Resmi: Elemeli Sıralama Sistemi Bahreyn’de de Devam Edecek!

Autosport, 2016 Formula 1 sezonunda uygulamaya konulan eleme tarzı F1 sıralama sisteminin Bahreyn GP’de de aynı şekilde uygulanacağını açıkladı.

Avustralya’da sıralamaların fiyasko ile sonuçlanmasının ardından bu konuda bir adım atılması yönünde açıklamalar gelmişti.

Bir ara eski sıralama sistemine tamamen dönüş fikri değerlendirilse de sonuç olarak yeni sistemden tamamen dönülmemesi kararlaştırıldı. Bunun yerine bugün, hibrit bir sıralama formatına geçip geçmeme konusu oylandı. Oylanan sisteme göre Q1 ve Q2’de eleme sistemi olup 3. seansta eski format olacaktı.

Değişiklik olması için F1 Komisyonu’nda yer alan 26 üyenin de onay vermesi gerekiyordu ancak anlaşılan o ki bu gerçekleşmedi.

Yeni sisteme hızlı bir tepki vermek yerine bir yarış daha deneyip eksiklikleri iyi görmenin amaçlandığı düşünülüyor.

Bernie Ecclestone “Benim önerdiğimi yapacaklar o da bu yarış için her şeyi olduğu gibi bırakmak.”

“Bu yarıştan sonra daha iyi bakıp neyin doğru neyin yanlış olduğuna, neyi düzenleyip neyi kaldırmamız gerektiğine karar verebiliriz.”

“Bu ilk olarak FIA’nın fikriydi bu yüzden onlara doğru olduğunu düşündükleri şey konusunda destekleyeceğimi söyledim.”

“İki yarışın ardından neyin yanlış neyin doğru olduğunu göreceğiz. Bu bir prototipti.”

“Takımlar da ne yaptıklarını anlamadılar ve bu da gösteriye yardımcı olmadı.” dedi.

Sıradaki yarış için oylamaya konulan hibrit sistemin, Bahreyn’den sonra gerekli olması halinde tekrar gündeme gelebileceği düşünülüyor.

 


Yorumlar

“Resmi: Elemeli Sıralama Sistemi Bahreyn’de de Devam Edecek!” için 25 yanıt

  1. Arkadaşlar konu dışı ama bir sorum var.sezonun geri kalanı d-smarttan mı yayınlanacak,kesin bir bilgi var mı ?

  2. Muammer UYAR avatarı

    Bu Formula 1 Yönetmek mi???Tarım Kredi Kooperatifi mi belli değil.Bu ne biçim yönetim be.

  3. saidertuğrul avatarı
    saidertuğrul

    Geçmişte Sıralama İçin Honda’nın Kura Çekelim dediğini hatırlıyorum da. Keşke öyle bir sistem olsa düşünsenize son 4 sıra Mercedes Ferrari Onların önünde Williams Renault diye devam etse. Biraz delice bir hayal oldu sanırım ama neyse… 🙂

    1. O zaman qualification format, lap olmaz ki kaldırmış olursun razı olcan mı? kura çektik oluverdi olur.

      Bu Formula haliyle kim ne derse desin çoğunluk eskiyi bildiği için herkesi tatmin edecek bir sıralama formatı uydurmak mümkün değil mümkün değil mümkün… Sebebi araçların yürüyüşleri… takımların regulation’un getirdiği üretime adapte edilen strateji’leri.
      Ne yaparsan yap arkasından, kenarından dönecekler çok tur atacakları görsel show sunacakları birşey ortaya çıkarmak mümkün olmayacak kadar zor.
      Bunun için herşeyin eskisi gibi olması lazım önce tatlı görülen zamanlar V10’lar dönemiydi sıralamalar downsizing ile beraber derecesel olarak downsize oldu 🙂 öyle upsize da olmaz kuralarla.
      F1 de qualification’ın gerçek manası yok uzun zamandır öylesine var amaan adet yerini bulsun diye gerçekleştiriliyor. Çatır çatır practice yapıyorlar iş qualifying e gelince sönüyor. Elektronikleri sökmeden elektronik hissini (yapay) yok edemezsin.

      1. J.P.Montoya avatarı

        Arkadaş qualification format yerine sıralama formatı, regulation yerine düzen , upsize downsize yerine yukarı doğru aşağı doğru yazsan nolur. İçine edip bırakmayın şu güzel Türkçemizin. ya komple İngilizce yaz ya da Türkçe bu nedir ya…

        1. açıkçası katılıyorum. biraz saçma olmuş ingilizce ifadeler

        2. Bende bu üretmediğin şeylerin oturup çalışma yapmadan da türkçe karşılık türetmeye zorlama vakasına ayarım mesela 🙂 Türkçe böyle diri kalmış olmuyor tutmuyorda tutmaz.
          Yazsam ne olur olur tabi daha uzun olur eh makale de yazmıyorum ki genel geçer harf basıp geçiyorum keyboard’dan (bak ne güzel klavye demişler karşılığı var) 🙂 sokak ağzıyla yazılmış birşey hani. Ki makale yazmaya kalkanlarda bu tip bazılarını kullanmak durumundalar yok hiç kullanmayacağım diye uğraşanların ki de zorlama oluyor bu da dil koruma değil gerçekte. Bugün ingilizce den direkt kelime yazmadan otomobil ve motorsporları konuşamazsın bu benim kabahatim değil. Mesela sıralama formatı hariç diğer dediklerin karşılığı değil ilk önce bunu bilmek gerekiyor.
          Bu işi bilen birileri oturacak steering whell=direksiyon, gearbox=şanzıman, differential=diferansiyel, racing tire=yarış lastiği nasıl denip kabul ettirdiyse önce öyle olacak. Mesela qualification rules/lap meali genel kabul gördüğü şekilde bir Practice karşılığı ben pek göremiyorum bu işin sektöründen insanlar birçok uygun manaya düşen kelime kullanabiliyor. Pratik bunun karşılığı değil mesela. Artı ben bu ingilizce/fransızca kökenlilerin türkçe konuşma, yazımda kullanılmasına da hayat görüşü itibariyle karşı değilim dili yok eden bu değil (zenginleşmeyen her dil çöker) benim gibilere göre bilişimci olarak elbet plaza (gökdelen, iş merkezi) diliyle yaşayan biri değilim ancak sen senin kökünü, temelini üretmediğin şeye isim veremezsin ancak çevrim (atf, harf-i atıf, tahvil, müdavele, taklid hangisi sence 🙂 ) yaparsın (bin yıllık arapça, farsça kökenliliği gibi) yada yapmaz direkt (doğruca, doğrudan doğruya) alırsın sen çıkıpta at’a horse, su’ya water diye konuşmaya kalkarsan asıl bu olmaz ama watergate’e de su sıkandalı (iftizâh) demeye çalışma hani 🙂

          1. J.P.Montoya avatarı

            Bariz olayı başka başka meselelere çekmişsin. Sen söylemek istediğimi anladın biliyorum ama bunu kabul etmeyi yenilgi olarak kabul ediyorsun sanırım. Neyse ben sadece uyarmak istedim. Nasıl istersen öyle yazmakta özgürsün tabii ki. Ayrıca hayat görüşü itibariyle karşı değilim demişsin ama bunun hayat görüşüyle filan alakası yok. Bu dilimizi korumayla alakalı. Sen Türkçe karşılığını yazmaya çalış kelimelerin yine de anlamayan olursa( ki zannetmiyorum ) ekstra açıklama yaparsın…

            1. Başka yere çekmeye çalışmıyorum çok da geç, mail üzerinden gördüm zaten. Sadece önemsiz birşeye, yoruma öylesi yazılmış bir şeye gereksiz takıldığını söylemeye çalışıyorum o kadar. Anladım tabi ki mesele yengi yenilgi değil elbet 4. satırdan itibaren olan cümle o sebeple ya zati.
              Diğer, türkçe kısmında da aynı fikri paylaşmıyorum demeye çalıştım.
              Finalde de gelebilecek yorumlara ihtimalen peşin peşin cevapları yazayım dedim yani dediğin tarz türkçe karşılığı değil ki demeye getirdim.
              Ben zaten herşeyi gereksiz uzatan biriyim 🙂 bir de cümleleri aman türkçesini tam izahlı olsun dersen iyice uzatır dururuz 🙂

  4. 07.MEHMET.FERRARİ avatarı
    07.MEHMET.FERRARİ

    İyice saçmaladi bunlar.bizde kimin vercegi belli deyil yarışları hala

  5. “hibrit bir sıralama formatı” ; hibrit sıralama ne la !

  6. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Amatör gibiler,gerizekalı herifler

  7. 14Sulonso [MP4-31H] avatarı
    14Sulonso [MP4-31H]

    Tek eksigi zaman turundaki pilotun turu bitirmeden elenmesi.

    Basketboldan bir ornek verecek olursam, surenin bitmesine 0.5 sn kala top elden cikiyor ve girerse basket oluyor.

    Boyle olursa biraz daha iyi olabilir ki zaten olmasi gereken de bu.

    1. Bazı pistlerde ve yağmur altında tur doksan saniyeden fazla sürüyor.Doksan saniyenin dolmasına bir saniye kala çizgiyi geçtin.Tur bitene kadar ikinci doksan saniyede dolar.Kimin elendiği belli olmaz.

    2. Şu şekilde bir değişiklik olabilir. Süre bitince elenen pilot o turu bitirince elensin ya da devam etsin. Yani süre bitti diyelim, artık o pilot topun ağzında. İçinde olduğu turu bitirince ya geçecek ya da elenecek. Bu şekilde süre biraz artabilir ama çok da oynama yapmaz.

      1. 14Sulonso [MP4-31H] avatarı
        14Sulonso [MP4-31H]

        Her 90 saniyenin sonu, eski q1 ya da q2’nin sonu gibi olmali. Pilot turunu bitirmeden elenmemeli. Cok sacma cunku bu sekilde.

  8. [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ

    Karardan rahatsız olduğum bir durum yok.

  9. Bu tür yeni şeyler neden GP2’de falan denenmiyor? Orada denersin başarılı olursa F1’e taşırsın. Sözde motor sporlarının zirvesi olan F1’i oyuncağa çevirdiniz. Artık motor sporlarının zirvesi değil maalesef. Çok daha iyi seriler varken F1 yönetiminin biz en iyisiyiz şeklinde düşünerek aldığı kararlar sporu bitirme yönünde hızla ilerliyor…

    1. ilginç bir şey söyleyeyim; tam aksine gp2ye her şey f1’de uygulandığını sonra geliyor… 2009 sonrası aero değiştiğinde gp2’de de bir kaç sene sonra değişti. lastikler öyle, drs oyle… f1, gp2’nin deneme tahtası gibi:)

      1. 14Sulonso [MP4-31H] avatarı
        14Sulonso [MP4-31H]

        Bence bu yapilan degisiklikler alt serilerde basariyla uygulansa bile ses getirmeyecegi icin direkt olarak F1’de deneniyor.

        Bir nevi kumar oynuyorlar. Tutarsa basarilisin, tutmazsa elestirilmeye hazir ol. @abdullah-celik

  10. Hadi bir kez daha rezil edin berbat sisteminizi.

  11. Ooooh çok güzel oldu.

  12. Ya varya bela okumak istemiyorum :))

  13. Ozan Ulkugil avatarı

    Bu berbat sistem bize açık açık ; ” artık Cumartesi günleri boşuna 1 saat sıralama izlemeyin ” mesajı veriyor. 🙂

  14. Forza Bjk - Ferrari avatarı
    Forza Bjk – Ferrari

    Pilotların mektubu çok işe yaramış anlaşılan 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir