Teknik Analiz: Mercedes W07

yazar:

kategori: ,

Mercedes Formula 1’deki baskınlığına devam edebilmek için aracında yaptığı küçük evrimlere bazı taze fikirler de eklemiş. Autosport’tan Craig Scarborough W07’nin üzerinde yapılan yenilikleri inceledi.

Aracın bulanık casus çekimlerini gördükten sonra Mercedes sonunda W07’nin detaylarını yayınladı. Takım bu araçla peş peşe üçüncü Formula 1 dünya şampiyonluğunu kazanmayı umuyor.

2015’in W06’sı her şeyi kazanan 2014 aracının bir evrimi iken yeni W07 ise bazı maceracı tasarım fikirlerini kovalıyor, dikkate değer değişiklikler takla yapısı, kokpit kanatçıkları ve sidepod şekli.

Aracın derisinin altında Monza’da piste çıkan ve kış arasında güncellenen güç ünitesi tasarımı bulunuyor. Süspansiyon gibi mekanik sistemler de elden geçirilmiş.

Mercedes yeni Formula 1 güç üniteleri için mihenk taşı kabul edilebilecek bir tasarıma sahip. PU106B maksimum güç, verimlilik ve güçlü ERS sistemine sahip. Ancak gridin geri kalanı farkı kapatmaya ve Mercedes bazı dayanıklılık sorunları yaşamaya başladı.

Monza güncellemesi büyük bir içten yanmalı motor güncellemesiydi ve kış gelişiminde daha çok ERS ve turboya odaklanılabildi. 2015 motorunun fotoğrafları yayınlanmış olsa da şasi performansını geliştirmek için herhangi bir konumlandırma değişikliği olup olmadığını bilmiyoruz.

Motor gibi, şasi de griddeki en iyilerden birisi. Bu yüzden araç üzerinde göze çarpan güncellemeler var ancak büyük bölüm geçen yılın W06’sından alınmış.1456080723

Mercedes daha önce aracın alt ön tarafına daha fazla hava göndermek için ince bir burun kullanıyordu ve lansman aracındaki burun ucunun yumuşatıldığı görünüyor, ancak aynı zamanda bu yıl çoğu araçta bulunan S kanalı saklamak için de çalışılmış. Eklenen panel burun altında pelikan ağzı gibi bir şekil oluşturuyor ve muhtemelen bu S kanalı beslemek için bir hava alığı konumunda. Burun üzerindeki panel boyanın altında bir şeylerin gizlendiğini açıkça gösteriyor.

Bu panelin altında geçtiğimiz yıl test edilen dahili süspansiyon sistemi yer alıyor. Bu daha geleneksel yay yerine hidrolik bir yay bileşeni kullanıldığı anlamına geliyor.

Değişecek şeylerden birisi ön kanat, Mercedes bu konuda şekil ve karmaşıklık yönünden herkesin önünde. Aracın üzerinde bazı aşırı üç boyutlu şekiller kullanılıyor ve ilk yarış için hazırlanacak ön kanatta bunlardan bulunma olasılığı yüksek.

Kokpit yanlarındaki kural değişikliklerinin yanında kokpit alanı yukarıya doğru yönelen kısa bir kanatçığa kavuşmuş. Bu parça zorunlu kokpit şablonunun yanında duruyor ve çevresindeki gövde yapısından daha yüksek olmasına izin var.

FIA daha önce kokpit çevresindeki kanatçıkları yasaklamıştı, ancak bu çok kısa bir parça ve bir kazada sürücüye karşı bir tehdit oluşturmuyor. Bu yeni kanatçık tasarımı Mercedes’in yükselen kokpit kenarlarındaki hava akışını yumuşatmak istediğini gösteriyor.1456080753

Kokpitin arkasında aracın en görsel numarası duruyor: takla barı hava alığı büyük yuvarlak bir şekle sahip. Aşırı görünse de aslında ana motor hava alığının yanlarına bir çift yan giriş eklenmiş ve tek bir alık oluşturulmuş.

Takla barını oluşturan yapının içi görülebiliyor ve havayı motor ve arkasındaki soğutuculara gidecek şekilde bölüyor. Neden bu kadar büyük bir şeklin tercih edildiği bilinmiyor. Bu sadece estetik bir değişiklik olamaz, belki de motor tam gaz değilken yanlardaki girişlerden giren hava akımı daha iyi çalışıyor olabilir.

Son yıllarda bu tepe alıkları ERS su soğutucusunu ve vites kutusu yağ soğutucusunu besliyordu. Mercedes soğutmada sınırlardaydı ve Meksika’da araç bir defalık soğutma paketine ihtiyaç duymuştu. Muhtemelen bu yan girişler güncellenmiş bir soğutma sistemini besliyor.

Sidepod önlerinde daha iyi tasarlanmış bir şekil göze çarpıyor, daha çok üzerindeki kanatçıklar dikkate değer. Tasarım FIA’nın zorunlu yan çarpışma parçasının üzerinde yükseliyor ve Ferrari’nin geçen yıl kullandığına benziyor.

Sidepodların üst yarısı daha yuvarlak ve büyükken alt kısım daha da küçülmüş. Bu bölüm arka tarafta giderek daha da küçülüyor.

Aracın arka kısmında yeni üçlü egzoz çıkışları bulunuyor, bir ana egzoz borusu ve iki wastegate çıkışı. Bu wastegate çıkışlarının ana egzozun altına yerleştirmek standart olacak gibi görünüyor. Bu egzoz çıkışlarından çok çok az hava çıkacağı için aerodinamik olarak hiçbir işe yaramıyorlar.

Araç testlere başlarken Mercedes en başından itibaren Melbourne’de kullanılacak tasarımla piste çıkmaya karar verdi ve bu yüzden lansman aracındaki geçici paneller ve gövde parçaları ilk testin başlarında değişecektir.

Geçtiğimiz sezon Mercedes paketi gelişmiş bir tasarım evrimine sahipti. 2015’in sonunda bile Mercedes aracı rakiplerine göre bariz bir hız avantajına sahipti. Ancak arka grup yaklaşıyor ve takımın kazanmaya devam edebilmesi için hızı ve dayanıklılığı iyileştirmesi gerekiyor. Bazı hafta sonlarında rakiplerin o şartlarda Mercedes’ten daha hızlı olma olasılıkları yüksek.

CbuTK6fWwAAsK6a.jpg large


Yorumlar

“Teknik Analiz: Mercedes W07” için 2 yanıt

  1. Blitzen Benz avatarı

    Ams W07 incelemesinde yeni motorun 1000 hpye yakin guc urettigini (gecen yil 900 hpyi asmislardi)belirtiyor.Rakam dogru ise Bernie Mercedes motorunun iki litre oldugunu iddia etmeye baslar diyorum.

  2. Son cümleye dikkat.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir