"Vettel vs Webber" Mücadelesinde Kim Haklı ?

yazar:

kategori:

Red Bull sürücüleri, ilk pitlerin ardından ilk 2 sırayı ele geçirdiler ve Mclaren sürücüleri arkalarında olmalarına rağmen kontrollü bir şekilde ilerliyorlardı.

Ancak 40. turda Vettel, arka düzlükte Webber’e atağa kalktı ve 12. viraja gelirken iki sürücü arasında temas yaşandı.İkili 12. viraja yaklaşırken, Vettel hafif sağa kaydı ve bu sırada Webber’in sol ön lastiğine temas etti.

Vettel kaza sonucunda Webber’in önünde spin atarken Webber dışarı taştı ancak yarışa dönmeyi başardı.

Kaza sonucunda Vettel yarış dışı kalırken Webber 1 tur sonra pite girerek ön kanadını değiştirdi ve yarışı 3. sırada tamamladı.

Peki ya sizce kim haklı?

* Viraja yaklaşmalarına rağmen dışarı açılmamayı tercih eden Webber mi?

* Webber’in açılmamasına rağmen onu dışarı itmeye çalışan Vettel mi?

Mücadeleyi Hatırlamak İsteyenler İçin Kazanın Tekrarı


Yorumlar

  1. Arkadaşlar son 3 yarıştır vettelin suratına bakan biri bu kazanın neden olduğu konusunda fazlaca düşünmez bence …..

  2. Benim tahminim:Mark Webber %45 suclu. Sebastian Vettel %55.

  3. yanıldım galiba ilk temastan sonra bu görüntü olmuş herhalde.4/4 nolu resme bakarak yorumlamıştım.

  4. fotoğrafa bakarak webere hak verebiliriz.daha temas olmadan weberin direksiyonuna bakarak yanında olan vettel den uzaklaşmaya çalışır gibi bir pozisyon söz konusu.demekki vettel daha fazla viraj açısı istemişki weberdeb daha fazla kırmış direksiyonu ve kaçınılmaz son.

  5. Çok iyi oldu yav.F1 de ne zamandır heyecan bekliyorduk.Al sana heyecanın babası üstelik bizim pistimizde.Bi de bu yönden bakalım.:)

  6. bahsettiğim konu geneldir bu olaydan tenzi ediyorum suçlu vettel yada weber yada her ikisi bu ayrı.

  7. şu bi gerçek bazı pilotları önceden yaptığı hatalara bağlı olarak her seferinde suçlu görürsek.olayı incelemden yada direkt olarak o pilotu suçlarsak vede yıldız olmuş ve taraftarı çok olan pilotların yanında durursak her seferinde bu f1 den bi cacık.fia danda olmaz.fota danda olmaz.herkes onların yenında yer alır o zaman.hakkı hukuku da hak getire.yorumda yapmayalım direk suçlayalım mimli pilotları.kendimizi yormayalım hiç olmazsa.

  8. Vettel'in tek hatası rakibinin aracının tam olarak önüne geçmeden içeri yönelmesiydi. Bunun sebebide weber'in normal pilotlar gibi yarış çizgisine yöneleceğini düşünmesiydi..Eğer kaza olmasaydı weber kesinlikle virajı dönemeyecekti, kirli tarafta oldukları için ikisi de dışarı çıkacaklardı muhtemelen.. Dün yarışta olduğum için tam görememiştim fakat weber'in onbord görüntülerinde iç tarafı açtıktan sonra aynadan vettel'i görüp neredeyse dışarı çıkartacak kadar sıkıştırdığı bariz belli, yani ilk çizgisini değiştiren weber.. Dünkü olay için yorumum vettel'in yaptığı acemilik. Weber'in yaptığı ise hazımsızlığa bağlı öküzlük tür..

  9. Vettel'in tek hatası rakibinin aracının tam olarak önüne geçmeden içeri yönelmesiydi. Bunun sebebide weber'in normal pilotlar gibi yarış çizgisine yöneleceğini düşünmesiydi..Eğer kaza olmasaydı weber kesinlikle virajı dönemeyecekti, kirli tarafta oldukları için ikisi de dışarı çıkacaklardı muhtemelen.. Dün yarışta olduğum için tam görememiştim fakat weber'in onbord görüntülerinde iç tarafı açtıktan sonra aynadan vettel'i görüp neredeyse dışarı çıkartacak kadar sıkıştırdığı bariz belli, yani ilk çizgisini değiştiren weber.. Dünkü olay için yorumum vettel'in yaptığı acemilik. Weber'in yaptığı ise hazımsızlığa bağlı öküzlük tür..

  10. vetteli burda haksiz goren arkadaslara saygi duyuyorum ancak;

    Vettelin sol tekerinin gecis esnasinda nerdeyse cimlere yonelmesi atagin bana gore ne kadar cesurca oldugunu gosteriyor. Diger detaylar beni baglamaz. Formula 1 boyle olmali bana gore. Ham gibi, alonso gibi rai gibi risk almali. Istatistikler beni baglamiyor. Aldigim keyfe bakarim.
    Bu nedenlerden dolayi vetteli bu cesur atagindan dolayi kutluyorum.

  11. ilginç olan bi noktada şu webber yakıt tasarruf modunda o anda ama vettel arkadan kaptırmış geliyor merak ettim webbere kim söyledi yakıt tasarrufu yap diye arkadaki vettele niye denmedi yakıt tasarrufu yap diye.yarış mühendisi değilde takım söylemişse webbere burda webbere karşı komplo varmış gibi bi durum var.

  12. emiko emiko avatarı

    2008 istanbul park yarışında hamilton'un massayı geçtiği zamanı hatırlayın.Massa dışa açılmasa büyük bir kaza olabilirdi.Bu pozisyonun aynısı.

  13. umit isbilen avatarı

    "Fernando Alonso" kesinlikle haklısın takım emirleri artık bu şekilde veriliyor sanırım. vettel weber olayında 2side haksız/haklı bence bu bir yarış olayı 2side hırslı ve puanları eşit tek hatalı aramak saçma. ama takım adına çok kötü bir durum bu 2 takım arkadaşının birbirlerine karşı almaması gereken bir riskti bence mclaren'in ekmeğine yağ sürdüler, bu olay olmasa yarış nasıl biterdi tartışılır ama mclaren bu kadar kolay duble yapamazdı.

  14. Hüseyin Timur avatarı
    Hüseyin Timur

    Yarış sonrası Vettel in açıklamalarını hayretle izledim. Burada söz konusu olan F1 Dünya Şampiyonluğu ve kalkıpta Webber den Vettel e ben yemedim al sen yeme demesini beklemek doğru değil. Kaldı ki Weber kazada çizgisini değiştirmiyor Vettel geçiş tamamlanmadan çizgisini değiştiriyor ve aracını Weber in üzerine kırıyor..

  15. ben rbr motor sporları sorumlusunun yerinde olsam seneye webber yada vettelin yerine alguersuariyi rbr ye alırım direk.her ikisindende iyi sürer rbr yi bence

  16. Hüseyin Timur avatarı
    Hüseyin Timur

    Bu kazada Webber i suçlamak için ya cahil yada kör olmak gerekir. Vettel takım arkadaşını tamamen geçmeden acemice aracını üzerine kırıyor ve hem kendini hem de arkadaşını riske ediyor. Burada Vettel üst üste 7-8 tur Webber den iyi zamanlar yapsaydı, birkaç kez geçmek için hamle yapmış ve başaramamış olsaydı ve akabinde bu kaza gerçekleşseydi o zaman diyebilirdik ki: Adam daha hızlı, geçmek istiyor geçemiyor, Webber onu engelliyor( ki böyle bir zorunluluğu yok ) ve de yavaşlatıyor ama böyle bir durum söz konusu değil…
    Biran Schumacher'in Ferradideyken yaptığı agresif atakları gözümün önüne geldi…

  17. Her ne kadar bende webberin suçlu oldugunu düşünsemde sanırım bu fotograf onunda ne kadar üzgün oldugunun kanıtıdır

    http://motorsport.nextgen-auto.com/gallery/pictures/2010/f1/gp-turkey-race/124.jpg

  18. Vettel`in gecisi hatali diyenler bide Hamilton`un Button`i gecisini seyretsin, kimin ki daha tehlikeli dalis bi baksin bakalim.. Button efendice viraji donmeyip arkadasina yol verdi, sizin mantiginizla oda direksiyonunu kirmak zorunda degildi demi? Ama kurallarda yazmayan gecis haklari vardir, ve pilotlar etik olarak buna uymak zorundadir.. Buna cok benzer bir gecis hatirliyorum, 2006 Brezilya, Schumi Raikkonen`i gecmisti, Raikkonen start duzlugunde iceri kapamisti ama tamamen kapatmadigi icin Schumi oraya dalip gecisini yapmisti, Kimi neden viraja geldiginde acildi? Cunku adam icerde ve araci senden hizli, Bi seyredin ne demek istedigimi anlayacaksiniz..

  19. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Webber in zaten daha önceden de bu konuda sabıkası hayli kabarık. Kendini rahatça geçecek pilotları düzlükte çim alana kadar attığı defalarca oldu.Örnek isterseniz İlk aklıma gelen Alonso ile geçen yıl Singapurda yaşadığı olay sonucunda ceza da almıştı diye hatırlıyorum. Webber basının söylediği kadar düzgün bir adam değil. Geçileceği zaman gözü dönüyor. Vettele de herzaman hasetle ve öfkeyle bakıyor. Vettel yakınlardaqyken daha ben Webberin gülümsediğini görmedim.

  20. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Bende VETTEL suçlu diyenlere oha diyorum. Yok dar çizgiden girmeye çalışmış, yok dubleye engel olmuş…

    Sizin bu mantığa göre hiçbir pilot rakibini bile geçemez.

    Webber in kamerasından izleyinceye kadar Vettel in, Webberi dışarı itmeye çalıştığını düşünmüştüm. Ama Vettelin yalpalayıp sonra Webbere çarptığını da farketmiştim. Daha sonra açıkça görüldüğü üzere o yalpalamanın sebebi Webber in Vetteli virajın en içine sıkıştırıp virajı alamamasını sağlamaya çalışırken Webberin ön tekerinin Vettelin arka tekerine çarpmasıymış. WEBBER göz göre göre o tekerlerin temasına sebep oldu. Vettel takım arkadaşına haksız bir atak yapmamış. Hatta atak yapmayayım diye düşünseydi, düzlüğün başında frene bile basması gerekirdi. Bu atağın neresi yanlış. Vettel hem Webberi geçmiş, hem viraja kadar Webberin dahada önünde olacak, hemde avantajlı tarafta. Bu durumda bile geçmeyecekse ne zaman geçecek.

  21. vettin şapkası düştü kel göründü önemli olaylarda kendini ve aracını yönetemediğini hala beceriksiz ve tecrübesiz olduğunu şımarık ve bencil olduğunu takım arkadaşının gerisinde kaldığında her defasında bahane uydurduğunu gösterdi.

  22. Osman ERENER avatarı

    bir arkadaşım webber daha anlayışlı olup sağa geçse olmazmıydı demiş ohaa diyorum 1. lik söz konusu.Şımarık vettel nasıl olsa geçerim mantığıyla çoktan bir çok f1 severin gözünden düştü.(en azından benim)

  23. Osman ERENER avatarı

    yuh diyorum yani başlığı görünce şok oldum webber in suçlu olma şansı yok.Allah aşkına bidaha izleyin.vettel bence f1 sürücüsüne yakışmayacak bir hata yaptı.takımın dublesini kesti.yazık…

  24. Ahmaklıktan başka bir şey değil, hata lafı kafi değil. Böyle bir şey olur mu yahu dar bir koridordan gireceksin sadece ben daha hızlıyım diye arkadaşının sana yol vermesini bekleyeceksin. Böyle bir zorunluluk olmamasına rağmen kendini haklı ilan edeceksin. Zor çizgide sen olacaksın adamı ittirince kenara kaymasını bekleyeceksin. Bariz rakibinin üstüne kırıyorsun! Yahu atak yapana göre atak yiyen çizgisini değiştirmek zorunda diye bir kaide mi var bu dünyada. Birisi sıkıştırıyor diye çizgiyi terketmek mecburiyeti mi var. Eskiden beri bunu söylüyorum 10 larca yıldır böyle bir mecburiyet yok! ve hiç bir zamanda çizgisini değiştirmedi diye hatalı olmuyor pilotlar. Yarış komserleride böyle karar vermiyor. Geçmişte tartışılan, görüşülen olaylara bakın böyle bir kanının olmadığını zaten görürsünüz. Neye dayanarak yol vermek zorunda, birisi seni itiyor diye yol vermek zorundasın. Yok bunun örneği dostlarım. Aksine tehlikeli pozisyona düşmüşse birisi çizgisini değiştirmeyen, yol vermeyen değil bu kastı düşünen hatalı bulunur.
    Öte yandan burun farkıyla öne geçmek geçmiş olmak mı demektir. Birisi burun farkıyla önde diye geçti ilanı yapabiliyor muyuz. F1 dünyasında böyle bir şey mi var. Aksine her zaman için atak yiyenin değil atak yapanın mecburiyetleri vardır. Bunları sağlayamayan ataktan vaz geçmek zorundadır. He vaz geçmiyorsa çoğunlukla iki kişi birden pist dışına çıkar. En basit manada sadece kendisini dışarda bulur başarıya ulaşamaz. Ne şekilde olursa olsun atak yapıyorsan, diğer kişinin durumunu baz almak zorundasın. Ben yaptım oldu düşüncesiyle adamın durmasını bekleyemezsin veya pist dışına atamazsın adamı, adamın savunmasını riske düşürüyorsan sen tartışılırsın o değil. Geçişlerin standart kuralları yok ama prosedürleri mevcut 10 larca yıldır. Sen geriden geliyorsan yan yana bile gelsen aktif olan rakibindir. Savunma dediğimiz şeyin güzelliği, yeteneği zaten çizgiyi koruyabilmeye dayanır. Rakibinin yeni çizgisine göre savunma bazlı çizgini değiştiriyorsan risk oluşturmadığın sürece yine sen savunmada yetenekli olansın. Zaten atağı oluşturan temeller geç frenaja veya erken gaz yüklenmektir. Viraj içinde ve çıkışında yan yana olsan rakibini itmek durumunda kalırsın fakat yine birisi itiyor pozisyon açmaya çalışıyor diye diğeri itilmeye karşılık çekilmek zorunda değil!. Güvenliği düşünerek yol vermesi veya itilmeye karşılık çizgisini değiştirmesi mecburiyet değil sadece bir tercihtir. Ama ben ittim o kaymadı demek olur mu. (Bunu ancak ahmaklar, yetenek acizliği olanlar der!) Yukarıdaki tercihin kullanılmasıyla zaten kazasız ve güzel geçişleri izliyoruz. Zaten biliniyor ki yan yana olunduğunda rakibini riske atmasan bile kısa bir süre yarışın kendi iç dinamikleri içinde birisi mutlaka avantajlı olacaktır. Geçiş sabrı, stratejisi de buna dayanmıyor mu zaten.
    Ayrıca birisi geçmişte kasaplık ile ithaf edildi diye her olayın yorumlanmasında kasap olarak mı anılmalı? Kusura bakmayın ama acizlik ve taraflılığın getirisidir. Alın işte Vettel'in kasaplığını izledik bugün, girdi rakibinin altına!.
    İşte tecrübe öyle bir şeydir ki size böyle aptallıklar yaptırmaz. Gördük ki şişirilmiş yeteneğin şişkinliği sadece F1'in dinamiklerinin ithafı değil kendi iç dünyasından da kaynaklıdır. Herifin bu hal sonucu hali, hareketi ortada bu adam mı şampiyon olacak, bu adam mı takımını sırtlayacak. Zaten bilmiyor muyuz bu adamın geçiş kabiliyeti eksikliğini 2 senedir görmek isteyene örnekleri zaten mevcut. Artık Vettel'i asla şişirmeyeceğim ve şişirenlere karşı konuşacağım. 🙂 Yazık diyorum. Tekrarları izlemeye bile gerek yoktu yarışın mevcudiyeti, psikolojisi altında
    zaten belliydi hatanın büyüklüğü.
    Peki hata sadece Vettel'in mi. Hayır, bu acizliğe düşülmesine neden olan takım da hatalı, şampiyonluk yolunda böyle büyük bir kayıp veren yönetim de hatalı fakat bu hatalılar içinde en az hatalı birisi varsa oda o ana kadar hafta sonunun tamamında önde olan Weber'di. Sezon sonuna doğru çok arayacaksınız bu günleri…

  25. tabii ki de vettel haklı. sonuçta frenaja gelinirken önde olan oydu ve webberin yapması gereken yarış çizgisine dönmekti ama o bunu yapmadı. kaldı ki aynı takımdalar ve yol vermesi gereken bir olaydı. kazayı tam önümde oldu (canlı olarak izliyordum – görevliydim) ve tekrarını izlemeden bunu söyleyebildim.

  26. suçlu kimi…ralli ralli demeseydi şu an webberin yerindeydi. bu kazada olmazdı büyük ihtimal.

  27. webber bugün çok bencilce hareket etti kesinlikle.takım arkadaşınla kapış iznini abartıp birinciliğimden illede taviz vermem tavrından dolayı double çıkarmasını kaçırdılar.vettel'in yaptığı hareket çok doğruydu.azcık zeka.evet 🙂

  28. Burada tartısmaya bile gerek yok kasap Weber Geri Döndü.Bir kaç Yarıs kazanınca dedim heralde f1 aracı sürmeyi ögrendi ama yazık hem vetel'i hem Redbull'u bitirmiş.O kadar yavaslamıs ki ne yani takım arkadasın die gecmeyecekmiydi.Saga acılması gerekirken (yarıs cizgisinde olmamasına ragmen) Vettel'e temas etti aferin webber !!!

  29. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    massacı dostumun söylediklerine harfi harfine katılıyorum,webber in ya da diğer pilotların önceki yarışlarda yaptığı şeyleri her konu için bir öngörü unsuru olarak kullanmak saçmalıktan başka birşey değil,bana göre de bariz suçu olan kişi vettel,dümdüz devam edip daha sonra viraja içerden girmeyi ve olayı akışına bırakma yolunu seçmeliydi,resmen kendine kulvar açmaya çalışmış,hee webber de biraz daha dışarı açılamaz mıydı? elbette ama böyle birşey yapmak gibi bir zorunlulugu yok,yapmadığı için de yarış kuralları gereği onu suçlamak,sadece yarışma kuralı bilmemekle eşdeğerdir..
    bazen burada onu küçümseyen ve ''herşeyi de o mu biliyor'' gibilerinden cümlelere denk gelsem de,yarıştan sonra serhan acar ile olan konuşmalarımızda,o ve içerdeki diğer kişilerin( heralde komserler felan) vettel i suçlu gördüklerini söylemişti ama cezalık bir durum olmadığını da ayrıca belirtti..

  30. Webber savunma yapmak icin icerdeydi, zaten yaris cizgisinde degildi, viraja yaklasilirken cizgisine donmek zorundaydi ama donmedi, adam zaten hizini alip gecmis, inat etmenin ne manasi var, ayni seyi daha once de kac kere yapti. Vettel iyimser atak yapti diyenlere Hamilton`un ataklari yaninda nur alem nur 🙂 Button`i gecerken yaptigi atak Vettel`in atagina gore cok daha tehlikeli, Allah tan Button yol verdi, Webber ornek alsin biraz dicem ama nerdeeee 🙂

  31. güzel bir mücadeleydi ve yarıslarda böyle şeyler olması cok dogal bence suclu da yok. redbull takımını da kutlarım yarış ruhuna uyan bu pilot yönetimleri için

  32. vettel haklı diyenler defalarca izleyin videoyu bana göre webber 100 de 100 haklı.

  33. vettel hatalı bence. hatta hatalı değil, kasti olarak webber'in üstüne kırmış, zorla kendine yer açmaya çalışmış, becerememiş ve yarışdışını boylamıştır. yorumlar da çok ilginç doğrusu. yarım araç boyu vettel önde diye, vettel iç kısımda diye webber'in yer vermesi gerektiğini neye dayanarak söylüyorsunuz? atağın sonuçlanması için yarım araç boyu önde olmak yetmez. o pozisyonda gitmeye devam eder, frenleme anında biraz daha geç frenle öne geçer ve atağı tamamlarsın. öyle vettel'in yaptığı gibi "ön lastiğim onu geçti, kırayım üstüne yavaşlasın" mantığıyla hareket edip adamı biçmeye çalışırsan böyle yersin ayvayı işte.

    vettel, haftalardır webber karşısında ezilmişliğinin acısı ve telaşı ile hareket etti. beceremediği ve 0 puanla döndüğü için bu baskı daha da arttı artık. fakat olan, suçsuz webber'in galibiyetine ve kaybettiği 10 puana oldu.

  34. Belki de Vettel Webber'in üstüste polleri ve galibiyetleri karşısında takımdaki rüzgarın Webber'e kaymasını engellemek için bu atağı yaptı. Ancak takımın 1-2 bitirmesini heba ederek de takım içerisinde rüzgar ekti gibi ve bundan sonrası için fırtına biçebilir.

  35. Bir kez daha izleyip dikkatli bakınca Vettel webber i sollarken ön sol lastiğinin çimlerin dibindeki beyaz şerit çigisinde oldugunu gördüm, ama gecer gecmez cok erken bi biçimde sağa kırıyor, yol çizgisine bakan herkez bunu görebilir, vettelin iş değildi …

  36. vetteli öne çıkarmak için weber tasarruf yaptırıp vettel'e yaptırmayan veya vettel in 1 turluk hızlı olacağını söyleyerek webber'i uyarmayan takım bu olayda en büyük suçludur.
    webber'e uyarıda bulunmuş olsalar arkasına bu kadar yaklaştırmazdı.

    sonraki suçluya gelirsek belkide ilk defa webber haklı…

  37. webber direksiyonunu ve aracını sabit tuttu ama tecrübesiz ve sabırsız vettel sağa manevra yaptı ve rbr yi bitirdi.suçlu vettel.

  38. Volkan  Ayçiçek avatarı
    Volkan Ayçiçek

    vettel biraz hamilton gibi davrandı kendi istediğini yaptı etrafına bakmadan kendine yer açmak istedi webbere yöneldi ama videoyu çok çok iyi izleyin dikkatli bakın webber in de vettel e doğru az da olsa yöneldiğini onun yerini daraltmaya çalıştığını göreceksiniz ikisi de garip davrandı ben de ilk gördüğümde vettel suçlu demiştim tekrarda gördüm webber in de sola geldiğini

  39. Yan yana geldikten hemen sonra vettel belki 1 sn daha sağa kırmasa bu olay olmayacakmış gibi, ama vettel in son 3 yarıştır hem sıralama hemde yarışlardan sonra suratındaki hazımsızlık ifadesini neticesinde bu kaza oldu, artık rahatlamıştır umarım, takımın muhtemel dublesinin içine etti, tebrik etmek lazım, bu kadar genç yaşta nu kapris ve egoist tavırlarıyla bi yere gelmesi çok zor, çok poh pohlandı , çabuk şımardı, biraz schumacher den mütavazilik öğrensin; yazık oldu puanlara hiç gerek yoktu o kadar agresiftide niçin yarışta hamiltona bu baskıyı uygulamadı komik, takım arkadaşı yakıt tasarrufu yaparken bu hamlesi yakışmadı Şuçlu sonuna kadar vettel dir, hiç gerek yoktu, hazımsız biri…

  40. Kadir YILMAZ avatarı

    Ben geçen aylarda da aynı şeyleri yazmıştım ve artık kabullendim. Ben F1 den anlamıyorum, benim kafamdaki ile bunun arasında fark var. Cesurluk ile körlük arasında fark olmalı.
    Web ideal çizgide değil, Vet yerin yanlışlığı falan hikaye (burada atak yapılmaz tabelası mı var ya da dıştan dönen bir aracın önüne dikine girip frenleme mi yapmış),atağını yapmış aracın burun kısmı daha uzun ise yarısından fazlası bile geçmiş ama amcam oralı değil. Vet fren yapsa bu sefer ön tekerleği girecek, tek şansın inanılmaz hız düşür ve içeriden dönmeye çalış. Bu adam kasap değil ya, ben gerçekten anlamıyorum.
    Yani sorarım But sağa kıvrılmasa körü körüne içini kapalı tutsa Ham geçebilir mi? Pozisyonlarda ki kişileri değiştirin Web ve Ham birbirine bildiğin girerdi. Ama dediğim gibi ben anlamıyorumdur. Vakti zamanında Ham için kasap değil ama yol benim mantığı güder derdim artık susuyorum geçen seneleri yad etmek için yazdım artık bu tarz yazmam herhalde.
    Ham i tekrar tebrik ederim, devamı gelir umarım. Geçen sene But ın son galibiyetine bu sene Ham in ilk galibiyetine tanıklık etmiş olduk.

  41. aslında ikiside birazcık suçlu ama Vettel galibiyet için zorladı temiz bir çizgide takım arkadaşını geçti ama Webber o hırsa girdi içeri ve tokuştular olay bu…
    Kim haklım konusunda Vettel daha haklı…

  42. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Arkadaşlar şöyle söyleyeyim. Yarışı izleyemedim bir düğüne gitmek zorunda olduğum için. Ama videoyu birkaç defa izleyerek şu kanıya vardım.

    Red Bull pilotlarının ikisi de hatalıdır.

    İkisi toplam 2 hata yapmış. Bir tanesi kendine ait olan hatayı yapmasa iyi puanlar alacaklarmış.

    Vettel McLaren'ın temposundan haberdar ve Webber'i geçerek rahatlamak ve galibiyete uzanmak istiyor. Bu sırada Webber'den daha hızlı olduğunu farkediyor ve atak yapılacak en uygun yer olan arka düzlükte takım arkadaşının hava koridoruna giriyor. Bu sırada, Webber geçilirse Seb'i yakalayamama ihtimalinin güçlü olduğunu muhtemelen biliyor. Tabi ki "geç kardeşim" demeyecek ; sonuna kadar savaşacak. Vettel sol, yani iç tarafa yönelip yerini alıyor. Ve sahip olduğu momentumla beraber öne geçmeye başlıyor. Derken Vettel'in sağ arka tekerleği Webber'in sol ön tekerleğine kadar geliyor. Yani Vettel yaklaşık yarım otomobil farkla önde viraja yaklaşıyor. WEBBER'İN HATASI: Vettel'in artık kendisini geçtiğini kabul etmiyor ve hala onu engelleyebileceğini, veya sonraki 2-3 virajda yanında kalabileceğini düşünüyor, ki bana göre yanlış, temastan kaçınmak için ayağını gazdan çekmiyor. VETTEL'İN HATASI: Seb hem artık geçişini sağlama almak için, hem de frenajda avantajı elinde tutmak için hafifçe yarış çizgisine ilerliyor. O anda iyimser davranıp tam boy farkla önde olduğunu sanıyor, veya Webber'in artık ona yer bırakmak zorunda olduğunu (artık öne geçtiği için) düşünüyor…

    Sonuçta olan oluyor.

    Şunu da eklemek lazım;

    Webber müthiş şanslıymış…

  43. Birazcık f1'den anlayanlar weber'in hatalı olduğunu anlar.. Zaten sabıka defteri kalabalık.. Vettel bariz şekilde hızlı geliyor, weber'in içine dalıyor ve arka tekerleği weber'in ön tekerlek hizasına geliyor. Normal biri olsa weber normal yarış çizgisine yani dış tarafa açılıp dış taraftan atak denemesi lazım. Ama anormal biri olduğu için düz gidiyor ve vettelde onun dışa açılacağını düşündüğü için çarpışma oluyor… Aynı kapışma brezilya 2006'da schumi-kimi arasında olmuştu kimi de hiç çizgisini değiştirmemişti 2 pilot senkronize dönmüştü virajı.. Tabiki kıyaslamak imkansız biri schumi-kimi diğeri vettel-weber :)))

  44. bekir pehlivanlar avatarı
    bekir pehlivanlar

    burada hatalı birisi varsa o da kesinlikle vettel dir.üstelik bunun hakkında tartışmaya bile gerek yok.
    her ikisininde taraftarı değilim fakat objektif düşünmek lazım.
    vettel takımın muhtemel dublesine hatta kesin dublesine -sırf kendi egosunu tatmin etmek için- malolmuştur.

  45. mclarenden niye ders alsın arkadaşım bizim pilotlarımız da temas yaşadı ama daha sağduyuluydular takım izin vermese buttona o atağı yapma hakkı da tanımazda provakasyon yapacak başka kapı ara kendine mclarene karşı bir kinin varsa git başka yere kus onu da rahatla

  46. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Webber'i geçmeye çalışan herkes mutlaka yarış dışı kalıyor ya da çok şey kaybediyor. Brezilya 2009 (Kimi Raikkonen)- Avurstralya 2010(Lewis Hamilton) – Türkiye 2010(Sebastian Vettel)…

  47. gökhan aydın avatarı
    gökhan aydın

    ikiside haksız ve çaylakca bu bir takım oyunu.

    bu iki pilot bu tip uygulamaları diğerlerinede acımasızca ve pervasızca yapmalarıyla meşhur tabiri caizse iki kasap

  48. Bir taraf haksızdı diyemem ama Vettel hızlı ve içeride olan taraftı. Mantıklı olan şey Webber'in Vettel'e biraz daha yer bırakmasıydı.

  49. vettel haklı bence bknz hamilton button kapışmasında hamilton boşluğu bulunca buttonun üzerine yavaş yavaş kırdı button olası kazadan kurtardı mc lareni yani tecrübe farkı webberde tecrübeli biri takım arkadaşına kapıyı açmayacaktı ya kapıyı açacan yada boşluk bırakmayacan

  50. Kesinlike Vettel haklı Webber'in dışarı açılması gerekirken saçma bir şekilde içerde kalmasını anlayamadım

  51. yasin yildirim avatarı
    yasin yildirim

    2008 spa kimi felippeyi çime kadar sıkıştırmıştı ve felippe gazı kesmişti,burda webber frenlemeyi unutmuş gibi:D ben vettel haklı demiyorum 2009 brezilya yarışındada kimiyi pist dışına atmıştı vb,birazdaha mantıklı savunma yapmalı bence

  52. yasin yildirim avatarı
    yasin yildirim

    2008 spa kimi felippeyi çime kadar sıkıştırmıştı ve felippe gazı kesmişti,burda webber frenlemeyi unutmuş gibi:D ben vettel haklı demiyorum 2009 brezilya yarışındada kimiyi pist dışına atmıştı vb,birazdaha mantıklı savunma yapmalı bence

  53. Ya aralarındaki lastik mesafesine bakın.Vettel açık ara Webber'in önündeydi.Vettel geçeceğini düşünerek ideal çizgiye yöneldi.Mark'ta sanki yanında kimse yokmuş gibi sürmeye çalışınca kaçınılmaz kaza yaşandı.Webber bariz şekilde Seb'e göre yavaştı.Hayır anlamıyorum geçildiğini kabul edip bir sonraki virajda tekrar atak denemesi yapabilirdi.Webber bildiğimiz Webber.Söyleyecek başkabir şey yok 🙁

  54. Özcan Kahraman avatarı
    Özcan Kahraman

    Vettel ideal çizgiye yöneldiği zaman olan oldu.

  55. mert merter avatarı

    wideo yu tekrar izledim wettel weberin üstüne kirmis resmen olay bundan ibaret

    RetBuL Yönetimi McLaren den ders alsin evet almalilar.
    ama almasinlar her yaris girsinler bir birlerine :=)

  56. Kesinlikle Vettel haklı , Kasap Webber , bu arada teşekürler Webber double double için 😀

  57. ben kabahati vettelde görüyorum cünki webberin yol vermesini beklemekle çok büyük hata etti belki iyi niyetindendi webberin nasıl bir karakterde oldugunu öğrenmiştir artık .. vettel yarış çizgisini hiç bozmadan dümdüz sürmeliydi nasıl button ve hamilton aynı yerde sola viraja yan yana geldi o şekil devam edip viraj çıkışında webberi dışa itmeliydi .. vettelin daha öğrenmesi gerekn çok şey var böyle tecrübelerle olgunlaşacak geçmiş olsun vettele …

  58. NE vettel ne webber haklı bana kalırsa,ikisininde hataları var.Haklı olan red bull kenar yönetimi sonuçta vettele gecme demekde olmaz.

  59. mert merter avatarı

    wettel sanki öne cikmis weber her zamanki gibi kazmalik yapmis weber hep yapar bunu sadece takim arkadasina deyil herkese …

  60. mert merter avatarı

    sadece gülüyorum iki pilotada az daha bizim basimiza da gelecek diye korktum
    kim hakli kim suclu bizce önemi yok su anda takimlarda 1.
    pilotlarda 2 ve 3 . yüz McLaren icin süper bir hafta sonu ispanyadaki lastik faciasindan sonra ilac gibi geldi .

  61. Geri zekalı Webber…

  62. Taşucu F1_Mehmet-B avatarı
    Taşucu F1_Mehmet-B

    bence takım bunlara yarışma iznini vermemeliydi.

  63. Taşucu F1_Mehmet-B avatarı
    Taşucu F1_Mehmet-B

    bence takım bunlara yarışma iznini vermemeliydi.

  64. ya bırakın bu ayakları horner mclarendan ders alsın filan.

    mclaren'ın gözü korktu da ondan geri çekilmesi istendi button'dan

    olay şu:

    button-hamilton kapışması: tamamen şans
    vettel-webber kapışması: webber'in doğal hali

  65. öncelikle çok iyi oldu,yoksa kimse redbulu yakalayamazdı,kim haklı vetel,veberin sabıka defteri kabarık,veteli sıkıştırınca çarpışma kaçınılmaz oldu.

  66. Fern4ndo-4LonSo avatarı
    Fern4ndo-4LonSo

    Kimi gitmiş,Vettel'le kanka olmuş dopal senin onu savunman.Çürkef mirkef bak bir tek burda senin gibi bir kaç kişi var.Ben senin adamına uyuz bakış falan desem hoşuna gidermi?Canımızı sıkmayalım bir dahada muhattap olmayalım.

  67. Bence onlar hatalı değil hatalı olan Horner. Sayın Horner Mclarenden ders alsın . Böyle hata yapılmaz. Arkanda 0.5 sn uzakta iki rakibin varsa buna izin vermeyeceksin. Sene sonunda bu puanlar için çok ağlayacaklar.

  68. Webber'de değildi hata. Hiç bir pilot takım arkadaşından o riskli hatayı beklemez. Webber de beklemiyordur.

    Hata Vettel'deydi ne yazık ki. Bu geçişe izin verilmemeliydi. Takımın dublesi ve büyük puanlar engellendi.

  69. bende olsaydım iyi bir dayak atırdım

  70. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    Fern4ndo-4LonSo arkadaşım bu olay Massa'yla Alonso arasında olsaydı Massa Webber'in yerinde Alonso Vettel'in yerinde olsaydı yine böyle düşünüp Massa haklı der miydin acaba? ben şahsen Alonso haklı diye düşünürdüm ama Alonso böyle bi olay yaşansa çirkefliklerini ortaya koyacağı için Alonso haklıdır diye alenende söylemezdim

  71. Marlboro  Project 4  avatarı
    Marlboro Project 4

    Vettel Webber'den cok daha hizli geldi ve kapiyi araladi webber inde yol vermesi gerekirdi…Onlara Yazik Bize Ise Cok İyi Oldu (:

  72. Resimde de görüldüğü gibi viraja daha var.
    Aynı yerde Button da atak yaptı ve Hamilton dışarıda kalıp tekrar geçti.
    Webber ise çizgisini korudu.Sağa açılması gerekiyordu. Bahanesi hazır tabniki. Çizgimi korudum diyecek ama kazaya mahal vermemek için açılmalıydı. Ya da yanına hiç sokmayacaktı Vettel'i

    Suçlu KESİNLİKLE Webberdir.

  73. Mercedes Benz avatarı
    Mercedes Benz

    Oldu Vettel paşa elini kolunu sallaya sallaya geçecek.Weber hiçbir şey yapmayacak.Adam çizgisinde gidiyor.Üstüne kıran Vettel.Weber yerinde olsam sağlam bir yumruk atardım.

  74. Bu tür geçişlerde işin içinde Webber varsa olaya bakmam bile.Ama net bir şey diyemeyeceğim.İyice izlemem lazım 🙂

  75. hamilton-button çekişmesiyle ne alakası var allah için ?

    vettel sağa çekilmese adam çim üzerinden yol boyu viraja kadar gidip 150 derece dönüşü nasıl yapsın ? zaten vettel hızlı nasıl bir anlayış bu webberin yaptığı ? keşke webber yarış dışı kalsaydıda şampiyona liderliğinden olsaydı

  76. Fern4ndo-4LonSo avatarı
    Fern4ndo-4LonSo

    Hamilton ve Button da bu mücadeleden kazasız ayrılıyorsa,Webber öndeyse,kapıyı kapatmışsa suçlu olan Vettel'dir.

  77. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    Viraja yaklaşmalarına rağmen dışarı açılmamayı tercih eden Webber haksızdır!!takımını hiç mi düşünmedi anlamıyorum Vettel geçiyo işte viraja geldiğiniz halde neden hala direniyosun bunca tecrübeyle kaza olacağını biliyosundur işte

    Vettel Webber'in dışarı açılacağını düşünerek üstüne gitti daha önce böyle bişey yaşamamış çocuk ne bilsin Webber'in böyle biri olduğunu!!!

    eğer aralarında bi sorun olursa RedBull Webber'den mi vazgeçer Vettel'den mi onuda düşünmek lazım ki bence Webber'den vazgeçer zaten anlaşması bitiyor

  78. Suçun hepsii vettelde vettelin çıkışı zaten faall weberinn yanına gelecek kadar orda yeterince yer yok vettelin bir tekeride çimde o atağa kalkerkenn dikkat edin lütfen

  79. vettel atağa kalktı yanına kadar sokuldu.onu çizgi dışına itmek yerine yol vermeliydi.en azından sağa kaymalıydı.

  80. m-sc efsane avatarı

    weber savunma yaparken bana göre fazla agresif davrandı.. vettel bariz şekilde daha hızlıydı.. weberin bu sert savunması çok fazla kaçtı.. heleki takım arkadaşına karşı

  81. Mercedes Benz avatarı
    Mercedes Benz

    Benim fikrim hatalı olanın Vettel olduğu yönünde, çünkü direksoyunu Vettel, Weber' in üstüne kırdı resmen.İyi de oldu yarış dışı kaldı.

  82. Bence suçlu Webber.Dışarı doğru açılarak açık kapı bıraktı.Vettel'in kazadan sonraki reaksiyonuna ve Webber'in açıklamasına bakılacak olursak Webber hatalı.Yazık oldu.Takım ciddi puanları kaybetti 🙁

  83. çağlar öktem avatarı
    çağlar öktem

    orada vettel atağa kalkmış webberin yer açması lazımdı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir