Analiz: Mercedes ve Ferrari’nin 2016 F1 Testleri Yarış Simülasyonları

2016 Formula 1 sezonunda test dönemini tamamladık. Testlerde en çok merak edilen durum belki de Ferrari-Mercedes arasındaki fark idi. Sky Sport F1’den William Esler, 2016 sezonunda ön sıra rekabetinin nasıl olacağını görmek için, yarış simülasyonu yaptıkları bilinen Mercedes ve Ferrari sürücülerinin tur zamanlarına göz attı.

Catalunya pistinde gerçekleştirilen testlerde dört sürücü de 3 pit stop stratejisi izledi. İçlerinde farklı olan tek isim, yumuşak-orta-orta-orta stratejisi yerine son stintinde sert lastik kullanan Raikkonen oldu.

Rakamlar Bize Ne Anlatıyor?

Tüm sürücülerin ilk stintlerini yumuşak hamurla attığı göz önüne alındığında Rosberg diğer üç pilota üstünlük kurmuş durumda.

8 tur süren stint boyunca Nico’nun ortalama tur zamanı 1:29.5. Hamilton’ın ortalaması aynı mesafe gittikleri bu stintte 1:30.5.

Dikkat çekecek bir şekilde Mercedes sürücüleri yumuşak lastikle Ferrari ikilisinden 1 tur daha fazla gitti. Vettel’in ortalaması 7 tur için 1:30.0 iken Raikkonen’de bu süre aynı tur sayısında 1:30.2.

İkinci stintte kim en iyiydi?

İşler burada epey karmaşıklaşıyor.

Dört sürücü de ikinci stint için orta sert lastiklere geçti, grup içinde Raikkonen 1:29.6 ortalama tur zamanı ile stint boyunca en hızlıydı.

Ancak, Raikkonen bu lastiklerle yalnızca 16 tur tamamladı, halbuki Hamilton 24 turluk ikinci stintinde ortalama tur zamanında Fin pilotun yalnızca 0.1 saniye gerisindeydi.

Rosberg 18 turluk stintte 1:30.3 ortalama tur zamanı yakalarken, Vettel 22 tur süren stinti boyunca 1:30.6 ile en yavaş ortalamaya sahip oldu.

Ferrari Güçlü Geliyor

Yarış simülasyonunun 3. stintinde Ferrari inanılmaz derecede güçlüydü. Mercedes’ten hızlı olmakla kalmayan İtalyan ekip, aynı zamanda daha uzun süre pistte kaldı.

Raikkonen 25 turluk bir stintte 1:29.2 ortalama yakalarken, takım arkadaşı Vettel aynı ortalamayı 21 turluk bir stintte yakaladı. Rosberg 20 turluk stintinde Ferrari ikilisinden ortalama tur zamanında 0.1 saniye yavaş kalırken, Hamilton takım arkadaşıyla aynı süreyi 15 turluk bir stintte tutturdu.

Dördüncü ve Son Stint

Hamilton, 1:27.2 ortalama süre ile yarış simülasyonunun son stintini domine etti. Bu ortalama tur zamanı takım arkadaşından 0.8 saniye daha hızlıyken, Vettel’den 1.1 saniye hızlıydı. Üç pilot da orta sert hamurları kullandı; Rosberg ve Hamilton lastikten 20 tur yararlanırken Vettel’in son stinti 16 tur sürdü.

Raikkonen son stintinde sert lastikler kullanarak önemli ölçüde zaman kaybetti. Ferrari pilotu 17 turluk stintinde 1:28.9’luk bir ortalama tutturdu.

Nihai Skorlar

Ferrari-Mercedes dörtlüsünün yarış simülasyonları farklı gün ve saatlerde gerçekleştirildi. Ayrıca elde edilen verilere göre sürücülerin attıkları tur sayıları da farklı.

Mercedes’ten Rosberg ve Ferrari’den Raikkonen 65 tur atarken, son dünya şampiyonu Hamilton 66 tur tamamlamış. Bu dörtlüden en uzun süre pistte kalan ise 69 turla Vettel. Buna ek olarak, Raikkonen son stintte sert lastikleri kullanarak farklı biçimde bir yarış simülasyonu yaptı

Ancak simülasyonların geneline bakıldığında ortalama tur zamanları şu şekilde;

Lewis Hamilton – 1:28.98
Nico Rosberg – 1:29.22
Kimi Raikkonen – 1:29.32
Sebastian Vettel – 1:29.47

2016 yakın geçebilir. Hatta oldukça yakın.


Yorumlar

“Analiz: Mercedes ve Ferrari’nin 2016 F1 Testleri Yarış Simülasyonları” için 32 yanıt

  1. [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ

    Ferrarinin ön fren soğutmada yapılan yenilik.

    Bizim yarışa yeni burun getireceğimizi söyleyenler var ben hiç bir sitede öyle haber ve duyum göremedim paylaşırsanız seviniriz ?

    1. [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ

      Bir de tam çeviremedim ama anladığım kadarıyla İçten yanmalı motorun bazı parçalarının kırılmasına yol açan enerji geri kazanım sistemi imiş..Ve bu sorunun etkileri de perşembe ve cumanın stintlerine yansımış.Gelen bilgilere göre bu sorunu tamamen çözmüşler.

  2. Ulen biz de olmasak, çok zevksiz sezonlar izleyeceksiniz, Mercedes’in üstünlüğü altında. Şanslısınız ki, kırmızı var. Aslında beni, Ferrari’nin pit stratejileri korkutuyor. Bir Redbull değiliz. RBR bu konuda harikaydı. Gerçi geçen sezon, Ferrari’nin pit duvarı da öyle akılda kalacak bir hata yapmadı sanırım. Dominicalli hıyarı yüzünden paranoyak oldum. Keşke, bu makaledeki gibi basit olsa her şey. Ama yarışlar bunlardan daha karmaşık işte. Şahsen, Mercedes’in rahat rahat 1-2 olacağını sanmıyorum bu sezon. Şayet, her şeye rağmen gene olurlarsa, screw u guys im goin’ home.

    1. burak karaküdük avatarı
      burak karaküdük

      Adamım nickine ve fotona hastayım 😀

      1. O senin güzelliğin. 🙂

        1. Solo hardlane de affetmem.

          1. Alonso.ElNano avatarı
            Alonso.ElNano

            2 tane lane var. Hangisi ? 😀

            1. Hardlane her takımda bir tane var zaten bro. Radiant’ta top, dire’de bot. 🙂 May the force with you bro.

              1. Alonso.ElNano avatarı
                Alonso.ElNano

                Biliyorum da, işte dün akşam benim kafa biraz gidikti. 😀

                İstersen bi’ ara beraber Dota atarız.

    2. Fandaşım Zubullah ne demek

      1. FormuLaz’ı bilir misin? Orada yaptıkları araçları küçükken köyde yapardık. Benimkinin ismi zübüllahtı. Bir gün F1 takımı kurarsam, ismi ZubullahSport olacak.

  3. Raikkonen son stintte sert yerine orta ile yarışsa ve Hamilton’ın yaptığı gibi 3. stintinden 2.1 saniye hızlansa ikisinin ortalama tur süresi aşağı yukarı aynı oluyor, hatta Raikkonen ufak bir farkla geçiyor.

  4. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Gerçekten güzel veriler güzel paylaşımlar. Artık heyecan dorukta ve iki takımın rekabeti resmen isteniyor yada algı yaratılıyor. Umarım şeytanın bacağını kırarız.

  5. SchumacherAlonso avatarı
    SchumacherAlonso

    Arkadaşlar çift rakamlı sezonlar zevli geçer 2006-2008-2010-2012-2014 2014 ü yazmamın sebebi şampiyonluğun son yarisa kalmasıdır yanlis anlasilmasin inşallah 2016 da zevkli geçecek tek soru su : Rai mi şampiyon olacak yoksa Rosberg mi ? Bekleyip görecegiz

    1. ForzaFerrari avatarı

      aynen öyle bir seri var 2008 2010 2012 2014 son yarışa kaldı şampiyonluk. 2009 2011 2013 2015 de önceden garantilendi.bakalım bu sezon seri devam edicek mi

    2. O tamam da şampiyonluk neden rai ile ros arasında ? ham ile vettele ne oldu 😀 Hem daha dur bismillah ferrari yakaladı mı o belli değil 🙂

      1. SchumacherAlonso avatarı
        SchumacherAlonso

        Hocam gönlüm onu istiyor çünkü Ha Rai ham rövanşı da olabilir ama yeterki i Rai şampiyon olsun bizde mutlu olalım?

  6. Gel bakalım Vettel

    Vetteli bekliyoruz gözümüz kapalı birbirine yakın 2 araçta gerçek şampiyon ortaya çıkacak sonunda

    1. SebastianVettel05 avatarı
      SebastianVettel05

      Hocam yorumunu okurken şöyle burnumu çektim gözlerim doldu rekabetin hat safhada olduğunu hatta pist üstü kapışmalarla beraber agresif demeçleri falan hayal ettim de iyiydi ??

  7. Şafak Soysal avatarı
    Şafak Soysal

    İlk antrenman seansına kaldı 12 gün, dayanmak lazım. Dayanırken de boş durmamak lazım diye düşünüyorum 😛

  8. [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ

    Valla sıkıldım teknik analiz konuşmaktan.Artık ne oluyorsa olsun gelsin şu yarış günü.

  9. Cuma günkü sektörlerdeki hız verileri paylaşılmış.

    https://twitter.com/andrewbensonf1/status/706094949763325952

  10. Panik yok beyler Ferrari boş depo ile yapmış bu simulasyonu.

  11. ne yapalım inanmaya başlasak mı acaba
    heycanlandım ha lahoyyyyy lahoyyyyyyyyyyyyyy

  12. Ortalama tur süreleri arasındaki farkı yarıştaki tur sayısı olan 66 ile çarpınca ortaya çıkan sonuç:
    1. Hamilton
    2. Rosberg +15.84
    3. Raikkönen +22.44
    4. Vettel +32.34
    Fark pek kapanmışa benzemiyor ne yazık ki.

    1. trafik pitstoplar stratejiler güvenlik aracı tur bindirmeleri ortadan kaldırırsan dediğin doğru.

    2. Raikkonen hardlarla attı son stintini .aradaki farkı çıkarıp tekrar hesapla .

    3. Hasan YALÇINKAYA avatarı
      Hasan YALÇINKAYA

      Çok komiksin

    4. İlk 3 stint sonunda Hamilton’ın bir turu ortalama 1.29.7 iken Raikkonen’in 1.29.5. Raikkonen 48 Hamilton 47 tur atmış 3 stint sonunda. 0.2’den hesaplarsan 48 turda Raikkonen neredeyse 10 sn fark yapmış oluyor. Sert lastiği kullandığı için geriye düşmüş.

  13. MARLon BROndo avatarı
    MARLon BROndo

    2016 yakın geçebilir. Hatta oldukça yakın.

    heycandan ölüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir