Symonds:”Formula 1 Geçiş Yapmayı Tamamen Anlamış Değil”

yazar:

kategori:

Williams teknik patronu Pat Symonds, Formula 1’in kural değişikliklerinde acele etmeden önce geçiş yapmanın teknik kısmını anlamaya çalışmak için daha çok zaman harcaması gerektiğine inanıyor.

Formula 1 patronları, araçları daha hızlı ve izlemesi daha heyecanlı yapmayı hedefleyerek, 2017 sezonunda kuralları revize etme hususunda anlaştılar. Teklif tur zamanı başına 3 saniye kazanılması, ama bunun şimdiki kurallardan daha çok tekerlek tekerleğe mücadeleyi teşvik edeceği belirsiz.

ESPN’e konuşan Symonds;

“Bence insanların endişelerinden birisi de bu, çünkü hiçbirimiz tam olarak geçiş yapmayı anlamış değiliz.”

“Geçişlere biraz gerçekçilik uygulayabiliriz, ama yere basma kuvvetini arttırmakla geçişler daha da zorlaşıyor, bunun tam olarak bir gerçekçilik katacağını sanmıyorum. Ama bu tamamen doğru değil çünkü belli aerodinamik etkenler diğerlerinden daha zararlı. Bence hiçbirimiz geçiş yapmayı tam olarak anlamadık ve anlayabilsek iyi olurdu.”

“2017 senesi için teklif edilen kuralların herhangi bir şekilde felakete neden olacağını düşünmüyorum. Araçlar daha hızlı olacak ancak şahsi fikrim bunun etkisinin fazla görülmeyeceği yönünde. Çünkü hiçbirimiz ikinci antrenman seasında dolu depolu ve sıralama formatındaki araçların arasındaki farkı söyleyemiyoruz; oradaki tur başına 4 saniye farkı zaman ekranlarına bakmadan göremezsiniz.” şeklinde konuştu.

2007 ve 2009 arasında, Symonds şimdiki Mercedes teknik patronu Paddy Lowe ve eski Ferrari tasarım şefi Rory Byrne ile birlikte Geçiş Çalışma Grubu’nda(OWG) çalışmıştı. Bu gruptan çıkan teklifler 2009 sezonunda benimsendi ve Formula 1’de geçiş sayısı arttı. Ancak 2017 senesinde bu değişikliklerin çoğunun silineceği bekleniyor.

Symonds Geçiş Çalışma Grubu’nun yarışmayı neyin iyi yaptığını asla tam olarak anlayamadığını kabul ediyor. Ancak deneyimli teknik adam, kendini geçişleri teşvik edip arttırmaya adamış bir Formula 1 mühendisi grubunun Formula 1’in kural koyan mekanizmasına çok yararlı önerilerde bulunabileceğine inanıyor.

“Eğer Geçiş Çalışma Grubu fikrine geri dönersek, daha yararlı olacağımızı düşünüyorum. Çünkü artık öndeki aracı izlemede bazı şeylerin olabileceğinden daha az zararlı olan hava girdaplarına yapabileceğimiz belli şeyler olduğunu anladık.” diye ekleyen Symonds,

“Ama o zamanlar yapılan çalışmalar çok temel düzeyde idi, keza yapılan iş miktarı ve yapıldığı seviye de öyle. Şimdi günlük mesleklerimizde yaptıklarımıza nispeten çok çok düşük seviyede kalıyordu.”

“Eğer herhangi bir takımdan bir aerodinamik çalışma grubu alıp bir yıllığına bir yere yollarsak, ve onlara yeterince para ve imkân verip onlardan geçişin doğasını anlamaktan başka bir şey yapmamalarını istersek; o zaman bazı ilginç cevaplar bulabiliriz.” açıklamalarıyla sözlerini bitirdi.


Yorumlar

“Symonds:”Formula 1 Geçiş Yapmayı Tamamen Anlamış Değil”” için 9 yanıt

  1. Şafak Soysal avatarı

    Oku Symonds oku, hiç o kadar para ve imkân vermene gerek yok mühendis ekiplerine. Çözümlerin hepsi aşağıda yazıyor! 🙂

    Kısaca, izleyiciye sorsanız bitecek de hala para imkân zaman diye aynı mavallar okunuyor.

  2. Blitzen Benz avatarı

    Motoru koru sanzimani koru bir kizaklamada lastigin isi bitsin.Git pite.En ufak carpismada ceza al ,yaris disi ol veya arac hasar gorsun.Ondan sonra niye gecis yok diye DRS vs sacmaliklarla ugras.F1 simdi.Mantikli suruculer ile dolu.Aslinda siralamalara yaptiklarini yarisa yapmalilar.Mesela tur bindirilenler yaristan cikarilmali.En hizli tura puan verilmeli vs.

  3. DRS’yi kaldır
    Motorların sesini düzelt
    Araçların görüntüsünü düzelt
    Lastik rekabetini serbest bırak, abuk subuk karmaşık lastik kurallarını kaldır
    Yepyeni, doğru düzgün bir sıralama formatı bul
    Sporun ekonomisini dengele, olmazsa bütçe sınırı getir
    Eski güzel pistlere yarışları geri döndür
    Mekanik tutunmayı artır, aerodinaminin etkisini azalt
    Pist üstü geçişler için rekabet kurallarını yumuşat
    Araçları hafiflet
    Şov için yapılmış, yapay herşeyi kaldır
    Sporun sosyal medya, TV ve pistte yerinde izleyen seyircilerle etkileşimini düzelt

    Vay babam vay, ne kaldı zaten geri…

  4. en azindan bir seyi dogru soylemis o da 2007 ve 2009calismalariyla f1 in icine ettikleri.evet belki daha az gecis oluyordu ama en guzel yillarda o zamandi. Ben kolay gecis ya da fazla gecis gormek istemiyorum bileginin hakkiyla sökerek gecisler görmek istiyorum.

  5. Ben bunu 1 senedir anlatıyorum burada sporun içindeki adam yeni anlamış ya.
    Daha önce de demiştim sorun araçların hızları değil F1’de olamaz da. Millet sanıyor ki bu araçlar hızlanınca her yarış inanılmaz zevkli geçecek süper olacak falan.
    Araçlar isterse 5 saniye hızlansın seneye pilotlar bile çok somut bir şekilde anlayamaz hız farkını ki televizyondan pistten izleyen izleyici için o 5 saniye hızlı bir araçla şimdiki araç arasında hiçbir fark belli olmaz (iki farklı arabayı koyarsanız belli olur tabii ama f1’de oyle bir sey yok biliyoruz ki :D) zaman tablolarına bakana kadar.

    Sporun şu an tek ihtiyacı olan rekabet ve sestir bence ki rekabet de yavaş yavaş oluşacak gibi duruyor ama 2017’de sil baştan aynı şeyleri yaşayacağız şu kuralları bi kurcalayıp durmasalar işler kendi rayına oturacak bir süre sonra ama anlayan yok ki.

  6. Şu an F1 göz göre göre saçmalıyor, bakalım ne olacak? Raikkonen, Alonso ve Button gibi pilotların da emeklilik arefesinde olduğunu düşünürsek onların gidişiyle F1 tam manasıyla bitecektir.

    1. Kimi ve Jenson giderse Vettel ile devam ederim benim açımdan sıkıntı yok. Yeter ki şu saçma sistemi değiştirsinler, rekabet olsun.

  7. hem önemli hem boş (sonucu boş olacak) şeyler söylemiş. Maksatlar ve teknik içerikte önemli… 2009, 90’lar örnekliğinde boş şeyler.. çocuğun bilebileceği gerçeklerde kulağı tersten tutmanın manası yok para harcayıp durmanın da….

    1. gayet basit benim kafamda bi adam tutsalar üreticilerin hiçbiri memnun olmaz ayrılır ama seyirci orgazmdan çıldırır… İşte asıl beraber yürümeyen dünya bu.. 2 sinden birisinin değişmesi gerekiyor yada bu şekilde öyle böyle yürüyüp gitmesi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir