Bahreyn Gp’sinde Görülen Teknik Yenilikler

Sezon beklenildiğinden daha sıkıcı bir sıralama formatıyla başlamıştı. Neyse ki Çin Gp’sinde tekrar 2015 düzenine dönüleceği geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı. Sezona hızlı başlamak takımlar için çok önemlidir. Çünkü ne kadar hızlı başlarsanız o kadar aracı geliştirme şansınız bulunur. Bakalım Bahreyn’de kimler ne gibi değişiklikler yapmış göz atalım.

Toro Rosso

F1-technical-analysis-Ferrari-Sauber-Haas-gearbox

Geçen sene altında Renault motoru olmasa Toro Rosso takımı Williams ile bir yarışa girebileceği konusunda düşüncem vardı. Bu sezon motor tedarikçisini değiştiren takım MJÜ – K ve MJÜ – I ünitesini 2016 versiyonuna göre oturtunca vites kutusu bölümünü değiştirmek durumunda kaldı.

Ferrari’nin 2015 versiyon motoruyla yarışan takımın artık daha farklı hatlara sahip vites kutusu olduğu ortadaki fotoğrafa bakıldığı zaman ortada. Bakalım Toro Rosso takımı bu sezon içerisinde beklenilen atılımı yapabilecek mi…

Renault

F1-technical-analysis-Renault-nose-v

Renault takımında büyük bir güncelleme bulunmuyordu. Takım testlerde kullandıkları kanatın revize edilmiş halini Bahreyn’e getirdi.

Kanat üzerinde bulunan flaplara bakıldığı zaman artık daha kıvrımlı halde oldukları görünmekte.

Her takım gibi Renault’da testlere Abu Dhabi versiyonu burunla katılmıştı. FW38 ile kıyasladığımız zaman araçlardaki aerodinamik yapıya göre değişiklikler gözükmekte.

F1-technical-analysis-Renault-gearbox

Geçen sezonun Lotus’u Mercedes motoruna sahipken takımın geleceği belirsizdi. Yeni sezondan önce Renault güç ünitesine geçen araç üzerinde ayarlamaların yapılacağı zaman aralığı oldukça sınırlıydı. Güç ünitesi değişimi ile beraber oluşan farklılık sarı okla gösterilmiş durumda. (Zaman içerisinde daha fazla fotoğrafın çekilmesiyle beraber daha çok detay ortaya çıkacaktır. Bunlar daha başlangıç olduğu için teknik yorumcular tarafından tam açıklama gelmemiş)

McLaren

F1-technical-analysis-McLaren_front-wing

Geçen senenin en büyük hayal kırıklığı oluşturan ikilisi McLaren – Honda olduğu konusunda herkes hem fikirdir. Bana kalırsa Honda dayanıklılıkla beraber performans anlamında da adım atmış gibi gözükmekte. Tabii ki yarış temposunu oturtmaları biraz daha süre alacaktır.

Geçen sene McLaren Honda’yı bir çok kez karoser üzerinde yaptıkları değişikliklerle gördü. Az çok Formula 1 ile ilgilenen herkes takımın yeni araç için hazırlıklara erken başladığını tahmin etmişti.

Ana plakanın altında bulunan mavi oklarla gösterilen ızgara şeklinde bulunan 4’lü yüzgeç parçaları 3 adete düşürülmüş. Bunun dışında aralarındaki mesafe artarken cisimlerin genişliği azaltılmış. Bağlantı noktası (Kırmızı ok) artık daha slim bir halde ve burnun olduğu bölgeye düz bir şekilde oturtulmuş. Sarı ile çizilen bölgede dikey kanatçık iyice sol tarafa doğru kavislendirilmiş. Ön tekerlek üzerinde oluşan hava akımını ayarlayan bu bölüm için böyle bir değişiklik yapan McLaren takımı turuncu ok ile gösterilen ana plakanın en üst bölgesinde bulunan flapı revize ederek daha üste almış ve burun tarafındaki kavislerine daha çok şekil vermiş.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir