Bilgilendirme Köşesi: Kiel Probu’nun Kullanılma Amacı

Formula 1 2016 sezonu resmi testlerle beraber start aldı. Testlere takımlar Uzak Doğu turuna çıkmadan önce işlerine yarayacak parçaları deneyerek devam ediyorlar.

Kiel Probu

Bazen takımların büyük Aero ‘Rake’ – Tırmık – diyebileceğimiz büyük cihazlarla piste çıkıyorlar. Peki bu cihazlar ne işe yaramakta.

Kiel probu gelen hava akımının haritasını çıkartarak takımlara parçaların kullanımı hakkında bilgi verir. Sadece hava akımını ölçmeye yaramaz aynı zamanda lastikler üzerinde oluşan aşınma değerlerini de gösterir.

1393489128

Kiel probu cihazını bazen ön lastiklerin arkasında bazen arka tekerleklerin hemen önünde bazen de arka tekerleğin arkasındaki bölüme veya difüzör ve arka kanat tarafında kullanılabiliyor.

resize

Kiel probu ne kadar büyük olursa ona güç veren cihazı da o kadar büyük olur. Ancak bu güç veren cihaz aracın dışarısında bulunmaz. Aracın içinde bir yere monte edilen güç vericisiyle arasındaki bağlantıyı plastik bir tüp yapar.

BsGUr3vCMAAWS7S

Bir başka çeşit olarak daha ufak bir kiel probu cihazı kullanılabilir. Bu ufak gözüken kiel probu aslında kendisinden büyük iş yapmakta. Bulunduğu alan ne kadar ufak olursa verdiği bilgiler o kadar büyük olur. Özellikle testler yapılırken bu cihazların ön tekerleklerde bulunan aşınma değeri hakkında büyük verileri verdiği söylenmekte.

Kameralar

Bir diğer karışık alanlardan biri de bu kameralardır. Bu kameralar aracın karoseri üzerinde bir yere yerleştirilerek farklı alanlarda kullanılabilirler.

1393489155

Takımlar bazen ön kanatta veya arka amortisörler üzerine stiker yapıştırarak kameralarla bu bölümde oluşabilecek sapma değerlerini (Burada belirttiğim sapma hava akımında ön kanat plakalarından oluşan dalgalanma ve ya amortisör bölgesine gelen dengesiz hava yüzünden oluşan sapma) ölçmektedirler.


Yorumlar

“Bilgilendirme Köşesi: Kiel Probu’nun Kullanılma Amacı” için 3 yanıt

  1. ferrari deki sürücü Jules Bianchi galiba 🙁

  2. ben de çok merak ediyordum, teşekkür ederiz bilgilendirme için

  3. Çok güzel bir içerik. eline sağlık. koptu gidiyoruz ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir