Grosjean “Bu Sonuçlar Çılgınca”

yazar:

kategori:

Romain Grosjean, Haas takımının Avustralya’daki ilk yarışında 6. olmasının ardından Bahreyn’de de 5. olmasının çılgınca olduğunu söyledi.

Bahreyn’de henüz 2. yarışına çıkan Haas, Grosjean ile harikalar yarattı. Grosjean agresif stratejisiyle bir çok geçiş yaparak damalı bayrağı 5. sırada görmeyi başardı.

Grosjean “Hepimiz harika performans gösterdik. Avustralya’da 6.lık biraz şans eseri oldu ancak burada normal bir yarışta 5. olmamız oldukça çılgınca.”

“Lastikler konusunda agresif bir strateji uyguladık. Süper yumuşak lastiklerin bizim için en iyi seçenek olacağını biliyorduk.”

“Lastik aşınma seviyemiz iyi olduğu için iyi hislere sahiptim. Bu yüzden 3 yeni yumuşak set ile piste çıktık.”

“Williams, Toro Rosso, Red Bull araçlarını geçebiliyor olmak eğlenceliydi. Bazı güzel mücadelelerimiz oldu.”

“Tüm bu sonuçlara rağmen ayaklarımız yere basmalı ve her şeyin daha zor olacağı günler olduğunu anlamalıyız.”

“Bizim için hayal olan bir başlangıç oldu ve bunları moral olarak kullanmalıyız.”

“Dün akşam herkes arka plandaki yoğun çalışma nedeniyle aşırı yorgundu ancak böyle bir yarış hepimiz için ödül oldu.” dedi.

Takımın diğer pilotu Esteban Gutierrez de iyi bir yarış çıkarırken fren sorunu nedeniyle bırakmak zorunda kaldı.

 

 

 


Yorumlar

“Grosjean “Bu Sonuçlar Çılgınca”” için 76 yanıt

  1. Force India, Sauber ve Manor gibi takımlar diğer üreticilerden motor, vites kutusu ve hidrolikleri tedarik ediyorlar. Geri kalan çoğu parçayı kendileri üretip deneyimliyorlar.

    Haas ise bunların yanında pit stopta aracı kaldırdıkları kaldıraçları bile, tepede yanan pit stop ışıklarını bile Ferrari’den satın aldı. Kullandıkları direksiyon bile Ferrari üretimi. Williams’ın geçtiğimiz sezonki ve Force India’nın bu sezon kullandığı direksiyonlara göz atmanızı öneririm. Genel tepki bunun üzerinedir.

    Diğer önemli endişeyi diğer habere yazmıştım. İlgilenenler oradan takip edebilirler.

  2. Abiler hepiniz iyi diyorsunuz, güzel diyorsunuz, bilgileniyorum da ancak Haas esas itibariyle bir teknoloji partneri olmanın çok ötesinde Kuzey Amerika sermayesini ve ilgisini Ferrari üzerinden F1’e çekme projesidir. Artık 21. yy.da çıkartmanın, depolamanın ve nakliyesinin dev bir sorun haline geldiği fosil yakıtların + küresel anlamda büyük resesyon içerisinde Avrupa ekonomisinin bu durumunun hızlanarak artması sonucunda bu ve buna benzer daha bir çok başarılı sonucun geleceği yadsınmamalıdır. Ne acıdır ki;
    Parayı veren …..

    Çok basitçe bir soru: Grossjean dediğimiz sponsor yumağı adam, geçen yıl hangi takım için pilotluk yapıyordu?
    Ya da soruyu biraz daha zorlaştıralım: Totto Wolff Williams’da kj hisselerini neden şimdi geri çekme ihtiyacı duydu? vb.

  3. Helal olsun adamlara tevafuk eseri olmadıklarını göze sokuyorlar belki sezonun geri kalanında küçüklüğün bir acısı olarak dayanıklılık ile başları belaya girebilir.
    Bu skorlar sauber, williams gibilere hatta hayalcilik peşinde koşan dandik yönetilen McLaren gibilerine kapaktır kendilerini asıl zorlayan getirilen üretim zorlamasına sonuna kadar karşı olmamalarıyla da büyük kapaktır… Oh olsun derim en azıyla 🙂

    F1’in uzun yıllardır gittiği yanlış yolu güzel delen bir örnektir Haas.
    Ben her zaman salt sonuçlara değil kaynaklara bakmaya gayret ederim. Haas’ın ticaretini nispeten anlattım umurumda değiller bu dandik ortamda Scuderia Ferrari bile umrumda değil bu dandik ortamda domine etseler yine izlemezdim çünkü ben zaten pilotlardan, markalardan değil makinelerin kendisinden, racing den keyf alan bir adamım. O yüzdendir ki millet kamyon yarışına küfrederken ben etmem 🙂
    F1 kendisine lafta motorsporlarının zirvesi diyor ama motorsporlarının temel sac ayaklarını uzun yıllardır es geçiyor böyle alan zirvesi olmaz ayrı bir platform olur sadece hani paralı pilotlara kızıyorsunuz hatırlamıyorsunuz… Suç ne takımların nede kimi zamanlarda delenlerin suç başta idare edenlerin eleştireceksek onu eleştirmeli, değiştirilecekse ordan başlanmalı. Olsun yine de adaletsizlik oluyor demenin manası yok bana göre küçük takımlar dahi riyakar dün hopluyorlardı bugün işlerine geldiği gibi konuşuyorlar değinmiştik.
    F1’in kısır giriş çıkışlara sahip olmasının, yeni büyüyen markalara artık sahip olmamasının, diğer dallara çok daha az gelişim aktarabilmesinin vs nedenleri bilimum tüm küçüklerin borç batağında olması aşırı pahalı olan saçma uygulamaların dışında getirilen üretim adeti mecburiyetiyleydi. Ya bilinmiyor ya unutuluyor bu geçmişte de olsaydı Prost gibi bir adam takım kurma işine girişemezdi diğer isimleri hatırlayacaksınız Gerhard’ın halen hissedar olabilmesinin nedeni de bu getirilenlerin öncesinden var olması ve üstünde bir büyüğün yer alması. F1 bugün williams’ın ağlayarak dediği gibi birşey olamaz Lotus, Mclaren, Williams gibi markalar bugüne nasıl gelebildikleri unutulmuş anlaşılan. F1’in dününde olmayan şeyleri sonsuz savunmanın hele ki yanlışsa doğru bulamayız. Garaj kültürü, atelye, yarış takımlılığını savunanlar bile bunların ne ve nasıl olduklarını, sac ayaklarını unutuyorlar sanıyorum üreticilikten alışkanlık halini almış şeyleri bekliyorlar. İnsanları yaş ve takip ömrü itibariyle bu üreticilik varlık savaşına alıştıran Max yönetiminde ki ortam idi üreticiler ile olayın doğru yürümediğini yaşayarak gördüğünüz şuan ki dangalak halin de nedeni bu (garaj kültürünün hakim olduğu bir ortama kimse bu aptal motorları getiremezdi! hele ki bu kadar harcayarak) geçmişte takımların motorsuz kaldığı hele ki bütçesi büyük ve şampiyon takımların… veririm vermem sana neleri göremediğiniz gibi şimdi ki gördüklerinizi geçmiş ile kıyas dışında tutamazsınız.
    Motorsporlarında müşteri aracı vardır “saleable race car” da vardır hiçbirşey üretmeden kimi serilerde yarış takımı sahip olmak vardır kimilerinde yoktur (bu mekanikerleri, organizasyonu, lojistiği vs kapsar)… Bu gördüğünüz pilotların alayı buralardan yetişiyor neyi beğenmiyoruz ki. F1’den son dediğim gibi birşey kimse beklemiyor bu tarihi alışkanlığında da yok ancak fazlasıyla da uçmamak gerekiyor. Eh HAAS da böyle bir oluşum değil zaten isteyen neyi kendi ekipleriyle yaptığını oturup araştırabilir. Öyle hiçbirşey yapmadım hiçbir oluşum kurmadım herşeyi satın aldım diye birşey durumu yok ortada.
    Motorsporlarında herşeyi ürettirerek garaj takımlarını zaten ayakta tutamazsınız eninde sonunda yorulur, yok olurlar defaatle söylendiği üzere. Bunun motorsporlarından birçok örneğini de verebiliriz mesela LMP1-2 dünyası alt seri değildir. Aksi olsaydı bugün yüksek ihtimalle McLaren diye bir marka bilmiyor olacaktınız. Çocuklarınız olmadı torunlarınız zamanına da birileri çıkabilmeli değil mi.
    Adım gibi biliyorum ki bu son getirdikleri şeyi üreticilerin gazıyla getirdiler başta Ferrari gibilerin tavrıyla mevcutların üstünde beklenti oluşturuldu eh şimdi de ferrari delmiş ortamı ohhh iyi olmuş der gülerim ancak 🙂 öyle saça böyle tarak argocası…

    İstediğiniz kadar tartışın, tartışsınlar çok açık söyleyeyim arkasında FIAT, Chrysler gibi yada başka direkt kestirilemeyecek, söylenemeyecek bileşkeler oldukça FIA, Carlos’un altında ki otomobilcileri toplayıp karar aldırmadan hiçbir halt yapamaz. Amerikaya ulaşmak istiyorlar dışlamak değil. Başka düşünülmeyen hesaplar da var. Mercedes asyayı hedef görmüştü ama nane çıktığını gördü zaten ana hedef olan amerika pazarında “iyice” olmak istiyorlar bu pazarda bmw’nin gerisindeler 2020’e kadar ki pasta hedefleri büyük (buna hedefe audi de dahil), amerikalıların önemini genel politik söylemlerden ekseriyetle türkler pek anlamıyor VW + dieselgate der bitiririm bir an da çakarlar adama 🙂

    Velhasıl bunlara da pek gerek yok. F1’in ihaleli standart tedarikçiliğini çok çabuk unuttunuz o doğru bir şey miydi ki şimdi bu toptan yanlış olsun. Dediğim gibi Mclaren Honda hayali gerçeği varken bu kadar zamanda class içerisinde aktif varlığı olmayan Dallara gibi bir üretici ve mühendislik satın alımı ile hele ki 2 yarışta bu istatistiği yapıp ortamı delmişlerse izlemediğim halde helal olsun der gülerim diğerlerinin dün farklı bugün farklı ağlaklığına…
    Benetton denilen marka sadece parasıyla ortalığa girerek şampiyonluklar aldı bu dalda, ascari, panoz, shelby gibilerin örneklikleri ortada, Sauber’in bu günlere nasıl geldiğini araştıran bilir, Lotus hiçbir zaman şasinin içerisinde ki herşeyi üretmedi, hennessy herşeyi üretmeden ucuz yollu çalışarak her zaman Bugatti’i devirir….
    Bana göre haas’ın yaptığı şeyin kapısı açık tutulmalı dahası getirilen mecburiyetler de kaldırılmalı aksi halde başka hiç kimse bu şartlarda Haas’ın yaptığı şeklin dışında F1’e katılım gösteremez bir anda yine birşey oldu ve üreticiler bıraktı diyelim ne yapacaksınız? (bunun örneğini de GT’lerden verebilirim) avrupanın önü kriz (bernie biraz da bunu bildiği için şuan ki sıcak para bölgelerine akmaya devam ediyor) dün Virgin gibi bir marka ne yapabildi hiç adamlar bugün uzaya insan götürme derdindeler hangisi daha nitelikli iş? F1 makinesi üretmek mi geçelim bunu lütfen 🙂 Deha görülen Elon Musk tırtlar bu F1 de…
    Bir sıralama turu organizasyonunu bile beceremeyenlerden çok da birşey beklemeyin hani. Öncelikli adaletsizlik seyir için ödediğiniz paralar olsun bence.

    1. [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ

      ”Bu skorlar sauber, williams gibilere hatta hayalcilik peşinde koşan dandik yönetilen McLaren gibilerine kapaktır kendilerini asıl zorlayan getirilen üretim zorlamasına sonuna kadar karşı olmamalarıyla da büyük kapaktır… Oh olsun derim en azıyla”

      ”Dediğim gibi Mclaren Honda hayali gerçeği varken bu kadar zamanda class içerisinde aktif varlığı olmayan Dallara gibi bir üretici ve mühendislik satın alımı ile hele ki 2 yarışta bu istatistiği yapıp ortamı delmişlerse izlemediğim halde helal olsun der gülerim diğerlerinin dün farklı bugün farklı ağlaklığına…”

      Ben Mclaren örneği verince boş konuşmuş oluyorum 🙂

      ”Bana göre haas’ın yaptığı şeyin kapısı açık tutulmalı dahası getirilen mecburiyetler de kaldırılmalı aksi halde başka hiç kimse bu şartlarda Haas’ın yaptığı şeklin dışında F1’e katılım gösteremez bir anda yine birşey oldu ve üreticiler bıraktı diyelim ne yapacaksınız?”

      Aynen dediğin gibi hiç kimse girmez.Söz konusu takımların durumu ortada.

    2. Şu yazıları okadar iyi yazıyorsun ki okumadan geçenlere acıyorum.
      Durumu harika özetlemişsin.

  4. şöyle bir yorumları okudum da herkes bir anda ferrari düşmanı olmuş adamlar ne yaptı bu kadar anlamadım size parayı aldı parçaları verdi kural kitabına uygun mu evet monor da mercedes ten alıyor çoğu şeyi buna neden sesiniz çıkmıyor. reklam ve halkla ilişkilerin içinde olan biri olarak haas modeli her türlü çalışır adamlar caterham yada hrt gibi sürünmek yerine kendilerine ilk seneden yer ediniyorlar ve kendilerini pazarlıyorlar bu sponsor desteği sağlayacak ve kalıcı olacaklar olaylara biraz bu yönden bakmak lazım monor denilen takım sürünürken bir anda (mercedes yardımıyla ) orta sıraya göz kırpmaya başladı 😉

  5. Alonso.ElNano avatarı
    Alonso.ElNano

    Bu müşteri aracı saçmalığı karşısında Fia herhangi bir şey yapmazsa ben Fernando bıraktıktan sonra F1 izlemeyi bırakırım. V6’dan dolayı bir çok kişinin F1’i canlı izlemeyi bıraktığı şu günlerde bile her yarışı kaçırmamak için ayrı özen gösteriyorum. Gerektiğinde ailemi ve arkadaşlarımı bile ekiyorum şu zıkkım için ama sırf sütçü beygiri daha rekabetçi olsun, daha fazla veri toplasın diye ben bu kadar saçmalığa katlanamam.

  6. Ayrıca tekelleşme olduğunda, motor konusunda Red Bull’un neler yaşadığını gördük. Adamlar motor bulamadılar. Müşteri aracı gibi bir durum resmiyette de olduğu takdirde düşünün ki komple bir aracı alıyorsunuz ve bir anda araçsız kalabilirsiniz… Kimse sizinle anlaşmak istemeyebilir…

  7. Ferrari&Haas avatarı

    bi kaç admin de yine kinlerini göstermiş.

    En iyisini yapıyor Haas. Kardeşim adamlar kurallara aykırı bir şey mi yapıyor? HAYIR!! Her şeyi kuralına ve kitabına uygun yapıyorlar.

    Eğer böyle bir imkanım varsa, bunu yapmaya yetecek param da varsa neden şirketimi ve paramı riske atıp son sıralarda sürüneyim ki? Dallaraya şaşi yaptırırım, izin verilen bütün parçaları da FERRARİ’den alırım orta sıradan giriş yapar, 2 yarışta çok ciddi puanlar alırım williamsı, f.indiayı. mclareni böyle aval aval baktırırım arkamdan. Bu takım zaten bir yarış takımı.

    Şimdi siz bir şirket olarak F1’e girmek isteseniz günümüz F1’in zorluğunu görüp sıfırdan mı işe kalkışırsınız yoksa bu adamlarım yaptığı gibi fazladan bi kaç milyon daha harcayarak yazılı ve onaylı kurallar çerçevesinde destek alarak mı girersiniz? Hangisi daha mantıklı. Neden adamlar bile bile paralarını ve şirketinin adını tehlikeye atsın ki.

    Bu aynı zamanda F1’e sponsor olmak isteyen şirketler için de çok iyi bir durum. Şimdi benim şirketim F1’e sponsor olmak istese FERRARI, Mercedes dünyanın parasını ister bi düşünürsün ”acaba değer mi?” diye. Son sıradaki takımlara sponsor olmak da ne kadar mantıklı? Ama işte bu takıma sponsor olursun. Hem yeni bir takım sponsor ihtiyacı mutlaka vardır, hem de büyük takımlar 10 istiyorsa bu takıma 5 verip sponsor olursun. Orta gruptaki güzel mücadele ile sürekli TV de olur ve şirketini göstermiş olursun. GAYET MANTIKLI

    kimse kusura bakmasın ama şunu söyleyeğim bazı Mclaren fanları ve Alonso fanları bu durum karşısında çok rahatsız. Bir de aşağıda bir arkadaş ”acaba Ferrari her zamanki gibi farklı motor mu veriyor:)” diye bir açıklama yapmış. Sanki Mercedes aynı motoru aynı yazılımı veriyor.(bir de geçiş butonu muhabbeti var tabii) Belki gün içerisinde williamsdan da Haas’ın başarasını gölgelemeye çalışan açıklamalar gelebilir.

    Kim ne derse desin. Bu adamlar artık orta sıra için çok ciddi bir tehdit olacak. Sene sonunda umarım williams ı da geride bırakırlar.

    1. Bazı adminlerin adını yazsan daha kolay olurdu anlaşılması.

      İşte işin içerisinde sırf Ferrari var diye insanlardaki bu Haas sevicilik gerçekten hayret verici. Anlam veremiyorum.

      Olayın mücadelesine bakacaksak o zaman Sauber, Force India, Manor ve Toro Rosso direkt kapatsın dükkanlarını ve Mercedes, Ferrari, Red Bull ve büyükler diğerlerine 2şer araç hazırlasınlar.

      Hatta Haas’ın geldiği NASCAR’da olduğu gibi sadece 3 üretici olsun (Ford, Chevrolet, Toyota) ve takımlar istediklerinden araç alsınlar. İş kurala dökülsün.

      Anlamsız yere bir savunma modu var. Haas’ın modeli tamamen kurallara uygun olabilir, buna bir şey demiyoruz ancak yanlış varsa ona da yanlış diyeceğiz. Bunu şucu bucu olduğumuz için değil yanlış olduğu için diyeceğiz, diyorum.

      McLaren, Alonso o durumdaymış da vs vs… Banane McLaren’den, banane Alonso’dan… McLaren bir şekilde yarışmanın yolunu bulur ancak peki ya Sauber, Force India, Manor…? Yarın Haas değil de Taas gelir, Paas gelir, Faas gelirse gerçekten üretici statüsünde olan bu takımların durumu ne olacak?

      Her şeye netlik getirsinler. Haas’ınkisi teknoloji partnerliği falan değil düpedüz MÜŞTERİ ARACI’dır. Durum böyleyse adını koysunlar o zaman herkes başının çaresine baksın. Sauber boşuna araç geliştireceğim diye uğraşmasın, Force India da aynı şekilde… Seneye bu takımlar büyük kural değişiklikleriyle araçlarını hazırlamak için uğraşırken Haas’ın öyle bir derdi olmayacak. Verecek parayı Ferrari geliştirecek… Haas adı altında Ferrari de ekstra gelişme kaydedecek tabi ki…

      Ferrari tabi ki gelişsin, yarışlar kazansın, şampiyon olsun. Canı gönülden bunu isterim ama sistemi değiştirecekseniz adam akıllı değiştireceksiniz. Bu şekilde adaletsizlikle değil.

      1. Ferrari&Haas avatarı

        Anlamsız yere bir savunma modu var. Haas’ın modeli tamamen kurallara uygun olabilir, buna bir şey demiyoruz ancak yanlış varsa ona da yanlış diyeceğiz. Bunu şucu bucu olduğumuz için değil yanlış olduğu için diyeceğiz, diyorum.

        Yanlış olan nedir bu sistemde? Duygusal olarak bakıyorsunuz olaya. Parayı veriyorum parçaları alıyorum, yarışıyorum ve yılların takımlarını geride bırakıyorum.

        1. Bu sistemde doğru olan nedir peki? Parayı verip parçaları değil, direkt aracı almak doğru yol mu? Nascar mı bu, Indycar mı, GP2, GP3…?

          Bu bahsettiğim serilerde gelişme olursa topluca oluyor genelde. F1’i, MotoGP’yi diğerlerinden ayıran da bu. Her takım kendi gelişimini kovalıyor. Bunun mücadelesini veriyor.

          Mühendislik anlamında 50,60,70li yıllarda değiliz. Bırakın Haas’ı verilen belirli kurallar altında F1’de Audi, VW bile gelip sıfırdan takım kursa bu kadar rekabetçi olamaz. Böyle rekabetçi olacağını bilse zaten direkt gelirler F1’e.

          Nitekim Mercedes geldi, mevcut bir takımı alarak şampiyon olması 4 sene sürdü. Red Bull geldi, mevcut bir takımı alıp şampiyon olması yine aynı şekilde sürdü. Bunun gibi sayısız örnek mevcut.

          Ha dersinizki “Deveye neren eğri diye sormuşlar; Nerem doğru ki? demiş…” Siz de haklısınız.

          Ferrari’nin yıllardır istediği 3. araç ya da müşteri aracı resmen F1’e girmiş oldu. Seneye de Mercedes Manor’u yapar. Toro Rosso zaten kuvvetli… Geriye kalana Allah rahmet eylesin. Bu şartlar altında Renault falan boşuna şampiyonluk hayali, Force India, Sauber puan hayali kurmasın.

          1. Ferrari&Haas avatarı

            işte o zaman en başta mevcut F1 kuralları yönetmelikleri sorgulanmalı. Burada mevzu Haas değil. Dediğiniz gibi Haas olmaz Faas olur. Ama mevut kurallar sana bunun imkanını sağlıyorsa, bu adamları bu kadar eleştirmek, başarılarını küçük görmek doğru değil.

            Eminim siz de F1e girmek isteyen bir şirket olsanız aynı yoldan gitmek isterdiniz. Mantıklı olan da budur. Para konuşur malesef. Kirli bir dünya zaten F1

          2. Sakın yanlış anlama kardeşim sadece bahsettiğin bazı şeyler üzerinden herkese bahis geçmek istiyorum.
            Nascar ve Indycar dedin bunlar her yönden daha iyi durumdaysa demek ki daha doğru yoldalar. Tribünleri tıka basa dolu halen.
            Indy motor yönünden geçmişine göre daha az mantıklı olsa dahi ve tercih döneminde kısır bir döngü yaşasa dahi yine ekonomi, yarış, etki yönünden daha iyi durumda çeşitliliğini bir miktar kaybetti keşke orada da başında biraz yanlışlar yapmayıp cosworth gibiler de olabilseydi. Aero kit düzenlemeleri de açık yüreklilikle dahil olanlar tarafından daha rahat ve fazlaca eleştiriliyor yani bence yine daha iyi durumdalar.
            Geçen biz 6G görüyoruz deyince mesela altında pek karşıt yorum göremedim bu da bir argümandır.

            Ben motors. lerden pek anlamam ama MotoGP’nin pek F1 paketciliği ile alakası olduğunu düşünmüyorum diğer 4 tekerlere de benzemiyor. Asıl bence başarılıysa madem MotoGP örneği olması gerekeni örnekliyor neden; motorlar bildiğim kadarıyla belirli markaların full paketlediği sabit nitelikte ki araçlar F1 ve üst yarış araçları ise toplanan şeyler. İşte takımlar yamaha, honda gibi hazır mamülleri alıp belki bunlara işte biraz aero, lastik gibi eklentiler sağlayabiliyor yanlışsam düzeltsinler öyle şasiyi motoru şanzımanı ayrı aldım tasarımı yaptırdım elektroniği döşedim setup’ı koydum yarıştırıyorum gibi birşey yok F1 ve yarış makinelerinin popüler olanları ise bu şekilde değil herşeyi topluyor bir araya getiriyorsun.
            Yani MotoGP = HAAS örneği gibi oluyor. Bence işte motorsporları ve F1 için olması gereken bu gerçi küçükler de üretici markaların yanında birşey yapamıyor ama yapamaması normal çünkü asıl paket üreticinin onun fabrika haliyle yarışmaması lazım. Hani WRC’nin sonunu hazırlayan şey gibi.
            Buna 4 tekerlerden yakın örnek belki eski-yeni DTM, V8 challenge gibi seriler olabilir burada garaj takımlarının direkt şasiyi değil aracı satın alıp yada sponsorluklar altında sadece setuplayıp yarıştırması var. Belki GT’lerde buna sayılabilir ama GT2 ve 3’lerde özellikle geçmişi olan, mali durumu büyük olan garajların kendi aero kanat kitlerini, soğutma düzenlerini, elektronik kablolamayı kurgulaması yani mühendislik geliştirmeleri de söz konusu olabiliyor.
            Bende diyorum ki bunlar niye F1 de olmasın. GP2-3, FormulaR-bmw gibi şeyler zaten sabit şasiler üzerinde yürüyen yarış ortamları.
            458GT2, Corvette C7R bunlar erişemeyeceğimiz nitelikte olağan üstü makineler ama birilerinin üretip satıp başkalarının alıp yürüttüğü makineler.

            Herkes Honda tekrar gelirken turbo çağında hangi örnekliğini alıp durdu gördük sadece motor tedarikçisiydiler o dönem ve şampiyonluklara imza atmış oldular sonra kendileri yapmaya kalktıklarında gördük ne olduğunu bu sabit bir sonuç düzeni olmadığı ve şimdi ki ortam şartları yanlış olduğundan da şimdi sadece tedarikçi olarak bile hiçbir halt yapamıyorlar zira garaj takımı yapamıyor.

      2. [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ avatarı
        [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ

        ”İşte işin içerisinde sırf Ferrari var diye insanlardaki bu Haas sevicilik gerçekten hayret verici. Anlam veremiyorum.”

        Anlamanizi kolaylaştirayim.Haas bizim müşteri takimimiz ve her türlü arkasindayiz.Ve seviciligimizde buradan geliyor.

        Size göre yanlis bize göre dogru.F1’de kimse temiz degil.Aşırı savunanlara ve sinirlari zorlayanlara bakmayiniz.Keza mantikli eleştirenlere sahsen ben saygi duyup yazmiyorum.Ama ne zaman Ferrarici üzerinden kar gütmeye çalişanlar ortaya çikiyor.Biz delileniyoz.Ve farkli trolluklere gidiyor muhabbet.En mümkün mertebe cevap vermemeye çalişiyorum.

  8. Haas’ın başarılarını savunanlar benve tamamen Ferrari fanları. Ferrari’den motoru, vites kutusunu, vs. al şasiyi Dallara’ya yaptır. İki tane de sponsorlu ve kısmen tecrübeli pilotu kap. Bu mu başarılı bir Formula 1 takımı olmak ? Kendi emekleri nerede ? Ben McLaren’i düşündüğüm için eleştirmiyorum. Ben Sauber, Manor gibi takımları da düşünüyorum. O zaman kimse bir teknoloji üretmesin herkes büyük üretici takımları kopyalasın ? F1 böyle miydi ? Ferrari’nin çıkarı olan her şeyi savunmayı bırakmalısınız. Ayrıca her defasında Toro Rosso örneği görüyorum. O takım her şeyini Red Bull’dan almıyor. İyi kötü bir bütçeleri var, sağlam mühendisleri var. Biraz objektif olmak lazım.

    1. [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ

      Genelde savunmayanlar da Ferrarici olmayanlar.
      Hee manor almıyor yanii yardım Williams ve Mercedesten bi önce bil öyle konuş.Savunduğun takım yardım alıyor.Almadığında gördük ahiret yolunu boyluyorlardı.
      İşi objektiflik muhabbetine getirmeyin bence.Burada kim objektif kim değil herkes biliyor.Siz böyle yazdıkça benim daha çok objektiflikten çıkasım geliyor.

      Haa illaki direteceksiniz Ferrari fanlarına savunma muhabbetini bende şöyle yazarım ;

      Ferrarinin yaptığı yardımlar ne bir Hondanın ve Mclarenin yaptığı şasi motor kadar değil.2 yıldır nerede Mclaren Honda ? Atın takımınızı çöpe. Haas ilk iki yarıştada yıldızdı ??
      Haas daha ilk yıldan tasaraldığı buruna bak.Ferrari dahi yapamadı bunu daha.Öyle hafife aldığınız Manor,Sauber gibi takımlarla bir tutmayın bu takımı.
      Bu takım F1’e bi gıdım nefes almak için değil devamlılık konusunda iyi işler becermeyi planlayan bir takım.Zamanla bu takım herşeyini kendisi tasarlayacak.

      1. Çok boş konuşuyorsun. McLaren Honda kime yardım etti ? Haas hiçbir şey tasarlamıyor aracı tamamen toplama. Toplama araçla alınan başarıların hepsi ucuz başarıdır. İsterlerse yarış kazansınlar. Sauber’in Manor’un aldığı 20.’lik Haas’ın 6. 7.’liğinden daha değerli benim gözümde. Ferrari’yi savunacağım diye kıvırıyorsunuz. Manor Williams’tan ne kadar yardım almış ? Adamlar hala son sırada ? Biraz doğruları söyleyince hemen köpürüyor hemen rahatsız oluyorsunuz. Manor’un aldığı yardımla Haas’ın aldığı yardım bir mi ? Haas bu beleş başarılardan sonra kendi parçasını tasarlamaya kalkıp sonunculuk mücadelesi vermez. Artık alıştılar bir kere. Ayrıca atın takımınızı çöpe diyorsun sizin takım çok mu iyi ? 2 yarıştır motor patlatıyorsunuz. Biraz mantık.

        1. [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ avatarı
          [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ

          Bos konusuyordan sonrasini okumadim.Bu sitede kimlerin bos konustugu fake hesap yaratip kardesimmi abimmi die kakaladigini herkes biliyor.Ne yazikki banned

          1. He canım he sıkışınca konuyu başka yere çek.

      2. Bunlar kendi takımlarından bir yol olmayacağını anlayınca sağa sola sataşıyorlar ben çok görmüyorum. Zenginin motoru züğürdün çenesini yorarmış 🙂

        1. İki yarıştır patlayan motor mu ? 🙂 Ben burada mantıklı argümanlar sunuyorum çık oku yukarıyı. Aynısını Mercedes yapsa ona da tepki gösteririm. Yeni takım olabilirler eyvallahımız var ama herşeyi oradan buradan alıp mükemmel bir başarı gibi göstermeleri çok anlamsız.

          1. Motorun patlamasıyla bu işin ne alakası var? Beygir fakiri beygir fakiri konuşmanın anlamı yok. 🙂 Siz kaçan 50-60 beygirinizi Wokingin çayırlarında arayın Ferrari motorunu eleştirmeden önce. Argümanların senin kadar subjektif ve boş. Sonuçta kurallara aykırı bir durum yok. Çok açık 🙂

            1. Zenginin motoru züğürdün çenesi yorar gibi saçma sapan bir laf ediyorsun. Motorunuz her yarış patlamıyor mu ? Mevzu bahis McLaren değil Ferrari ve Haas. Köşeye sıkışınca araya McLaren’i de katıyorsunuz. Aciz olmayın.

              1. Patlayan motor dışında kalan 1 motor ile sizden çok puan alıyor uz. Olayı buraya çeken seviyeyi buraya getiren sensin. Saçma sözlerim bu sebeple 🙂 sonuç olarak bu sene haasın gerisinde oşacaksınız buna alışsan iyi olur. Bunun yanısıra tekrarlıyorum aynı şekilde manoru toro rossoyu eleştiriyor olsaydınız samimiyetinize inanırdım ama burada bir kaç kişi dışında amaç Ferrari düşmanlığı ve sende buma dahilsin. Yoksa başka bir konuşma yapıyor olurdum.

              2. Manor’u neden eleştireyim ? Adamlar bütün parçalarını Mercedes’ten mi alıyor ? Eğer Mercedes, Ferrari’nin yaptığını yapsa şu an Manor 3. 4. takım olmuştu. Anlamak istemiyorsunuz sanırım. McLaren’in bu konuyla bir ilgisi yokken onu da gelip karıştırıyorsunuz. Spora üretici takım olarak giren Renault bile bugün son sıralarda. O adamların da hakkı yenmiyor mu ? Bu arada Ferrari düşmanı değilim. Aslında hiçbir takıma karşı bir şey hissetmiyorum. Sadece McLaren’e sempatim var. Ön yargılarınızdan da kurtulmayı denemelisiniz. @scuferrari

          2. RestofworLD avatarı

            motora laf atıyor ferrarinin mclaren geçen sene kac puan almıştı ben sayamadım yada bu sene 2 arışta kaç puanı var düşünüyom ama sayamıyom.

  9. Mustafa Sar avatarı

    Ben Haas’ın aldığı sonuçları gerçekten çok başarılı buluyorum. İlk senede “bunları hevesleri kaç yarışta biter” konuşmaları vardı. Haas başarısı arttıkça sanırım FERRARİ ile aralarındaki fazla geçirgen durum daha çok sorgulanacaktır geride kalan takımlar tarafından. Hatta bir ara Haas Rüzgar Tüneli kompleksine FİA tarafından baskın yapıldığı ve buradaki verilerin FERRARİ ile paylaşılıp paylaşılmadığının araştırıldığına dair haber okumuştum. Haas’ın arkasında uçsuz bucaksız AMERİKA pazarının olduğunu unutmayalım. Bence adamalara helal olsun.

  10. Yapılan eleştirilere anlam veremiyorum ve ben Haas’ın yaptığı işe şapka çıkartıyorum.

    Haas’ın bütçesi zamanındaki Caterham veya Manor’dan çok çok yüksek değil. Manor, HRT ve Caterham en büyük hatayı ‘herşeyi ben yapacağım’ diyerek yaptı. Adamların elinde devasa bir bütçe yok ve yaptıkları parçaların harika olacağının garantisi de yok. Haas kendim yapacağıma büyük şirketlerden alırım ve ilk birkaç yılı böyle götürürüm, herşeyi düzene sokunca da kendim yaparım dedi ve doğru bir hamle yaptı. İlk birkaç yıl Ferrari ve Dallara’dan parçalar alıp sonrasında kendi üretmeye başlayacak. Siz istiyorsunuz ki her şeyi kendi tek başına yapsın. Ama mevcut şartlar buna izin vermiyor. Bakın HRT ve Caterham’a? herşeyi kendi yaptı ne oldu? Bakın Manor’a? Herşeyi kendi yaptı az daha batıyordu. Şuan Mercedes ve Williams’tan parçalar alıyor. Onun ne farkı var Haas’tan? Neden adamların başarısın küçümsüyorsunuz anlamış değilim. Adamlar ilk yılında harikalar yarattı. Mercedes motorlu, yılların Williams’ını geçiyorlar. Mercedes motorlu tonlarca sponsoru olan Force India’yı, Red Bull’un B takımını geçiyorlar. Bunlar kolay şeyler değil. Formula 1’e çok iyi hazırlandılar ve bunun da hakkını alıyorlar

    1. Eminim aynı şeyi Mercedes ortaklığıyla yapsalardı burada ses çıkaranların yarısı susmuş hatta bu olayı savunur olurdu. Hazımsızlıkları sadece mazlum Haas’ın Ferrari ile çalışıyor olmasından kaynaklı. 🙂 Kesinlikle katılıyorum adamlar F1’e bodoslama dalmaktansa güzel bir proje ile geldiler. Hatta bu kazanılan puanlar başka sponsorlar getirecek ve belki üretmeye başladıklarında maddi anlamda daha güçlü olacaklar. Umuyorum bu şekilde devam ederler.

  11. ilginç bir durum söz konusu ferrari ile aynı motoru kullanan Haas neden dayanıklılık sorunları yaşamıyor da hep ferrari yaşıyor, yoksa yine her zaman ki gibi ferrari çaktırmadan haastan bile farklı bir motor mu kullanıyor.:) öte yandan bu haas ilerleyen zamanlarda ferrari içinde bir tehdit olabilir mi acaba ?

    1. Ferrari tabiki haastan farklı motor kullanıyor yazılımı olsa bile.. Biri müşteri motoru sonuç olarak.

  12. Haas’ın bu durumunu eleştirenlerin sadece anti-Ferrarici olarak adlandıranlar nedense hep Ferrari taraftarı.

    1. Zaten bu durum olayın apaçık kanıtı 🙂

    2. Biraz eleştirince hemen taşlıyorlar abi adamlar dokunulmaz sanki 🙂

  13. [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ

    Çekemeyenler çatlasın patlasın.
    @f1-racing İyi özetlemişsin abi helal olsun.Yorumlarını okuyup mantıklı düşüncelere sahip olurlar umarım.

  14. Raikkonen F1 Team avatarı
    Raikkonen F1 Team

    Onu bunu bilmiyorum da eğer bu Haas beyaza boyanmış Ferrari ise söylenildiği gibi Grosjean yine “söylenildiği gibi” Ferrari’de yarışmayı hak etmiyor demektir. Şu da var sidepodundan ön kanadına en ufak parçanın bile ciddi etkisinin olduğu bir sporda bire bir aynı parçalar olmadığı sürece yakın bir araç ortaya çıkıyorsa ya gerçekten Dallara güzel şasi üretiyor ya da söylenildiği gibi beyaz Ferrari yarışıyor demektir bu da ayrı bir konu.

  15. mclaren mercedes motoru kullansa şu an kaçıncılığa oynardı acaba..

    müşteri motoru ile alınabilecek maksimum sonuç..

    örnekleri çok

    williams force india vs

  16. gördüler geldiler yenecekler

  17. Alonso.ElNano avatarı
    Alonso.ElNano

    2 yıllık gözlem sonucunda ”Nascar’la, F1’deki AR-GE harcamaları aynı seviyede” diyebilen bir takım patronları var. Çok iyi gözlem yapmışlar gerçekten. 🙂 Umarım en yakın zamanda batarlar.

  18. Kusura bakmayın ama eleştirel yorumların çoğu çekememezlik kokuyor. Ayrıca bu adamlar F1 için 6 ay değil, 2,5 yıldır olan bir takım, Honda gibi ukalalikla biz yaparız ederiz demek yerine bekleyip gözlemlemeyi tercih ettiler ve daha geç girdiler, zaten yarış ruhuna sahipler. İlk kez yarışmıyorlar. Bence hakettikleri bir başarı, parçaları da Ferrari’den almazlar, Ferrari’nin sipariş ettiği yerden alırlar olur biter. Gidip ha honeywelle para verip almışsın ha Ferrari’ye verip almışsın, garaj takımı mantığı bu değil mi zaten, parasını verip almış, bir araya getirmiş kullanıyor.

  19. Haasın başarısı nedense hep Ferrari düşmanlarının canını acıtmış. Ortada haksızlık falan yok kural kitabı ortada ve herşey kuralına göre yapılmış. Olayı abartıp haasın bir Ferrari projesi olduğunu düşünenler var onları hayretle izliyorum 😀 gerçi hoşumu da gidiyor en azından haas kural kitabını rakiplerinden önce ele geçirmemiş. Biraz samimi olsaydınız size destek verebilirdim ancak bu kadar pisliğin döndüğü f1 de suan pisliğin içinde şampiyonluğa oynayanların haası kirli göstermesi kadar utanç verici bir durum olamaz.

  20. Ferrari Racing avatarı
    Ferrari Racing

    Haas’ın sonuçlarını küçümsemeye çalışanları hayretle okuyorum. Haas spora girmek için 2 yıl gözlem yaptı. 2014’te yarışmadılar, 2015’te bile hazır olamayacaklarını düşünüp gözlem ve temel atma çalışmaları yaptılar.

    Oradan buradan toplama meselesine gelelim. Haas; Red Bull veya Force India gibi başka bir takımı alarak mı spora geldi? Yani herhangi bir F1 deneyimleri var mıydı? Yoktu. Bilmedikleri bir konuda ben bilmiyorum diyip bu işi iyi bilenlerden teknik destek almaları gayet gayet normal ve legaldir.

    Ferrari’nin turbolarını kim yapıyor? Honeywell denen bir firma olduğu söylendi. Avusturyalı başka bir firma disk mi üretiyordu onun ismini unuttum. Magneti Marelli ortaklığı yıllardır bilinen bir durum. Ferrari bile bilmediğini kabul edip yedek parçalarını bu işi daha iyi yapan birine ürettiriyorsa Haas’ın yapması zaten kaçınılmaz.

    Ona bakarsak Force India’da topluyor, Red Bull tamamiyle topluyor. Sadece aracın matematiğini bir kel tasarlıyor o kadar. Toplamayan yok. Red Bull’da parasıyla topluyor. İçlerinden en az toplama yapan takım Mercedes’tir. Alman mühendisliği pek çok alanda olduğu için onlar en az toplamayı yaparak tebriği hakediyor.

    Parası olmayıp düdük çalamayan takımlara tabiiki vicdani olarak üzülüyoruz. Hrt, Virgin, Marussia vs. Ama ne yapalım yani? Onlar zaten sonunculuğu kabul ederek şansa 1 puan alıp reklam pastasından %1 bile olsa pay alayım; hiç yoktan iyidir’in derdinde.

    Sauber’in durumuna gelelim. Bmw ortaklığını bitirdiler, takımı bir hintli kadına emanet ettiler. O da Sauberi hint fakiri haline getirdi. 😀 Burada Haas’ın ne suçu var? Kadınların iyi olabilecekleri çok sayıda meslek dalı vardır ancak otomobil sporlarını yönetmek bu dallara dahil değil.

    Toplama falan diyoruz, Mercedesten sonra en özgün, en radikal burun Haas’ta. Dolayısıyla mekanik olarak iyiler. Sırf bu yaratıcılıktan dolayı bile başarıyı köküne kadar hakediyorlar. Aldo Costa’dan sonra ön taraf yapmayı unutan Ferrariyi görünce ben Haas’ı her yerde savunurum. Kimse kusura bakmasın.

    Formula 1 dram dünyası değil. Bunu geçen seneler ben de yapıyordum. Kaybedince; birilerinin daha iyi iş çıkardığı fikrini kabul etmek zor geliyordu. Sonra gerçekçi olmaya karar verdim. Zaten paranın hüküm sürdüğü kirli bir dünya F1. O yüzden perde arkasında olanlara takılmamaya karar verdim. Perde önünde kim başarılıysa alkışlayıp, başarısız olanları buz dağının görünen kısmıyla eleştirmeye karar verdim.

    Haas’ın sonuçlarını kimse beğenmek zorunda değil ama hazmederek saygı duymak zorunda. Ben kendi adıma Mercedes’in aldığı sonuçlarda bunu yapmaya başladım. Hazmederek saygı duyuyor yazı aralarında takdirimi de belirtiyorum.

    Burdan yazmak, duygu ve düşüncelerimizi belirtmek bir şey değiştirmeyecek. Fakat neden yazıyorum? Kendini strese sokan, bu sonuçları çok önemseyip evhamlanan arkadaşların üzülmelerini, gereksiz yere, gereksiz bir şeye sinirlenmelerini istemiyorum. Stres erken yaşlandırır, saçları erken döker. Çabuk diş çürütür. Gözden, kulaktan eder. Hazmedelim gitsin.

    Nasıl olsa dünyayı yönetemiyoruz, Türkiye’yi yönetemiyoruz. Varsın kim kazanırsa kazansın, kim 5. olursa olsun. Çokta umrumda değil. Ne zaman umrumda olur? Evi arsayı satıp bir pilotun üstüne bahis oynadığımda veya bir takımın borsaya açık hissesini aldığımda olur. Çünkü o zaman benim de kaybedecek bir şeyim var demektir. 🙂 Parayı da pek önemsemiyorum ama insanlar sosyal yaşamlarını böyle devam ettiriyorsa önemsemesen de paraya saygı duyup az biraz kazanacaksın.

    1. mesele o degil kardeşim mesele yılların şampiyon markalarını geçmesi. yoksa kimse bu takımı konuşmazdı

    2. Ben de Haas’i savunacaktım ama gerek kalmamış 🙂 adamlar kurallara uyuyor, Haas’a parça alabilirsiniz dendi de F. İndia’ya Sauber’e Mclaren’a alamazsınız mı dendi?

  21. haas sauber gibi sonlarda sürünseydi kimse bu adamları konuşmayacaktı

  22. adamlar oyunu kuralına göre oynuyorlar.Bide kuralına göre oynamayıp şampiyon olan var !!!2009 brawn gp ve mercedes gp bu adamlar 0 dan mı girdi f1 e.

  23. Yani Gro’yu severim, başarılıdır da; ancak herhalde sadece kendileri kendilerini tebrik ediyorlardır.. O da zevk vermez be.. Vandoorne’un puanı, Mag’ın onbirinciliği falan daha kıymetli olmalı herhalde.. Neyse ya..

  24. Bu hiç adil değil.Altında neredeyse hiç emek yok.Yakında ortalık karışır.

  25. Arnoux-Ferrari avatarı
    Arnoux-Ferrari

    O çok övdüğünüz takımlar nerdeler şimdi? Hrt, Caterham kaçtı gitti. Hemde ortalama 5 saniye yiyerek. Akıllarda kaldıkları tek an Webber ve Rosberg’in önünde 50 mt önce fren yaparak kazaya karışmaları oldu. Marussia zorlaya zorlaya bugünlere geldi. F1’e giren takımlar bir arkadaşa bakıp çıkacaktık mantığı ile hareket etmemeliler. Sauber’in hali ortada. Bu performansla sponsor bulamazlar,seneye nasıl ödeyecekler alacakları motorun parasını? Adamlar daha maaşları ödeyemiyor. Müşteri takımı kuralı eskiden beri oldu ve her zaman işe yaradı.

    Gören duyanda, sanki HRT,Caterham F1’den kaçmadıda ara ara puan kazandılar zanneder. GP2 modunda, tur başına 5 sn geride takılan araçlar olacağına müşteri takımları olsunda rekabet artsın.

    1. Kaçmadılar.Battılar.
      Haas’ın ucuz başarısı Force İndia,Sauber vs bir sürü takımı aynı yola sokuyor.

      1. Alonso.ElNano avatarı
        Alonso.ElNano

        Daha güzel tarif edilemezdi. +1

      2. Arnoux-Ferrari avatarı
        Arnoux-Ferrari

        Neden battılar? Pist üzerinde sonuç gelmediği için battılar. Haas’ın başarısı ucuz falan değil. Amerika’daki başarılarına bakın ve adamların gerçekten bir yarışçı olduğunu anlarsınız.

        STR çokmu bağımsız yada bağımsızdı? Demek istediğim, Kendi çabasıyla 5-6 sn geride olan bir takım ne verebilir f1’e? Yada ne verdiler? Force İndia geçen sene sonundan beri düşüşte, Sauber geçen sene ortasından beri düşüşte. Bu sene birden bire Haas gelip bu takımları puan potasının dışına atmadı. Zaten olması gerekende eskiden olduğu gibi müşteri takımı olmaları. Manor bugün aldığı destek sayesinde 13. oldu.

        Gerçekten merak ediyorum. F1’e birşey katmayacak, GP2’den hallice takımlarmı görmek istiyorsunuz yoksa rekabetmi?

        1. Haas’ın başarısı maraton koşusunda taksiye binenlere benziyor.bence hiç bir değeri yok.Emek görmek istiyorum.Yoksa Manor’a 2015 aracını 2016 motoru ile versek podyuma çıkarlar.

          1. Arnoux-Ferrari avatarı
            Arnoux-Ferrari

            Ya sanki ilk defamı oluyor bu müşteri aracı yada kurallara aykırı birşeymi? O zaman sadece üretici firmalar yarışsın F1’de.

          2. RestofworLD avatarı

            saçma williams force india manor da kendi motorlarını yapsınlar o zaman bu takım ıyı dereceler ettıkce ne diye böyle yorumlar cıkar anlamam zaten ama asıl hedef bellı zaten ferrarı kazanıncada derler haas ferrari ıcın calısıyor demeye yazık ya 2 senedır 4 takımıda kullanan mercedes fanlarımı soyluyor bunları emeğe saygı biraz.Adamların ruzgar tunelı dahi var biraz gidin de takımı araştırın bakalım çamur atmayın inceleme yapın.

        2. Alonso.ElNano avatarı
          Alonso.ElNano

          Ben bugün rekabetten daha çok, Manor, HRT, Caterham seviyesinde mühendisliğe ve bütçeye sahip bir takımın, bunca takımın yıllardan bu yana sarf ettiği emekleri hiç edişini gördüm. Haas’ın var olma felsefesi F1 doğasına aykırı. Açık konuşalım, Ferrari taraftarı olmasan bu saçmalığı savunmakla uğraşmazsın.

          1. Arnoux-Ferrari avatarı
            Arnoux-Ferrari

            Sonuçta adamlar başarı geldiği için f1 de kalmaya devam edecekler. Onların başarıları Amerikalı diğer takımlar ve pilotları çeker.

            İnsanlar Manor’a tepki göstermiyor çünkü aldığı yardım daha kısıtlı. Hani şimdi genç bir pilotta geliyor ya hoşlarına gidiyor 🙂

            1. Alonso.ElNano avatarı
              Alonso.ElNano

              Manor, 2015 sezonu başladığından bu yana 2016 sezonu için hazırlık yapıyordu. Mercedes’den güç ünitesi desteği almalarıyla da daha iyi bir noktaya ulaştılar. Williams’dan aldıkları mühendislik desteği Haas’ın aldığı destekle karşılaştırılamaz bile. Onlar en azından var olmak, kendi başlarına bir yerlere gelebilmek için çabalıyorlar.

              Bak, kimse F1’de alt sıra takımlara ”aman siz sakın yukarılara çıkmayın, en alt sıralarda dibi boylayın” demiyor. Biz rekabete de karşı değiliz ama şimdiye kadar F1’de kimse böyle bir giriş yapmadı. Üstelik F1’in teknolojik olarak en karmaşık ve zorlu dönemlerinden birindeyiz. Dolayısıyla yukarıda dediğim gibi bazı alanlarda Caterham, HRT seviyesinde olan, Dallara’ya şasi yaptıran bir takımın bu kadar sağlam bir giriş yapması kesinlikle kendi imkanlarıyla başarılabilecek bir şey değil. Bizim de itiraz ettiğimiz nokta bu. Formula 1’in içinde ciddi değişimlere ihtiyaç var ama Haas’ın felsefesi, alt sırada maddi manevi çok büyük zorluklar yaşayan takımlara Formula 1’deki varlıklarını kendilerine sordurtur. Umarım en yakın zamanda Fia tüm bu şeylere engel olur. Yoksa F1’in gittiği nokta hiç iyi yerlere varmaz.

              1. Arnoux-Ferrari avatarı
                Arnoux-Ferrari

                Bu sekilde dusununce haklisin ama bu adamlarin illegal birsey yaptigi anlamina gelmiyor..

              2. Alonso.ElNano avatarı
                Alonso.ElNano

                Bizim bahsettiğimiz şey legal veya illegal olmakla alakalı değil. Biz bu mevzunun F1’in etik değerleriyle uyuşmadığını söylüyoruz. Fazlası değil.

      3. “Ucuz başarı” çok uygun bir tabir.

        1. RestofworLD avatarı

          McLaren’e de parça verir Ferrari istedinizmi hiç 😀 hem daha iyi sonuclar alırsınız deneyin bi 🙂

      4. RestofworLD avatarı

        ucuz başarı dedigin takım f1 icin 300m$ butce ayırdı manordamı var bu butce force ındıadamı wıllıamstamı yoksa sauberdemı araştırıp yorum yapalım takım karalama yapmıyalım bence zaten eleştiriler komple mercedes neredeyse az daha dayanın ispanyadan sonra gorcem o pole de sizi 🙂

        1. Önce bir yarışta motor patlatmayın.Bir motorunuz iki yarış tamamlasın.
          🙂

    2. aslında ilk cümlede sorduğun sorunun yanıtı, yine yazdıklarının arasında gizli.

      işte biz de aynen bunu soruyoruz:

      marussia’sından hrt’sine, toyota’sından BMW’sine varana dek, yıllarca didinip uğraşan ama başarılı olamayan takımların yıllarca yapamadığı şeyi haas denen firma nasıl 6 ayda başardı?????

      f1 takip eden her fani bilir ki, burada tesadüfe yer yok.
      haas bir projedir. bizzat ferrari tarafından yürütülen bir proje.

      1. Arnoux-Ferrari avatarı
        Arnoux-Ferrari

        Toyota, BMW orta vadede geri dönecektirki adamlar farkı serilere yöneldiler. Bu takımlara başarısız diyemeyiz.

        Tamam bana şunu açıklarmısın. HRT yada Caterham ne kattı f1’e? Nerdeyse gp2’da pole alan pilottan 0.500 daha iyilerdi. Ne başarı elde edebildiler. Koca bir 0. Başarı gelmeyince parada gelmedi,sponsorda. Hem rekabet isteyip, hemde Haas’ı suçlamak garip. Eğer bir üretici satın almazsa Sauber ve Force İndia için 2018’den sonrası karanlık. Battı batacak durumdalar. Arka arkaya batan yada F1’den kaçan takımlarmı? Haas mı? Tabiki Haas.

        Neden kimse STR yada Manor’un aldığı yardımları konuşmuyor? 19, 20 ye demir atan takım bugün nerdeyse puan alacaktı. Bundandamı rahatsız olalım?

      2. RestofworLD avatarı

        6 ay değil biraz daha araştırmanı tavsiye ederim adamlar 1 senedir bu araci yapmaya çalışıyor. 6 ay değil hatta araştır bi ara konusu bile oldu haas 2015 sezonunda girermi die 2016 da gireceğiz diye acıklama yaptılar.

    3. Alonso.ElNano avatarı
      Alonso.ElNano

      Spyker’ın, Force India’ya evrimi sana yeterli gelir diye düşünüyorum. O ekibin ellerindeki maddi imkanlarla neler yaptıkları, bugüne kadar nasıl geldikleri ortada.

  26. Sanki yarıştıgı takım Sauber yada Manor. Aracınızın herşeyini Ferrari’den alıyorsunuz zaten çıkan sonucun neresi çılgınca.Yazık Saubere, Manora, Force india’ya. Elbet birgün onlarda başkaldıracaktır bu duruma.

  27. Alonso.ElNano avatarı
    Alonso.ElNano

    Hazıra kondular. Bunların kazandığı beşincilik, Manor’un kazandığı on üçüncülükten daha değerli değil. Açıkça haksız rekabet yarattılar, Fia’nın başındaki aklı havadaki şahsın, sıralama sistemine değilde bu ve bunun gibi haksızlıklara kafa yorması lazım.

    1. Haksızlık derken, adamların yaptığı herşey kitaba uygun hangi haksızlıktan bahsediyorsunuz. Kafa yorum kural kitabında neleri kullanıp neleri kullanamayacaklarını yazmışlar.

      1. Alonso.ElNano avatarı
        Alonso.ElNano

        Ferrari’den temin ettiği parçalarla bu seviyeye kadar çıkabilmiş bir takımın, diğer takımlar karşısında elde ettiği haksız avantajdan bahsediyoruz. Kendi mühendislikleriyle buraya kadar gelselerdi, kimse onlara çıkıp da bir şey söylemezdi.

  28. f1’de, spora giriş yapan güçlü ya da güçsüz tüm yeni takımlar istisnasız çok zorlu engellerle karşılaşır.
    en basitinden marussia ve dünya devi toyota örnekleri iki uç olarak buna birer örnektir.
    yalnızca motor değişikliğine giden mclaren’in özellikle geçen sene çektiği ve hala devam eden inanılmaz sorunları ortada.
    4 yıl üstüste şampiyon olan rakipsiz red bull’un motor nedeniyle nasıl dramatik şekilde gerilediği ve buna tam anlamıyla çözüm bulunamadığı ortada.

    şimdi,
    bir anda haas isminde bir takım ortaya çıkacak, 6 aylık bir çalışma ile f1’e girecek ve hop diye podyum mücadelesi içinde kendini bulacak neredeyse.

    geçin bunları.
    motorundan vites kutusuna, süspansiyonundan direksiyonuna varana dek zibilyon tane zımbırtıyı ferrari’den alıp, hala herhangi bir isimle yarışan “ayrı” bir takım olduğunuzu mu iddia ediyorsunuz?
    luca’nın zamanında rüyalarını süsleyen “3.araç” fikrinin, 4 araçla ve başka bir isimle vücut bulmuş halidir şimdiki durum. şasesi değiştirilmiş ve farklı renkle boyanmış 2 adet ferrari. hepsi bu.

    bu “paylaşım”, diğer müşteri takımların araç oluşturmak için ihtiyaç duyduğu parçaların tedarik sistemi ile yakından uzaktan alakalı değil.
    çok içiçe gözüken red bull-STR araçları arasındaki bağ bile bunun yanında çok uzak.

    şu kadarını söylemek lazım ki, ferrari üstüne binmeyeceği eşeğin boynuna yem torbası takmaz.
    hele bir şampiyonluk mücadelesinde ben de varım desin.
    bakalım o durumda sizi “ne” olarak kullanacaklar sevgili grosjean.
    o anlar gelene kadar tadını çıkar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir