McLaren, Yeni Egzoz Sistemine Silverstone'de Geçecek

yazar:

kategori:

Bu sistem ile; daha alt kısma yerleştirilen egzozdan çıkan hava, yere basma kuvvetini (downforce) arttırmak için difüzöre taşınıyor. Bu düzen Red Bull’da mevcut ve Ferrari de bu hafta sonundaki Avrupa GP’de bu şekilde egzoz sistemi kullanacak.

Vodafone McLaren Mercedes telekonferansında konuşan takımın mühendislik sorumlusu Paddy Lowe, sistemin şu anda neredeyse kullanıma hazır olduğunu ve Silverstone’de kullanmadan önce bir düzlük testi yapacaklarını belirtti.

Lowe: “Geri kalan bütün takımların hepsinin artık işin esasını bildiklerini, o olanda arayı kapatmaya çalıştıklarını düşünüyorum. Önemli bir performans adımı bu. Bunu Britanya GP’ye götürmeyi ve çalıştırmayı amaçlıyoruz”

“Bu konuda bazı teknik zorluklar var, özellikle de karoserinizi doğrudan egzoz akımı ile etki altına almak, yüksek sıcaklıklar oluşturuyor. Düzgün bir test şansımız olmaması ile birlikte böylesi bir sistemin doğru bir şekilde çalıştırılması öyle kolay olmuyor.”

“Silverstone’de antrenman seanslarında ve yarışta çalışmasını sağlamadan önce bir aerodinamik gününde denemeler yapacağız”

Lowe ayrıca sistemin McLaren tasarımında mevcut tasarımda değişikliklere neden olduğunu ve bu değişikliklerin dayanıklılığa zarar vermeden yapılmasının da zorluğunu dile getirdi.

Lowe: “Oldukça yüklü bir proje. Sadece yeni bir egzoz sistemine sahip olmanız değil, bunun yanında bir çok zorluk var; özellikle de bunu çabucak yapmaya çalışınca”

“Bu sistemin deneceği ilk yarıştaki risk konusunda beklediğimiz performansı alacağımıza inanıyoruz. Rüzgâr tünelinde test ettik. İşlerin nasıl gittiğini simulatörde değerlendirebildik”

“Bu yüzden fayda sağlamak için çok iyi bir şekilde hazırlandığımızı düşünüyorum. Yani endişe, sistemin dayanıklı veya yarışa uygun olup olmadığı ile ilgili olacak.”

 


Yorumlar

  1. Sir Jack B.  avatarı

    Bence Red Bull'a önce ki yılları bağlamak doğru değil. O kadrolardan kaçta kaçı hala Red Bull'da ki. Zaten önemli olan kilit isimler. Onlardan da kimsenin kaldığını zannetmiyorum.

    Genç takım ve zengin. Kazanmayı yeni yeni öğreniyorlar ve bunun sıkıntısını çekiyorlar. Bence Red Bull da iyi olan sadece Newey var bu adam olmasaydı bu takımda en önde olmazdı. Değişen kurallar için en iyi otomobilleri yaptı ama takım bu otomobilleri değerlendiremiyor. Bu sende şampiyon olmaları zor gibi bakalım ne yapacaklar.

    Arkadaşların dediği gibi test yasağı mühendislerin değerini arttırdı. Testler aracı milim milim geliştirmektense fabrikada daha iyi şeyler yapmaya çalışıyorlar ve daha farklı çözümler buluyorlar.

    Sezon başında herkes teste başlamışken Newey hala fabrikada araç ile uğraşıyordu. Sonuç olarak en iyi otomobille geldiler.

  2. İlk önce Red Bull'u ezmeyelim derim. Yok içecek firmasıymış da az yıllıkmış da.

    Olay şu arkadaşlar. Eğer sağlam bir kadro kuruyorsanız, çok çalışıyorsanız, hep gelişmek istiyorsanız, kendinize inanıyorsanız ve paranız da varsa Formula 1'de iyi bir yere geliyorsunuz. Renault bu taktiği satın aldığı Benetton'da uyguladı sonuç: 2 şampiyonluk. E Benetton'da giyim firmasıydı, onlar da Schumacher ile şampiyonluk elde etmedi mi? Nice şanlı Williams'ı, Ferrari'yi onlar da geçmedi mi?

    Gelelim tarihe. Stewart, Jaguar ve Red Bull Racing'İn genel merkezleri Milton Keynes'tedir. Ardı ardına aynı binayı kullanmışlardır hatta. Bu yüzden elemanların kariyerine 14 yıllık bir kariyer demek yanlış olmayacaktır. O 14 yılda ne yaptıklarını anlatayım. Yükselen bir performans… Şampiyonluğa oynuyorlar 2 senedir daha ne olsun. Çoğu takımın bakmadığı kadar da profesyonel bakıyorlar olaya. Mesela genç pilotlar yetiştirme programı…

    Yani özetle sorun içecek firmasında değil. Yani onları eleştirmemek gerek. Demek ki o tarihi takımlar bazı yerlerde hata yapmaktalar…

    Gelelim çift katmanlı difüzöre. Adrian Newey'in onu adam gibi uygulayamadığına katılmıyorum. Newey o sistemi, pull-rod arka süspansiyona uydurmayı başarmış ve Red Bull son yarışlarda zaferler ve dubleler elde etmiştir.

  3. mert merter avatarı

    Gelelim yeni egzos sistemine McLaren bu jet ucaklarina benzeyen arka egzosu coktandir test ediyordu simlatörlerinde demeki hala ufak tefek pürüzler var o isi de halederse araca monta ederler su an calisan cook cok iyi bir arac var belki bozmak istemiyorlar dir diyer takimlari gözleyip ona göre takacaklardir diyer takimlar da 0,5 denilen kazan saglama olursa McLaren takar yeni egzosu .

  4. mert merter avatarı

    BAZI arkadaslardan yine sacma sapan yorumlar RetBuL dan kopya cekilmis vs vs daha düne kadar F-kanal i kopyaladilar ama basarili olamadilar gecen yil da cift katmanli olayini ReTBuL sezon sonuna kadar beceremedi,bir bakalim simdi demekki herkes birseyler kopya yapiyor F1 de güzel olan calisan,parca ve dizayn kopyalanir bu yasak deyil ReTbuL dünkü takim diyenlerde F1 iyi takip etsin Takimlar genelde kadrolariyla el degistirir bazi personel gider bazisi nkalir sonucda iskelet aynidir uzun bir gecmise sahip retbul yanlizca bir cok kere isim el degistirerek geldi buralara ,haa basarisizmi hayir su an iyi ler en iyi ikinci takimlar GRID de puan listesi onu gösteriyor.

  5. Magic Alonso, dediğin gibi yapalım ve Jaguar yıllarını da katalım. Etti 11 yıl. Jaguar'ı katıyorsak aynı mantıkla Stewart'ı da katalım. Oradan da gelen 3 yıl ile oldu mu 14 yıl? Oldu. Bu 14 sezon boyunca ne başarı elde edilmiş?

  6. MagicAlonso avatarı

    redbull a 6 yıllık takım gözüyle bakmak hatalı arkadaşlar.Sonuçta bu takım jaguarın devamı ve çalışan ekip zaten F1 tecrübesi olan güçlü bir ekip adının ne olduğu hiç önemli değil.

    boynuz kulağı geçti diye bir deyim vardır.bu söz tamda redbull için söylenmiş gibi.koşullar farklı artık binlerce km sınırsız test yaparak başarı elde eden büyük ve köklü takımlar test yasağıyla birlikte gelişim ve tasarım konusunda daha adil şekilde rekabet ediyorlar.önümüzdeki senelerde çok daha farklı takımların zürve mücadelesi içerisinde olduklarını göreceğiz

  7. gökhan aydın avatarı
    gökhan aydın

    benim görmek istediğim şu içecek takımı pol savaşında yalnız kalmasın resmen polü aralarında paslaşıyorlar kanser oluyorum geçen sene brawn bu sene bunlar çok sıkıcı oluyor hele o vettelin işaret parmağı göstermesi yokmu dayanılmaz..

  8. Vay be… F1'in istatistik olarak en başarılı takımı Ferrari, ikinci en başarılı takımı McLaren ve üçüncü en başarılı takımı Williams'ın amacı, 6. sezonunu geçiren Red Bull'dan en iyi kopyayı çekmek…

  9. Yusuf  Hitay avatarı

    eğer silverstone da bu paket işlemezse redbull güle oynaya duble yapar zaten

  10. burak bocek avatarı

    Bir söylentiye göre Mclaren'nin Silverstone hedefi 0.5sn belki fazlada olabilir

  11. burak bocek avatarı

    F-kanal konusunda takım eleştirilmişti bencede çok aceleye geldi inşallah aynı hatayı bunda da yapmayız.Ancak bu aracın perfonmansına ciddi manada katkı yapıyor,f-kanalı anlamak ise başlı başına bir savaş ve kazancı elde etmek için bir sürü yarış geçti.O yüzden bu konuda Ferrari çabuk davranıp optimize etmeye çalışacaktır.Çünkü diğerleri bunu İngiltere ve sonrası için yetiştirecek ve sistemi anlama,tam olarak çalıştırmak zaman alıcak.Bizde ilk yarışlar sıkıntı çekeriz ama acele yapmak bu sefer önemliydi Lowe'in dediği gibi.Ki kendiside şaşırmış ve bunu bu yarışa yetiştiremediğinden utandığını belirtmiş.Bence f kanal gibi hüsran olmayacak bu hadi hayırlısı

  12. McLarenForever  avatarı
    McLarenForever

    anlaşılan Lowe getireceği performanstan emin ama dayanıklılıktan emin olamıyor.

  13. Yeni Egsoz sistemini araca sorunsuz adapte ettigimiz takdirde işte ozaman sıralamalarda Redbulla kafa tutabiliriz.

  14. Bence de Ferrari kopyalama isini aceleyle yapiyor ve bu yuzden tam verim alamiyor, F-Duct sisteminin Ferrari`de cok iyi calismadigi asikar, Egzos sistemide aceleyle yerlestirildi araca, bakalim ne olacak..

  15. golü at derken red bullu kastetdim yanlış anlşılma olmasın 😀

  16. benim de merak ettiğim buydu ferrari gerçekten işini çabuk mu halletti yoksa domenicalli kellesini kurtarmak için acele mi ediyor? görecez bakalım bizimkiler yine titizlikle çalışıyor hata yapmamaya çalışıyorlar işte bu yönlerine bayılıyorum bastır mclaren onlar f-duct'ı kurcalayadururken at golünü 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir