Vettel “Yeni Sıralama F1’in DNA’sına Aykırı”

yazar:

kategori:

Sebastian Vettel, 2016 Formula 1 sezonunda uygulanacak eleme tarz yeni sıralama formatının F1’in DNA’sına aykırı olduğunu söyledi.

Bir süredir eleme tarzı yeni sıralama sistemi F1 dünyasının gündemindeydi ve FIA Dünya Motor Sporları Konseyi bu sistemi sonunda onayladı. Avustralya’dan itibaren yeni sistem uygulanacak.

Vettel “F1’in bozulmuş olduğunu düşünmüyorum. Şov açısından Formula 1 iyi iş çıkarıyor. Ancak arka planda son dönemde alınan kararlarda liderlik eksikliği olduğunu söyleyebilirim.”

“Sezon başlamadan sadece bir kaç hafta önce belli kuralları yeniden icat etmeye başlamaları kaos yaratıyor.”

“Ben bu sıralamanın taraftarı değilim ve tüm pilotlar adına şunu diyebilirim ki eski sıralama formatında neyin yanlış olduğunu ve niçin değişiklik yaptıklarını anlamadık.”

“Sporun spor olarak kalması önemli. Bazı insanların bazı şeylerin rastgele olması konusundaki heyecanını anlıyorum ancak sporun spor olarak kalması, sonuçta en hızlı sürücünün en güçlü takımla tepede yer alması normal bir şey.”

“Hatırladığım kadarıyla Formula 1’in DNA’sında hep bu vardı. Bu kadar ekstrem bir şekilde bunu değiştirmeye çalışmak yanlış ve kaos yaratıyor. Pilotlar ve taraftarlar arasında eleştirilere neden oluyor.”

“O açıdan liderlik eksikliği olduğunu söylemem adil olur.” dedi.

Claire Williams ise eleştiriler konusunda erken olduğunu düşünüyor.

Williams “İnsanlar hemen olumsuz yanına bakıyorlar. Ancak bir dakika durun ve tam olarak ne olduğunu görene kadar eleştirmeyin. Neler olacağını asla bilemezsiniz.”

“İşe yaramazsa, o zaman tamam. Bunu denemiş olduk. Hepimiz sporu herkesin istediği gibi heyecanlı yapmaya çalışıyoruz. Eleştirmeden önce bekleyip görelim.”

“Herkesin bundaki asıl amacın griddeki dizilimi biraz değiştirmek olduğunu hatırlaması lazım. Böylece yarışlarda biraz daha heyecanlı başlangıçlar olur.”

“Değerlendirmek için çok erken. Melbourne’e gidip nasıl olacağını görmek istiyorum. Ardından yorum yapacağız.”

“Bu sisteme bakıp değiştirmemizin hedefleri ve nedenlerinin manası var. Melbourne’e gidene kadar eleştirileri bekletelim.” dedi.

 


Yorumlar

“Vettel “Yeni Sıralama F1’in DNA’sına Aykırı”” için 21 yanıt

  1. yeni sistem göründüğü kadarıyla tek turda lastikleri çalıştıramayan pilotları gafil avlayacak

    yada hatalar yapanları

    massa ve kimi aklıma ilk gelenler.

  2. Yeni sıralama sisteminin anlaşılan görülmemiş bir alanı var, ben bunu tahmin ediyorum şimdiden şimdi bu sıralama sisteminde eleme sisteminde en hızlı olsanız bile gerilerde olabilirsiniz, ne bileyim sürücü hatası ile pist dışına çıkarsınız spin atarsanız o zaman işiniz zorlasacak yani yarışta hızlı olan araç zaten pist üstündek
    araçları gececeği için bunu heyecanlı kısma getirmek istiyor FIA mesela diğelim rosberg mercedes le pist dısına çıktı hızlı turunu atamadı ferrarileri geçmesi için çok çaba göstermesi gerecek bunun gibi daha heyecan verici olacağı kesin düşünmeden yorum yapanlar var işin arka kısmını bilmiyorlar..

  3. Vettel’i kış testlerinde biraz moralsiz görüyorum.Bilmiyorum bir nedeni varmı ama biraz tatsız gibi..

    1. yeteri kadar büyük mühür bulamamış hocam ondan yoksa sorun yok 🙂

    2. [FORJUSTICE]^Last 1 #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Last 1 #ForzaFERRARİ

      Bence tamamen konsantre olmak ile alakalı pek takılmıyor medyayla.

  4. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    Bir görelim önce diye düşünüyorum. Bakalım ne olacak. Ben hala 2006 öncesi tek tur zamanını savunuyorum ama yeni sıralama formatını da bir görmek lazım.

  5. Öncelikle bu yeni sistem herhangi bir karmaşa getirmez yağmur yoksa. Şunu bir netleyelim. İlk 6-7 dakikada herkes boş depoyla atar turunu sadece sonlarda kalanlar çıkar kovalar sonraki seansa geçmeyi. Q3’te fark edebilir biraz fakat zaten pilotlar hep birlikte pistte olup kapışıyorlardı. Yani sanıldığı kadar aksiyon da olmayacak oradan. Düşünsenize geçen yıl neredeyse sene boyunca Q3’te ilk hakta önde olan polü aldı. Pek bir şey değişmedi yani diğer hakta da. Burada da böyle bir şey olacak.

    Esas sorun F1’i rekabetle izlenebilir yapamayanların kaosla izlenebilir yapmaya çalışması. 2003-2005 arasındaki tek turluk sistemde sorun yoktu çünkü rekabet vardı, yakıt yükü de devreye girmişti en son. Şimdi en hızlı araç polü alıyor rahatça, ne yakıt yükü var ne de başka bir şey. Her yarış aynı grid oluyor. Bu sistemle kaos oluşturacaklarını zannediyorlar ama hiçbir şey olmayacak yine. İlk 3 yarıştan sonra düzen kurulur merak etmeyin.

    1. Blitzen Benz avatarı

      Zorlarken pist dışına çıkıp lastiklere veya araca zarar verirseniz kendinizi en sonda bulabilirsiniz.Buda pilotları %100 performans göstermeye çalışmaktan alıkoyacaktır. Mercedes ve Ferrari pilotlarının son arkalardan yükselmeye çalışmasını görmek ilginç olur diye düşündüler demek ki.Sürpriz poller görebiliriz.

      1. Abi ilk 7 dakikada net 3 hız turu atarsın. Birinde hata yapsan diğerinde yapmazsın. Bence hele Ferrari ve Mercedes’ler için hiç problem çıkmaz Q1 ve Q2’de. Q3’te de sürpriz olmaz pek ilk dakikalar serbest olduğu için. Ama herkes aynı yakıt yükü ve aynı lastikle seansın sonuna kadar zorlayacak gibi bir kural olsa dediğin doğru olurdu. Lastikleri koruyayım pole zorlayayım filan derken elenen olabilirdi.

  6. Bence bu sistem beklendiği gibi kaos getirir ve üst sıralarda pol yarışını Mercedes’in tekelinden çıkartırsa oldukça zevkli bir sezon görebiliriz çünkü Mercedes her ne kadar üstün olsa da Ferrari de liderliğe geçince çok kolay bırakmıyordu yerini. Ama takımlar bu sisteme de hemen adaptasyon gösterir Mercedes de yine rahat rahat polleri dizerse bir değişiklik olmuş sayılmaz.

  7. Sebastian Vettelle yarışmaya cesareti olanın sonuçlarına katlanacak kadar da gücü olamalı.

    1. Cansınım Batın avatarı
      Cansınım Batın

      Geçen sene mührü dışarı taşırdı galiba 🙁

  8. Cansınım Batın avatarı
    Cansınım Batın

    Tabii rekabeti falan ne yapacaksınız. Siz orada hiçbir şey olmamış gibi yarışıyorsunuz ama sizi siz yapan seyircileri kaybediyorsunuz. Taraftarlık olmasın bugün F1’i kimse izlemez.

  9. pole pozisyonunun heyecanı bitti. aynı takımda pol pozisyonu olmaz. heyecan olması için farklı takımların polü alması lazım. şunu yapsınlar. q3 te sıfır lastik kullandırılmasın

  10. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Konuş küçük enişte. Bir kere herkes güzel bir sıralama seansı istiyor. Merak edilen güç dengesini görmek istiyor. Bu formatta daha yeşil ışık yanmadan pit içerisinde muazzam bir kuyruk olacaktır.Yağmur yağdığını düşün araçlar yeşil yanana kadar ıslanacak. Düşünsene son sıraya kalan pilotları. Trafik adam sollama ayrı bir dert,lastik ısıtma ayrı bir dert. Showa katkısı işleri çorba yapmaktan öteye geçmeyecek. Bırak bari bir kaç yarış geçsin her şey otursun ondan sonra yap. Kimsenin istemediği bir şeyi hangi malum takımlar onayladı. Bu kadar aptalca bir şey görmedim ben. Hiç mi düşünmüyorlar bu kuralları getirirken. Tam bir piyango olacak

    1. Kimi_Raikko_Forza avatarı
      Kimi_Raikko_Forza

      Piyangoyu geçen yılki F1 e tercih ederim en azından daha heyecanlı geçecektir. Kaosla beraber heyecanda artacak. F1 in doğasına aykırı bunu kabul ediyorum ancak bu kadar rekabetsiz bir F1 e F1 denebilir mi? Sadece takım arkadaşlarının şampiyonluk için yarışmaları F1 in doğasında var mı? Bunları sorgulayalım sonra sıralamaları sorgularız.

      1. burak karaküdük avatarı
        burak karaküdük

        Sıralama formatında sorun yok ki ! Rekabetin sorunu sıralama değil. Mercedes her türlü pole alır istediğin formatı getir. Adamlarda bu araba varken onları böyle absürt bir kuralla durduramazsın. Bizim yarışta kaosa ihtiyacımız var.

        Bunun dışında evvela bu motordan kurtulmak gerek. Yok kurtulamıyorsan 2017 kurallarında kapsamlı değişiklik ile olur ancak. Her takımı durdurmak için genel teknik kurallara müdehale edildi ama sportif kurallara müdehale hiçbir işe yaramadığı gibi işleri de karmaşık hale getircek.

        Şimdi Mercedesin arkasına sıralamada Sauberin yapışmayacağı ne malum ? Böylece ne olacak? Ben küçük takımları önde görmekten uyuz olan biri değilim kimse farklı anlamasın ama yarışta işimize yarayacak değişme lazım. Lastiklerle oynarsın vs vs…

        1. Kimi_Raikko_Forza avatarı
          Kimi_Raikko_Forza

          Yarışta şöyle bir fark yaratacak. Bu sistemle daha çok sürpriz yani favori isimlerin erken elenişini görebiliriz. Trafik, zamanlama hatası ve atılan zaman turunda yapılacak tek hata elenmelerine neden olabilir. Bu da yarışta daha çok geçiş ve startlarda daha çok heyecan demek. Yalnız Mercedesleri son sıradan da başlatsanız değişen pek bir şey olmayacak 2-3 tur sonunda yine ön gruba yetişeceklerdir orası da bir gerçek tabi.

          1. burak karaküdük avatarı
            burak karaküdük

            Mercedes iyi bir organizasyona sahip takım. Eleneceklerini hiç sanmam. Üzerine bir de onları zorlayabilecek bir ekibin elenmesi işi zora sokar. İlk sıramalada hüsrana uğramayız umarım

            1. Blitzen Benz avatarı

              Yalnız atılan tur sayısını ve pist üstü trafiğini iyice artıracaktır.
              Daha fazla lastik kullanımına ve motor ömründen çalınması nedeniyle soruna neden olabilir.Birde F1 araçları yavaş giderken soğutma sorunları baş gösterebiliyor.işin bir başka boyutuda en hızlı turu atarken engelleme muhabbeti nedeniyle alınan cezalar.

              1. burak karaküdük avatarı
                burak karaküdük

                Ben de öyle düşünüyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir