Formula 1 2017 Sezonunda Yakıt Limitini Kaldırmayı Düşünüyor

yazar:

kategori:

Formula 1, hâlihazırda bulunan yakıt limitini sürücülerin tüm yarış boyunca zorlamalarına olanak vermek ve oldukça kötülenen “lift and coast” durumundan kaçınmak için kaldırmayı düşünüyor. Normalde sürücüler en iyi tur zamanı için virajlarda frenleme noktasına kadar tam gaz gidip, frenleme noktasında gazdan ayaklarını çekip viraj çıkışında tekrar hızlanmaya başlarlar. Ancak “lift and coast” hadisesinde sürücüler gazdan ayaklarını normal fren noktasından daha önce çekiyorlar. Bu da tam performansın tüm yarış boyunca ortaya konulamamasına sebep oluyor.

Şimdiki kurallarda tüm araçlar saatte 100 kg’lık maksimum yakıt akışı limitiyle sınırlandırılıyor, bunun yanında tüm yarış boyunca 100 kg’dan fazla yakıt kullanamıyorlar. Yarışların ortalama 1.5 saat sürdüğü düşünüldüğünde bu kural, sürücülerin tüm yarış boyunca tam gaz gitmesinin önüne geçiyor.

Bu iki limit arasındaki uyumsuzluk sürücülerin yarış boyunca sıklıkla hayal kırıklığı yaratan “lift and coast” emirlerine maruz kalmasına neden oluyor.

Saatlik yakıt akış miktarındaki limit korunarak, tüm yarış boyunca 100 kg yakıt kullanma üst sınır kaldırıldığında sürücüler tüm yarış boyunca aracı zorlayabilecekler, bu da teorik olarak sürekli atak modunda sürebilmeleri anlamına geliyor.

Organizatörler Gösteri İçin F1’de Yeniden Düzenleme İstiyor

Bahsedilen bu değişiklik 23 Şubat Salı günü Cenevre’de gerçekleştirilen Strateji Grubu ve F1 Komisyonu toplantısında konuşuldu ve Formula 1’in 2017 kurallarını sonuca bağlamaya çalıştığı bu dönemlerde düşünülüyor.

McLaren yarış direktörü Eric Boullier;

“Yakıt tüketim miktarını kaldırıp saatlik yakıt akış miktarını sürdürerek hala çevrecilik mesajını verdiğimizden emin olmak istiyoruz.”

“Her aracın farklı sürüklenme ve güç seviyesi var, yani daha fazla yakıt kullanımına izin verdiğinizde sürücü yakıt tasarrufu yapmak zorunda kalmayacak ve tam gaz gidebilecek.”

“Bu geçişleri arttırmak için çok kilit bir nokta, ancak hâlâ tartışılıyor.”

McLaren 2017 İçin Orta Yol Öneriyor

Araçların performansının arttırılması konusunda McLaren’ın teklifi 2017 için kabul edildi ve uygulanacak.

Red Bull’un agresif bir şekilde araçları tur başına 6 saniye hızlandırma önerisine ve Mercedes’in mevcut durumda kalmayı tercih etmesine karşılık McLaren bir “orta yol” önererek araçları tur başında 3 saniye hızlandırma önerisini sundu.

Bu öneri Strateji Grubu’ndan 16’ya karşılık beklenildiği gibi Mercedes ve Red Bull’un 2 muhalif oyuna karşı geçti. Eric Boullier teklifin arkasındaki bazı detayları şöyle verdi;

“Kısaca FIA kanatlar ve direklerle oynama yaparken biz de difüzörün gücünde bazı değişiklikler getirdik.”

“Son yapılan simülasyonlara göre 3 ila 5 saniye arasında daha hızlıyız, bu değişim pistten piste farklı yansıyacak.”

Her ne kadar hızlı olsa da, bu önerinin geçişleri arttırıp arttırmayacağı faktörü hâlâ bir bilinmez. Boullier bunun başarılacağını düşünüyor;

“Tabanda kanatlarda yaratacağımızdan daha fazla yere basma kuvveti yaratacağımız için araç takibinin yarattığı aerodinamik etki bugünden daha az olacak.”

“Bugün yere basma kuvvetine dair her şey ön kanada bağlı ve bir aracın arkasına geçtiğiniz anda tüm yere basmayı kaybediyorsunuz.”

“Eğer bir sürücü geç fren yapma konusunda cesareti varsa, bu öneri cesaretini arttıracak; böylece sürücü daha geç fren yapıp geçiş yapmayı deneyebilecek.”


Yorumlar

“Formula 1 2017 Sezonunda Yakıt Limitini Kaldırmayı Düşünüyor” için 7 yanıt

  1. “Eğer bir sürücü geç fren yapma konusunda cesareti varsa, bu öneri cesaretini arttıracak; böylece sürücü daha geç fren yapıp geçiş yapmayı deneyebilecek.”

    Atak yapacağınız adam Bottas’sa baştan söyleyelim aynaya bakmaz, ceza size kalır.

  2. Bu cevrecilik nedir anlamadim.Kimse onlardan cevreci olmalarini istemiyorlarki molleti eglendirsinler rekabetci yarislar seyrettirsinler.Cevreyi istedigimde ormana gidiyorum o yetiyor.tabi wv gibi kazikta atmasinlar.

    1. Amaç yakıt tüketimine dikkat çekmek ve yeni 1.6 turbolar ile gerçek hayattaki motorlara teknoloji arttırabilmek. Çevre istediğnde ormana gidebilirsin ancak insanoğlu hep daha fazlasını ister ve bunu yaparken de tükettiği enerji sürekli artar. Yani bunun önüne geçilmezse sonuçta gelecek nesillere o ormanlar da kalmıyacak. FIA F1 i buna komple adepte etmeye çalıştı ama bunun bir eğlence sporu olduğunu unuttu. Yani mesaj vermek veya dikkat çekmek için oldukça ince düşünülmeliydi. Bence orta yol bulunabilir. F1 çevreci mesajı vererekte eğlenceli olabilir.

  3. Ya varya bu mercedesin her seye karsi cikmasi deli ediyor adami.

  4. çevrecilik f1in sonunu getirecek
    ben sadece ses duymak istiyorum görüntü falan umrumda bile değil

  5. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    yakıt akışı kaldırılırsa o zaman çok fazla güç ve geçiş görebiliriz yanlız mekanik olarak araçlar hızlandırılmazsa geçişler çok zor yapılır

    1. vw-tdi-power avatarı

      Yol tutuşu konusunda araçlar daha iyi yapılıyor, bu da sürücüleri cesur olmaya teşvik edecek ama daha geniş lastik ve kanatlar da daha fazla sürüklenme kuvveti demek. Cidden nasıl olacağı hâlâ bir muamma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir