Vettel “Hayatlar Halonun Görüntüsünden Daha Önemli”

yazar:

kategori:

Sebastian Vettel, halo tarzı kapalı kokpitin yaşamları koruduğu sürece görüntüsünün önemli olmadığını söyledi.

Ferrari, gelecek sene için planlanan halo tarzı kokpit koruma sisteminin prototipini piste çıkaran ilk takım oldu. Dün Raikkonen bu sistemle piste çıkarken bugün Vettel denedi.

Bir çok pilot görüntüsü nedeniyle bu sistemi eleştirse de Vettel daha ılımlı konuştu.

Vettel “Öncelikle onunla piste çıkmada sorun olmadığını söylemeliyim. Görmeniz gereken şeyi görebiliyorsunuz.”

“Estetik açıdan ve görmeniz konusunda sistemi geliştirebiliriz. Ben simülatörde de test etmiştim ve çok kısa sürede yeni versiyonunu görebiliriz.”

“Prensipte çok hoş olmadığına katılıyorum ancak aynı zamanda bu güvenliği arttırıp insanların hayatlarını koruyabilir.”

“Bu tarz bir sistem daha önceden olsaydı, hatırladığım kadarıyla son 4 sene içerisinde 2 pilot – Henry Surtees ve Justin Wilson – hala bizimle olurdu.”

“Çok çirkin olabilir ancak hiç bir şey o iki insanın aramızda olmasını haklı çıkarmaz.” dedi.

 


Yorumlar

“Vettel “Hayatlar Halonun Görüntüsünden Daha Önemli”” için 34 yanıt

  1. SchumacherAlonso avatarı
    SchumacherAlonso

    Arkadaşlar kimse kusura bakmasın ama vettel doğru söylemiş hiç kimsenin hayatı bizim zevklerimizden daha önemli değil lakin burası motorsporlarının zirvesi açık kokpitli yarış araçları tehlikelimi tehlikeli ama dışarıda bu tehlikeyi göze alabilecek kaç pilot var biliyormusunuz? Pilotlar bu tehlikeyi göze almasalar yarisabilirlermiydi sanıyorsunuz Halo sistemine gelince pilotlari koruyabilecekse uygulansin ama farkli bir sekilde cunku halo kokpitte sikisan pilotu ordan rahat cikaramaz aksine pilotu dahada sikistirir doğru f1 açık kokpit bunun doğasında var ama bu gözler neleri gördü ? Basamaklı burunları karınca yiyen burunları v6 turbo motorları noldu ses gidince hicbirimizin hoşuna gitmedi degilmi Formula 1 sessiz olmaz degilmi alıştık ama arkadaşlar bunada alisiriz elbet yeterki sürücülere birşey olmasın tekrar ediyorum hicbirimizin zevki sporcu güvenliğinden daha mühim değildir

    1. raikkonen1088 avatarı
      raikkonen1088

      Katılmıyorum… Hayatlar önemli ama şu aşamada hayat kurtarabilirliği çok zor gözüküyor. massanın olayını düşünürsek kopan parça yarıklardan girip yine çarpabilrdi. Ve Bianchi nin kazasında çok daha tehlikeli bir sonuca da yol açabilirdi, yada babasının söylediği gibi Bianchi’nin hayatını kurtarmazdı. Pilotlar buraya gelirken zaten hayatlarını riske atıyorlar. Eğer tam koruma istiyorsan daha farklı şeylere yönenilmeli bence. bu hem çirkin gözüküyor hemde ne kopan parçayı ne de şiddetli çarpışmayı önleyecek gibi durmuyor.

  2. Sencer aksu avatarı

    Jules bianchi Vettelin arkadaşlarından biriydi.Duygusallaşması normal.ve dediği konuda da haklı

  3. Ölüm riski çok daha fazla olan işlerde çok kötü şartlarda çalışan insanlar asgari ücret alıyor… Tehlike motorsporlarının ruhunda var… Kapalı kokpitte yarışmak isteyenler le mans te yarışsın.. Burası f1 se f1 i hakeden pilotlar kalacak korkaklar deil..

  4. MARLon BROndo avatarı
    MARLon BROndo

    10-15 yıl önceki pilotlar olsaydı hayatta böyle birşeyi kabul etmezlerdi.

  5. ForzaFerrari avatarı

    Biz kez daha padok daki herkesden daha çok ADAM olduğunu gösterdin dostum.Görüntü değil hayatlar önemli.

  6. Halo Yorumları:
    Vettel: Hayatlar görünüşten daha önemli.
    Hamilton: Gelmiş geçmiş en kötüsü.
    Raikkonen: Görüşte pek değişiklik yok.
    Bu aralar sitede bir “Kimi sempatizanlığı” var, pek hayra alamet değil……D

  7. Hepiniz saçmalıyorsunuz, tamamınız. Kimse kafasına lastik yemeyi göze aldığını kanıtlamak için yarışmıyor orda. Çıkıp en hızlı olabileceklerini kanıtlamak için para alıyorlar, bu yeterince ekstrem bir görev, anlaması bu kadar zor olmamalı!

  8. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
    Lewis-Hamilton(#TeamLH)

    Senna bu konuşmaları duyunca kemikleri sızlıyordur eminim.

  9. vay arkadas bu kadar can korkusu varsa motorsporları bırakın. yada gecin simulator karsısına orda yarısın

  10. Ben bunu biraz kadere bağlıyorum. Schumacher hayatı boyunca 1 tane ciddi kaza yaptı bacağı kırılmıştı yanlış hatırlamıyorsam ama hayatını zedeleyen kazayı kayak merkezinde yaptı üstelik 2010 Abu Dhabi’de, tam hatırlamıyorum Sutil ya da Luizzi az daha kafasını biçiyordu. 2012 Spa Alonso v.b.

    Bianchi’nin kazasında, istesen o aracı o şekilde oraya sokamazsın. Bir yandan vinç geri geri gelirken Bianchi kontrolü kaybedip savruluyor ve resmen imkansız gerçekleşiyor.

    Yani bana göre o araçta Halo’da olsa o gün sana bir şey olacaksa araca binmesen bile olur.

    Elbette önlemler alınacak ama Halo bana göre bir önlem değil hatta bazı durumlarda pilotlara kapan bile olabilir. Geçen sene Perez, Macaristan’da takla atmıştı o an araçta yangın çıksa işler çok terse gider.

    Kimse pilotları zorla yarıştırmıyor. Onlar bu işin tehlikesini bilerek kabul ediyorlar. İstemeyen emekli olsun.
    Dünya’da hiçbir kimse nefret ettiği pilotun bile ölmesini istemez ama F1’i cazibeli yapan şeylerden biride cesaretli pilotlardı. Şimdi saçma sapan kuralların üstüne birde pilotlar korkak olmaya başladı.

    1. Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa avatarı
      Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa

      Yalnızca sen değil hepimiz kadere inanıyoruz.dediklerine katılmamak imkansız ölüm geldi mi hoş gelir tabi Allahı bilenlere diğerlerini Allah affetsin vesselam. Bide tedbiri al gerisini Allaha bırak demişler eğer bu yöntem hayat kurtaracaksa bırakın bencilliği gözünüz zevk mi arıyor yoksa yarış mücadelesini mi

      1. Zaten bir sürü tedbirler alınıyor ve alınmaya devam edecek. Sanal güvenlik aracı, Vinçlerin kontrollü piste girmesi vb. Bunlar zaten en yeni alınan önlemlerden bir kaçı. Ben önlemler alınmasın demedim zaten yazımda da yazıyor elbette önlemler alınacak ama Halo bana göre bir önlem değil. Daha doğrusu her koşulda bir önlem değil bazı koşullarda daha çok ateşe odunla gitmek gibi bir şey olur Halo. Tabi benim fikrim.

  11. Yarışmayın o zaman hiç risk almamış olursunuz..

  12. Çirkin olduğunu kimse inkar etmiyor. Tartışılması gereken konu gerekli olup olmadığı. Pilotların hayatı bizim zevklerimizden daha önemli.

  13. Vettelin duygusallığını anlıyorum son senelerdeki ölümler ama bu spor böyle, vettel bunu bizden daha iyi biliyor mutlaka ama ölümler onu kötü etklemiş . Risk bu sporun ruhu. DTM değil burasi, FORMULA 1. Motorsporlarının zirvesi. Tersi durum olsa DTM olurdu zirve. Ben her turlu kapali kokpit halo falan karsıyım

  14. MARLon BROndo avatarı
    MARLon BROndo

    ama bu bir ŞOV olduğu için görüntü çok önemlidir.

  15. son 4 sene içerisinde 2 pilot – Henry Surtees ve Justin Wilson – hala bizimle olurdu.

    Jules Bianchi’yi unutmuş sanırım fetel.

    1. Jules’i bu halo sistemi hayatta kurtaramazdi. Adamin yedigi g kuvveti 2600, ki bir f1 pilotu 4 g kuvvete maruz kaliyor her virajda, adam traktor altina giriyor. Ona hayatta halo cozum bulamazdi.

      1. Katılıyorum. En az 10 tonluk metal yığını vince 200 250 km hızla çarpan bir pilotu kimse hiçbir şekilde kurtaramaz. Titanyum kaplama olsun istiyorsa. Bu kazalar çok yüksek süratlerde yapılıyor. Kaldı ki bir kaç fotoğrafta bu parçayı tek elle tuttuklarını gördüm yani çok hafif olmalı.

        1. bu sadece görsel ve aero amaçlı bir deneme. asıl parçayı çarpışma testinde incelerler

        2. 5 kilo diyorlar.

    2. Henry Surtees ve Justin Wilson hayatlarını kaybetmelerinin sebebi diğer araçlardan kopan tekerlek ve ön burun kısımlarının kafalarına gelmesiydi yani Halo onları korurdu ama Bianchi’nin kazasında Haloda bir işe yaramazdı Vettel ondan bahsetmiş.

  16. Pamuklara sarıp sarmalayalım sizi öyle yarışın. Moto GP pilotları ne yapsın kask ve kanguru derisi giysi ile çıkıyor adamlar. Bu sisteme geçildiği gün f1 i bırakacağım Moto GP İndy Car WRC izlerim bundan sonra. Nasıl sinirlendiysem yanlış yere yazmışım 🙂

  17. Şunu hiç hesaba katmıyorlar anlamadığım bir şekilde. Kullanılan bu parça 10 kiloluk lastiği def edebilecek mi? Bence kürdan gibi kırılır, üstüne pilotun alnını deler arka kanattan çıkar. Bu parça istenilen şeye ulaştırmaz kimseyi. Yanları açık olduğu sürece Massa’nınki gibi kazaları ancak şans eseri engeller. Bir de araç ters dönerse içinde kabir azabı çekersiniz, münker ve nekiri beklersiniz orada demedi demeyin.

    1. ya hesaba katmıyor dediğin adamlar, hem FEM analizini yapıyorlar, hemde bire bir kaza testini… Kürdan gibi kırılmaz, kırılacak gibi olursa da bir sürü darbeyi emer öyle kırılır, o darbeyi pilotun kafası emeceğine bu biçimsiz sistem emiyor.

      Yani beğenip beğenmemek değilde, şu sistemleri bakkalda yakaladığınız amcalardan birine yaptırıyolarmış gibi konuşuyorsunuz ya, ne diyeceğimi bilemiyorum

      1. Kardeş Bianchi’nin kazasında takla barı bile kırıldı halo dediğin nedir? İstediği analizi yapabilirler fakat yönetim biçimleri bakkalı yönetir gibi. Sporu getirdikleri hal ortada. Şu zamana kadar hiç şu kadar yüke dayanıklı vs. gibi bir sayı verdiler mi? Tamamıyla saçmalıktan ibaret bu proje.

    2. Junior Tifosi avatarı
      Junior Tifosi

      Mühendislik hesabının sencesi bencesi yoktur. Mukavemet hesabı yapılır ve ortaya çıkan sonuca göre kullanılır veya kullanılmaz. Kompozit malzemeler belirli işlemlerden geçtikten sonra inanılmaz yüklere dayanır hale gelebiliyorlar. Ayrıca kırılma mekaniği diye bir konu da var, malzeme illa ki dal kırar gibi ortadan ikiye kırılmak zorunda değil, gerekirse gelen darbeyi karşıladıktan sonra tuz buz olacak şekilde tasarlanabilir hatta ve hatta pit stop ile değişebilecek şekilde aracın üzerine monte edilebilir. Fakat bunlar demek değil ki bu gelecek yenilik muhteşem bir şey, öncelikle araç üzerinde ekstra bir yük oluşacak, aerodinamiye etkisi ne olur şu an için çok fazla kestiremiyorum fakat takımlar halo üzerinden aerodinamik olarak gelişme yolu bulursa ilginç sonuçlar doğurabilir. Fakat ne olursa olsun, çok çirkin duruyor.

      1. Güzel bir noktaya değinmişsin. Mühendislik hesabı göreceli değildir evet. Matematik yalan söylemez. Fakat ortada bir mühendislik hesabı var mı ben onu soruyorum zaten. Bir demirci bulup atölyede yaptırmışlar edasıyla yürütülüyor bu proje. Ben eve ferforje yaptırsam anca bu tarz olur herhalde.

        Açıkçası bu işte sadece mühendislik de olmamalı. İstatistiklere göre de kaza çeşitleri analiz edilmeli diye düşünüyorum. Belki sistem Massa’yı kurtarıyor ama takla atan birinin araçtan çıkamamasına sebep oluyordur. Bu hesapları görmek isterdim. Onun yerine gidip herkes bir şeyler karalasın getirsin şeklinde yaptılar tüm işi.

        1. Junior Tifosi avatarı
          Junior Tifosi

          Saygıdeğer hocam bu gördüğümüz sadece prototip ki bu test de planlı bir şekilde olmaktan ziyade sürpriz bir şekilde gerçekleşti. Zannediyorum ki bugün sadece halo pilotların görüşüne ne gibi bir etkide bulunuyor onu test ettiler. Gerçekte halo bu şekilde görünmeyecektir FIA illa ki bir standart getirecektir çünkü. Diğer takımların yapacağı çalışmaları da görmek lazım.

    3. Halo adı verilen parçanın içinde çelik bir boru var ve tüm takımlar FIA tarafından sağlanacak bu parçayı kullanmak zorunda kalacaklar. Dış kaplaması takıma bağlı sanırım.

      Parçanın iç hali ve FIA testi.

      Bu parça Surtees ve Wilson’ın hayatını kesinlikle kurtarabilirdi. Bianchi’nin durumu daha kötü ama 7 tonluk çekiciyi taşımak yerine Bianchi’nin aracını temas anında sağa atabileceği ve darbeyi emebileceği için büyük fayda sağlayabilirdi.

      Massa’nın durumu konusunda haklısınız, ancak o günden bu güne kask ve vizör tasarımlarına yeni kurallar getirildi ve tüm pilotların kask vizör camının üst kısmında kurşun geçirmez Zylon şerit var. Takımlar o bölümü reklam için kullanıyor. Oradan anlayabilirsiniz.

      1. Blitzen Benz avatarı

        Öncedende kaskın 500 km ile gelen bir saçmayı durdurabilmesi şartı vardı diye okumuştum F1racing dergisinde.O yay direkt karşıdan gelse yine kaskı deler geçer diye düşünüyorum.Massa bir kaç santimle yırtmıştı.
        Tam güvenlik mümkün değil ama azami çaba gösterilmelidir.Artık rodeoda bile kask takıldığını görüyorum.Eminim bunu korkakça bulanlar vardır.
        https://www.youtube.com/watch?v=oq6HMC40wxU

      2. Benim kızdığım şey yapacaksan tam yapacaksın prensibinden uzak olmaları. Tabi ki bu sistem güvenlik anlamında faydalı olur. Fakat cam gibi bir şey koymazsan parçalar aradan geçer yine pilotu bulur. Sonra cam eklemek akıllarına gelir.

        2007 Nürburgring’de Liuzzi vince dokunup durmuştu ilk virajda. O an ileride böyle bir kaza olabileceğini düşünmüştüm. Önlem alınması gerektiğini düşünüyordum. 7 yıl sonra Bianchi ölünce akları başlarına geldi. Kastettiğim şey budur. Bir pilot takla atıp aracın içinden çıkamaz da yanarsa bu sefer de haloya söverler.

  18. ForçaFelipeMassa avatarı
    ForçaFelipeMassa

    İnsanların kazandığı para ile hayatlarını ters orantılı düşünen biri vardı. Okusun şurayı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir