Teknik Analiz: Formula 1’in 2017 Yeniliklerinden Yapılabilecek Çıkarımlar

Formula 1 takımları sonunda 2017 sezonunda araçlarda yapacağı geniş kapsamlı değişiklikler konusunda fikir birliğine vardı. Yeni kuralları autosport.com’dan Craig Scarborough inceledi.

Aylar süren tartışmaların ardından, FIA 2017 sezonu teknik kuralların bir taslağını sonunda yayınladı.

Aerodinamik ve mekanik yol tutuşun arttırılması ve nispeten daha ağır araçlara uyacak yenilenecek Pirelli lastikleri ile, ilk hedef olan 5-6 saniyelik bir değişim yerine tur başına 3 saniye hızlanma amaçlanıyor.

Ana başlıklar daha geniş lastikler ve kanatlardan ve daha büyük difüzörlerden oluşuyor.

Ancak, bahsedilen değişikliklerin geçişi arttırmak gibi bir kaygısı yok. Hatta bu değişiklikler Geçiş Çalışma Grubu’nun 2009’da yaptığı çalışmalarla getirilen yenilikleri tersine çeviriyor.

Daha geniş ve yol tutuşa yönelik ayarlar ve daha büyük difüzörlerin araçlarda geçişi kolaylaşyırıp kolaylaştırılmadığı hâlâ bilinmiyor.

Görece sonuçları çok olan değişikliklere rağmen, yeni kurallarda ön kanat karmaşıklığına dair bir değişiklik yok. Ön kanat, öndeki aracı takip etmenin zorluğunda kilit bir faktör.

Temel değişim genel olarak daha geniş araçlar ve pist genişliklerini 1998 öncesi boyutlara, yani 2 metreye çıkarmaktan ibaret.

Bu genişlemeye uygun önde 60 mm arkada 80 mm daha geniş olan lastikler ile araçlar daha çok yol tutuşuna sahip olacak. Aynı zamanda virajın iç tarafında kalan lastiklerdeki tutuşu azaltan yanal yük transferi de daha az olacak.

Bu daha geniş lastikler yol tutuşundaki artışa karşılık düzlüklerde daha fazla sürüklenme yaratacak.

Aerodinamik yol tutuş sağlamak için ön kanatlar 200 mm daha geniş olacak. Şimdiki lastik-ön kanat hizalanmasında değişen bir şey olmayacak.

Ön ve arka tekerler arasındaki taban 200 mm kadar daha geniş olacak. Bu ölçüye uygun olarak difüzör artık enine ve boyuna daha uzun ve az bir miktar geniş olacak.

Bundan başka olarak, arka kanatlar 150 mm genişletilip alçaltılacak. Böylece araçların arka kanatları görünüş olarak 2009 öncesindeki arka kanatlara benzeyecek.

Her ne kadar aerodinamik bir değişim olmasa da, arka ve ön kanatların ikisi de sidepodların önü de geriye meyilli şekilde yapılacak. Böylece araçlar şimdiki zoraki ve dikdörtgen şekillerinden daha ilginç bir şekle sahip olacak.

Benzer bir şekilde, bargeboardlar için kokpitin yanına kadar izin verilen alan artacak ve ön kanat kenar plakalarının ebadı küçülecek ve daha basit tasarımlar görülecek.

Yeni araçlar boyut olarak 90'lı yıllardaki araçlara benzeyecek.

Genel olarak bu değişiklikler 1990’ların Formula 1 araçlarının boyutlarına dönüş anlamına gelmesine rağmen, bugün gördüğümüz kıvrımlı ve kompleks yapı sürecek.

Basit boyut kurallarının yanında tabanda ve süspansiyonda bazı küçük kıvrım ve açı toleransları da değişiklikler arasında.

Daha büyük değişikliklere bağlı olarak araçların daha çok aerodinamik performans ve hassasiyet üretme potansiyelleri artacak.

Tur başına üç saniye gelişim, takımların yeni kuralları agresif bir şekilde yorumlamasıyla rahatça yakalanabilir.

Bunun sonucunda, takımlar henüz yeni tanıttıkları 2016 araçlarını geliştirme ve bir sonraki senenin yıkıcı değişiklikleri karşısında yeni araca kaynak aktarma konusunda bir denge sağlamak zorundalar.

Bu kural değişiklikleriyle, takımların rekabetçilik konusunda ileriye doğru çok büyük bir adım atma fırsatı olduğu oldukça açık.


Yorumlar

“Teknik Analiz: Formula 1’in 2017 Yeniliklerinden Yapılabilecek Çıkarımlar” için 9 yanıt

  1. Eğer böyle olacaksa iyi. 2009 öncesi araçlara benziyor. Geriye motor sorunu kalıyor. V8 ya da V10 ünitelerle bu spor eski günlerine dönebilir. Halo fikrine de karşıyım, gelirse F1 tamamen biter.

  2. Aylardır süren toplantı üstüne toplantı yaptıkları yenilikler bunlar mı şimdi ? kusura bakmasınlar hiç ama hiç umut vermiyor ,heyecan vermiyor bu kurallar.

  3. testlerden önce iptal edilmişti.bence nedeni ferrarinin mercedes i yenebileceğini düşünmeleriydi.ferrari yetişiyor diye iptal dediler ve şimdi baktılar hala gerideler dedilerki 2016 da da mercedes sampiyon olacak 2017 kuralları geri gelsin mercedes i yavaşlatalım.zaten yeni kurallar baskın takımı yavaşlatmak için getirilmiyormu.daha önce de yazdım hamilton 4. şampiyonluğunu alacak ve 2017 için vettel vs hamilton şovu başlayacak ikisinin de 4 şampiyonluğu var gelsin izleyici gelsin reklam gelirleri düşünceleri bu bana kalırsa.

  4. Samet Demirel(GillVill) avatarı
    Samet Demirel(GillVill)

    Kendilerini tekrarlıyorlar, geçişleri arttıralım diyerek 2009 yılında alınan kararlar araçları hızlandıralım diye 2017 yılında çöpe atılıyor. F1’in 90’ların ortasından sonraki özeti bundan ibaret 😀

  5. Red Bull ve McLaren için iyi haber bunlar. Özellikle McLaren aero da söylendikleri kadar iyiseler ve bu kurallara iyi bir uyum sağlarlar ise iş Honda ya kalıyor. Honda Ferrai veya Mercedes ile eşit motor bile verse McLaren ve Honda projesi tekrar ön sıralara gelir.

  6. Geçişler iyice azalır. Mekanik yol tutuşu artırmalılar aerodinamik yol tutuşu değil. Araçlar 3 saniye hızlanınca ne olacak onu da anlamış değilim.

  7. MARLon BROndo avatarı

    BUNUN GİBİ Mİ OLACAK ???

    1. vw-tdi-power avatarı

      Aşağı yukarı, ama bu kapakta da dediği üzere Red Bull’un 5-6 sn hızlanma beklediği konsept gibi duruyor.

      Ama genel izlenim böyle olacağı yönünde.

  8. Birde ciglik atan motorlar icin öneriler verseydiniz iyiydi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir