F1 Araçları Elektrikli Arabalardan Daha Verimli

yazar:

kategori:

Son 2 senenin şampiyonu Lewis Hamilton’un Mercedes W07 Hybrid aracı, ortalama bir elektrikli yol arabasından daha verimli görünüyor.

Geçtiğimiz hafta Tesla’nın aile otomobili modeli, 276 bin adet ön sipariş aldı. Bu da otomotiv sektöründe elektrikli araçlara daha fazla yönelme olduğu görülüyor. Ancak Amerika’da elektriğin % 66’sının kömür gibi kaynaklardan üretiliyor olması F1 araçlarını daha çevreci yapıyor.

Mercedes’in hibrit motorundaki termal verimlilik % 45’i geçti ve gelecek senelerde % 50’yi geçmesi bekleniyor. Buna karşılık kömür ve yakıtla çalışan güç istasyonlarında termal verimliliğin % 33 olduğu tahmin ediliyor. Bu da elektrikli araç sürmek için kullanılan gücün F1 motoruna göre daha az verimli olduğu anlamına geliyor.

Mercedes’in Teknik Patronu Paddy Lowe, F1 teknolojisinin gelecek senelerde otomotiv endüstrisine daha fazla katkıda bulunacağını düşünüyor.

Lowe “Elektrikli araçlar çevreci ve karbon emisyonuna çözüm olarak görülüyor ancak kesinlikle değiller. Bu elektriği nereden aldığınıza bağlı. Doğal profille elektrik üretilen ülkelerde Formula 1 aracı hidrokarbon yakan herhangi bir elektrikli araca göre çok daha verimli. Bunu yapmış olmamız inanılmaz ancak kimse bu konu hakkında çok fazla konuşmuyor.” dedi.

F1 aracının verimliliği sayesinde daha fazla performans kazanılıyor. Yakıt ve yakıt akışının kısıtlanmasıyla takımlar ancak yakıtı daha verimli kullanarak performans kazanabiliyorlar.

Lowe “Gerçekten heyecanlı olan nokta performans kazanmanın tek yolunun bu olması. Yakıt kullanımının ve motora giden yakıt akışın kısıtlanmasıyla ancak mümkün olan yakıtı daha iyi kullanarak performans kazanabilirsiniz.”

“Gerçekten heyecanlı olan nokta kurallar sayesinde daha verimli olmamız. Ancak daha verimli olarak daha fazla performans kazanabiliriz. Şu ana kadar çoktan % 45’e ulaştık ancak bu konuda durmuyoruz. Muhtemelen 2-3 seneye % 50 verimliliğe ulaşacağız. Yol araçlarının son 50 senedir % 30 civarında takılı kaldığını düşünürsek bu çılgınca bir şey.” dedi.

Lowe, yeni kurallardaki en büyük başarısızlığın mevcut teknolojideki başarıyı F1 dışına yansıtamamak olduğunu söyledi.

 

 


Yorumlar

“F1 Araçları Elektrikli Arabalardan Daha Verimli” için 16 yanıt

  1. Ortada çok ciddi bir mühendislik başarısı var. Formula 1 artık pilotajdan çok mühendislik üzerine kurulu oldu. V8 ve V10 dönemindeki o çığlık sesinin gitmesi de çok kötü oldu evet ama teknolojinin gelişmesi ve rakamları konuşuyor olmak güzel. Eksik kalan bir şey varsa o da rekabet ortamının yeterli olmaması.

  2. @Abdullah bey haber için teşekkürler.
    Bu Hibrid motorlarını dizaynını yapan ve temellerini atan Mercedes-AMG’den:
    “Gerçekten heyecanlı olan nokta performans kazanmanın tek yolunun bu olması. Yakıt kullanımının ve motora giden yakıt akışın kısıtlanmasıyla ancak mümkün olan yakıtı daha iyi kullanarak performans kazanabilirsiniz.” Petronas
    Lowe, “yeni kurallardaki en büyük başarısızlığın mevcut teknolojideki başarıyı F1 dışına yansıtamamak olduğunu söyledi.” Hamilton

  3. Bu başarı iyi hoş da, yol otomobillerinin üretimindeki amaç birbiriyle yarışıp saniyeler kazanmak mı ki sizin ürettiğiniz üniteler kadar verimlilik oranı elde edebilsin; hem de insanların ulaşabileceği daha düşük maliyetlerde motorlar üretip bunu yapmak durumunda iken. Eğer markaların hibrit araç üretmedeki amacı birbirinden daha verimlisini üretmek olsa idi, F1’deki gibi hunharca harcama yaparak ciddi başarılara ulaşabilirlerdi diye düşünüyorum..

  4. Bunla ilgili söylenebilecek çok şey var ama sıkılıyor insan bir yerden sonra hep aynı şeyleri söyleyip durmaktan bunlar ise bıkmıyorlar. Bu söyledikleri biraz daha adil olmuş tabi de söyledikleri gibi bir dünya yok malesef.

  5. Hibrit muhabbeti beni deli ediyor.Hele elektrikli araclar ayri.muhabbet.Uc yuz kilo pil tasiyorlar.Spor otomobilleri bile katlediyorlar.Tonla para verip 918 alcam.Sonra sesi cikmiycak.La Ferrari biraz kabul edilebilir gene biraz.

    1. 918 i hiç sevmem marifetliymiş gibi de görmem isterse 5 dk taksın P1’le LaF’ın yanına bile yaklaştırmam..

      Geçen biri 718 S’in düşük devir sabit hızda (100km/h) yaktığı rakama tav olmuş aynı tüketimi daha düşük devir daha yüksek hızda ünitesi yarı ucuzluğun altında 7 Lt’lik motorla (corvette) gösterdim maymuna döndü 🙂

      1. LaFerrari’ye sözüm yok ama P1 denilen ucubeyi karşılaştırma zaten 918’le. P1 mühendislik ve tasarım felsefesinin en kötü örneklerinden birisi, spor araba kültürünü öldürecek araba.

        1. Bu dediğine katılmam P1 beni öyle etkileyen beğendiğim bir makine değil ama bu mühendislik veya tasarım ilgisinde değil ikisinde de gayet eli ayağı düzgün olmaktan fazlası var beğenmediğim şey motoru.. Bir supercar’a yakışmayacak motor var üzerinde bunda da bu işi bilen çok kişi ortak görüşte artı mclaren elektroniklerin müdahale yönetiminde de hata yapıyor bazen.
          918 teknoloji yaptık! dan daha öte birşey değil makine gözüyle görmüyorum onu.
          P1 GTR ve Zonda R’ın herşeyleri şasileri motorun çok da önemi olmadığını gösteren büyük örnekler.

          1. Eklersek R8 V10’a karşı R8 e-tron’a ufff makine bu diyemiyorsam 918, 718’e de diyemiyorum. Artı Porsche supercar işinde eskiden beri başarılı değil zaten orta sınıftaki kendi oturttuğu çizgisini aşamıyor GT de 959 da sınıfında çok da başarılı örnekler değil bunlar tasarım olarak etkileyici, güç hissiyatı oluşturan güzel örnekler. Piyasada hep derler 959’un wide body’si Carrera GT’nin sesi. Arada 911 GT1 gibi güzel bir makine örneği var misal ama o aslen CLK-GTR gibi yarıştan yola homolog inmiş bir kısıtlı model.

  6. Nan beni konuşturacaksınız. Tamam eyvallah, geleceğin arabaları elektrikli araçlar. Fosil yakıtları ne kadar daha kullanacak insan türü, bu ayrı bir muamma. Fakat, Formula E bunun için kurulmadı mı? Bırak onlar yapsınlar ya. Ben anlamıyorum kardeşim. Bu sporun hitap ettiği bir kitle var. Onun istekleri nedir, ne değildir; kimsenin iplediği yok. Maliyet masalı uydurmuşlar gidiyorlar. Bu hybrid motorlar yeni teknoloji. Harcadıkları para daha fazla. Öteki eski-nesil motorlar en azından uzun yıllardır gelen bir mühendislik birikiminin sonucu idi. Whatsoever. Ne haliniz varsa görün.

    1. 200 yıl daha tabi o vakte kadar dünya yaşanabilir kalırsa…

  7. Daha kötü hale getirmelerinden korkuyorum. 1 litre 4 silindir motorlar getirirler falan. Şimdilik motorları ellemesinler kalsın böyle.

    1. cgdsny_Ferr avatarı

      yok yok 3 silindir 🙂

      1. Bu hastalar onu da getirir belli olmaz.

        1. Yakit limitini elli kilo yaparlarsa baska care kalmaz.zaten.Karpuz getirmeyeyim akillarina.

  8. MARLon BROndo avatarı
    MARLon BROndo

    çevreci araçlar değil çevreyi kirleten ve hayvani sesler çıkaran erkek adam araçları istiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir