Gelecek Sene KERS'in Daha Güçlü Olması Bekleniyor

yazar:

kategori:

Formula 1, KERS’le ilk olarak 2009 sezonunda tanışmış ancak ozamanki minimum ağırlık kuralı nedeniyle takımlar ağırlık dağılımdan zorlanmışlardı ve bir çok takım kullanmamayı tercih etmişti. Genel olarak da kullanan takımlar bazı pistlerde avantaj sağlarken bazı pistlerde dezavantajlı konuma düşüyorlardı.

Kanada yarışında teknik patronlar toplantı yaptılar ve 2010 için kurallardan gönüllü düşürülen sistemin spora dönmesine karar verdiler.

Ferrari ve Renault, KERS’in gücünün 400 KJ’den 800 KJ’ye çıkarılması teklif igeldi ancak Mercedes-Benz, ancak mevcut kuralların devam etmesi halinde KERS’in spora dönüşüne destek vereceğini belirtti. Bunun yanında minimum araç ağırlığının 640 kg’a çıkarılacak olmasıyla KERS’in daha da etkili olacağına inandıklarını belirttiler.

Geçtiğimiz sene KERS kullanılırken minimum ağırlığın 605 kg olması nedeniyle takımlar pek fazla avantaj sağlayamıyorlardı. Gelecek sene KERS’in dezavantaj olmaması için minimum ağırlık da 640 kg’a çıkarılacak.

Ferrari Takım Patronu Stefano Domenicali “Takımların başardıkları en önemli şeylerden birisi araçların minimum ağırlıklarının arttırılması oldu ve bu da KERS’İn kullanımına yardımcı olacak.”

“Daha fazla enerji üretilmesini isterdik ancak bunun için hem fikir olamadık. Bu yüzden geçici olarak bu tür bir çözüm bulduk ve sistemin nasıl çalışacağını göreceğiz. Kullanacağımız kesin.” dedi.

Ferrari, Williams ve Renault, KERS’i kullanacaklarını daha şimdiden doğruladılar ancak diğer takımlardan henüz kesin bir cevap gelmedi.

Mercedes GP Patronu Ross Brawn da diğer takımların gelecek ay içerisinde karar vermelerini bekliyor.

Brawn “İsteyen istediğini yapacak. Her iki seçenek için zorlama olmayacak. Biz hâlâ KERS hakkında karar vermeden önce incelemelerimizi sürdürüyoruz ve gelişim aşamasındayız.”

“Bir ay ya da 6 hafta içerisinde kesin kararımızı vereceğiz aksi takdirde tam tersini yapma fırsatı için zaman kalmaz.” dedi.

Brawn, KERS’in gelecek sene için planlanan ayarlanabilir arka kanatlarla birlikte daha da güçlü olacağını söyledi. Sadece ayarlanabilir arka kanat ile düzlükte ekstra 15 km/sa hız kazanılması bekleniyor.

Autosport’a göre KERS’in gelişimi için 5 milyon dolar bütçeye izin verilecek ve böylece küçük takımlar için dezavantaj olmaması sağlanacak. Bağımsız takımlara ise sadece 1 milyon dolara sağlanacağı düşünülüyor.

Renault Takım Patronu Eric Boullier, KERS’in dönecek olmasından dolayı mutlu olsalar da, daha güçlü bir teknoloji üretmek yerine zaten sınırlı olan eski sistemi optimize etmek için para harcayacak olmalarından dolayı  pek mutlu değil.

Boullier “Renault olarak bu konuda Ferrari’yi destekliyoruz. Enerji gücünün 800 KJ’ye çıkarılmasını ve KERS üstünde daha fazla çalışılmasını istedik çünkü geliştirilmiş olsaydı tur içerisinde KERS’i iki kez kullanabilir ve daha iyi şov yapabilirdik.” dedi.

 

 

 


Yorumlar

  1. gökhan aydın avatarı
    gökhan aydın

    buradaki anlamsızlık kimi takım kullanıyor kimisi kullanmıyor bu düpedüz bir sınıfsal fark yaratıyor,bilenle bilmeyen gibi

    açık uzun düzlüklerde resmen doping gibi idi.

  2. Yusuf  Hitay avatarı

    gelecek yıl yakıt ikmali tekrar dönecek mi ? yoksa bu sıkıcı pitstopları bir yıl daha mı görmek zorundayız ?

  3. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    Kersin gelismei icin yapılan acıklama cok dogru enerji icin gelisim sart kersin duzlukde 0.2 kazandurdugunu bılıyorsunuz bu daha cok mclarenle ferrarinin isine yarıcak gibi gozukuyor.

  4. Mclaren niye henüz onaylamamas anlamıyorum . Çünkü en iyi Kers Mclarendeydi. Her yarışta tek kullanan takım Mclarendi . Kers den tam 0.7 sn kazanan Mclarendi .

    Aslında kers geliştirilebilir … şöyle söyleyim hani bizim oyunlardan alışık oldugumuz aracın arkasına geçtigin zaman dolması gibi birşey yaparlarsa
    mükemmel olur varya f1 i izlemek o akdar eğlenceli olurki artık kimin kimin hava boşluguna gircegini anlamaya çalışmaktan başımız dolabilir . xD

  5. 800 kj ye çıkmasının pek bi faydası olmaz dedikleri gibi adece 2 kere kullanırlar burdaki büyük adım araçların minimum ağırlıklarının artacak olması burda kersin etkisini geçen seneden daha fazla göreceğiz kersli araçlar zaten ağır oldukları için öndeki hafif araçla fakı kapatamıyorlardı ama seneye böyle birşey olmayacak kanımca

  6. Sistemdeki en ağır eleman batarya MagicAlonso kardeşim. Cep telefonu gibi düşün. Bataryaların sistemin toplam ağırlığının en az %75-80'ini oluşturduğu kanaatindeyim.

  7. MagicAlonso avatarı

    gücün 2 katına çıkması ağırlığı doğrudan 2 katına çıkarmaz onu arkadaşım.Sistem sadece bataryalardan oluşmuyor.Ayrıca geçen süre zarfında takımlar mutlaka daha yüksek kapasiteli ve küçük boyutlu bataryaları kullanacaklardır.Zaten bu sektörde her geçen gün hızlı gelişimler var ferrari ve reno istiyorsa yapabileceklerine inandıkları için istiyorlardır.ayrıca önceki kurallarda zaten kadameli olarak kersin gücünün arttırılacağından bahsediliyordu ama yarıda kaldı herşey.Yinde gücün aratacağını umut edelim.Umarım gerçekleşir

  8. Güç iki katına çıksın istiyorlar. Sanırım tüm taraftarlar da aynı şeyi istiyordur. Ancak gücün iki katına çıkması bataryaları da iki kat büyütecek veya sayısını iki katına çıkaracak. Dolayısıyla sistemin ağırlığı iki katına çıkmış olacak.

    2009 kurallarında KERS için asgari 605 kg ağırlığın yetmediğini gördük. 2011 kuralları da (benzin) bu seneki gibi kalacak yani araçlar 2009'a göre mecburen ağır olmak zorunda. Peki bu şartlarda 640 kg yetecek mi? Sıkıntı oluşturabilir mi?

  9. samet osman tay avatarı
    samet osman tay

    800 kjye cıkarılması cok gusel olur

  10. en iyi demek biraz fazla uçmak oldu gibi sanki??

  11. Renault'la Ferrari'de uslanmadı ha bakın Bmw ısrar ettide ne oldu gene Mclaren en iyi sistemi yapar iki gün sonra kaldırın diye çırpınırsınız ben vazgeçin bu KERS sevdasından derim :))

  12. MagicAlonso avatarı

    bende kersin gücünün arttırılmasından yanayım.etkinliği çok daha yüksek olur ve ciddi manada geçişe ve yarış zevkine katkıda bulunurdu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir