2008 Sezonu Pilot Dizilimleri ve Transferleri

yazar:

kategori:

2008 Formula 1 şampiyonasında yer alacak 22 pilottan 3’ü bu sene yeni takımlarında mücadele edecek, 1’si tekrar Formula 1’e dönüş yapacak, 3’ü yeni giriş yapacak ve birisi tam sezonunu geçirecek.

Bunların yanında aynı takımında kalanlar ve yarış pilotluğundan ayrılan pilotlarda bulunuyor. Önümüzdeki haftasonu başlayacak olan Formula 1 sezonu öncesi bu sene yarışacak pilotlara bir göz atalım.

TRANSFERLER

Fernando Alonso: Fernando Alonso son yarışa kadar şampiyonluk mücadelesi vermesine rağmen zor bir sezon geçirdiği Mclaren’den ayrıldı ve 2008 sezonunda tekrar daha önce şampiyonluklarını kazandığı Renault’a döndü. Ancak Fransız takım şu anda eski günlerini mumla arıyor ve bu seneki amaç öncelikle podyum zaferi olacak. Ancak İspanyol pilot tekrar yükseklerde yarışmak istediğini belirtti.

Heikki Kovalainen: Heikki Kovalainen ve Fernando Alonso’nun transferi karşılıklı oldu. Fin pilot 2008 sezonunda Fernando Alonso’dan Mclaren koltuğu için kendisine yer buldu. Bu Kovalainen için altın değerinde bir fırsat oldu. Mika Hakkinen ve Kimi Raikkonen’in ardından Kovalainen takımın 3. Fin pilotu olacak. Kovalainen geçen geçtiğimiz sene Renault’ta ilk yarışına iyi hazırlanamadığını ancak Mclaren’de durumun çok farklı olduğunu kabul etti.

Giancarlo Fisichella: Renault’un anlaşamasını uzatmadığı Giancarlo Fisichella, Force India ile anlaşarak Formula 1’de kalmayı başaran isim oldu. Takım İtalyan pilotun deneyiminin kendilerine araç geliştirmede yardımcı olacağına inanıyor.

SEZONUN ÇAYLAKLARI

Nelson Piquet JR.: Brezilyalı pilot Renault ile 1 sene test pilotluğunun ardından yarış pilotluğunu kazandı. Nelson’un takım arkadaşı Fernando Alonso’dan mümkün olduğu kadar çok fazla öğrenmeye çalışması bekleniyor.

Kazuki Nakajima: Williams’ın motor sağlayıcısı olan Toyota’nın desteği ile Nakajima geçen sene padoğa test pilotu olarak girmişti. Ancak çaylak pilot geçen sene son yarışta Alex Wurz’un yerine Brezilya’da geçerek ilk yarış deneyimini geride bıraktı.

Timo Glock: 2004’te Jordan ile geride bıraktığı Formula 1 yarışlarının ardından bu sene son GP2 serisi şampiyonu olarak Formula 1’e geri dönüyor Alman pilot. BMW Sauber ile olan test pilotluğundan serbest bırakılan Glock kendisine Toyota’da koltuk bulmayı başardı.

Sebastien Bourdais: 4 defa Champ Car şampiyonu olan Bourdais Avrupa’ya Formula 1 pilotu olarak geri dönüyor. Fransız pilot Scuderia Toro Rosso takımından kendisine yer bulmayı başardı.

Sebastian Vettel: Genç Alman pilot bu sene ilk tam sezonunu geçirecek. Alman pilot ilk yarış deneyimini geçen sene BMW Sauber ile Amerika GP’de tatmıştı. Daha sonra ise Toro Rosso’dan kovulan Scott Speed’in yerine sezonun son yarışlarında kendisine yer buldu. Alman pilot geleceğin yıldızlarından birisi olarak gösteriliyor.

SPORDAN AYRILANLAR

Ralf Schumacher: Toyota’da geçirdiği 3 kötü sezonda bir kaç defa podyuma çıkabilen Alman pilot 2008 için kendisine Formula 1’de yer bulamadı. Ralf 2008 sezonunda Mercedes Benz ile DTM serisinde yarışacak.

Alexander Wurz: Wurz gridden uzaklaştı ancak pistlerden uzaklaşmadı. Avusturyalı pilot grandprix haftasonunun kendisi için çok ağır olduğu gerekçesiyle yarış pilotluğunu bıraktı. Geçen sene Montreal’de podyuma çıkan Wurz sezonun son yarışı öncesi bir anda Williams ile yollarını ayırdı ve daha sonra Honda ile test pilotluğu için anlaştı.

Vitantonio Liuzzi: Toro Rosso ile anlaşmasını uzatmayı başaramayan Liuzzi, Force India takımının test ve 3. pilotu olarak Formula 1’de kalmayı başardı.

Scott Speed ve Christijan Albers de 2007 sezonu bitmeden önce Formula 1’den ayrılan pilotlar arasındaydı.

AYNI TAKIMDA DEVAM EDECEKLER

Lewis Hamilton: 2007’de sürpriz bir giriş yapan Mclaren pilotu takım içerisindeki kazandığı konumu uzun süre korumak istiyor. 2007’de ilk senesinde başardıklarının ardından Hamilton yine iyi bir araçla şampiyonluk mücadelesi vermeyi umut ediyor bu sezon. Çaylaklık sezonunda başardıklarının ardından bu ünü koruması ve başarılı olması için üzerinde daha fazla baskı olacak İngiliz pilotun.

Nico Rosberg: Mclaren’in Williams ile anlaşmasını iptal edemediği Nico Rosberg takımı ile anlaşmasını 2009 sonuna kadar uzattı. Williams bu sezon daha iyi performans göstereceğe benziyor. Takımın Rosberg’den beklentileri oldukça yüksek.

Jarno Trulli: İtalyan pilot Japon takım ile olan uzun birlikteliğinin artık yavai yavaşta olsa daha iyi sonuçlar vermesini umuyor.

Adrian Sutil: Spyker ile olan anlaşması onun 2008’de Force India ile yarışmasını da garantiledi. Alman pilot Force India ile kendisini kanıtlayıp büyük takımlara geçmeyi umuyor.

PİLOT DİZİLİMİNİ KORUYAN TAKIMLAR

Neredeyse takımların yarısı 2008’de 2007 pilot dizilimini koruyacak. Ferrari takımı Kimi Raikkonen ve Felipe Massa‘nın geçen sene gösterdikleri performanslarına güveniyor. BMW Sauber takımı Nick Heidfeld ve Robert Kubica ile iyi gelişim gösterdi ve bu pilotlar ile ilk yarış galibiyetini kovalayacak.

Red Bull takımı David Coulthard ve Mark Webber‘in deneyimlerine güveniyor. Super Aguri takımı henüz yeni aracını ve pilot dizilimini resmi olarak tanıtmadı ancak büyük sürpriz olmazsa Takuma Sato ve Anthony Davidson yarışmaya devam edecek.

Honda takımı geçen senenin ardından kış testlerinde de iyi performans sergileyemedi ancak takım Jenson Button ve Rubens Barrichello‘ya güveniyor. Rubens Barrichello bu sene Ricardo Patrese’nin 256 yarışlık rekorunu kıracak.

 


Yorumlar

  1. Valla şu motor seslerini bi duysaydık artık.. bilgisayardaki f1 oyunu da sarmıyor artık. Gerçek f1 sesini özledim..

  2. sinan bozok avatarı

    En sonunda geldi be.! hafta daha sabır:)))

  3. Hadi hayirlisi olsun, sezon guzel gecer insallah. Bu arada Halil Kaya ustad tevellud kac? eskilerde kalmissin gibime geldide 🙂

  4. aslanım rubens en sonunda bir ekor kıracaksın.hadi bakalım inşallah busene devamlı podyuma çıkarsınız go barrichello go david

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir