Red Bull, Motor Kararını "Eşitlemeye" Göre Verecek

yazar:

kategori:

Bu sezon için Mercedes ile anlaşmanın yollarını aramış olan Red Bull’un takım patronu, RB6’daki Renault motorunun şu anda rakiplerine göre 30 beygir civarında kaybının olduğuna inanıyor.

Horner, geçerli olan motor gelişim yasağını kaldırma konusunda takımların bir çözüm üzerine çalışmasını ve böylelikle diğer motorlara yaklaşabilmelerini umuyor.

Horner: “İş ortağımız olarak Renault, birlikte çalışılacak mükemmel bir ortak. Enstone kökenli takımla kesinlikle biriz”

“Önceden de her zaman olduğu gibi sorun, şu anki kurallar çerçevesinde motor dondurmanın şekli. Avantajı ve dezanatajı dondurdunuz. Altı sıralama üç de yarış birinciliği aldıktan sonra burada oturup motor dezavantajından bahsetmem size biraz alaycı gelebilir tabi.”

“Ama bu bana göre şaside çalışan çocukların nasıl bir iş yaptıkları ortaya koyuyor. Şu anda olağanüstü bir iş çıkarıyorlar. Çünkü muhtemelen 20-30 beygir gerideyiz.”

“Şu anda şasi avantajına sahibiz ama bu, 2-3 yarış sonra geçerli olmayabilir. Ondan sonra da motor, belirleyici etken olur. Ve motorları avantaj veya dezavantaja sahipken 3-4 sene için dondurmak adil değil”

“Üreticiler bir araya gelmeli ve çözüm için bir formül bulmalı.”

Horner, Renault ile olan ortaklıklarından memnun olduklarını söyledi ve Fransız üreticiye motorunu geliştirmek için izin verilmesi halinde Red Bull’un anlaşmayı uzatma niyetinde olduğunu söyledi.

Horner: “Renault’tan aldığımız destekten çok memnunuz. Eğer bu eşitlik meselesi hallolursa, değişim için kesinlikle bir neden yok”

“Mercedes motorunun mümkün olup olmayacağını bilmiyorum ama önemli olan şey, üreticilerin bir araya gelip makul toleranslarda anlaşmaları”


Yorumlar

  1. MagicAlonso avatarı

    keşke motor gelişimi tekrar serbest bırakılsa.Şuan zaten 4 üretici sporda ayrıca şuanki motor kullanma kurallarıyla birlikte gelişme neticesinde takımlar dayanıklılık problemleri yaşayacaklar buda yarışlara ayrı bir heyecan katacaktır.eski günler ne güzeldi lastik, motor, aero hepsini ayrı ayrı takip eder sadece bir konunun üzrine kilitlenmezdik ama şimdi zaçma aero kuralları ve onların bize sunmuş olduğu eskiye nazaran çirkin olan araçların karoserlerinden başka bişey konuşmuyoruz.

  2. Motor dondurma kuralına en başından beri karşıyım ama Fia'da haklı gördük bir sürü üretici ayrıldı motorda cok masraflı bir gelişim alanı ama Horner'ın eleştirilerine katılıyorum malesef motorumuzun 20-30bg güç eksiği var ve yaklasan yarıslarda motor gücü cok önemli Mercedes ve Ferrarici arkadasları anlıyorum elbette ki onların hakları bir şekilde yenmiş oluyor ama 20-30bg motor gucu farkıyla yarısmakta cok adil olmasa gerek daha rekabetçi sezonlar için Renault motorunun gelişmesi lazım yoksa herkes de Mercedes motoru olsa buranın Gp2 den farkı kalmaz seneye 3-4 takım da Renault motoru kullansın ki daha farklı şeyler izleyelim bunun içinde motor eşitlenmesi şart

  3. elif çivici avatarı

    Eğer Renault motoru 30 bg daha hızlanıp bu eşitleme sağlanırsa bu Redbull un yaklaşık 0.5 daha kazanması anlamına geliyormuş ki o zaman sıralamalarda kesinlikle geçilmez olacaklar.19 da 19 yapmamaları için hiç bir neden kalmayacaktır o halde 😀

  4. MagicAlonso avatarı

    sinan ergin arkadaşım tork dediğin şey zaten gücün krank miline aktarılma şeklidir.F1 araçları çok yüksek devir çevirdikleri için torkları düşüktür.Yoksa her araçta mümkün olan en düşük devirde maksimum güç elde edilmek istenir ki buda yüksek tork elde edilmesini sağlar.Araçlar ne olursa olsun hareket ettiren unsur torktur.Fakat F1 araçları düşük tork üreten motorlar olmasına karşın yüksek devirlenme kabiliyetleri neticesinde bukadar süratli araçlar haline dönüşmektedirler.Reno motorunun 30 hp lik kazancı onlara örnek olarak 16000-17000 devir bandı arasında önemli bir tork artışı olarak geri dönecektir.

  5. herkese bi hak versinler ferrariyede renaulta da mercedese de bakalım kim ne kadar gelişecek.Redbull sürekli aynı şeylerden bahsediyor.beğenmiyorsan kullanma beğeniyorsan sus.her yarış aynı şey renault harika motorlar yapıyor diyorlar sonrada motor sorunu yaşayınca mercedes bizden korktu filan.Kendiniz yapın o zaman

  6. Yaw arkadaş ne beğenmez adamlarmış motorumuzu gidin cosmorth kullanın o zaman bu kadar geliştirmemi olur

  7. arkdaşlar formula 1 motorlarında beygir gücü daha önemli çünkü beygir gücü hız sağlar, tork ise çekiş sağlar bildiğiniz üzere. örnek olarak ağır iş makinesi çok büyük tork üretirken beygir gücü çok daha düşüktür. yada kamyonlar yokuş olan kısımda yüküne rağmen büyük çekiş gücü üretir ama normal araçlarda araç daha yavaş kalkış yapar ve düşük güç üretir. yani hız makinelerinin beygir güçleri daha yüksektir. tork ani çekiş durumlarında avantaj sağlar formula 1 de. örnek olarak start anında torku yüksek olan bir araç daha iyi kalkacaktır.

    renault motorunun kazanacağı 30 beygir güç ona düzlüklerde avantaj sağlayacaktır. bu küçük bir değer değil gerçekten.

  8. MagicAlonso avatarı

    luris tork da önemli ama şuan devir 18.000 ile sınırlı durumda ve bu motorların zaten normalde en yüksek tork verdiği devir bandı 16-18.000 arası.Eğer bu koşullarda bir motor 30 hp kadar güçsüzse doğal olarak torkuda düşük olacaktır.Geçen sene mercedes motorlarının viraj çıkışlarında sahip oldukları hızlarla ilgili bir araştırma vardı ve mercedes açık şekilde üstündü bu da merecedes motorunun tork açısındanda üstün olduğunun bir göstergesi.topu topu 300-350 mn arası tork üreten motorlar için beygirle beraber gelen 20-30 nm lik fark önemli çekiş avantajı sağlıyor

  9. reno motoru 30 beygir güçsüz diyorsunuz da bunu neye göre söylüyolar kimse bilmiyor, ayrıca herşey beygir gücü değil, tork da çok önemli ve bu konuda reno motoru önde olabilir, bunun dışında yakıt tüketimi konusu da belirleyici bu sezon, yani şikayet etmek için açık nedenler ortada yok bence..

  10. mercedes rakip olarak gördüğünden dolayı sene başında motor anlaşmasına yanaşmamıştı. daha doğrusu mclaren ortaklığı varken anlaşamamışlardı.
    şu anda renault hala 30 beygir gibi ciddi bir güç olarak gerideyseler bunu telafi etmeleri ve güncellemeleri gerekir.

    önceden herkes istediği gibi geliştiriyordu limit yoktu sınır yoktu. formula1 i yarış olmaktan çıkardılar. nefret ettirdiler sağolsunlar.

  11. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    renault motoruna 2 kere,ferrariye 1 kere izin verildi. şansınızı çok zorluyorsunuz. bir dahaki sefere Mercedesin veto etmeyeceğinin garantisi yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir