Sizin Köşeniz: Kanada Grand Prix Ne Değişti ?

yazar:

kategori:

İlk 7 yarışın aksine 8.yarış bazı değişimlere neden oldu. Bunların başında pole pozisyonunun Redbull dışında bir takıma gitmesi ve yarışta Mclaren’in Redbull’a üstünlük kurması akıllarda soru işaretlerini çoğaltıyor.Hamilton’un kazandığı pole gerçekten Mclaren’in hakkı mıydı ? yoksa Redbull’un fazla benzinle attığı tur mu ?

Ben bir Mercedes taraftarı olarak olaya tarafsız yaklaşıyorum ve bu konu hakkında şöyle düşünüyorum;

Mclaren F-duct sistemiyle gerçekten hızlıydı fakat Redbull tek turlarda yanına yaklaşılamayacak kadar süratli bir otomobil ve aerodimik açıdan çok iyi durumdalar.Bildiğiniz üzere Fia yarış sonrası kalan benzinden örnek alıyor ve her takım biraz daha fazla yakıt almak durumunda kalıyor.Mclaren sıralama turlarında bu extra benzini almamış ve oldukça zaman kazanmıştı.Mclaren o yakıt yükünü alsaydı ufak bir farkla geride kalıp pole pozisyonunu Webber almış olurdu,belki de tam tersi olabilirdi.

Redbull Kanada pistinde yarış esnasında Mclaren’in ve kısmen Ferrari’nin(Alonso) gerisinde kaldılar.Bu geride kalmanın bir sebebi mutlaka olmalı, bence bu sebep Redbull’un F-duct sisteminin olmamasıyla sadece alakası yoktur diye düşünüyorum mutlaka başka sebepleri vardır.Mesela aklıma ilk gelen sebep Webber-Vettel Türkiye kazası(iki pilot arasında bilgi alışverişi azaldı diye düşünüyorum),Redbull’un yanlış pit stratejileri vs.

Yarış sadece Redbulldan ibaret değil, Mclaren’in üst üste ikinci dublesi ve Ferrari’nin uzun zaman sonra podyuma dönmesi yaruşın diğer kısmıydı.Mclaren düzlük avantajını ve olası fırsatları çok iyi değerlendirdi.Olası fırsat derken Alonso’nun tur bindirirken yavaş kalmasından her iki Mclaren pilotunun da faydalanmasından bahsediyorum.

Kanada Grand Prix’te ne değişti ? dersek öncelikle pole pozisyonunun Mclaren’e geçmesi,Schumacher’in ilk kez ilk 10 dışında kalması,Mercedes’in Renault karşısında zorlanması değişen faktörler…

Yazımı son olarak Kanada Grand Prix kazanlarını hatırlatarak bitireyim;

1990 Ayrton Senna

1991 Nelson Piquet

1992 Gerhard Berger

1993 Alain Prost

1994 Michael Schumacher

1995 Jean Alesi

1996 Demon Hill

1997 Michael Schumacher

1998 Michael Schumacher

1999 Mika Hakinen

2000 Michael Schumacher

2001 Ralf Schumacher

2002 Michael Schumacher

2003 Michael Schumacher

2004 Michael Schumacher

2005 Kimi Raikonen

2006 Fernando Alonso

2007 Lewis Hamilton

2008 Robert Kubica

Şampiyon ve şampiyon olmaya aday pilotların kazandığı yarış Kanada 2010 Lewis Hamilton kazanarak buradaki ikinci zaferini kutladı.Bu arada 1990-2000 arası kazananları wikipedia’dan alıntı yaptım.Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim…

F! SEVER                                                                                                    SAYGILARIMLA…


Yorumlar

  1. Hadi ben işi biraz abartayım ve Lewis in Webber den 1 turluk az yakıtı olduğunu varsayayım.Bu adam 1 turluk yakıt farkı ile 0.3 sn hızlandı diyelim.70 turluk bir yarışta tur başına 0.3 sn hızlanan Lewis yarış sonlarında 1.17'lerde dönebiliyorsa yarışın başlarında 1.40'lara yakın turlar atması gerekirdi.Ben öyle tur dereceleri hatırlamıyorum.Hatta Bruno senna yarışın 5. turunda 1.24.524 yaptığına göre Lewis daha hızlıdır diye düşünüyorum.
    Not:Sizin 1 lt yakıt yakıt 0.25 sn hesabınıza karşılık benim 1 turluk yakıtı 0.3 sn den daha fazla kabul etmem ve sonucun daha da büyük zamanlar tutması gerekirken 0.3 sn kabulum lastik aşınması ve trafik etkenlerini azaltmak içindir.
    Not2:Haberlerde yanlış hatırlamıyorsam 1lt yakıtın etkisi 0.016sn gibi bişey açıklanmıştı.

  2. McLarenForever  avatarı
    McLarenForever

    hala pole hamy nin hakkımıydı değilmiydi şeklinde düşünülmesi çok garip. yakıt farkının max. kaç sn tekabul edebileceği açıklanmışken.

    "Mclaren sıralama turlarında bu extra benzini almamış ve oldukça zaman kazanmıştı.Mclaren o yakıt yükünü alsaydı ufak bir farkla geride kalıp pole pozisyonunu Webber almış olurdu"
    arkadaşım yazı yazıyorsun fikirlerini belirtiyorsun eyvallah ama aç haber başlıklarını bir oku bilgi edin. ne yazılmış çizilmiş hangi açıklamalar yapılmış. aklında sentezle öyle yaz. herşey görmek istediğin gibi değil malesef.

  3. Yusuf  Hitay avatarı

    öncelikle yazı için eline sağlık

    ancak ne zamandan beri 1 litrelik benzin 0.2 saniye fark ettirir olmuş(hemde böyle kısa bir pistte)

    hamilton her halükarda pole'ü alacaktı endişe etmeyin.

    webber'i ayaküstü pole'e oturttunuz ya helal olsun 🙂

    ayrıca şumi daha öncede ilk 10 a girememişti, yanılmıyorsam malezyada mekanik problem sebebiyle yarış dışı kalmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir