Monako GP'deki Teknik Yenilikler

yazar:

kategori:

Red Bull RB6 – Modifiye Edilmiş Fren Diskleri

İspanya’daki yarışta Sebastian Vettel’in yaşadığı zorlukların ardından dayanıklılığı geliştirme adına Red Bull, Monako GP için RB6’nın fren disklerinde değişime gitti. Bu diskler şimdi, üretici Brembo’dan asıl istenene göre daha küçük deliklere sahip. Perşembe günkü antrenmanlar sırasında takım, küçük oval deliklere (kırmızı ok) sahip resimdeki diskleri kullandı oysa sıralamada ve yarışta takım, Ferrari’nin kullandığı disklerin aynısına sahipti.

 

 

moon_mcla_655973917.jpg

McLaren MP4-25 – Revize Edilmiş Arka Difüzör

McLaren’in difüzörünün son hali, boylamasına iki profille (sarı ile belirtilmiş alan) Renault’un ürettiğine çok benziyor. Bununla birlikte arada farklar da var. Yan difüzörün açısı (1) daha az, çok uzun ve uç bölümünde tek bir profile sahip. Ayrıca aracın altından geçen havanın emilimini desteklemek amacıyla tasarlanmış, yeni, küçük bir flap (2) ile şekli değiştirilebilir yapının altında ilave bir flap bulunuyor.

moon_india_591763881.jpg

 

Force India VJM03 – Yeni Ön fren Kanalları

Monako’da Force India için bir çok yenilik vardı. Bunlar içinde yeni bir ön kanat, farklı merkez kolonları ve uç plakaları da yer alıyor. Takım ayrıca yeni ön fren kanalları da üretti, bunlarda alt kısmında (ok ile gösterilen) geniş ve yuvarlatılmış uzantılar yer alıyor. Bu şekilde o alandaki hava akışı düzenlenerek, aracın altına ve arka difüzörün merkez bölümüne daha iyi gitmesi amaçlandı.

 

moon_fer_kapak_604604904.jpg

Ferrari F10 – Yeni Motor Kapağı Kanadı

Monako için Ferrari, takvimin en yavaş pistinde mümkün olduğunca fazla yere basma kuvveti yaratabilme adına F10’un motor kapağına küçük bir kanat (kırmızı ok) ekledi.15 cm genişliğinde merkez bölümdeki bu tasarım, geçen sene Williams tarafından denenmişti. Bu yarışta takım ayrıca çok az faydası olan F-kanal sistemini de çıkardı

moon_ferrari_357785694.jpg

 

Monako’ya Özel Doğruldu Açısı

Her sene aracın azami dönüş açısını arttırmak şart, çünkü Monako’nun dar caddlerinde sürüş mümkün kılınıyor, özellikle de dar Loews virajında. Monte Karlo’da bir aracın, 22 derecelik doğrultu açısına sahip olması gerek. Bu yüzden ön süspansiyon kolları, ön tekerleklerin daha fazla hareket edebilmesi amacıyla modifiye ediliyor. Daha sert süspansiyon, özellikle de dönüş ve toe-in kolları, bariyerlerle başa çıkmak için kullnaıyor. Takımlar, tümseklerden kurtulabilmek için de sürüş yüksekliğini arttırıyorlar.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir