Serhan Acar: "Schumacher'in Cezası Haklı"

yazar:

kategori:

Arkadaşlar, olayın üç boyutu var: 1) bu sene değişen Güvenlik Aracı (bundan böyle SC yazacağım) kuralı, 2) dijital panellerin yarış yönetimi açısından bir bağlayıcılığı olmayışı ve 3) yarışın SC altında bitmesi. Kademe kademe gidelim.

1) Eskiden, SC pite girdikten sonra, her yerde yeşil bayraklar sallanıyor veya yeşil ışıklar yanıyor olsa bile; tüm pilotlar finiş çizgisini geçip yeni zaman turuna başlayana kadar birbirini geçemiyordu. Bu kural bu sene değişti. Artık SC pite girdikten sonra, tüm pilotlar 1. Güvenlik Aracı çizgisini geçtikten sonra atak yapabiliyorlar. Yani yeni tura başlama zorunluluğu ortadan kalktı. Güvenlik Aracı çizgisi ne? Yarışın askıya alınması durumunda, tüm otomobiller SC’nin ardından konvoy haline geliyor ve genelde son virajda olan bu kırmızı çizginin gerisinde beklemeye alınıyor. Sonra uygun görülürse herkes yeniden gride geliyor (Malezya 2009’u hatırlayın).

2) Herkesin kafasını karıştıran pist kenarındaki Digiflag adındaki panellerin yarış yönetimi açısından bir bağlayıcılığı yok. Bu panellerden her pistte 20 tane var, hakemler tarafından elle kontrol ediliyor ve önce pilotlara, sonra da yarışı izleyen seyircilere yardımcı olması için kullanılıyor. Ancak hala, asıl dikkate alınan şey hakemlerin salladığı bayraklar. Yani sarı ışık altında geçiş yapan değil, sarı bayrak altında geçiş yapan ceza alıyor.

3) Bir de yarışın SC altında bitmesi durumu var. Monza 2009’u hatırlayın. Bu durumu (Amerika’daki NASCAR ve CART’ta da olduğu gibi) size anlatayım. Son tura SC önderliğinde başlanması, yarışın SC altında bitmesi anlamına gelir. Bu durumda sportif yönetmeliğin 40.13 maddesi der ki ‘Yarış SC altında bittiğinde, son turun sonunda, SC pite girer ve tüm otomobiller birbirini geçmeden finiş çizgisini geçerler’. Yani son turda SC içeri girse bile, yarışın finişi geldiği ve GP SC altında bittiği için, pilotlar birbirini geçemez. Bu kuralın amacı, yarışı kazanan pilotun, sembolik olarak da olsa, önünde kimse olmadan damalı bayrağın altından ilk sırada geçmesidir.

Tüm bu saydıklarıma göre olayı değerlendirirseniz, Schumacher’in aldığı cezanın haklı olduğunu görürsünüz. Örneğin Schumacher aynı atağı, drenaj kapağı nedeniyle verilen üçüncü SC periyodunun sonunda yapsaydı, tamamen legal bir atak yapmış olacak ve rakibini geçecekti. Ama ne yazık ki, yarışın SC altında bitmesi durumunda, aynı atak ceza verilmesine neden olacak bir ihlal haline geliyor. Mercedes temyize gitmiş, ama bu verilen cezayı değiştirmeyecektir.

Derseniz ki, ‘kurallar karmakarışık, her şey birbirine girmiş gibi’ size katılırım. Ama yazılanlara göre, yapılan atak çok net bir ihlal. Öyle ki, atağın 1. Güvenlik Aracı çizgisinden önce veya sonra olmasını incelemeye bile gerek yok. Ayrıca Damon Hill’in (herkes hala hakem dese de doğru tabir komiser) komiserlerden birisi olmasının, durumu etkilemiş olmasına imkan yok. Başka komiserler de olsa, karar aynı olmalıydı.

Forumlarda, twitter’da her kafadan bir ses çıktığı için konuyu uzun uzun yazdım. Umarım net şekilde anlaşılabilmiştir.

 

Kaynak: http://www.serhanacar.com


Yorumlar

  1. Arkadaslar bir sey diyecem: Cok mutluyum ki bu olay Turkiyede olmadi.Zaten "Istambul Park"soru isaretinde.Bir de bu olay katilsaydi ne olurdu?

  2. En başından beri diyorum ki orda ne Alonso suçlu, nede Schumacher. Suçlu olan tek bir şey var oda FIA ve yarış yönetimi. Halen ordayım, orda yeşil göstermeyeceksin arkadaşım. Göstermen karışıklığa neden oluyor eskiden yaptığın gibi yapacaksın. He gösterdin sonrada ama şu kural da vardı unuttuk komserler söyledi demeyeceksin…

  3. Daha önce de ifade etmeye çalıştım Serhan'ın açıklaması yeterli değil ve bu olayın değerlendirilmesinde eksiklikler içeriyor.
    Bakın 2009'dan tam 3 tane örnek veriyorum. 2 tanesi alakalı olarak değerlendirmeye alınabilir.
    Malezya, Avustralya ve Monza. Arkadaşların yorumları üzerine de yazmış olayım.
    İlk önce bu olayın oluşma nedeni nedir yeni kural değil mi. Kural değişikliği olmasa zaten 2009'daki durumlar aynen
    geçerli olacak ve bu geçiş olayı meydana gelmemiş olacak. Bu kural içerisinde ama son tur hariç diye bir ibare var mı yok mu?
    Son tur için ayrı bir kural var değil mi. Peki 40.13 kuralı geçen sene var mıydı yok muydu?
    Malezyada ne oldu SC önde devam ederken yarış askıya alındı. SC ibaresi ve tabelaları var mı yok mu. Peki hangi bayraklar
    sallanıyor? Yeşil bayrak niçin yok. Gelelim Avustralya'ya, yeni kural değişikliği doğal olarak yok, geçiş yapmak son tur
    nedeniyle doğal olarak mümkün değil. SC finish geçilmeden pisti terkediyor ve SC ibaresi düşüyor. Peki araçlar finish
    çizgisini geçinceye kadar SC tabelası ve sarı bayraklar var mı yok mu? Yeşil bayrak sallanıyor mu?
    Daha sonra Monza, son turda olan kaza sebebiyle SC kararı veriliyor. Peki SC en öne geçebiliyor mu? SC araçları arkasına
    toplamadan start düzlüğüne giriyor mu araçlar girmiyor mu? Finish çizgisini geçinceye kadar SC ibaresi, SC tabelaları ve
    Sarı bayraklar sallanıyor mu sallanmıyor mu? Peki nerede yeşil bayraklar?
    İşte benim anlatmaya çalıştığım sorun bu. Önceki kural ve uygulamalar belli. Örnekler ortada. Yeni bir kural koyuyorsun
    geçişin olabilmesi ile alakalı. Bunu belirleyen de SC nin görev dışı olduğunu belirtmen ve yeşil bayraklar olması gerek miyor mu?
    Sorun işte tüm bunların değerlendirilmesinde, yarış yönetiminde ve karar sürecinde bence. Adam diyor ki SC'yi çıkardın,
    son düzlüğe bizi SC tabelası ve sarı bayraklar olmadan soktun (önceki uygulamalarda ki gibi) üstüne yeşil bayrakları çektin.
    Dahası bu yeşil bayrak uygulaması daha öncekilerde yok, varsa örneği buyrun verin. Bu yıl da SC çıkışı sonrası yeşil
    bayrak verildi mi verilmedi mi? Sonra diyorsun ki ama 40.13 kuralı var. Arkadaşım senin bu iki kuralın ve önceki örneklerdeki
    gibi uygulaman bir biriyle çakışıyor mu çakış mıyor mu?.
    İşte benim hatalı gördüğüm nokta bu. Sanırım anlatabilmişimdir.
    Gerekirse video larıda eklerim. Defalarca elimdeki kayıtları izleyip duruyorum.

    Ayrıca F1talya düşüncelerine de katılıyorum. 🙂

  4. benim sitemim size değil schumacher karsıtlarına veya sevenlerinede değil. ben sadece kuralı sacma buldum. baskası baskasınıda gecebilirdi. sadece acık değil bazı seyler misal gecen seneki difüzör olayı. açık olsaydı schumacher yılların pilotu geçmezdi heralde.

  5. vega yorum yapilmasin demedim ki.

    hem ustune almasi gereken en son insan bile olmamaliydin sen.

    benim mesajim gitmesi gereken yer(ler)e gitti. her neyse 🙂

  6. kaya yorum yapmayacak mıyız yani? Tüm dünyada F1'i belli bir düzeyin üstünde takip eden herkes bunu konuşuyor.

    Ayrıca "f1talya" arkadaşım. Olay böyle ne yapalım yani. Kuralı biz koymuyoruz ancak "birşey ya yasaktır ya serbesttir." demişsin. 40.13'e göre güvenlik aracıyla biten yarışlarda "geçiş yasaktır".

  7. katafalk tebrikler:)))
    bayağı güldürdün beni Allah ta seni güldürsün:)

  8. o degil de…

    40.13 her neyse iste hayatinda ilk defa duyan arkadaslar bile yonetmeligi yalayip yutmus gibi davraniyor ya ben ona yaniyorum.

    ben lafimi ortaya attim. artik begenen alir, begenmeyen yurur gider :d

  9. son turda 40.13 geçerli işte, oldukça basit… 40.11 iptal oluyor kafadan

  10. bu kadar üst düzey bir organizasyonda son bir kaç senedir sürekli pilotların yetekleklerinin, yarıştaki heyecanlı geçişlerin, günümüz araçlarına adapte edilebilecek teknolojik gelişmelerin, vs. vs. konuşulacağı yere, yok fotaymış yok difüzörü yasaklamakmış yok onun aracındaki kurallara uymuyomuş yok yeşilde geçince hatalı oluyomuş felan fişman muhabetleri o kadar sıktıki 15 senedir f1 izliyorum bu son bi kaç senedir olanlardan artık formuladan soğumuş oldum. iyi aracı altına alıp arkasındakine fark atanın hemen süper pilot yapıldığı, geçişlerin olmadığı, sürekli organizasyonu iyi hale getirebilmek için bizi ve pilotları kobay yerine koyan organizasyon zihniyetini kınıyorum.

    bu kural zihniyeti ben ilkokuldayken geyik kartlarda yazardı

    1.hoca her zaman haklıdır

    2.hocanın haksız olduğu durumlarda 1 ci kural geçerlidir.

    40.11 geçmek serbesttir.
    40.13 geçmek serbestmidir o anki duruma bağlı????

    birşey ya yasaktır ya serbesttir.

    bence organizatörler yarısı sekline layık bitirmek istediler arabalar süratli bi sekilde finishten geçerken ama schuminin geçeceğini tahmin edemediler sonrada öyleydi böyleydi oldu

    son bi laf çok hoşuma gider..

    insanlar ufak kazançları elde etmek uğruna büyük şeyleri kaybederler..

    tüm formula1 severlere selamlar

  11. "Farzedelim , Son tur SC pist koşulları yarışmaya uygun hale geldiği için pite girecek, yani yarış sc arkasında bitmeyecek, ne değişirdi???"

    Eğer pist yarış bitmeden önceki turda girseydi 40.13 maddesi işlemez ve geçişe izin verilirdi. Ancak Alonso da geçiş yapılacağını tahmin ettiği için Schumacher'in önünü kapardı… Aynı olay diğer pilotlar için de geçerli.

  12. kuralların ne kadar mantıklı olduğu tartışılır, fakat bu kararın bu kurallar ve mevcut durumda tartışılması gereksiz… bende arkadaşların söylediğinden yola çıkarak ceza gelmeyeceğini düşünmüştüm, oysa sc son tura girerse, son turda sc altında gidiyor sayılıyormuş, yani safety car in this lap yazsada yazmasada son tur güvenlik aracı altındaydı ve 40.13 işleme geçti… bu şartlarda karar doğru oluyor… nitekim Alonso bunu takıma sormuş ve takımda ona "hayır geçiş yok" demiş ise, ben suçu schumi'den çok takımda buluyorum, takım schumi'yi uyarmalıydı…

    öte yandan Alonso karizmayı çizdirdi diyen arkadaşlarda gerekli cevabı almıştır umarım…

  13. bir de australia 2009 ve monaco 2010 karşılaştırması icin

    http://forum.planet-f1.com/index.php?t=msg&th=84709&start=0&

  14. serhan acar kendi yorumunu söylemiş serhan acara soruyorum

    1-massanın 20nci turda pit çıkışı ihlali

    2- hulkenbergin tüneldeki kaza anında sarı bayraklar sallanırken alonsonun hrt pilotunu geçişi

    3- 2009 avusturalya yarışında safety car içeri girdikten sonra start finish çizgisini ilk pilot geçmeden neden sarı bayraklar sallandıda monacoda yeşil bayraklar sallandı

    serhan acar schumacherin kararından önce bunların yanıtını versin ..

    yarış anlatırken bunların hiçbirisini gündeme dahi getirmedi biz ekrandan gördük o göremedimi acaba ? formula 1 yarışı at yarışı anlatmaya benzemez

  15. """2) Herkesin kafasını karıştıran pist kenarındaki Digiflag adındaki panellerin yarış yönetimi açısından bir bağlayıcılığı yok. Bu panellerden her pistte 20 tane var, hakemler tarafından elle kontrol ediliyor ve önce pilotlara, sonra da yarışı izleyen seyircilere yardımcı olması için kullanılıyor. Ancak hala, asıl dikkate alınan şey hakemlerin salladığı bayraklar. Yani sarı ışık altında geçiş yapan değil, sarı bayrak altında geçiş yapan ceza alıyor."""
    Serhan Acar'ı severim Türkiye koşullarında f1'e çok katkısı olmuştur.
    Lakin kızmayın ama özellikle burda taraflı bir yorum yapıyor bence. yeşil ışıkta yeşil bayrakta sürücü için kesinlikle uyulması gereken bir anlam ifade ediyor.(yeşil sadece örnek ,sarı, kırmızı her ne renk ise)
    Derdimi açıklmak için konuyu tersten düşünelim.
    Farzedelim , Son tur SC pist koşulları yarışmaya uygun hale geldiği için pite girecek, yani yarış sc arkasında bitmeyecek, ne değişirdi???
    . Yarış kontrol bu durumu pilotlara ve takımlara açıklamak için dün yaptığından neyi farklı yapardı?
    "safety car in this lap" ," green flags&lights"

  16. Yarisi izlerken dikat etim ki Serhan Acar bile yanlislandi conku Schumaherin gecisini hakli buldu.Simdi tam tersini suyluyor.Olabilir bu tur seyler.Ama yine diyorum ki SC pite girmesi gereksizdi.Birkac yaris izlemistim son turu SC-la birlikte yarisi bitiriyorlar.

  17. kingofspain avatarı

    sc'Nin içeri girmesi=sc altında bitmesi.Çünkü son 200 metre.Liderin bayrağın altından ilk geçen olması.Hala Lotus'un aracı orda,insanlar temizliyor,çalışıyor o kısımda.Son tur olmasa en az 2 tur daha sc olacaktı.

  18. Kuralın mantıklı olup olmadığını bilemem. Ancak ceza her açıdan doğrudur. Adamlar kurallarda yazan tüm prosedürleri teker teker uygulamış.

  19. Neyse vega… Ben kuralın mantıklı olmadığını sen ise -haklı olarak- bu şekilde olduğunu söylüyorsun.

  20. 'O son turda "Safety car in this lap" yazısı çıkmasa ama SC içeri girse, sarı bayraklar ve tabela kalsa tamam diyeceğim ama durum o şekilde değil.'

    40.11 de güvenlik aracı pistten ayrılırken safety car in this lap demesi gerektiği falan söyleniyor yazdım işte daha önce.

    Tekrar son yoruma trafik polisi, ışık muhabbetine dönüyoruz. Saçma falan ama 40.13'e göre ceza doğru. Yeşil ışık ise 40.11'in emrettiği prosedürler. Temyizde FIA 40.13 ve 40.11 maddelerini göstererek cezayı iptal etmeyecek.

  21. Ehliyet kursu ile trafik ışıkları ve polis 🙂 Alemsin kardeş.

    Benim anlamadığım kuralın aptallığı. O son turda "Safety car in this lap" yazısı çıkmasa ama SC içeri girse, sarı bayraklar ve tabela kalsa tamam diyeceğim ama durum o şekilde değil.

  22. Daha kolay anlatalım. Hepimiz ehliyet kursuna gittik.

    Şöyle bir olay vardır. Kavşaklarda; trafik lambası ve polis aynı anda duruyorsa polisin işaretlerine uyulur değil mi?

    F1'de de güvenlik aracı ile yarış bitiyorsa bayrağa değil, 40.13 maddesine uyuluyor…

    Yani kırmızı ışık yanmasına rağmen, polis bize geç diyorsa "geçiyoruz". Aynı olay f1'de de yeşil bayrak gösterilince geçmemiz lazım ama 40.13 maddesi bize "geçme" dediği için geçemiyoruz.

    Geçince de ceza alıyoruz. Valla anlatma kapasitemi sonuna kadar zorladım 😀

  23. "O bölümde de "güvenlik aracı" pit girişisine yaklaştığı an sarı bayraklar ve "sc" yazıları geri çekilir, yeşil bayrak ve yazılar "son araç" çizgiyi geçene kadar sallanır'"; bu yazdıklarından geçişin serbest olduğunu çıkarıyorum."

    Evet normal şartlar altında öyle. Ancak 40.13 maddesi özel şartlarda devreye giriyor.

    O özel şart ne? Yarışın güvenlik aracı ile bitmesi. Yarış güvenlik aracıyla bitince de güvenlik aracı pite girmek zorunda.

    40.13 maddesi olmasa o ceza verilmezdi zaten.

  24. lash, bak aşağıda Ali Ünal'ın verdiği foto ile senin verdiğin foto çelişiyor. Ali'nin fotoda SC'nin çıktığını, senin verdiğinde ise hâlâ içeride olduğunu anlıyorum. Bu sene SC'nin içeri girmesiyle geçişin serbest olduğu nokta da değişti. Bilemiyorum…

    vega, "40.11 maddesi "safety car in this lap" kelimesinin ekranlarda neden görünmesi gerektiğini açıklıyor.

    Yarış kontrol tamam her şey güvende dediği an bize o yazı geliyor ve aracın turuncu ışıkları sönüyor."

    Buraya kadar mutabıkız kardeş, zaten 10 küsür senedir bunun böyle olduğunu biliyorum.

    Ama ben, "40.11 maddesinin bir bölümü de yeşil bayrak olayını açıklayan madde.

    O bölümde de "güvenlik aracı" pit girişisine yaklaştığı an sarı bayraklar ve "sc" yazıları geri çekilir, yeşil bayrak ve yazılar "son araç" çizgiyi geçene kadar sallanır'"; bu yazdıklarından geçişin serbest olduğunu çıkarıyorum.

  25. McLarenForever  avatarı
    McLarenForever

    öyle kurallar koyunki istediğinize yaraması için ucundan tutup sündürülebilir olsun. bunuda sözüm ona şu şu kurallara ters diye açıklayın. yersen 🙁

  26. Onur 40.11 maddesi "safety car in this lap" kelimesinin ekranlarda neden görünmesi gerektiğini açıklıyor.

    Yarış kontrol tamam her şey güvende dediği an bize o yazı geliyor ve aracın turuncu ışıkları sönüyor.

    40.11 maddesinin bir bölümü de yeşil bayrak olayını açıklayan madde.

    O bölümde de '"güvenlik aracı" pit girişisine yaklaştığı an sarı bayraklar ve "sc" yazıları geri çekilir, yeşil bayrak ve yazılar "son araç" çizgiyi geçene kadar sallanır' diyor…

  27. Onur Aybars, aynı bilgi geçen sene Avustralya'da da gelmişti. Bu uyarı son turun SC altında koşulmadığı anlamına gelmiyor. 2009 Avustalya GP SC altında bitti sayılıyor. Tıpkı Monaco GP gibi.

    http://img189.imageshack.us/img189/7107/tamekranyakalama1705201.jpg

  28. Serhan Acar çok açık anlatmış, kafamdaki soru işaretlerinin çoğunu gidermiş. Yalnız bir soru işareti daha var. Ekranlarda, güvenlik aracının içeriye gireceği bilgisi geçti. Bu bilgi ekrana gelmese tamam diyeceğim ama ekrana geldi.

  29. serhan acar tamamen tarafsız ve objektif biridir.

  30. fernando alonso avatarı
    fernando alonso

    zaten yaris biter bitmez ceza alacagını soylemistin !!

  31. serhat yılmaz avatarı
    serhat yılmaz

    helal sana serhan acar bu isi super yapıyorsun

  32. serhat yılmaz avatarı
    serhat yılmaz

    helal sana serhan acar bu isi super yapıyorsun

  33. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    Arkadaşlar hala ne mantıksızlığı, tüm kanıtları döktüler ortaya, hala neyin savunması yapılıyor anlayabilmiş değilim…

  34. F1 kurallar çerçevesinde yönetiliyor sonuçta(çoğunlukla görmesemde) Alonso geçildiğinde en çok sevinenlerden bendim ama kural kuraldır sonuçta. iyi yada kötü buna göre yarışırsın.

    Ör: "Her zaman kadınlar der futbolda niye ofsayt var hem daha çok gol olsun diyorsunuz hemde olmaması için kural koyuyorsunuz diye."

  35. Yorumlarda yeşil ışık yanıyor niye ceza veriliyor diyenler var. Anlamıyorum okumadan mı yapıyorsunuz yorumları?

  36. "Lash" arkadışımız da güzel açıklamış.

  37. ahmet karlı avatarı

    Kurallara bakarsak ceza haklı. Ama kuralda mantıksızlık var. Bence SC ile beraber finişi geçmeliydi. Pite girmesi demek yarış başladı demektir. Nitekim Weber hemen hızlandı çünkü 78 tur atmış kafa iyice yorulmuş herkes yarışmayı bekliyor. Son turu hatırlamak için pitle görüşme yapmak saçma gibi. Kaldıki Schumacher in bir sözü vardı. 'Pazar gezmesine gelmedik.' SC yokken hangi hızda gidecekler ???. En öndeki aracı mı takip edecekler oda saçma 20 km ile gidiyorsa o şekilde yarış gider. Bir de Damon Hill in Schumacher le yarışmış olması da ayrıca ayrı bir yanlışlık. Bakalım

  38. "utku güneş" yuh bu kadar da olmaz diyorum sana. Serhan Acar en ince ayrıntısına kadar bizlerin anlayacağı dilden anlatmış ama sen anlamamışsın. Sana şu cümleyi bir daha oku derim:

    "40.13 maddesi der ki ‘Yarış SC altında bittiğinde, son turun sonunda, SC pite girer ve tüm otomobiller birbirini geçmeden finiş çizgisini geçerler’. Yani son turda SC içeri girse bile, yarışın finişi geldiği ve GP SC altında bittiği için, pilotlar birbirini geçemez. Bu kuralın amacı, yarışı kazanan pilotun, sembolik olarak da olsa, önünde kimse olmadan damalı bayrağın altından ilk sırada geçmesidir."

  39. burak bocek avatarı

    Serhan Acarı tanımadan hakkında böyle şeyler yazmanız doğru değil.İlk olarak Serhan Acar sadece Aryton Senna hayranıdır.Sadece pilot olarak onu favori pilotu olarak görmüştür.F1 de takım yada pilot desteklemiyor sadece bazı pilotları beğeniyor bunlardan ikisi Hamilton diğeri ise Raikkonen(idi).Hakkinen-Schumacher yıllarda ise Hakkineni desteklediğini söylemiştir.Pek çok taraftardan mail yağmuru alıyor bu konuda.Kimisi Mclarenci kimisi Ferracisin diyor,kimi sen Alonso kimi ise Lewis hayranısın diyor.Buda bize bir sonucu ortaya çıkartıyor;işini gayet tarafsız yaptığı.Çünkü bir insan aynı anda hem Ferrariyi hemde Mclareni tutamaz çok abes birşey.Ses tonu ile ilgili bazı şeylere dikkat etmiş arkadaşlarımız yok neden bağırmadı snki bizim pilot geçince üzülüyor tarzı yorumlarda yapılıyor.Kesinlikle böyle dğeil.Ben özellikle taraf tuttuğu bir yarış hatırlamıyorum.Çok çok bilgi verip heyecanla yarışı anlatıyor ben memnunum.Konuya gelecek olursakta özetleiş işte onun görüşü bu fakat kesin bir kuralda benim görüşüm diyemezsiniz doğal olarak son noktayı kesin bir dille koymuş

  40. Herşey iyi güzel de bu 2. madde gerçekten çok saçma.

    Ben yıllar boyunca bir kaza anında yada başka bişey hakemlerin sarı bayrak sallıyacağına yeşil bayrak salladığını gördüm (yada yeşil sallanması gerekirken sarı sallandı) Pilotlar buna nasıl tahamül ediyor anlamış deyilim.

    Işığı yakan la bayrağı sallayan ikiside hakem değilmi. Kafamı karıştıran tek nokta bu kaldı bu yazıdan sonra.

  41. utku güneş avatarı

    arkadaşlar bu adam tam bir alonso hayranı. yazdıklarını pek ciddiye almayın. hatta schumiden de nefret ediyor. ceza kesinlikle haksızdır. tartışılamaz bile. yarış güvenlik aracının arkasında bitmemiştir . güvenlik aracı içeri girmiştir ve bu seneki kurallara göre çizgiyi geçmek falanda beklenmez. ortada olan gerçek schumi alonso yu maymun etmiştir .

  42. yarış sc önderiliğnde bitmeliydi.son turdu.son turda neden pite giriyor ki.buda kuraldır ama yanlış bi kural bence

  43. Yusuf  Hitay avatarı

    bu olaydan bağımsız olarak söylüyorumda bu adamın tarafsızlığından şüphe duyuyorum

  44. Yeşil bayrak her zaman geçiş yapabilme hakkı olduğunu göstermez. Formasyon turunda da yeşil bayraklar vardır ama geçiş yasaktır. Ya da Serhan Acar'ın da yazdığı gibi önceki yıllarda SC'ın çıkmasından sonra yeşil bayraklar sallansa da start çizgisini geçene kadar geçiş yasaktı.

    Yeşil bayrak pistin güvenli olduğunu, yarış hızında gidilebilecek durumda olduğunu gösteriyor. Ama ortada bu SC kuralı gibi diğer bir kural varsa geçiş izni ortadan kalkıyor. Dün yeşil ışık/bayrak olan kısım güvenli ve yarış hızına uygundu, ancak neticede son tur SC kuralına göre geçiş yasaktı.

  45. Gökhan Abi doğru söylüyor. Cezalar da kurallar kitabında söylenene göre veriliyor. Basitçe "Alonso ve Schumacher'in yerleri değişsin" gibi bir karar veremiyorlar yani.

  46. Acayip bir durum oldu, kurallara gore yaris guvenlik araci arkasinda bitecekse kimse kimseyi gecemez, yine kurallara gore yesil bayrak ve de yesil isik gecis yapilabilir diyor, ki hem yesil isik hem yesil bayrak sallaniyordu o esnada 🙂 Fia nasil yapiyorda kurallari bu kadar karmasik hale getirebiliyor bilemiyorum 🙂 Son olarak kural karmasasindan dolayi taraflar ile konusulup schumi ye ceza verilmemeliydi, yarisi 7. sirada bitirmistir diye ilan edilmeliydi, boylece kimse magdur olmazdi..

  47. Gökhan Kamil avatarı
    Gökhan Kamil

    Kurallara göre 20 saniye zaten, yönetmelikte yazıyor. Pitten geçme cezasının karşılığı 20 saniye, dur kalk cezasının karşılığı 30 saniye. Önceden yanılmıyorsam 25 saniyeyydi pitten geçme, Hamilton'a Spa 25 vermişlerdi herhalde

  48. ceza verilecekse neden 20 saniye ceza veriliyor.neye göre bu ceza ceza varsada hafif olmalı çünkü yeşil ışık yanıyor o anda.bu cezayı hafifletici bi sebep.en azından 7.ilan edilebilirdi schumi.

  49. tartışmalara son noktayı koymuş. zaten yarışın sonunda da söylemişti. neyse brawn bundan sonra f1 kural kitabını daha dikkatli okur.

  50. kingofspain avatarı

    Bu kuralın amacı, yarışı kazanan pilotun, sembolik olarak da olsa, önünde kimse olmadan damalı bayrağın altından ilk sırada geçmesidir.

    Biz dedik,pilotumuza denmeyen laf kalmadı.Yazık gerçekten.

  51. Uğur Öztürk avatarı
    Uğur Öztürk

    O kadar emek boşa gitti, yazık..

  52. Olay karmakarışık bir hal aldı.Ceza almışsa yapacak bir şey yok sağlık olsun.Ama hep dediğim gibi öyle bir anda kim olursa olsun atağa kalkardı.

  53. ersin gültekin'e katılıyorum.
    Ross Brawn'da savunma yaparken önce "ışık yeşildi, sonra bayrak ta yeşildi " diyor.
    Yarış kontrolu de öyle ya da böyle sorumlu bence.
    Cezanın ötesinde önemli olan şudur; Schumi formdadır, hala sıkı yarşıcıdır.

  54. Ama aynı zamanda ne demiş: "Eskiden, SC pite girdikten sonra, her yerde yeşil bayraklar sallanıyor veya yeşil ışıklar yanıyor olsa bile; tüm pilotlar finiş çizgisini geçip yeni zaman turuna başlayana kadar birbirini geçemiyordu."

    bayraklar veya ışıklar… kural geçiş yasak diyorsa bayrak veya ışık farketmiyor yani.

  55. ersin gültekin avatarı
    ersin gültekin

    ''Ancak hala, asıl dikkate alınan şey hakemlerin salladığı bayraklar. Yani sarı ışık altında geçiş yapan değil, sarı bayrak altında geçiş yapan ceza alıyor.''

    bayraklarda yeşil sallanıyordu serhan schumi atak yapmadan önce.

  56. bahsi gelmişken serhan acarı da çok severim.onun başarılarının daim olmasını dilerim.

  57. kurallar ceza gerektiriyor ama ne hikmetse yeşil ışık yanıyor yani geçiş serbest diyor ışık.bu kuralı koyanlar ışıklarada dikkat etse iyi olur.yok yere ceza aldı schumi bence.sevmesemde objektif olmalıyım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir