2017 F1 Araçlarının Tasarımları, Rüzgar Tüneli Lastikleri Yüzünden Gecikecek

yazar:

kategori:

Formula 1 takımları, 2017 araçlarının tasarımlarını ilerletme konusunda, rüzgar tüneli lastiği eksiği nedeniyle gecikme yaşıyorlar.

Pirelli ve FIA arasında henüz 2017 için anlaşma imzalanmadı. Öyle olunca henüz yeni rüzgar tüneli lastikleri de takımlara verilmemiş oldu.

Gelecek sene araçların daha hızlı olması için yapılan değişikliklerden birisi arka lastiklerin genişleyecek olması. Bunun yanında gelecek seneki aerodinamik değerlerin yeni lastikler üzerinde etkisinin çok yüksek olması bekleniyor.

Pirelli’nin yeni lastik boyutları için ilk rüzgar tüneli lastiklerini hazırladığı ancak 2017-2019 anlaşmasını imzalayana kadar bu lastikleri takımlara vermeyeceği söyleniyor.

Paul Hembery “Fiziksel olarak o lastikler hazır. Sadece FIA ile anlaşmanın son detayları üzerinde görüşüyoruz. Ardından o lastikleri takımlara verebiliriz. Ve son kuralların doğrulanması lazım.” dedi.

Rüzgar tüneli lastikleri olmadan takımların 2017 için çalışmaları da kısıtlanmış oluyor.

Şu anda bilgisayarlarda 405/670/13 arka, 305/670/13 ön lastik verilerine göre çalışmalar yapılıyor ancak yeni boyutların farklılık gösterecek olması nedeniyle takımlar bu boyutlar üzerinde çok fazla yatırımı yapmak istemiyorlar.

Pirelli normalde Bernie Ecclestone ile 3 senelik daha anlaştığını duyurdu ancak FIA henüz bu anlaşmayı doğrulamadı.

Bunun tam olarak sebepleri bilinmiyor ancak Pirelli’nin yeni sezon öncesinde yeni lastiklerle düzgün testler yapmak istediği biliniyor.

Prensip olarak yeni lastiklerin V8 motorlu araçlarla test edilmesi konusunda anlaşmaya varılsa da hangi şasinin kullanılacağı konusunda henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Bunun yanında 2017 için kuralların taslağında anlaşılsa da 30 Nisan’a kadar değişiklik olması ihtimali de var. Pirelli’yi düşündüren şeylerden birisinin de bu olduğu sanılıyor.

 

 

 

 

 

 


Yorumlar

“2017 F1 Araçlarının Tasarımları, Rüzgar Tüneli Lastikleri Yüzünden Gecikecek” için 15 yanıt

  1. Lastik tedarikçisiz kalsalar, işleri sona kalsa ne gülerim ha 🙂

    Düşün birşey geliştirmeye kalkıp herşeyi V8 lerle test ediyorlar eskiden beri insanlara cücük V6 dayıyorlar işte hangi akla hizmet 🙂

  2. Deniz Bora Ünal avatarı
    Deniz Bora Ünal

    Arkadaşlar biri bana oluklu lastik ve silik lastik arasındaki farkı açıklayabilirmi ?
    Bu arada neden yeni araç yapmaya çalışırlarki getir 2008 araçlarını yakıt ikmalini he yetmedi DRS yi o araçlara aktar.

    1. SebastianVettel05 avatarı
      SebastianVettel05

      Slick lastik hocam önceden bende silik zannediyordum gerçekten anlamı değişmiyor gibi ilginç bir kelime hakkaten (DM gibi direct massege Türkçesi direkt mesaj gerçi direkt de mesaj da Türkçe değil ya) ?. Slick lastiklerin yüzeyi pürüzsüz olduğundan yol tutuşu ve kavraması daha fazla oluklu lastiklere göre daha hızlı ama daha dayanıksız (hamuruna göre değişebilir ama yine de atıyorum ki aynı materyallerden oluklu ve slick yapılsa slick daha hızlı oluklu daha dayanıklı olur.).

    2. Silik lastikler eskiden gerçekten biraz silinmiş lastiklerdi bazı tip hamurlarda yüzeyi sıyırırdın olurdu sana ucuz slick lastik 🙂 fakirdi o zaman dünya pek kalmadı böyle şeyler. 🙂

      Slick ve diğerleri arasında çok büyük farklar var neyi sorduğun daha önemli. DH de bunla ilgili konuşulan konular var onlara bak derim slickle ilgili aralarda yazılmışlık da var.

      En büyük farklı temas yüzey alanı nedeniyle sürüklenme kuvvet ve çaplarının farklı olması (sürtünme kuvveti hesapları farklı işler) bu yüzden düzlükten daha çok virajlarda tutunma kapasiteleri fazlaca yüksektir ama temiz asfaltta. Kumdan, tozdan da yani küçük partikül seviyesinde gerçekte daha fazla etkilenir ama şartlar değiştiğinde pozisyonu aksi yöne döner. Bu tip lastiklerin ekseriyetle yuvarlanma, burkulma direnci de farklıdır kapasitesi daha yukardadır bu yüzden düzlükte fark etmez demek değil performans dünyasında en büyük handihap olan patinaja temas alanı özellikle hamur yumuşaklığı thermal dağılımı nedeniyle daha iyi cevap verir.
      Dayanıksız olmaları aslında tamamen perf. kullanımı ve daha yumuşak hamur ilgisinden malum çoklu mevsim için değil sportiflik için kalıplanıyor bunlar. Çalışma sıcaklıkları daha yüksektir virajlarda çok çok daha fazla sürtünme kuvvetleriyle başa çıkarlar yanaklarına daha büyük kuvvetler düşer bu yüzden de ömürleri daha kısa olur. Biraz fazla kullanıcam dersen tel atar 🙂
      Lastiklerde ki herşey desen ilgisinde değil hamur ilgisindedir o yüzden kışlık, asfalt lastik ayrımı önemli ve bunlar karşılıksız gerekliliktir. Daha başka da slickler ile ilgili anılacak şeyler var ama aklıma şimdi gelmedi.

      1. Düzeltmeler; “küçük partikül seviyesinde gerçekte daha az etkilenir”
        burkulma değil burulma 🙂
        Akıl parmak uyumsuzluğu işte 🙂

      2. Bir de yanlış hatırlamıyorsam Senna’nın ölümünden sonra özellikle hızları düşürmek için getirilen oluklu lastikler pist üstü taban performansı 4 sn kadar düşürmüştü.
        O dönem çok kızmıştık kalas gibi şeyleri getirdiler olmayacak bir alternatif çözüm ile.
        İlkin 3 olukluydu galiba sonra 4 net hatırlayamadım şimdi.
        Ama hep derim F1’in gördüğü en kalas lastikler 2007 döneminin o patlamayan 4 oluklu dandik tüm yarışlık kalas lastikleriydi.
        Şimdi ki üreticiye göre ben onları hiç aramam bile.
        Lastik arge dünyasında özellikle 98 den sonra büyük değişimler yakalanmaya başladı. İşte hep denilen Bridgestone un ferrari ile diğerlerinin şunla bunla özel olarak çalışmaya başladığı dönemler. 2002 döneminde de büyük değişimler elde edildi ama sonraları çok şeyler değişmedi. Pirelli yıl bazında büyük oynamalar yapabiliyor bu pek görebildiğimiz birşey değildi eskiden işte bu da nanotech in getirisi diyebiliriz.

  3. Ön kanadıda biraz daraltsalar, burunlara da bir çare bulsalar keşke bu kadar büyük çaplı değişiklik yaparken.

    Lastik yanaklarının da inceltilmesi gerektiğini düşünmüyor değilim ben. Yol otomobilleriyle paralel olması mantıklı olur bu yola girildikten sonra.

  4. 2004 2005 2006 2007 araçlarıbence güzeldi

  5. ön kanatlar 2009-2013 le aynı ama tekerlerin genişliği arttı yani aslında 2017= 2013 ön kanadı + daha geniş lastikler daha geniş ve alçak arka kanat bir de üflemeli difüzör olaydı iyi olurdu

  6. Açıkçası bu kadar geniş ön kanatla arka kanatların alçalması bana göre F1 araçlarını çirkin gösterir. 2009 öncesi ön kanat genişliğine dönülmeyecekse arka kanatlar o kadar alçaltılmamalıydı

    1. Abi bence arka kanatlar güzel olacak ama ön kanatın uzun olması bence hoş görünmeyecek. 2009 öncesi gibi ön kanatlar biraz daha dar olmalı.

  7. O arka kanat nasıl olmuş da öyle yükselip gitmiş 🙂 Yoksa hep mi öyleydi brolar, bir aydınlatın.

      1. 2008 deki araçlara hayrandım. O_O

      2. [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ avatarı
        [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ

        Sen paylaşmışken yanarım yanarım Kiminin f08 ile şampiyonluğa oynyamamasına 🙁

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir