bunlar üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.

Erdim: Bu cevap çoklu bir cevap. Herkes ileriye gitmeye odaklanır. Kimse olduğu yerde kalmaz. O yüzden kendi adıma düşen taraftan söylemek istiyorum evet ileriye gitme hedeflerim ve bunun içinde planlarım var.

Didem: İlk soruyu Abdullah’a devrediyorum 🙂 Foto-Galeri tam benlik o yüzden ben yerimde iyiyim.

 

Bunların dışında, biz yorumculara bu iş hakkında ne söylemek istersiniz?

Hasan: TRF1.net bu işe gönül vermiş insanlar tarafından ayakta tutuluyor ve hepimiz kendi işimizin arasında profesyonel bir haber sitesini idare etmeye çalışıyoruz. Tatmin kaynağımız siz yorumcularsınız.

Yorumculara söylemek istediğim iki şey var; birincisi sitede gördüğünüz reklamlara en az günde bir kez tıklayın. İkinci ise Türkçe Formula 1 haber ve özgür tartışma kaynağınız olan bu siteyi ayakta tutanların emeklerine saygı duyun. Hiçbir içeriğin baştan savma hazırlanmadığından, her cümlesinin özenle seçildiğinden emin olun ve hatalarımızı doğru bir dille bildirerek bize yardımcı olun.

Kemal: Bizim işimizi şöyle anlatayım; Günlük rutin işinize gittiniz. Sabah işlerinizi yaparken iş yerinize götürdüğünüz laptopdan site için uğraş veriyorsunuz. (Etrafınızdaki tepkilere rağmen) Zaman zaman öğle yemeklerinden kısıp yine haber yapıyorsunuz. (İnsanların bakışlarına rağmen) akşam eve gidiyorsunuz, yorgun argın yeniden haber yapıyorsunuz. (Ailenizdekilerin bakışlarına rağmen) hafta sonu insanlar dışarda eğlenirken yeniden haber yapıyorsunuz. (Güzelim havaya rağmen) Kazancımız? Hiçbir şey. Bizim tek kazancımız sizin edeceğiniz bir teşekkür. İnanın başka hiçbir kazancımız yok.

Abdullah: Türkiye’de bu işe destek veren sayılı yerlerden birisi olarak bize daha anlayışlı davranabilirler. Bu kadar yıldır bu işi ne para kazanmak ne de kendimizi belli takımlar ve pilotlarla tatmin etmek için yapmadığımızı anlamalılar. Aslında bu kadar karamsar değilim anlayan arkadaşımız da çok ancak anlamayanlar da bunu anlarsa bir nevi daha içimiz rahat eder.

Biz Rambo’sundan M1CHAEL’ine herkesi bir arkadaş gibi görüyoruz. (Bu isimleri yazdım diye bunu da bir yere çekmeyelim lütfen 🙂 ) Siteyi kurduğumuz dönemde toplantılar, bir araya gelmeler çok oluyordu ama son yıllarda sitenin ilk dönemindeki kemik kadro hayat şartlarıyla dağıldığı için o toplantılar da bitmiş oldu. Sanal ortamdaki arkadaşlıkları hep beraber dışarıya taşıyabiliriz. Böylece arkadaşlıklar pekişmiş olur 🙂

Aramıza katılmak isteyenler olursa hiç çekinmeden İletişim kısmından bize ulaşabilir 🙂

Son olarak sitemizin ya da tüm internet sitelerinin ayakta kalmasını sağlayan kare ya da yatay şekilde olan reklam bannerlarını görmezden gelmeyelim. Zaman zaman sizi rahatsız eden o şeyler, tüm bu sitelerin ayakta kalmasını sağlayan yegâne unsurlar. O yüzden beğendiğiniz ve faydalandığınız sitelerde o reklamları her gün bir kere görmeniz iyi olacaktır. Adblock’ları kaldıralım, kaldırmayanları uyaralım 🙂

Soner: Şunu bilin ki bu işte açık şekilde acı çekmek var.

Erdim: Hiç kimsenin işi kolay değil. Bazen gece 3 4 gibi haber girdiğimiz oluyor yarışın yapıldığı yerdeki yerel saatten dolayı. O yüzden herkese kolay gelsin diyorum ve umarım site adminleri açısından olumlu geçecek bir sezon olur.

Didem: Genel olarak herkesin yapabileceği bir iş zor değil. Ama 19-21 yarışlık maratonda haftanın 4 günü foto bul, indir, siteye ekle gibi şeylerden sıkılmazlarsa güzel iş tek diyebileceğim bu 🙂


Yorumlar

“Adminlere Sorduk Bölüm 3: İşler Güçler” için 85 yanıt

  1. Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa avatarı
    Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa

    Demek yorumları murnout(hasan) kontrol ediyormuş ulan okadar samimiyetimiz var şu kardeşinin yorumlarını habire siliyorsun yapma bunu 🙂 Bu işi parasız yaptığınız için affınıza sığınarak manyaksınız.ikincisi bizim yorumlarımızı keza özellikle benim yorumlarımı önemsediğimiz içinde deli gibi bişeysiniz. Üçüncüsü Abdullah reis ha bıraktım ha bırakacak diyor aynı dertten muzdaripim bağımlılık oldu.Son olarak o numara haberi saçmaydı:-D. Sonun sonu, herhalde aranızda en küçük benimdir 20 yaşındayım 40 yaşında olan var çocuğu sayılırım.ben eğlenmeye giriyorum buraya başka haber facebook twitter falan yok onay trf1.net yani o yüzden hoş görün mazur görün bu uzun yazımıda yayınlarsanız artık.(merak ettim sormadan edemedim konular eski olsada yorum yeni olsa sizde gözüküyor mu yoksa illa haberimi bakmalısınız? Cevap isterimm..))

  2. herkesin emeğine sağlık.erdim ve didem inde takımda olduğunu yeni okudum.reklamlar konusunda her zaman diyorum.siteye giriyorsanız reklamlarada tıklayın hatta tüm reklamlara ki emek veren arkadaşlarda en azından emeklerinin karşılığını az yada çok alsın.hatta para karşılığı üyelik veya destek konusuda olabilir.özellikle kemal şengül arkadaşımıza selam zamanında çok tartıştık fakat bir orta noktayı bulduk sanırım. yani makul insanlar her zaman orta yolu uzlaşma yolunu bulabiliyormuş (kemal makulda ben ne kadar makulum emin değilim 🙂 sitede emeği geçenlere selam.eskisi gibi sık giremiyorum öyleki gündüz çalışırken başımı kaşımaya vaktimin olmadığı zamanlar çok oluyor.akşamlarıda bir yerlere takılmaca yapıyoruz.pazarlarıda aileme ayırıyorum ve bundan keyif alıyorum herkes ailesine zaman ayırsın ve onları dinlesin özellikle sağlık çok önemli aileden birinin sağlıkğı bozulduğunda insan ben ne yaptım diyebilir.insanoğlu başına ne zaman ne gelir bilinmez.bu arada benim zamanımda siteye katılan eski yorumcularıda özlemiyor değilim.onlar kendilerini bilirler yorum yapmasalarda takip ediyorlardır.onlarada selam.

    1. reklam konusundada bana göre çok önemli bir detay var ; şöyleki:reklamlardan birine tıkladığında ana sayfadan ayrılmadan ayrı bir sekmede reklamın açılması site için büyük avantaj aksi halde geri gitme tuşuyla uğraşıyorsun.bunuda dikkate alırmısınız veya bana katılan varmı bilemiyorum.fakat ayrı bir sayfada reklam açılırsa açıldıktan sonra kapatması ve ana sayfanın kapanmamsı önemli bence

  3. Buradaki bazı yorumlar gerçekten çok güzel. Beklemediğim tarzda yorumlar geldi itiraf edeyim. Herkese teşekkürler 😉

    1. Bu arada ne zamandır yazmadığını fark ettiğim @onur-gentas‘a buradan selamlarımızı iletelim. Baktım hala sitedesin, yorumların eksik kalmasın abi 🙂

      1. Abdullah Merhaba,

        Aralıklarla siteyi takip etmeye çalışıyorum ama yorum yazmaya fırsatım olmuyor ne yazık ki. 9 yıldan sonra ilk bebeğimizin haberini aldık ve onun heyecan ve telaşını yaşıyoruz eşimle:) Kızımıza da formula 1 sevgisini aşılamaya çalışacağım:)

        1. Tebrikler Abicim Allah Analı Babalı Büyütmeyi Nasip Etsin.

          1. Teşekkürler Didem’ciğim.

        2. [FORJUSTICE]^Last 3 #ForzaFERRARİ avatarı
          [FORJUSTICE]^Last 3 #ForzaFERRARİ

          Tebrikler usta size nasip eden Allaha hamd olsun

          1. Sağolasın Çağrı arkadaşım.

        3. Allah Analı babalı büyütsün.

          1. Çok teşekkür ediyorum.

        4. Alonso.ElNano avatarı

          Hayırlı olsun Onur abi, Allah Analı Babalı büyütsün.

          1. Sağolasın Yavuz.

        5. @onur-gentas tebrik ederim abi. Hep şöyle bir klişe vardır “Bunlar iyi günleriniz, keyfini çıkarın” diye. Gerçekten bunlar iyi günleriniz keyfini çıkarın ancak bebeğiniz dünyaya geldikten sonra gerçekten her şey, hayat bambaşka 🙂

          1. Abdullah çok teşekkür ediyorum. Özellikle benim yaşımda daha zor olacak ama çocuklara olan sevgimi düşününce üstesinden gelirim diye düşünüyorum:) Daha şimdiden çok heyecanlıyım. Allah herkese nasip etsin bu mutluluğu.

        6. Allah Analı Babalı büyütsün 🙂

          1. Çok teşekkür ediyorum Emre arkadaşım:)

  4. Sitenin kuruluşundan beri buralardayım. Sanırım 2006’ydı. Muğla’da üniversite okurken yayla havasında, deniz kenarında laptopta, ders aralarında, gece yarışları zamanlarında tüm haberleri bilgileri bu siteden takip ettim. Formula 1 ile ilgili sahip olduğum bilginin çoğunu buradan öğrendim. Geri kalanını da F1 Racing’den 🙂 Onu da elimizden aldılar sonra.

    Askerdeyken hafta sonları kışlanın internet kafesinde internet hızının yerlerde süründüğü bilgisayarlarda haberleri buradan takip ettim.

    İstanbul’da öğretmenliğe başladım. Dershanecilik dönemimde hafta sonları yarışları izleyemedim ama telefondan TRF1 üzerinden takip ettim. Şimdi özel bir okulda idareciyim. Okuldaki bilgisayarlardan her siteye girilmiyordu. Dolayısıyla TRF1’e de giremiyordum. Başvurdum, açtırdım. 🙂 Şimdi sık kullanılanlarda ve her gün ziyaret ediyorum.

    Mümkün oldukça reklamlara tıklıyorum. Bu işin gönül işi olduğu ortada. Her ne kadar gönül işi olsa da bu işlerin insanı ne kadar zorladığını biliyorum. Bu sebeple bir kazanç sağlayabilmek adına aklıma geldikçe açıyorum reklamları. Ayrıca bağış konusunun gündeme gelmesi doğru olacaktır.

    Abdullah ve ekibinin F1’e dair ülkemizde büyük bir açığı kapattığına inanıyorum.

    Destek için her zaman yardıma da açığım.

    Şunu da belirtmek istiyorum, İstanbul’da buluşmalar olursa katılırım.
    Teşekkürler emekleriniz için.

  5. xtrabitracing avatarı

    Vay arkadaş şu adminler ne seviliyormuş da haberimiz yokmuş 🙂 Üç koca dosyada toplam 45 soruya uzun uzun yanıtlar veren adminlerimize teşekkürler. Bu üçüncüyle içlerini dökmüşler, tekrar teşekkürler.

  6. güzel bir yazı dizisi olmuş, Bir solukta okudum. Kendi adıma konuşursam, 10 şubat 1979 doğumluyum ve 1986 yılından beri F1 takip ediyorum. önceleri evimiz marmara denizinin yakınında ve anten kablosu ile uyduyu seyredebiliyor olmak bir ayrıcalıktı. Otomobilleri çok sevdiğimden midir yoksa yüksek hızından mıdır ? bilmiyorum F1 hastasıyım ve ilginçtir ki efsane pilotları sevmeme rağmen hep destekliğecek bir genç aradım ve Senna karşı ilk yılında MSC’ı desteklemek geldi içimden. rekabet iyidir. Türkçe içerik bulmak yada anlayan insan bulmak zorken int. gelişmesiyle birlikte sizin sitenize denk geldiğim günden beri takipteyim seviyenizi iyi koruyorsunuz. kolay gelsin.

  7. Sizi seviyorum dostum, iyi ki varsınız.

  8. Bu siteyi geç buldum. F1 i izlemeye başladığım Montoya ve rakibi büyük usta Schumacher in f1 i bırakması ile f1 e ara verdim bir süre. Aslında onlarda birer vesileydi onlar ayrıldıktan sonra yine de 2007 yi tam 2008 i yarım, 2009 u haberlerden takip ederek izledim. 2010 dan itibaren Redbull ve Vettel hegemonyasını hiç izlemedim. Zaten o dönem üniversiteyi kazanmıştım ve öğrencilik haliyle izleyecek pek bir ortam da olmadı. 4 sene ayrı kaldım F1 den. Ve 2014 yılında tekrar içimde tekrar bir şeyler kıpırdandı f1 le ilgili. Ve tekrar takibe başladım. Ardından burayı buldum ve Türkçe olarak anında haber alabilmek ve kendi ülkemden insanlarla F1 ile ilgili konuşabilmek tartışabilmek hoşuma gitti. Buradan ayrılamaz oldum ve bu siteden oldukça memnunum. Ve artık hayata atılmış bir insan olarak hobilerin bu zor hayatta insanı ayakta tutan şeyler olduğunun farkındayım. F1 hobim 2001 yılında 11 yaşında başladı ve arada boşlukla da olsa devam edecek bir tutku benim için. trf1.net te benim gibi f1 i seven insanlarca yürütülen ve karşılıksız devam eden bir organizasyon. Burayı kuran, yöneten, destek veren ve yorum yapanına kadar herkese teşekkür ederim. Türkiyede sınırlı takip edilen bir sporu izlemek sizinle daha zevkli. Türkiyedeki F1 takipçileri olarak beni, bizi bu ortamda buluşturduğu için Teşekkürler trf1.net..

  9. abi öncelikle yazılarınız muhteşem özellikle de teknik yazılarınız çok hoşuma gidiyor yaklaşık 2 senedir bu siteyi takip ediyorum ki f1 ile ilgili tüm bilgilerimin çoğunu bu siteden öğrendim onun için çok teşekkür ederim:) benim fikrim var sohbet için siteye özel bi alan açıp orada canlı sohbet alanı koysanız nasıl olur 😉

  10. Emeğinize sağlık. Hem yazı için hem de sitenin bugünlere gelmesinde tol aldığınız için ( yaklaşık 5 aydır takip etsem de siteyi 🙂 ) Bundan sonra kesinlikle teşekkürü eksik etmem.

  11. YeniSchumacherSebastianVettel.Tifosi/DuhanPeker avatarı
    YeniSchumacherSebastianVettel.Tifosi/DuhanPeker

    Tarafsız ve okurunu özgür bırakan bir habercilik anlayışı var.Bu yüzden bu siteyi seviyorum.
    Yorum atıyorum ve zaman ya da onay gibi bir engel yok.Bir kere bu güzel bir şey.
    2005’den yılından bu yana ilgiliyim spora ama 2007’den beri ayrıntılı/canlı izlemeye başladım.Bu sporu sevmemin bir sebebide trf1.net’tir.Bu site sayesinde spora daha çok ısındım daha çok öğrendim.Hatta bu site sayesinde dostluklar da edindim.
    İyi ki varsın trf1.net ve yönetici ekibi. 🙂

  12. Bu sitede büyük emek ve zaman var ama bazı kör fanatikler bu emeği hiçe sayıp ortamı gereksiz yere geriyor. Buna kimsenin hakkı yok. Formula 1 rekabet demek,mücadele demek.. Bu siteyi bizlere sunan başta abdullah beye ve Kemal beye sonsuz teşekkürler. Bu site çok değerli biz F1 fanları için. Emeklerinizin hakkı ödenmez. TEŞEKKÜRLER

  13. Günay’a bu girişimi için çok teşekkürler. İhtiyaç vardı böyle bir yazıya. Üyelerin arka planda neler yapıldığını, neler düşünüldüğünü, hangi motivasyonla bu işe devam edildiğini bilmesi iyi olur.

    Ben bir süredir iş güç nedeniyle ayrı kaldım yönetim ekibinden. Elbette arada girip yokluyorum ama eskisi gibi aktif olamıyorum. Yazıyı okurken de ekipte yer almayı ne kadar özlediğimi fark ettim. Düşüncelerim de yukarıda söylenenlerle paralel.

    Herkese güzel bir 2016 sezonu diliyorum. Arkadaşların haber çevirileri, analizler, foto ve videoları fazla yorulmadan kendilerini paralamadan kolaylıkla hallettiği, üyelerin yok yere birbirleriyle didişmediği, belirli aralıklarla teşekkürü eksik etmediği, günde birer kez gerekli noktalara tıklamayı eksik görmediği bir sezon dileklerimle. 🙂

  14. Bir solukta okudum. Başta burada röportaj verenler olmak üzere sitenin hizmetinde maddi ve manevi emeği olan herkese çok teşekkür ederim.

  15. Zannedersem ilk kurulduğundan beri takip edenlerdenim – her ne kadar bazı zamanlar bakmaya fırsatım olmazsa da.. Hatta en başından beri (bir de ufak reklamları gördükçe) ‘ulan hadi emek zaten de.. masrafını da karşılamıyordur yaa; umarım pes etmezler’ hissini taşımam, saygımı daha çok arttırmıştır diyeyim – nitekim başlarda epey bi’ külfetli olmuştur Abdullah beye.. Şimdi de herhalde – kolay iş değil doğrusu.. Muazzam bir emek var! Elbette ülkeye en büyük katkısı Formula 1 bilinci kazandırmak – e bi’ de mazide(!) İstanbul Park olayı vardı tabi.. Yine de bana göre en büyük katkısı taraftar kazandırmaktan ziyade, taraftarlara Formula 1 kültürünü aşılamak; hani futbol taraftarı gibi meydana dalıp, muhlis bir İngiliz asili gibi, efendi gibi yerini alanları sıkça gördük çünkü 🙂 Şaka bi’ yana, güzel bir takipçi kitlesi var, gelişiyor ve öte yandan yorumları okumak da epey bi’ keyifli hani.. Uzun lafın kısası, iyi ki varsınız! Günay’ın da hakkını yemiyek ama..

  16. vw-tdi-power avatarı

    Mobilden dolayı mı bilemiyorum ama yorum gitmiş benim, kısaca tekrar teşekkür edeyim yönetici takımımıza yıllardır geliştiriyorsunuz aynen devam 😀

    1. galiba o yorumunu ben de gördüm ancak ne ilginçtir ki silinen ya da kaldırılan yorumlarda görünmüyor o yorum 🙂

      1. vw-tdi-power avatarı

        Sitenin kendi adalet sistemi oluşmuş sanırım yıllar süren geliştirme sonucunda; yardım ederim diyorsan yöneticilere yaz bırak burayı diye 😀 Hiç sıkıntı değil 🙂

  17. bu siteyi kuran sayın Abdullah ÇELİK ve yardımcı olan arkadaşlara iştenlikle teşekkür ederim.
    bu siteyi bırakmayıp yorum yazan arkadaşlara da teşekkür ederim.
    bu siteyi tam olarak ne zaman takip ettiğimi hatırlamıyorum 2005 veya 2006 .
    GIGABYTE anakart hakkındaki yazını da merak ettim bir link veya kopyası varsa e posta adresime yollarsan sevinirim

    1. xtrabitracing avatarı

      O çok eskilerde kaldı, kopyası vs yok. Bazı alanlarda pek iyi şeyler yazmamıştım, editörler de atlamış, kabak bana patlamıştı 😀

  18. Her şey için teşşekkürler.Forza trf1…

  19. Soner abi geçmiş olsun, Kemâl abi merak etme sezon arasında olduğumuz için yorumlar az 😀 bu yazı serisi siz adminlerin de fikirlerini öğrenme açısından güzel oluyor, bu arada didem hanımın cevapları kısa hep, aceleye gelmiş sanki 😀

    1. Aceleye gelmedi de çok uzun cevap vermeyi sevmiyorum. Direk aklıma ne geldiyse yazdım 🙂

  20. Siteyi düzenli olarak takip ediyorum çok başarılı bir site benim için en güzel kısımlarından biride teknik makaleler işin derinliklerinide en basitten anlamış oluyoruz bu arada site için desteğe hazırım

  21. Siteyi yaklaşık bir yıldır düzenli takip ediyorum fakat daha yeni üye oldum tüm adminlerimize teşekkür ederim bence mobil site iyi biraz eksikleri olmasına rağmen eğer bağış olayı gelirse bende desteğe hazırım aylık oyun giderlerimden kısarım

  22. Bu siteyi keşfetmeden önce Tv’de anlatılırsa onu biliyordum. Bu site sayesinde neredeyse gridde tanımadığım adam kalmadı. Yapılan yenilikler en ince ayrıntısına kadar anlatılıyor, takımlar ne durumda yani kısaca gridde neler oluyor her ayrıntısına kadar aktarılmaya çalışılınıyor. Sadece F1 de değil diğer motor sporları hakkında da bilgi veriyorsunuz o yüzden emeği geçen herkese teşekkür ederim.

    Bu soru cevap köşeside çok güzel oldu. Bunun içinde Günay’a teşekkürler. 🙂

  23. Güzel yorumlarınız için teşekkürler arkadaşlar. Yazı yazarak başladığım editörlük kariyerimde artık günde 20 haber yapar hale geldim. Site bana çok şey kattı, elbette emek verdim ama emeğin karşılığını maddi olmasa bile manevi anlamda aldım. Siz burada olduğunuz sürece, arkadaşlarım burada olduğu sürece ben de burada olacağım inşallah. @abdullah-celik @murnout @soner-kupucu @Didem @erdim-sevket @ozmoturk @ozge-2 umarım hepimiz burada olmaya devam ederiz.

    Testleri her yıl olduğu gibi yine canlı anlatımda vereceğiz. Hatta güzel planlarımız var, testi daha iyi takip edebilmeniz için elimizden geleni yapacağız. Bunun da müjdesini verelim 🙂

  24. saidertuğrul avatarı

    Ya bu arada başlık Adminlere Sorduk Bölüm 3: İşler Güçler deniliyor ama bana kimse bir şey sormadı. Hayırdır gençler. Ayıp olmuyor mu… 😀

  25. Hepinize emeğiniz ve bu siteyi hazırladığınız için teşekkür ediyorum.

  26. saidertuğrul avatarı

    Eğer makul ücrete anlaşabilirsek siteye reklam verebiliriz firma olarak Banner hazır. Takdir sizin. Vereceğiniz fiyatı bekliyorum…

  27. #FerrrariFaN avatarı

    Keyifle okudum. Hepinize ayrı ayrı tesekkur ederim. emeklerinize saglik. Testleri 4 GOZLE beklediğimi tekrar tekrar yineliyorum. Testler boyunca uyumak yok. Kim testlerde sitede görev basında olacaksa ben o an sitenin Twitter’ından an be an onun yanında olacağım ;)))

  28. Valla yazıyı anca bitirdim yorumlarada hızlıca bir göz attım gelecez dedik yine oturduk kaldık işten çıkacaz daha eve geçecez 🙂 ama dedim okumadan çıkmayayım bari bi poşet çerez bitti arada 🙂 notlarımızı aldık yorum herzamanki 😛 gibi uzun olacak yorumu da sonra yapacaz artık. 🙂

    1. Yani hazırlayan ve yanıtlayanlar olarak şimdiden öncelikle teşekkürler.

    2. Abi sohbet tadındaki yorumlarını biraz arttır lütfen 😀

    3. @M1CHAEL hala yorum yazmamışsın 🙂

  29. Bu kadar büyük olmasa da bende zamanında bir sitede yöneticilik yapmıştım. Aşağı yukarı çektiğiniz sıkıntıları anlıyorum, yaptığınız iş cidden basit değil. Bazı arkadaşlar işi fanatikliğe kaçırıp tartışma çıkarabiliyorlar, sizinde canınız sıkılıyor olabilir doğal olarak. Ama yinede bu işi bırakmayıp bize motor sporları konusunda her türlü haber ve bilgiyi ulaştırdığınız için tek tek teşekkür ederim.

  30. siteye yeni katıldım ve bnce en iyi f1 sitesi.Adminlerin özellikle Kemal beyin çalışmalarını beğendim.Formula biri bu yıl bu siteden takip edeceğim.yorumcular arasında fanatik olanlar da var ama bunlar normal bana göre çünkü fanatikliğin olmadığı spor dalı yok zaten.yeni sezonda tüm site adminlerine başarılar diliyorum ve bu siteyi takip etmek gerçekten keyifli.

  31. Valla ben bu işlerden anlamam ama bu kadar iyi bir sitenin sadece hobi ve gönüllülük olarak var oluşu takdiri hakediyor.
    Hepinize teşekkürler.

  32. Ben bu siteyi yaklaşık 2 yildir takip ediyorum ve gerçekten ellerinize sağlık. Sabah uyandigimda ilk bu siteye bakiyorum yorumlardan zevk aliyorum, gün içinde ilk boşlukta yeni bir haber var mi diye siteye giriyorum. Bu konuda 40000 kisilik begenisi olan bir f1 sitesi daha var özellikle onlarla karşılaştırınca çok daha hızlı bir durumdasiniz. Aylik 1 2 tl degilde 3 ayda bir 10 15 tl verilebilir destek icin. Özellikle yorum kismi cok güzel sitenin. Başta Kemal olmak üzere hepinizin ellerine kollarina saglik.

    1. Kemal dedim umarim yaşi büyük degildir. Nedense üniversteli oldugu kanisina vardim 😀

      1. Üniversiteli mi :)) Çok iyiymiş cidden ama ben 35 yaşına girdim 🙂 Fakat sitede artık ikinci bir Kemal Şengül var. Bak o üniversiteli işte. Benim akrabam 🙂 O da gönüllü olarak otomobil haberleri ve zaman zaman haberler yapacak. @West Onu da burdan duyurmuş olalım. İkimizin de adı Kemal Şengül, ama o West adıyla takılacak. Karıştırmayalım 🙂

        1. Birinizi tutturmuşum o zaman 😀 benim yasim daha 22 saygilar abi:) bide cidden ellerine kollarina sağlik 🙂

  33. güzel söyleşi olmuş arkadaşlar @murnout @kemal-sengul @soner-kupucu @didem @erdim-sevket@ozmoturk niye katılmamış merak ettim 🙂 bir sıkıntı yoktur inşallah.

    Siteye katkı sağlayan tüm arkadaşlarıma canı gönülden teşekkür ediyorum. Ziyaretçi arkadaşlarımıza da aynı şekilde

    1. Adminlerin yaslari kac peki ? Ben bunu m.ettim didem haric tabi 😀

    2. bende dedim bi eksik var ama 🙂

    3. Ozan Ulkugil avatarı

      sorular kazıktı 😀

    4. @ozge-2 cevaplayamasa da onu unutmayayım. 🙂

    5. Geçti artık unutmuşsun bir kere. :p

      Neden cevaplayamayacak mışım? Bir süredir ortalıkta yokum diye takibi tamamen bıraktım mı sandın? 🙂

      -Asıl yorumumu yukarıya yazacağım.

      1. @ozge-2 cevaplayamasa da derken soruları cevaplayamamış olmandan bahsetmiştim 😀 Aramızda olduğunu en iyi ben biliyorum sonuçta 😀

      2. xtrabitracing avatarı

        Özge hanım zamanınızın olmadığını düşünerek rahatsız etmek istemedim, bu yüzden sormadım. Zaten cevaplamaya kalkanlar da epey terlemiş olacak ki epey zaman beklettiler 🙂

      3. Yok onu Abdullah’a demiştim zaten, onu da yanlış anlamışım. 🙂

        Teşekkürler, yukarıda da dediğim gibi arkadaşlar söyleyebileceğim her şeyi söylemişler zaten.

  34. saidertuğrul avatarı

    Site kaliteli ve düzenli hiç değilse Adminlerden yada başka arkadaşların adı ile mesaj yazdığımız zaman şaka ile karışık da bazen sert de olsa güzel cevaplar ve sohbetler oluyor. Şahsım adıma konuşacam yakında 37 yaşına girecem (18 Şubat yani 🙂 ) bugüne kadar bir çok formula 1 yarışını canlı izleme imkanım oldu ve sadece şunu belirtmek istiyorum site içinde saçma sapan da olsa yorum yazanlar da dahil site tam Formula 1 fanatizm var bu benim hoşuma gidiyor. Bazen çevirilerden dolayı konu başlıklarına Orantısız cevaplar yazıyorum ama sonradan da pişman oluyorum. Site’de Adminlerden en çok Kemal bey ve Abdullah beyin çeviri haberlerini beğeniyorum diğer admin arkadaşları tanımıyorum fazla ama onlar da Kemal bey ve Abdullah bey kadar kaliteli iş yapıyorlardır buna adım gibi eminim. Ben Ticaretle uğraşıyorum İnternet üzerinden kitap satıyorum ve site ile alakalı bir kaç önerim olacak Kabul edilip edilmemesi sizlerin takdiri. site renklerini ve logosunda değişiklik yapabilirmisiniz daha doğrusu al benisi olan renkler kullanabilirmisiniz ve mesela site içine ciddi ve düzeyli reklam alabilirsiniz.

    Makul ücretler ( uçuk kaçık rakamlar olmasın ) karşılığında ve site üyelikleri konusunda Facebook ve Twitter üyelikleri ile üyelik sistemi YAPILMASIN bunu özellikle istemiyorum Eğer varsa da sonlandırın. Bizim sırtımızdan para kazanmasınlar.

    Mesela Belirli Şehirlerde Üyelerle Buluşma yapılabilir ve Video’ya çekilerek siteye eklenebilir diye düşünüyorum. yazacaklarım şimdilik bu kadar.

    Kemal Bey olmak üzere Didem hanım Abdullah Soner Erdim beylere ve ismini hatırlayamadığım diğer Admin arkadaşlara saygılarımı sunuyorum. Sizlerle olmak çok büyük bir zevk benim için…

    1. Şimdiden dogum günün kutlu olsun o zaman abi 🙂

      1. saidertuğrul avatarı

        Teşekkür ederim kardeşim… 🙂

  35. Fotocu admin paso yatıyor, kapıyı gösterebilirsiniz kendisine. Eheheh 🙂 şaka tabii ki.

    Karşılıksız emekleriniz için gerçekten ne kadar teşekkür etsek az. Bu arada “Günün aracı”, “Günün pilotu” bölümlerini takip ediyorum ama bu kadar vakit isteyen bir iş olacağını düşünmemiştim açıkçası.

    1. Yerimde gözün varsa buyur geç Ajan-Red 😀

      1. Ajan Red faster than you. 🙂 Ahaha ?

        1. oooo Bunu bir meydan okuma olarak algılıyor ve seni şimdilik yardımcı Fotocu olarak adminliğe davet ediyorum hadi bakalım 😀 Fighting !

          1. Şaka bir yana bir şekilde siteye katkım olsun isterim ama yoğunluktan ilgilenememem sanırım.

            Yoksa Lewis’in Nico’yu yediği gibi yerim şipşakçı, fotocu, pek değerli administrator’ımızı. Eheh. ?

  36. Size ne kadar teşekkür etsek azdır. F1 hepimizin tutkusu emeğinize sağlık

  37. [FORJUSTICE]^Last 5 #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Last 5 #ForzaFERRARİ

    ”Aramıza katılmak isteyenler olursa hiç çekinmeden İletişim kısmından bize ulaşabilir”

    Admin kisaca cennete gitmek isteyen varsa iletişime geçebilir diyor :):) Bütün adminler cennetlik insanlarsiniz karşiliksiz emekleriniz için sağolun.

  38. Cycladol2624 avatarı

    Üyeler olarak aylık belli bir ücret ödeyelim ki bu site hem gelişsin hemde devamlılığı sürsün yıllardır takip ediyorum günde en az 3 4 kez yeni haber girmiş mi diye bakıyorum bu arkadaşların işler çok zor hem finansal açıdan hemde kişi saysı azlığından dolayı işlerin yürütülmesi bakmından ben destek vermek isterim kendi açımdan…hepinize çok teşekkürler arkadaşlar

    1. 14Sulonso (MP4-31) avatarı
      14Sulonso (MP4-31)

      Ben de katılıyorum mobil ödeme filan bir şey yapılabilir. Sitede aktif olarak en azından 150 kişi vardır.
      Aylık 1-2 tl ödeyerek 150-300 arası bir katkı sağlayabiliriz. Tabii sitenin ücretli olacağını öğrenen kişilerin gitmeyeceğini varsayarsak.

    2. Ücretli üyelikten ziyade bağış olabilir. Kulağa daha mantıklı geliyor.

      1. Cycladol2624 avatarı

        Kastım üyelik ücreti değildi zaten öyle bir sistem siteye zarar verir başka bir yol bulunur bu arkadaşlar gönül vermiş işlerinin arAsında bize güncel bilgi sunuyorlar bizlerde f1 sever olarak taşın altına elimizi koyalım bu siteye sahip çıkalım

    3. Ben de katılıyorum, yasal prosedür ve izinler alınırsa, serbest bağış sistemi ile az çok siteye yardım edielinebilir, etmemiz de lazım.

    4. THE TRUE TIFOSY FORZA FERRARI avatarı
      THE TRUE TIFOSY FORZA FERRARI

      Öyle bir durumda ben ne kadar istesem de siteyi takip edemem.Çünkü çevremdekiler zaten f1le ilgilenmemi sevmiyor bir de para harcayamam.Ancak bağış gibi bir olay ollay olsa daha sağlıklı olur

    5. böyle bir fikir bir çok kez önüme sunuldu ve artısı eksisi değerlendirildi ancak ben çoğu zaman buna karşı çıktım. Bazen upuzun analizleri çevirirken “ulan şunu bari paralı yapsana” diyorum. sonra diyorum boşver herkes okusun 🙂

      Saolun teklifler için arkadaşlar. Düşünceniz yeter diyelim şimdilik.

      1. xtrabitracing avatarı

        Analizleri paralı yapmak çok doğru olmaz bence de, tamamen özgün analiz girdilerinde bu mümkün ama bizim durumumuz da buna müsait değil.

        Daha önce de önerdiğim gibi, reklamları görmeyen premium üyelik güzel olabilir, veya premium üyelik alanların isimleri siyah değil de turuncu renkte yazsa, insanlar buna özense… Üç farklı premium üyelik ve farklı fiyatlandırma yapılabilir. Aylık 10 TL olanı da, 100 TL olanı da olmalı ki herkes bütçesine göre yardım edebilsin ve bir şekilde karşılığını da almış olsun.

  39. 14Sulonso (MP4-31) avatarı
    14Sulonso (MP4-31)

    Keyifle okudum. 4.seriyi de bekliyoruz. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir