Valencia GP: Sıralama Öncesi Son Antrenmanlar

yazar:

kategori:

Valencia GP’sinin sıralama turları öncesinde yapılan son antrenman turları, takımların birbirlerine göre konumları açısından ve lastik tercihleri konusunda az çok fikir veren çok önemli bir seans oldu. Tüm takımların, sadece ve sadece sıralama turlarına odaklandığı seansta Red Bull, Monaco’dan sonra ilk defa bu kadar güçlü göründü. Monte Carlo sokaklarının bir benzeri olan bu pistte, ek olarak F-kanal’ın verdiği avantajla şimdilik pole pozisyonunun ve yarışın da favorileri konumundalar. Renault, Kubica ile yine Monaco’daki sürprizini gerçekleştirebilecek kadar başarılı bir performan sunarken, bu seansın sürprizleri sanırım Force India, Williams ve McLaren’ler oldu. Schumacher’in hayal kırıklıklarnı artık sayamıyorum.

Sert lastiklerin kullanıldığı ilk bölümde Ferrari ve özellikle Alonso oldukça hızlıydı. Webber ve Vettel’den 0,2s daha hızlı bir dereceyle ilk sırada bulunan Alonso, aynı zamanda süper yumuşak lastiklere geçen de ilk pilot oldu. Ancak, ne hikmettir bilinmez, Alonso süper yumuşak lastiklerle derecesini geliştiremedi. Aynı şekilde Massa da, süper yumuşak lastiklerle sadece çok az bir gelişim gösterebildi. Buna rağmen her iki Red Bull sürücüsü de, süper yumuşak lastiklerle neredeyse 0,7s daha hızlıydılar. Sert lastiklerle atılan ilk turlarda Alonso 0,2s öndeyken, süper yumuşak lastiklerle atılan turlar sonucunda Red Bull’lar Alonso’dan 0,5s hızlı durumdalar. Aradaki bu devasa farkın trafikten mi yoksa lastiklerin aşırı ısınmasından/ısınmamasından mı kaynaklandığını bilmek zor. Ama bu kadar uzun bir pistte trafik sorunu en fazla 1 ya da 2 turda yaşanabilir. Alonso, süper yumuşak lastiklerle yaklaşık 6-7 tur attı. Dolayısıyla sıralama turları öncesinde Ferrari’nin bir karar vermesi gerekebilir. McLaren’in tenceresinin de dibi kara. Süper yumuşak lastiklerle attıkları turlarda, sert lastiklere nazaran yalnızca ~0,3s bulabildiler. Red Bull’un, bu iki lastik bileşiği arasında bulduğu zamana bakarsak, bunlar ciddi rakamlar. Elbette yakıt yüklerini asla ve asla unutmamak gerekiyor, ama bu üçüncü seans bize genelde doğru bir resim çıkarıyor. Süper yumuşak lastikleri taktığında zaman bulan diğer pilotlar da Barichello: 0,7s ve Sutil: 1s! İlginç değil mi?

Şu anda görünen o ki, üçüncü sektördeki hızlı virajlı bölümler, Red Bull’un işine oldukça yarıyor. Pistin, neredeyse tam gaz geçilen bu bölümünde en iyi derece 27,1s ile Webber’in. Vettel ve Kubica 27,2s ile diğer hızlı pilotlar. Bu sürücülere en yakın derece 27,4s ile Sutil ve Alonso. Massa 27,6s, Button ve Hamilton da 27,5s ile bu sektörde oldukça geri kaldılar. İlk iki sektörün derecelerinin göre birbirine yakın olduğunu söylersek, asıl farkı yaratanın sen sektör dereceleri olduğunu söyleyebiliriz. Bu da yere basma gücü konusunda Red Bull’un hâlâ söz sahibi olduğunu ve McLaren’in, neden Silverstone için özel bir hazırlık yaptığını doğruluyor. F-kanal gelişimi de Red Bull’a, o çok istediği rahatlığı vermişe benziyor. Pendulum, bir kez daha Red Bull’u gösteriyor.

Mercedes, ilk antrenman turlarında rekabetçi görünmesine rağmen bu sabahki seansta liderin 0,7s gerisindeydi. Schumacher’in, Rosberg’den 0,4s daha yavaş olduğu bu seansta efsane Alman pilot, yeni takımlar haricinde yalnızca Alguersuari, Kobayashi ve de la Rosa’dan hızlıydı. İşin ilginç yanı, yeni takımlar dışında son sıraları paylaşan 6 pilottan 5′i (Hülkenberg, Petrov, Schumacher, Kobayashi ve de la Rosa) Valencia’da ilk kez yarışıyor. Bunun yanı sıra Valencia pisti, yeni takımlarla eski takımlar arasındaki farkın da aslında ne kadar büyük olduğunu bizlere gösterdi. Eski takımların yer aldığı ilk 18 sıra 1,6s içine sıkışmışken, yeni takımların sıralanmaya başladığı 19. sıraya geçmek için bir 1,6s daha atlamanız gerekiyor. Yeni takımların alması gereken daha epeyi bir yol var gibi görünüyor.

Sıralama turları öncesinde benim favorim Vettel. Özellikle süper yumuşak lastiklerde Webber’e büyük fark atan Vettel’in, uzun zamandır yarış kazanamamasından doğan hırsını bu yarışta kullanabileceğini sanıyorum. Ayrıca, kameralar bir ara Vettel’i gösterdiğinde, yüzündeki “Şimdi görürsünüz” ifadesinden de, bu yarışa oldukça iyi konsantre olduğu sonucuna vardım. Vettel’i elbette yine Webber ve Alonso zorlayacaktır. Kubica’nın da önemli bir sürpriz yapacağını düşünüyorum. Schumacher, Q3′e bu yarışta da kalamayacak. Sutil ve Liuzzi hattâ Barichello bile Q3′ü zorlayabilir.

 

Ali Ünal

http://www.ali-unal.net/f1/

 Duyuru: Ali Ünal’ın kendi sitesinde yazmış olduğu yazılar eş zamanlı olarak sitemizde de yer alıyor. Kendisinin kişisel bir uğraş olarak gördüğü bu yazılar düzenli bir periyotta eklenmemektedir ve bizim sitemiz adına yazılmamaktadır. Bu konuda sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Bizi kırmayıp yazılarının sitemizde yayınlanması isteğimizi geri çevirmediği için de kendisine teşekkür ediyoruz.


Yorumlar

  1. gokhan cinar avatarı

    oncelikle acıklama için tesekkürler. yazıda ilgimi ceken birşey yok benim bildigimi bana anlatmış o yuzden sordum :)) birde sitesini ziyaret edeyim o zaman karar veririm okunacak biri olup olmadıgına

  2. Kendisini tanımıyorum ama, oldukça fazla F1 bilgisine sahip birisi hem buradan hem de kendi sitesinden takip ediyorum çok faydalı ve isabetli yorumları var teşkkürler Ali Ünal

  3. gokhan cinar avatarı

    sorucagım soruyu mazur görün ama ali unal kim? :)))

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir