Teknik Analiz: McLaren-Honda MP4-31

2016 F1 sezonu öncesinde yeni aracını tanıtan takımlar arasına McLaren de katıldı. Honda ile geçen sene çok sıkıntılı bir birliktelik yaşayan McLaren bu sene daha iyi bir sezon geçirmeyi umuyor. F1Fanatic sitesi McLaren MP4-31’i teknik yönlerden inceledi.

McLaren MP4-31, geçen seneki sıfır beden arka taraf felsefesini devam ettiriyor. Honda öndeki takımlarla arasındaki yaklaşık 200 beygirlik güç farkını kapatmak için RA616H güç ünitesinde temel değişiklikler yaptı. Testler başlayana kadar Honda’nın bu konuda ne kadar iyi iş çıkardığını söylemek güç olacak.

Ön Kanat ve Burun

mclaren-honda-2016-burun

Bir çok lansman aracında olduğu gibi McLaren’in yeni aracındaki ön kanat geçen sene sonunda kullanılan ön kanatla oldukça benzer. Red Bull’dan geçen Peter Prodromou yönetimindeki McLaren’in teknik ekibi, geçen sene ortasında geçilen kısa burun konsepti üzerinde daha fazla çalışmış gibi görünüyor.

Yeni ön kanat bağlantı bölümleri daha kıvrımlı bir yapıya sahip olmuş. Bu bölüm ile McLaren, arkada yer alan splittera mümkün olduğu kadar fazla hava akışı sağlamayı planlıyor. Burnun kendisi de tamamen elden geçmiş gibi görünüyor. Geçen sene gayet düz ve keskin hatlara sahip olan burun ve ön kanat bağlantı noktasında bu sene gayet kıvrımlı ve ince çalışılmış çizgiler yer alıyor.

Şu ana kadar gördüğümüz diğer araçların aksine ön kanat ile burunu bağlayan dikey bölümün ortasında da bir delik bulunuyor. Böylece burnun dışında kalan bölümden de iç tarafa hava girişi olması hedefleniyor.

Burunda ayrıca geçen sene gördüğümüz S-kanal devam ediyor. Bu S-kanal ile McLaren aracın altına giren havanın, şasinin altındaki basamaktan olumsuz etkilenmesini engellemeyi amaçlıyor. McLaren’in bu yapısı şu ana kadarki en iyi tasarım olarak kabul ediliyor.

Araç temel olarak geçen senekine benzer görünse de aerodinamik açıdan detaylarda yapılan çalışmalar dikkat çekiyor. Bugünkü basın açıklamalarında her iki pilot da benzer şeylere değinmişti.

Ön Süspansiyon ve Fren Kanalları

142875

McLaren ön süspansiyonlarda geçen seneye kıyasla ciddi değişiklikler yapmış. Süspansiyon kolları şasi ile farklı bir noktada bağlanıyor ve aerodinamik etkinliği geliştirmek için dışındaki karbon fiber yapı daha da genişletilmiş.

Fren kanalları geçen senekinin evrim geçirmiş hali. Bunun yanında tekerlek somununun şekline baktığımızda McLaren’in bu bölümde de bir şeyler yapmayı planladığı anlaşılıyor.

Sidepodlar ve Karoser

mclaren-honda-2016

Kokpit etrafında yer alan aerodinamik çözümler geçen sene sonuyla aynı görünse de, aracın dış yapısı genel olarak geçen seneki sıfır beden yaklaşımının evrim geçirmiş hali diyebiliriz.

Hava girişleri geçen seneye göre kısmen büyümüş gibi görünüyor ancak geçen sene yaşanan onca dayanıklılık sorununun ardından bu gayet normal. Sidepodların genel şekli daha temiz ve daha akıcı. Sidepod profilleri Red Bull RB11’e benziyor.

Sidepodlardan itibaren başlayan daha dar tasarım, aracın arka tarafına doğru giden hava akımını iyileştirecek ve böylece difüzör ve arka kanada yardımcı olacak.

Araçtaki kilit noktalardan birisi motor kapağı. Takla barı alanında MP4-31’de geleneksel hava girişi yer alıyor. Hava girişinin üstte yer alan bölümü daha küçükken altta yer alan giriş daha büyük. Geçen sene başında üst giriş ERS radyatörünü soğutmak için kullanılıyordu. O dönemde ERS radyatörü motorun üstünde yer alıyordu bu yüzden motor kapağının geniş olması gerekiyordu.  Ancak geçen sene sonuna doğru bu yerleşimde değişiklik yapıldı ve radyatör daha geleneksel olan sidepodlara alındı. Böylece motor kapağında daha keskin bir çizgi oluştu.

Ancak bu sene McLaren yine daha yuvarlak hatlara sahip motor kapağına sahip. Bu ERS soğutma radyatörünün yine motorunun üstüne alınmış olabileceğini gösteriyor.

Arka Taraf ve Taban

mclaren-honda-mp4-31-2016-d

McLaren, tüm takımlar gibi testlere kadar tüm kartlarını açmaktan kaçınıyor. Özellikle arka tarafla ilgili gelişmeler testlerde ortaya çıkıyor. Ancak MP4-31’in arka kanadı geçen senekine göre şimdiden farklı görünüyor.

Uzun arka kanat kenarları gitmiş onun yerine daha kısa arka kanat kenarları gelmiş. Arka kanat kenarlarının ortasında ise iki dikey yarık bulunuyor. Arka taraftaki yol tutuşuna yardımcı olması için tasarlanan arka kanatta kenarlarda ayrıca küçük yarıklar da bulunuyor.

McLaren, lastik püskürmesi etkisini azaltmak için arka lastiklerin önünde zeminde yer alan yarıkları korumayı sürdürüyor. Ferrari SF16-H’de olduğu gibi bu yarıklar arka lastikte oluşan ve difüzöre giden türbülansı engellemesi için kullanılıyorlar.

Bu türbülansı difüzörden uzak tutarak McLaren, arka taraftaki downforce gücünü bozmadan difüzörün etkili bir şekilde çalışmasını sağlamaya çalışıyor.

mclaren_egzoz

Şu ana kadar diğer tüm araçlarda gördüğümüz gibi McLaren arka tarafta Mickey Mouse tarzı egzoz yapısına sahip. İki wastegate borusu, ana egzoz çıkışının altında yer alıyor. Arka kanat ortasında yer alan parça Toro Rosso’nun geçen sene kullandığına benziyor ve egzoz üzerinden arka kanadı karosere bağlıyor. O bölüm, sonradan maymun koltuğu koyulabilecek şekilde hazırlanmış. Bu kanat arka kanat ve difüzör arasında bağlantı görevi görüyor.

McLaren’in 2015 şasisi, motor yüzünden zayıf kalmasına rağmen en güçlü şasilerden birisi olarak görülüyordu. McLaren de o alandaki gücüne daha fazla güç katacak şekilde yeni aracı hazırlamış görünüyor. Ancak her şey bir kez daha Honda’nın motoruna bağlı olacak gibi görünüyor.


Yorumlar

“Teknik Analiz: McLaren-Honda MP4-31” için 10 yanıt

  1. Araç on numara beş yıldız. Büyük emek var. Umuyorum ki Honda bu emeğin içine etmez. İyi bir motorla üst sıralarda yarışabiliriz.

  2. SchumacherAlonso avatarı
    SchumacherAlonso

    Nedense içimden bir ses McLaren şampiyonluğa oynayacak diyor ama bakalım güzel bi sene olur inşallah McLaren icin

  3. Dükkanı kapattık arkadaşlar. Pertimiz çıktı özellikle @kemal-sengul ile. iyi geceler 🙂

    Tüm içeriklere BURADAN ulaşabilirsiniz.

    1. Teşekkürler…

    2. Sizlere ne kadar teşekkür etsek az

  4. geçen sene iyi bir aero paketleri vardı.bu senede üstüne çalıştıklarına göre bu konuda sıkıntı yaşamazlar.geçen sezonda tüm tokenleri içten yanmalı motorda kullandıkları için onuda makul seviyeye getirmişlerdi.sıfır beden anlayışınıda zaten geçen seneden beri sürdürdükleri için bence bu konuda da diğer takımlara göre daha deneyimliler.mclaren için en büyük sorun ers sistemi geçen sene çıkan haberlerde tasarım da hata olduğu için bu sistemi geliştiremedikleri söyleniyordu.bu sene bu sistemide halletmişlerse mclaren-honda nın önu açık görünüyor. bakalım neler olacak

  5. Kabaca konuşmak gerekirse, sezona liderden 0,5-1 sn civarı geride başlayacak McLaren’a taraftarların büyük bir bölümü hayır demez. Hele ki geçen seneki sonuçlardan sonra.

    1. 14Sulonso (MP4-31) avatarı
      14Sulonso (MP4-31)

      Liderden en fazla 1 saniye geride baslamak demek, en kotu ihtimalle en iyi 3.takim olmak demektir kabaca. Normal pistlerde bu farklar olursa Monaco, Macaristan, Singapur gibi pistlerde galibiyet savasi bile goruruz. Yeter ki Honda gelismis olsun. Honda gelismemisse bizimki sadece hayal olur.

  6. SchumacherAlonso avatarı
    SchumacherAlonso

    2012 den beri bu siteyi takip ediyorum yorumlarida zevkle okuyorum sabah akşam demeden bize bu haberleri yetiştiren site yönetimine teşekkür ediyorum.Allah hepinizden razı olsun

  7. 14Sulonso (MP4-31) avatarı
    14Sulonso (MP4-31)

    Bu yılki şasi tam bela olmus desenize 😀
    İş Honda’da bitiyor. Becerirlerse ilk 5 kesinlikle mumkun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir