McLaren Hamilton'ın Lastiğindeki Sorunu Açıkladı

yazar:

kategori:

Yarışı ikinci sırada bitirmeye hazırlanan Hamilton lastiğinin patlaması nedeniyle Renault virajında pist dışına sürüklenmişti. Takım tarafından yapılan açıklamada jantın lastiğe hasar vererek patlamasına yol açtığı belirtildi.

Takım patronu Martin Whitmarsh jant konusundaki araştırmanın devam ettiğini belirtti.

“Parçanın analizleri dün geldi. Bridgestone ile birlikte çalışıyoruz. Daha önce de söylediğimiz gibi tüm kanıtlar bu patlağa jantın neden olduğunu ortaya çıkarıyordu.”

“Janttaki hata incelenmeye devam edecek. Pist üzerindeki yabancı bir maddeden ya da tekerlek somununun fazla sıkı olması fazla esnemeye yol açmış olabilir. Şu anda bildiğimiz buna jantın neden olduğu, muhtemelen üretim sürecinde yapılan bir insan hatası.”


Yorumlar

  1. ve lewisin lastiklere olan tavrını ogün söylemiştim yine söylemeye devam edeceği.ne zamana kadar taaki aynı lastiklerle 50 tur gidip yarış kazanana kadar.

  2. McMerc velevki çeviri hatası olsun ve somun gevşek olsun.o gevşek somun ile o kadar tur nasıl gittin diye sormazlarmı.2009 macaristanı hatırlıyorsundur herhalde alonsonun başına gelenleri.yani neresinden bakarsanız bakın açıklamalar tutarsız ve bir o kadarda yanlış.

    lewisi koruma konusunda da bana mclarenin bir sefer olsun lewisin hatasından dolayı yolda kaldığının açıklamasını göster.2009 monzada bile son turda kendi hatası ile kaza yapmıştır ki orada bile lewisin yarışçı olduğunu(sanki başkası oraya gezintiye geliyor sanırsınız)yaptığının doğru olduğunu hep böyle yarışmasını beklediklerini söylemişlerdi.yoksa bizim bir yerlerden laf soktuğumuz felan yok.doğrular neyse(kendimize göre)onu yazarız söyleriz.

  3. yaşar koçyiğit, söylediğin şey çok mantıklı fazla sıkı somunla ilgili.. Ama ne yazık ki sitedeki çeviri hatalı, çünkü Whitmarsh'ın açıklamasının orjinaline baktığınızda görebileceğiniz gibi fazla sıkı somun filan demiyor, "a loosening wheel nut" diyor, yani gevşek bir somun sebep olmuş olabilir demiş. Yanlış tercümelerden manalar çıkarıp, ben demiştim işte şöyledir böyledir diye işinize geldiği gibi sağa sola laf sokuşturma gayretine girmeyin.

    luris'in dediği doğru, webber'in lastikleri çok daha fazla aşınmış haldeydi.. lastikten olsa lastik patlattık derler herhalde değil mi, durduk yerde jantlara ne diye çamur atsınlar.. Lewis'i korumak amacıyla olsa başka bahaneler uydurmak çok da zor olmasa gerek herhalde..

  4. sorun kımsede deıl…. jantada deıl…. pılotajda da deıl… sorun tamamıyle brıdgestone… nedenı ıse malıyetlerı kısıcamdıye sıfır yanak ve kagıt gıbı lastık yapmaları..2007 den bu yana lastık sorunlarından sonra mclaren yetkılerı nasıl demecler vermıs bı bakın hep (jant kasnagı)!!!!!ne jantmıs be kardesım…..bence brıdgestone nın f1 de kalmasını ıstedıklerı için hıcbır elestırde bulunmuolar..cunku her hava kosulunda son yıllarda en ıyı performans aldıkları lastik……

  5. bunu sezon başlamadan belirtmiştim.bu seneki kuarllarla lewisin ii zor demiştim.bunu sezon öncesi testlerde çözemes ise başının ağrıyacağını belitmiştim.bir arkadaşımızda öğrenir demişti ama öğrenemedi veya hala öğrenmeye çalışıyor.

  6. benim ikna olmadığımı şu cümle biraz özetliyor:

    "Janttaki hata incelenmeye devam edecek. Pist üzerindeki yabancı bir maddeden ya da tekerlek somununun fazla sıkı olması fazla esnemeye yol açmış olabilir. Şu anda bildiğimiz buna jantın neden olduğu, muhtemelen üretim sürecinde yapılan bir insan hatası."

    tekerlek somunu nasıl fazla sıkılı olabilir.ya sıkıdır yada gevşek kalmıştır.bu adamların bunu tabanca ile sıktığını biliyorsak fazla sıkma olayını nasıl başaracak.

    bana göre düpedüz lewissin lastikleri hırpalamasıyla alakalı bir durum.ama takım patronunun çıkıpta böyle bir açıklama yapması lewisi aklamaya çalışmaktır ve bana göre yanlıştır.elbette her ortamda söylememeli ama artık lastikler konusunda lewis ile oturup bu işi ciddi ciddi görüşmeliler.veya testlerde yasak olduğu için similatörde bunun testini yaptırmalılar lewise.yoksa mclarenin daha çok başı ağrır. bu seneki lastik kuralları çerçevesinden bakıldığı zaman.hoş benim işime gelir pek mclareni sevmeyen birisi olarak ama değer verdiğimiz bazı mclaren taraftarları arkadaşların üzülmemesi bakımından.

  7. bazı arkadaşlar pazar günü beni aramışlar jetman nerde diye hani schumi rosbergi geçti ya.bende diyorumki mercedes için fastest laps i yinede rosberg yaptı.williamsıda çok güzel geçti adamım rosberg.start şanssızlığı olmasaydı o şasi schumi için özel olarak yapılsada buna özellikle dikkat çekiyorum.sanki bu takımda rosberg yok ve şampiyonluk şansı yok.rosberg her türlü aracı rahat kullanır.sıralamalardada yalnızca 0,1 sn yavaştık schumiden. bülent şahin kardeşim ben burdayım sadece pazarları yazmıyorum.

  8. demedimmi ? dedim. pazartesi günü dedim(pazarları yazmıyorum) dikkat çektim kovalainen de aynı yerde aynı lastiği patlatıp bariyerlerle kucaklaştı diye yani hemen hami yi karalamaya başladınız o a klas bi pilot kim ne derse desin.herkste bunu iyi biliyor amam bazılarının işine gelmiyor tabi.lastikleri diğerlerine göre çabuk yıprattığı ve gereksiz yere zorladığı doğru.daha sakin daha rahat yarışmalı gerektiğinde zorlamalı.buna en güzel örnek alonso müthiş akıllı sürüyor arac-ını.kimide öyleydi.ama bu yarışta lastik patlaması bununla ilgili değil.neticede 18 puan buhar oldu gitti hami için.

  9. Beklediğim bir sorun değil. Ancak aynı takım, aynı jant üreticisi, aynı pist, aynı viraj ve aynı neden… Çok ilginç bir tesadüf. Kovalainen'in kazası ile bu kadar benzerlik şaşırtıcı.

  10. forever-Mclaren   avatarı
    forever-Mclaren

    problemin kaynağ jantsa , bu sorun ispanya gibi hızlı virajların olduğu tüm pistlerde tehlikeli olmaya devam edecek. örneğin Türkiyedede lewis 2007 de Türkiyede de lastik patlatmıştı bridgestone ozaman özür dilemişti.belkide onunda sebebi janttı. her neyse jant problemse neden Mclaren bekliyorki bence hemen değiştirmeli…

  11. En hızlı araç mc larende olsa bile bizim içimiz rahat,nasıl olsa kulanma stiline bağlı olarak 40-50 tur yapamıyor hamilton:))

  12. Demekki Lewis artık sadece lastikleri değil jantlarıda bozup, aşındırıyormuş. 😛 Şaka şaka.
    Neyse ne bu sefer Lewis'in kabahati olduğunu düşünmüyorum ama açıklama çok yetersiz. Sağ veya sol tek lastiğe yük bindiren tek pist burası değil. Bu jantlar makineler tarafından üretiliyor insan el emeği değil ki üretimsel bir hata olsun. Hadi oldu diyelim o kadar tur nasıl dayanır yada şimdi niye böyle bir tespit olur.
    Sonuçta açıklama çok saçma ve yetersiz anladığım tam olarak bunu tespit edemeyecekler. Bir dış etkenden dolayı olmuşsa bu zaten şimdi çözmek çok zor. Hadi anlayamadık kısadan bir şey de geç. Uzatıp başka manalar yüklememek lazım.

  13. Ahmet Kara sen Mclaren'de çalışsana maaşallah sorunu herkesten önce bulmuşsun 🙂 Tamam Hamilton'u sevmiyorsun ama gerçekleri de görmezden gelemeyiz değil mi ? En hızlı tur ve bitik lastik. Yok artık

  14. Yalan.. lastigin patlama nedeni Hamilton`un surus stili. Son turlarda lastigini bitirdi, hemde gereksiz yere..

  15. kerim sisman avatarı

    bence hamiltonin hiç bir suçu yok. janttaki hatayıda pitten tespit edemezlerdi.

  16. bir de mclaren haberlerine en düşük puanı veren küçük veya küçük beyinli kardeşimize de sevgilerimi gönderiyorum arada derslerine de çalış (eğer okul çağındaysan)

  17. zorlamayla ne alakası var arkadaşım daha önce heikki de patlatmıştı o da çok zorlamdı diye patladı herhalde 😀
    tamam hamilton önceki yarışlarda lastiğine kötü davrandı ve bitirdi çünkü mecburdu ama bu hafta sonu yarış boyu korudu bir kaç turda yüklendi onun da sebebi alonsonun 2.lik iştahını kırmaktı yapması gerekeni yaptı jantın lastiğe zarar verdiğini bilemezdi (şayet bilseydi zorlamazdı yarış boyunca yaptığını yapardı ki bence son turlara kadar lastiğini en iyi koruyan oydu ki en hızlı zamanı yapabildi dikkatlerden kaçmasın!!!) hatta fahri mühendis alonso bile anlayamazdı

  18. Mesajıma yeni başmakıştım ki gönderildi 🙂
    Luris in dediği doğru. Patlama noktasına gelen bir lastikle iyi turlar atılamazdı bencede. Yani janttan kaynaklanması da olası. Bu açıklamaların da Lewis i aklamak için olduğunu hiç sanmıyorum çünkü onun buna ihtiyacı yok.

  19. luris çok doğru söylüyorsun.

  20. Espoir kardeş… benden önce davranıp söylemişsin. Bakarsınız manayla aero jant seçimine geçebilir (McLaren).Bu Jantda ne problem varki hep burada sorun çıkarıyor.Michelin in Amerika pistinde çıkardığı sorun gibi sanırım piste özel davranıyor.

  21. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    bu olay hakkında daha önceki fikirlerimi aynen koruyorum, ama eklemek istediğim bişey var, bu gidişle tarihte ilk defa bir piste özel jant yenilemesiyle gelicek herhalde Mclaren:D espri yapıyorum kimse alınmasın lütfen…

  22. sandro verone avatarı
    sandro verone

    sanırım jantların markası ENKEİ.
    bu sorun heikkinin önceki sene yaptığı kazada da aynı şekilde oluşmuş ve bize puanlara mal olmuştu.
    bir noktada hata bu denli tekrarlanıyorsa yapılması gerekeni yapmak için neyi bekliyorlar acaba?
    bu yarış şampiyonluğun kovalandığı son yarış diyelim ve alacağınız 1 puan sizi şampiyon yapıcak ama puan alamayıp şampiyon olamıyorsunuz suç kimde?
    o zaman da şöyle denebilir; son yarışa bırakılmasın evet işte !!
    son yarışa bırakmamak için bu yarışları kayıpsız geçmemiz gerekiyor…
    mümkünse daha hatasız firmalarla…!

  23. sandro verone avatarı
    sandro verone

    sanırım jantların markası ENKEİ.
    bu sorun heikkinin önceki sene yaptığı kazada da aynı şekilde oluşmuş ve bize puanlara mal olmuştu.
    bir noktada hata bu denli tekrarlanıyorsa yapılması gerekeni yapmak için neyi bekliyorlar acaba?
    bu yarış şampiyonluğun kovalandığı son yarış diyelim ve alacağınız 1 puan sizi şampiyon yapıcak ama puan alamayıp şampiyon olamıyorsunuz suç kimde?
    o zaman da şöyle denebilir; son yarışa bırakılmasın evet işte !!
    son yarışa bırakmamak için bu yarışları kayıpsız geçmemiz gerekiyor…
    mümkünse daha hatasız firmalarla…!

  24. Sir Jack B.  avatarı

    Sorun ne olursa olsun Hamilton sorumlu tutulacak. Bu jant yada lastik her neyse 2 tur daha gidebilirdi. Belkide gidemezdi. Ama Hamilton'un son turlarda tempoyu yükseltmesi tamamen gereksizdi ve yarış dışı kalmasında önemli bir rol oynadı. Herkesden yarım sn daha hızlı bir tur atmış.

    Aynı şekilde Vettel'in de Avustralya'da daha iyisini yapabileceğini düşünüyordum. Bu yarıştada benzer bir sorun yaşadı ama finişe gelmeyi başarabildi. Avustralyada direk kuma havuza saplanmıştı.

  25. lastiklerimiz iyiydi arkadaşlar, bozulmuş veya ufalanmış olsa en iyi tur zamanını yapamazdık değil mi? webber'in arka lastiklerine göre yepyeni gözüküyodu bizim lastikler.. muhtemelen janttan veya başka birşeyden kaynaklanıyordur.

  26. arkadaşlar dikkat ettiyseniz lewis o virajı yüksek süratle dönmeye başladığında lastiğin kamber açısı değişiyor.janttan olma olasılığı yüksek belki ama ben hala ikna olmuş değilim bu açıklamaya rağmen.

  27. Benim için şuanda tek sevindirici olan taraf demekki yeri geldiğinde Lewis lastiklerini koruyabiliyormuş,kullanabiliyorumuş… umarım bundan sonraki yarışlarda bu tip sorunlarla karşı karşıya kalmayız.

  28. Whitmarsh, tüm yarış boyunca lastikleri kontrol altında tuttuklarını ve bir sorunla karşılaşmadıklarını söylemişti. Heikki'nin (2008) probleminin de janttan kaynaklı olduğu açıklanmıştı.

  29. Şansa bak bula bula bizi buldu!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir