Formula 1 ve Hile – 2. Bölüm

yazar:

kategori: ,

Serinin ilk yazısını okumak için: Formula 1 ve Hile – 1. Bölüm

Geçen sefer 99 Avrupa GP’sini incelemiştik. Bu kez farklı bir Avrupa GP’sini ele alıyoruz: 97 yılındakini. Evet, şu meşhur Jerez yarışı. Dillere destan Schumacher – Villeneuve kazası günümüzde hâlâ konuşulur, tartışılır.

Olay gerçekleştiğinde canlı yayında Martin Brundle’ın “Aracın yanlış kısmına vurdun dostum” sözü hâlâ kulağımda çınlıyor. Schumacher’in vuruşu istenen şekilde geçekleşememiş ve yarış dışı kalmıştı. Villeneuve ise kariyerinin ilk ve tek şampiyonluğunu elde etti.

Schumacher’in yaptığı şey hakkında yıllar boyunca çok şey konuşuldu, yazıldı, çizildi. Ben bu yazıda bunlara ilavede bulunmayacağım. Onun yerine nispeten insanların bilmediği, duymadığı bir durumdan bahsetmek istiyorum.

Her ne kadar Schumacher yarış dışı kalmış olsa da, yarış bitmedi. Sizin için devamında olanları anlatmakta ve hatırlatmakta fayda var.

Kazanın ardından damalı bayrağa 22 tur kalmıştı. Villeneuve olayın ardından düşük tempoda turlar arttı, bu da muhtemelen kazanın araç üzerinde hasar bıraktığının bir göstergesi idi. Bu durumdan faydalanan 2 McLaren pilotu aradaki farkı yavaş yavaş kapadılar ve yarışın son turunda Villeneuve’ü yakaladılar. McLaren’ler yanında gelince Villeneuve direnmeksizin geçmelerine izin verdi. Bu yaptığı da gayet mantıklıydı. Schumacher pistte değilken ve şampiyonluk cepte iken iki puan için her şeyi riske atmanın ne anlamı var?

Hakkinen ve Coulthard son turda yaptıkları geçişlerin ardından duble yaptılar. Bu Hakkinen’in ilk yarış galibiyeti oldu. Berger ise geçmeyi başaramadı ve kariyerinin son F1 yarışını Villeneuve’ün sadece 0.116 saniye gerisinde bitirdi. Geçse de şampiyonluk mücadelesinde bir şey değişmeyecekti. Villeneuve Schumacher’in 3 puan önünde şampiyonluğa ulaştı. Daha sonra alınan kararla da Schumacher’in tüm puanları silindi.

Son turun videosu: (Geçiş anı için 55. saniyeye atlayın)

Yarış sonunda herkes Schumacher’in yaptığı şeyi tartışmakla meşguldü ve normal koşullar altında kafalarda çeşitli soru işaretleri bırakacak bu olaylar dizisi fazla konuşulmadı.

İşin gizli yüzü ise 2014’te Coulthard’ın Autosport’a verdiği röportajın ardından ortaya çıktı. Coulthard’ın söylediklerine göre yarıştan önce Frank Williams ve Ron Dennis arasında gizli bir anlaşma yapılmıştı. Bu anlaşmaya göre,

1. McLaren Williams’ın Ferrari’yi yenmesine yardımcı olacak,
2. Ferrari’nin yenilmesi halinde Williams da McLaren’e yardım edecekti.

Her ne kadar 97’de basın büyük oranda Schumacher – Villeneuve kazasına odaklanmış olsa da kaza sonrası olaylar bir derginin gözünden kaçmamıştı. The Times dergisi 8 Kasım 1997 sayısında radyo kayıtlarını kanıt olarak göstererek McLaren ve Williams’ın şike yaptığını iddia etti. Ancak bu iddialar FIA tarafından reddedildi. FIA başkanı Max Mosley’in açıklamasına göre, Williams ekibi Villeneuve’ün galibiyet için savaşacağını düşünüyordu: “Onlar çaresizce ‘savaşma, geçmelerine izin ver’ diyorlardı. Bunu ‘beni yüzüstü bırakma’ anlamında söylemişlerdi.”

Coulthard’ın yarıştan 17 yıl sonra verdiği bilgiler her ne kadar bu olaylara bakış açımızı değiştirmiş olsa da FIA’nın yarışı tekrar incelemesi ve bu konuda bir şey yapması için artık çok geç.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Gerçekten0000


Yorumlar

“Formula 1 ve Hile – 2. Bölüm” için 32 yanıt

  1. Öncelikle yazınızı eksik bulduğumu söylemeliyim. Herşeyin başında Schumacher bir karar vermiş ve geçişe zorlamak yerine yarış dışı bırakmayı seçmiş. Becerememiş. Önünde çok tur vardı, deneyebilirdi ama yapmadı, bir hataydı ve bedelini ödedi. Şimdi ben Williams’ı Mclaren’i savunacak değilim, ancak bahsettiğiniz olay yada bahsediş şekliniz bir hileyi yada bir şikeyi aydınlatan birşey değil.
    Bir Mclaren Schumacher’i duvara yapıştırsaydı evet bu olurdu ama olmadı. O yüzden Coulthard gibi bir şovmeni neden nirengi alıp bunları yazdığınıza anlam veremedim.
    F1 tarihinin en büyük şikesi olan Mclaren’in hırsızlıklarını ve Raikkonen’e yapılan sabotajları yazmadan böyle ufak tefek mevzuları yazmanızda ilginç.
    İlk bölüme konu olmuş teknolojik illegal eylemlerin zaman zaman Renault ve Mclaren tarafından F1’e getirildiğini bilmeyen yok.

    Her neyse, emeğinize sağlık. Bir emeğe en güzel övgü eleştiriyle olur, çünkü önemseyen eleştirir ve tartışır. Umarım yazdıklarım sizi üzmez.

    1. Schumacher konusunda yazılıp çizilebilecek bir ton şey var elbette. Hâlâ da konuşulur. Schumacher meselesine girmem konusunda asıl anlatmak istediğim şeyi gölgede bırakacaktı. Bu yüzden girmemeyi tercih ettim. Bu konuda bir eksik olduğu konusunda haklısın.

      F1 tarihinde çok daha büyük şike ve hile olayları mevcut. Casusluk sıkandalı, Piquet kazası vs. gibi. Bunlar üzerine çok konuşulan konular. Ben bunların yerine bilinmeyenleri, duyulmayanları anlatmayı, insanları hiç haberdar olmadıkları şeyler hakkında bilgilendirmeyi tercih ediyorum öncelikli olarak. Bu yüzden “ufak tefek mevzuları” konu alıyorum.

      Coulthard döneminin zirveye oynayan ünlü bir pilotu ve bu yazıda bahsi geçen olayların doğrudan içerisinde. Elbette ki söylediklerini ciddiye alacağım.

  2. Yazar arkadaştan özellikle 1994 yılı Benetton hikayesini de ele almasını isteriz. Yoksa araştırmaları hep malum ekibin karşısında olanlar mı? 🙂

    1. Önceki yazımda da aynı talep gelmişti. İleride ele almayı düşünüyorum.

    1. Ben o olayın Hill’in hep 94ten kalan garezinden kaynaklandığını düşünmüştüm. Ama şimdi bakacak olursak takımların o dönemdeki kirli politikalarının bir ürünü olması daha muhtemel.

  3. ne çok schumacher düşmanı varmış be
    sorsanız çoğu hiçbiri izlememiştir schumacheri
    ya kimicidir ya alonsocudur yada vettelci hamiltoncu

  4. evet ferrarı cı admın eglenıyoruz galıba.

    1997 sezonunda sauber pılotu norberto fontana nın yarıstan once o donem ferrarı yarıs dırektoru j.todt un peter sauber ı tehtıt etmesını neden bu baslıkta degınmedınız?
    ılerıkı sezonlarda ucuz ferrarı motoru kullanması ıcın m.schumacher ı tur bındırnelerde perdelemesıne neden degınmıyorsubnuz?

    bu sıtenın tarafsız olduguna da ınanmıyorum.

    1. Yazı Mc_ nickli üyenin paylaşımıdır. Site adminleriyle hiç bir alakası yoktur.

      1. Pekte tatmın edıcı bır cevap olmadı

        Yanı haberı yapan kısı sıte yonetıcısı de olmamakla bırlıkte objektıflıkten nasıbını alamamıs.
        Amator dahı olsa bır haber sıtesı ana sayfasında objektıf davranmadan tek taraflı bır gerceklık sunabılmekte.
        Lakın o savın cevabına da her turlu mudahale yıne bu sıte de yetkı verılmıs lakın cezaı muakeme sevıyesı olmayanlar ca da mudahale edılebılmekte.

        Tekrarlayayım.Bu sıtenın objektıf tarafsız olduguna ınanmıyorum.Imtıyaz sahıbının bu yoruma kulak kabartmasını dılerım.

        Fanatızm den gozlerı kor olmus kullanıcıların sıtenın ana sayfasını hoyratca kullanma hakkı olmamalı

        1. Merhaba. Bildiğiniz gibi Sizin Köşeniz adlı bir bölümümüz var ve üyelerimiz kendi hazırladıkları makaleleri kendi düşünceleriyle yayınlayabiliyorlar. Bu da onlardan birisi.

          Bu içerik hazırlanırken kategori olarak Sizin Köşeniz ile birlikte yanlışlıkla Formula 1 de seçilmiş ve bu yüzden habermiş gibi görünmüş. Düzelttim.

          Sizin Köşeniz herkese açık bir bölüm ve siz de kendi fanatizminiz ile hazırlayabileceğiniz içerikleri bu bölümde yayınlayabilirsiniz, bundan da mutlu oluruz.

      2. Sunuda eklemek ıstıyorum.yukarıdakı mesajıma mudahale edılmıs.
        Bu hakkı kım kımden aldı?
        Ifade ozgurlugu ve cevap hakkına mudahale edıldıgının farkıondasınızdır umarım

        1. başka sitenin linkini yayınlamama hkki elimizde bulunuyor. bilseydim linki kaldırmak uğraşmadan direkt yorum kaldırma özgürlüğümu kullanirdim

    2. Her şeyden bahsetmeye kalkışsam bu yazı 10 kat daha uzun olurdu. Tek başına Schumacher – Villeneuve kazası hakkında yazılan milyon tane şey var zaten. Bu nedenle ben yazının her şeyi içermesini sağlamaya çalışmak yerine sadece tek bir şeye odaklanmayı tercih ettim.

      Formula 1’de hile konusu işlendiğinde içeriği nedeniyle her zaman birileri suçlamalara maruz kalıyor ve her zaman da birtakım taraftarlar karşı çıkıp yazının objektif olmadığını iddia ediyor. Ben bunları kaale almıyorum.

  5. Asıl büyük vurgunlar finalde, ortalık toz dumanken, insanlar bir noktaya sevk olmuşken, ellerine küçüğünü verip büyüğünü çevirerek yapılır 😀 her zaman böyledir ve her yerde böyledir.
    Batılılar bu işin raconunu herkesten iyi biliyor düzenbazlıkta hırsızlıkta doğulular yarışamaz onlarla 🙂 asfaltta yarışamadığımız gibi 🙂

    tr de gençlerin bahsini pek duymadığı meseleyi yazmışsın diğerini de altta arkadaş geçmiş. Bu tip şeylerin özellikle kültürün oluşmasında, pilot-müsabaka fanatizminden kurtulma, insanları kurtarmada önemi vardır. Yıllarca rekabetten sebep özellikle Mclarenciler çok taktılar bu tip meselelere öncekiler bilinmeyip sonra sonra tuttukları yada başka markaların kiler de piyasa olunca alıştı insanlar 🙂
    Zaman içerisinde işte bir kısmı çıkıyor. İleri de kim bilir Schumacher de neler neler anlatacaktı ama o fırsatı sanırım bir daha hiç yakalayamayacak onla beraber gidecek.

    Neyse ben özellikle 91-99 arasında hinliklerin, şikenin çok çok fazla olduğunu tahmin ediyorum kim bilir neler neler denendi ne anlaşmalar yapıldı sonrasında dünya durumu, basının biraz daha işin içerisine girmesinden sanıyorum aynı oranda bile yapamamışlardır. O dönemde ki yakalananlar, şüphe edilenlerin sayısı bile yeter 🙂 mukayesesiz.
    Temiz olan yoktur bunu laf arasında söylemek, söyleyip unutup fanatizme hatta taraftarlığa devam etmek kolaydır ama şikenin içinde olmayan yoktur. Zaten sanayi de aksi de mümkün değil. Civata, plastik üretenler arasında bile .uştluklar çokken neyi bekleyebiliriz ki 😛 Bir de patronların oynadığı bahisler var motorsporlarında iyi para dönüyormuş 🙂

    Neyse Benetton zaten mimli deneyip yakalanmışlıkları çok 🙂 eh onun öncesi sonrası Williams, mclaren’i çok mu temiz sanki elbette ki değil.
    Schumacher de biraz zeki olduğu kadar hinliği bol, sınır tanımayan bir tip 🙂 Zora düştüğünü düşününce deniyor birşeyler. Yakalandıklarını biliyoruz yakalanmadığı kim bilir neler vardır. Sanki biz simulasyonda oyun oynarken yapmıyoruz 🙂 mesela bana en absürt geleni büyük çakılma yaşadığım 2006 monaco olmuştur ne düşünüp planlayıp yaptıysa artık 🙂 yanlız sonrasında hiç bozuntuya da vermedi arka planını anlatanı geç bilebilen de olmamıştır sanıyorum. Aslında yakalanmış felan da değil ispatlanamadığı için de böyle bi derece adam bu absürt hale düşer mi acaba diye de düşünmüyor değilim hani. Neden çünkü FIA gerçekte telemetri verilerine göre ceza veremedi Michael’ın söylediklerinin doğrultusu dışında bir şeyi tespit edemediler yani kastiyeti bulamadılar oysa bulmaları o durum itibariyle kolaydı yada üstünü örttüler bilemiyoruz ancak telemetri’e göre schumacher’in açıkladığı gibi yürüdüğü mealinden açıklama yaptılar konunun bir daha açıldığını da ben duymadım. Verilen ceza haklıydı ama insanları yumuşatmak içindi iyi de yaptılar. İlginçtir kasti ise şayet ben başkalarının da deneyebileceğini düşünmüştüm hep farklı şekilde singapur’a kadar bir daha olmadı.
    Alayı küçük büyük yapıyor işte birşeyler babanın oğlu gibi görmemek lazım he yaptıkları da çok anormal değil bana göre gerçi… ortam bozuk..

  6. Burada McLaren ile Williams arasındaki hile anlaşmasını açıklamak amacı ile yazdığım yazının altındaki yorumlarda hâlâ herkesin Schumacher’i tartışıyor olması, 97’de olaylar sıcağı sıcağına gerçekleştiğinde neden kimsenin bu hileyi konuşmadığına ışık tutmuştur umarım 🙂

  7. hatasız kul olmaz.herkesin bi kusuru vardır mesele kimde kusur aradına bağlı…

  8. 97 olayını konuştunuz kadar haber yaptınız kadar 2008 kanada yarışının pit yolunda yapılan sportmenlik dışı hareketide haber yapıp tartışın bir çok pilotun olumsuz yaptı işler var hiçbirimiz dört dörtlük değiliz herkes hata yapıyor

  9. Bana göre rövanşist duyguların sahne alacağı konuların kimseye faydası yoktur.Çünkü toplum olarak kutuplaşmaya olan inanılmaz çabamız ve hep ben burdayımı gözlere sokmaktaki ısrarımız bizi hep isimize geldiği yerden meselelere dahil olmaya itmektedir. Dönemsel olarak geçmiste Schumacher de Senna da hiç te bu konularda temiz pilotlar değildir. Modern f1 de de aynı sekilde hiçte temiz olmayan bir çok skandala karısmıs gene hatırı sayılır pilotlar vardır.
    Bu konuda ben sahsen Mika Hakkinen den baskasını tanımam.

    1. zekeri sayin avatarı

      Mika +1

    2. kesinlikle

  10. J.P.Montoya avatarı

    Schumacher in bu kadar yaptıklarının ahımı çıkıyor nedir

  11. zekeri sayin avatarı

    Yani bu yazidan sunu mu cikarmaliyiz..
    Sumi kendine karsi kumpas kuruldugunu ogrendi ve mesru mudafa mi yapmis oldu..yapmayin okadar da degil..Sumi iyi pilot oldugu kadar saibesi de bol bir pilottur..

  12. Coulthard’ın o röportajını okudum. Bu kadar sığ (salakça demeyeceğim) bir açıklamaya ancak bu kadar sığ cevap verilir: Williams-Dennis anlaşacak, bundan Montezemolo ya da Bernie’nin haberi olmayacak!……D

    1. Bu mantıkla F1’de şike şaibe olaylarının hiçbir zaman gerçekleşmemesi lazım. Ama yapılıyor mu? Yapılıyor. Casusluk skandalı, Singapur kazası vs. sadece buz dağının görünen yüzü bana kalırsa.

  13. Peki aynı yarışta Sauber pilotu Fontana’nın niye Jacques Villenevue’u engellediğine dair bilginiz var mı ya da yarıştan önce Jean Todt’un Peter Sauber ile niye görüştüğüne?

    F1 hiç bir zaman temiz bir spor olmadı ama olaylara inatla tek yönden bakılmaya çalışılması beni rahatsız ediyor.

  14. Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa avatarı
    Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa

    Schumacher çok seveni var keza bu sitedede kızsınlardiye yazmıyorum. Bilmediğimden soruyorum. Bu sike olayları ne Monako, hill, villeneuve gibi napmış yani şike mi yoksa öyle bir oluverdi durumları mı. alonso kokusu aldım sike deyince tek geçerim İspanyol 🙂

  15. Neenzerini monakoda siralamada araxi park ederek yapmisti yine sumi.Bu kadar biyuk paralarin dondugu bu kadar buyuk egoalrin konustugu bir ortamda herkea atarfindanda bu kadar buyuk baski olursa bu tur ilaylarin olmasi kacinilmaz ki biz olayin disinda bir cok sefer konulara hirslanan bireyler olarak dunyanin adil olacagini dusunme safligina kapiliyoruz.
    Alonsonun virajda akza olayini bilmemesi mumkunmu veya barin hileli yakit deposu veya balestre nin prostu kayirip sennanin elinden sampiyonlugu almasi veya sennanin bilerek prosta carpma olayi veya suminin ilk sampiyonlugunu kazamdigi aracta hileli cekis kontrolu olmasi.
    Bunlar bitmez insanlik var oldugu surece.
    Keyifli yarislar.

  16. Schumacher 1997’de istediğini alamadı(çarpmayla yarış dışı bırakma) ancak Adelaide 1994’de istediğini aldı. Kendi yarış dışında kaldıktan sonra Hill’i yarış dışı bıraktı ve şampiyon Schumacher olmuştu.
    https://www.youtube.com/watch?v=91JoW4mSiZo

    Buda yakın tarihten bir örnek çarpma olmasa da yaratıcılık içeren başka bir örnek
    Monoco 2006 parketme olayı

    https://www.youtube.com/watch?v=pWwNU79-tZA

    1. nazmiduman34 avatarı

      Birinci videonun 22 ile 24. saniyelerinin arasındaki bölümü 10 kere seyrettim, aracını kasıtlı olarak Hill ‘in üzerine sürüyor, herhalde kendi yarışının bittiğini anladı, Hill’in yarışını da kasıtlı olarak bitirdi.

      Kimse çıkıp dönüş anındaki bir yarış kazası demesin, Schumacher yavaş gitmesine rağmen direksiyonu sağ tarafa öyle sert kırıyor ki, sağında Hill olmasa sağdaki bariyerlere girmemesi imkansızdı zaten. O viraja hızlı giren bir pilot hata yapsa soldaki bariyere bindirir ancak, o kadar yavaş giden bir arabayı sağdaki bariyere bindirecek bir dönüşü değil acemi, ancak araba sürmeyi bilmeyen biri yapabilir.

      1. Macau’da Hakkinen’e daha yaratıcısını yapmıştır istatistiklerde en iyi pilot olabilmeniz için böyle hareketler gerekmektedir 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir