Avustralya'da Zafer Hamilton ve Mclaren'in

yazar:

kategori:

Formula 1 2008 sezonunun Avustralya’da yapılan ilk yarışını Lewis Hamilton kazandı. Mclaren Mercedes pilotu Hamilton pole pozisyonunda başladığı yarışta tüm yaşananlara rağmen pozisyonunu korumayı başardı ve sezona müthiş başlangıç yaptı. Mclaren takımı böylece 2003’te David Coulthard’ın kazandığı galibiyetin ardından ilk defa Avustralya’da kazandı.

Sadece 7 kişinin yarışı tamamlayabildiği olay dolu yarışta BMW Sauber pilotu Nick Heidfeld 5. sırada başladığı yarışı yakıt avantajını en iyi şekilde kullandı ve 2. sırada tamamlayarak sezona iyi bir başlangıç yaptı. Williams Toyota’nın genç pilotu Nico Rosberg Avustralya’da podyuma çıkmayı başardı ve kariyerinin en iyi sonucunu elde etmiş oldu.

Yarışın son anlarında Renault pilotu Fernando Alonso ve Mclaren Mercedes pilotu Heikki Kovalainen arasında 4.lük için büyük mücadele oldu ancak Kovalainen Alonso’yu geçmesine rağmen start finiş düzlüğünde bir anda yavaşladı ve Alonso’ya tekrar geçildi. Alonso yarışı 4. sırada tamamlamayı başarırken Kovalainen onu takip etti.

Honda’dan Rubens Barrichello iyi bir yarış çıkardı ancak son pitinde yaşadığı problemler nedeniyle pitten geçme ve 10. sn dur kalk cezası aldı ancak herşeye rağmen yarışı 6. sırada tamamlamayı başardı ancak Barrichello güvenlik aracı periyodu sırasında kırmızı ışıklar yanarken pitten çıktığı için yarıştan diskalifiye edildi.

Williams pilotu Kazuki Nakajima yarışın başlangıcında gerilere düşmesine rağmen yarışı tamamlamayı başardı ve 6. olarak 3 puan kazandı. Toro Rosso’nun Fransız pilotu Sebastien Bourdais sıralamalarda geride kalmasına rağmen düzgün bir yarış geçirdi ve yarışın son anlarında 4. sıradaydı. Ancak Fransız pilot son anda yaşadığı motor problemi ile yarışı bitiremedi ancak daha önce diğer pilotların yarış dışı kalması sayesinde yarışı 7. sırada tamamladı ve ilk Formula 1 yarışında 2 puanın sahibi oldu.

Yarışa 15. sırada başlayan Ferrari pilotu Kimi Raikkonen yakıt avantajını kullanarak oldukça fazla yükselmeyi başarmıştı ancak yaptığı hatalar ve attığı spinler sonucunda geriye düştü ve daha sonra aracının durması ile yarış dışı kaldı. Raikkonen yarışı Barrichello’nun diskalifiye edilmesi ile 8. sırada tamamladı. Yarışa 4. sırada başlayan Felipe Massa iyi kalkış yaptı ancak daha yarışın başında spin atarak duvara vurdu ve ön kanat değişimi için pite girdi. Yarışı gerilerden yükselişe geçerek devam ettiren Massa David Coulthard’a yaptığı atak sırasında temas yaşadı. Bu temas David Coulthard’ın o an yarış dışı kalmasına sebep olmuştu ancak daha sonra Felipe Massa’da süspansiyon sorunu nedeniyle yarış dışı kaldı.

Sıralamalarda 2. olarak büyük sürpriz yapan Kubica beklendiği gibi pite erken giren isim oldu. Kubica 3 defa pite girdi ve 3. pit ziyaretinden sonra yaşadığı sorun nedeniyle araçtan inmek zorunda kaldı. İyi bir yarış çıkaran Timo Glock Toyota ile ilk yarışında önemli bir kaza yaptı ve aracına önemli hasar vererek bugünkü güvenlik aracı periyotlarından birisine neden oldu.

glock_2_905813360.jpgglock_u_an_140090364.jpg

Barrichello’nun Diskalifiye Edilmesi Sonucu Yarış Sonucu

       Pilot               Takım                  
1.  Hamilton      McLaren-Mercedes      (B)
2.  Heidfeld       BMW Sauber            (B)
3.  Rosberg       Williams-Toyota       (B)
4.  Alonso         Renault               (B)
5.  Kovalainen   McLaren-Mercedes      (B)
6.  Nakajima     Williams-Toyota       (B)
7.  Bourdais      Toro Rosso-Ferrari    (B)
8.  Raikkonen   Ferrari               (B)

Yarış dışı:

Pilot              Takım                     Tur
Kubica        BMW Sauber            (B)    50
Glock         Toyota                (B)    44
Sato          Super Aguri-Honda     (B)    33
Piquet        Renault               (B)    31
Massa        Ferrari               (B)    30
Coulthard   Red Bull-Renault      (B)    26
Trulli          Toyota                (B)    20
Sutil           Force India-Ferrari   (B)    9
Webber      Red Bull-Renault      (B)    1
Button       Honda                 (B)    1
Davidson   Super Aguri-Honda     (B)    1
Vettel        Toro Rosso-Ferrari    (B)    1
Fisichella    Force India-Ferrari   (B)    1
Barrichello   Honda                 (B)    DQ

Avustralya sonrası puan durumu:

Pilotlar:                             Markalar:            
1.  Hamilton    10        1.  McLaren-Mercedes     14
2.  Heidfeld       8        2.  Williams-Toyota         9
3.  Rosberg       6        3.  BMW Sauber              8
4.  Alonso         5        4.  Renault                     5
5.  Kovalainen   4        5.  Toro Rosso-Ferrari      2
6.  Nakajima     3        6.  Ferrari                       1
7.  Bourdais      2
8.  Raikkonen   1

Avustralya GP Dereceleri

Avustralya GP Fotoğrafları

Avustralya GP Videoları


Yorumlar

  1. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Öyleyken veya böyleyken güvenlik araçlarıda girmeseydi mclaren duble yapıyordu alonso puan alamıyordu kubica kürsüdeydi fakat bunların hiçbiri olmadı sonuç ortada faraziyetlerle bitmiş bir olayı tekrardan canlandıracaksak çok işimiz var çok

  2. Yok kimi heikkiyi geçmeye çalışırken 3. sıradaydı heikkiyi pitstop sonrası geçerdi.dedim ya 2. veya 1. olurdu.1 pitstop yaptı.

  3. Yani sana şöyle söyleyeyim Kimi 16.sıradan start aldı hatayı yapmasaydı 1. veya 2. bitirecekti.Ve böle bir yükseliş yapmış pilotta yarışın adamı olurdu.Kısacası demek istedigim buydu.

  4. hee anladım ama zaten topu topu yarışı bitiren 8 kişi var Heikki bi kere Kiminin önünde bitirirdi Heidfeld'de bitirirdi ee nasıl podyum olucak :))

  5. Zaten orada o hatayı yapmasa podyumdaydı zaten orada bir yanlışlık yapmışım.:)

  6. Sen yanlış anladın arkadasım heikkiyi geçmesiyle yarısın adamı olur demiyorum orada dışarı çıkmasaydı üst sıralara daha da yükselcekti podyuma kadar giderdi o bakımdan yarışın adamı olurdu dedim anladınn.:)

  7. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    mc-merc…bu bakımdanda haklısın tabi 🙂

  8. hadi canım öylemi diyorsun :))) Bi kere Heikki daha geçen yıl başladı F1 aracı sürmeye buda 2.ci senesi fakat Kimi kaç yıldır F1 pilotluğu yapıyor ve orda geçiş hamlese yapmasının riskli olucağını ve gerek olduğunu bilmesi gerekiyordu nede olsa bir tur sonra pite giriceksin sana ne kazancı olucaktıki bu geçiş hamlesinin iyicene karizmayı çizdirdi o kadar :))

  9. Tabi ki adam ne kazaya karıştı nede hata yaptı tertemiz sürdü helal olsun diyelim daha ne denir.Ayrıca mclaren-mercedes arkadasım hamilton ne kadar yarışın adamı seçilirse kimide o kadar seçilir görkem arkadasımın dedigi gibi çabası yeter zaten heikkiyi geçmeye çalışırken o hatayı yapmasaydı zaten tartışmasız yarışın adamı olurdu.

  10. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    evet bourdais olmalı üstadım. ama birazda buz adam olmalı cesaretinden dolayı ve yarışa zevk kattığı için.

  11. en azından Kimi yerine Hamilton denmesi daha mantıklı geliyor insana ama ben Sebastian'a verdim gerçekten harika iş çıkardı ama ferrari motoru yarı yolda bıraktı

  12. Bu arada anker olayıda ilginç sekilde ilerliyor fanatikleşerek atlılan oylar(hamilton ve kimi için) bence %100 BOURDAİS gider!

  13. evet aynen bende katılıyorum alonsocuların çogunlugu öyle.

  14. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    teneke…sonuna kadar katılıyorum. F1de çaylak olanlar 2005'ten itibaren takip edenlerdir. çoğunlukta alonso taraftarıdır şampiyon olduğu için…

  15. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Teneke arkadaşım müsteri ol çok güzel olmuş yorumun ellerine ve gözlerine sağlık inşallah herkes tarafsız olarak okurda biraz ilerleme kaydederiz yoksa fanatiklerle işimiz var :))

  16. Gökhan Demir avatarı
    Gökhan Demir

    McLaren-Mercedes takımı geçen yılki rezalete en güzel cevabı bu sene şampiyon olarak verecektir.

  17. Havuz problemi gibi oldu be! Yoruma bak :))

  18. Futbol mu F1 mi? Aslında bu işe sebep olan F1'in ülkemizde çok çok 7-8 yıldır popüler olması. Mesela dünyada nüfusa göre en çok ferrari taraftarı olan 3 ülke sırasıyla İtalya,Almanya ve Türkiye! inanmak zor ama gerçek. Neden mi? Onu da araştırmış adamlar. Ferrari italyan takımı olduğu için italya 1 numara, Michael 7 defa dünya şampiyonu olduğu için almanya 2 numara, ferrarinin üstüste şampiyon olduğu yıllarda F1 TV'de medyatik ve popüler olduğu için Türkiye 3 numara! (Tüm F1 taraftarlarının toplamının %55'i olarak tahmin ediliyor) Ayrıca ispanya dışında en çok Alonso taraftarı ülkemizde sebebi de gene üstüste aldığı şampiyonluklarda Türkiye'de F1 pisti kurulması(2005-06da)bu spora 2005'ten sonra başladığı tahmin edilen taraftarların %9o'ı Alonso taraftarı! Toplam Alonso taraftarı, McLaren takımının toplam taraftarlarının 3/2'si kadar. Bu da 3-4 yıldır takip ednlerin ezici çoğunluğu Alonso, 7-8 yıldır takip edenlerin ezici çoğunluğu ferrari, 10 ile 20 yıl ve fazladır takip edenlerin ezici çoğunluğu McLaren, Williams gibi takımların taraftarı olduğunu gösteren 1 tablo çıkıyor ortaya. İSTİSNALAR HARİÇ. Zaten insanların F1 yorumlarıyla tuttukları takım ve/veya pilot örtüşüyor farkındaysanız. ( mesela ''Alonso bu sene şampiyon olur diyenler sizce kaç yıldır bu işle meşguldür?'' gibi örneklenebilir.)

  19. Ben her türk mercedes aşkıyla doğar diyorum (Bknz. Sarı Mercedes:)) Ben ilk WRC izliyordum. sonra F1 aşkı başladı.Tommy Makkinen Mika Hakkineni Shumi yi baştan sona izleyebildiğim için mutluyum:)

  20. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    ben başlangıç yılı 1996, o zamanlar ferrari hiç birşeydi. ferrarinin normal yol otomobillerini sevdiğim için tuttum. m.schumacher'i sonra keşfettim :)) 94-95 şampiyonu olduğunu bile bilmiyordum :))

  21. Bir Raikkonen (dolayisiyla Ferrari) taraftari olarak oncelikle Mclaren ve Hamilton`u tebrik ederim, gercekten kusursuzdular, Heiki`de biraz sanssizdi ama onuda tebrik etmek lazim, ilk yarisiydi. Bunun yaninda soylemek istedigim bir kac sey var, Oncelikle BMW hakkinda daha once yuruttugum tahminlerde yanilmisim, Gecen sezonki araclarinin performansini biraz sansa baglamistim, hatta bu sezon ki araclarini sifirdan yapmak yerine gecen sezonki araci gelistirmelerinin daha mantikli olacagini dusundugumu ve bunun bir hata oldugunu soylemistim, hic te oyle olmadigini gorduk, gercekten cok basarili ve ne yaptigini bilen bir ekibe sahip olduklarini kanitladilar, daha once BMW taraftari arkadaslarin kalbini kirdiysam ozur diliyorum. Heidfeld tecrubesini konusturdu, Kubica cok iyiydi ama Nakajima`nin hatasiyla yaris disi kaldi ona uzuldum. Williams`ta oldukca iyi gelisim gostermis. Gelelim Ferrari`ye, Raikkonen`in starti cok iyiydi, yarisa asilmasi ve mucadelesi takdir edilir cinsten ama bu kadar agresif ve gozu kara yarismasi iyi degildi, gecen sezonki gibi biraz sabirli olsaydi yarisi cok iyi bir pozisyonda bitirebilirdi, Ne olursa olsun hatali bir hamle oldugunu dusunuyorum. Ferrari icin bu haftasonu kabus gibi bitti ama hic olmazsa yarisa zevk katmis olmalarindan dolayi sevincliyim. Dayaniklilik konusunda hala eksikleri olmasi dusundurucu ve endise verici. Performans olarak Mclaren`mi iyi Ferrari`mi iyi bu konuya girmek istemiyorum cunku Avustralya`nin bu pisti yeterince bilgi vermiyor ama su bir gercek ki Ferrari`nin gostermis oldugu gelisimi hic beklemedigimiz halde Mclaren daha fazla yapmis, Kisitlamalara ragmen bunu yapabilmeleri takdire sayandir, tekrar tebrik ediyorum.. (VISOR)

  22. mehmet ali tan avatarı
    mehmet ali tan

    1995 yılından bugune tüm sıralama ve yarışları(eksiksiz)takip ettim son 3yıldır buna antremanlar dahil oldu 14 yarışı yerinde izledim bir mclaren taraftarı olarak rosberg den fsicella ya sutilden satoya kimiden den hamiltona kadar tüm pilotlar benim için çok özel! lütfen biraz teknik bilgilerle konuşalım anlaşalım.

  23. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Sayın Mehmet Ali Tan o söylediğin olay bizim ülkemizde öyle bunun da sebebi biziz f1 taraftarlığına gelince bu spor ülkemizde gerçek anlamıyla pistimizin yapımıyla başladı ve herkes hiçbir takımı tanımadan ya ferrari yada renault taraftarı oldu ve f1 i sadece 2 takımdan ibaret görüyorlar yeni izlemeye başlayanlarda ilave olarak bmw yi bilecek belki biraz taraflı olacak fakat mclaren taraftarlarında değişim az %lik dilime vurursak tahminimce yeni izlemeye başlayanlarda mclaren taraftarı sayısı diğerlerine nazaran az

  24. mehmet ali tan avatarı
    mehmet ali tan

    tur tur sektörlere bakınca mclaren ve ferrarinin birbirlerine yakın oldugu görülüyor istikrar noktasında mclaren ferrariden üstün görünüyor. yarışın başından sonuna kadar hamilton nun ortalaması 0.3 saniye deişime ugradı raikonen 0.6 sn ferranin uzun sürüşlerde mclarene oranla daha kötü görünüyor.

  25. mehmet ali tan avatarı
    mehmet ali tan

    f1 sevmemin nedeni futbola göre ters mantıkdı tüm taraftarın aynı yerde yarış izlemesiydi ama bazı yorumları okuyunca yakında f1 inde futbol takımı tutmaktan bi farkının kalmayacagını anladım lütfen arkadaşlar f1 koruyalım bu insanları böyle mütiş hizmeti olan sitelerden uzaklaştıralım

  26. ben onu bunu bilelemem ama yorumu video veriyo hemde tv'nin vermediği karelerden.buradan ne desek yalan olur.

    http://www.dailymotion.com/video/x4qcni_2008f1melbourneraceonboardhighlight_auto

  27. zaten şu anketi gördükçe kopuyorum :)))

  28. kaan kaanhan avatarı

    bu arada ankette Hamilton,Rosberg,Bourdais seçenekleri en mantıklısı gerisi geyik 😀

  29. kaan kaanhan avatarı

    ewet unutmamak lazım, heiki rai nin önünde iken pitten yeni çıkmış deposu dolu lastikleri tam ısınmamış, rai nin depo nerdeyse boşalmış, rai bodozlama geçiş denemesi dışında varlık gösterememiş ancak takip edebilmiş. 🙂

  30. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    yalnız bişey unutmamak lazım raikkonen barrichellonun arkasında takıldı ama biliyorsunuz adam fullemiş depoyu 🙂 buna rağmen fark açmasına izin vermedi.

  31. ya arkadaslar gece nhaftayı hatırlıyorumda .Hava atan yarıştan sonra sizi görmeyiz diyen Ferrari taraftarları nerde acaba:DDD .bu pist birde tam ferrariye göreydi:S .Ayrıca güvenlik aracını kimi bizdeykende shumi varkende sevmiyordum adaletsiz gercekten.yeni kurallar eklediler ama işe yaramıyor

  32. Boşver anketi… Yıldız Bourdais ti. 🙂

  33. öncelikle ankete katılıpta raikkonene oy veren arkadaşlarım için anlamsız bir soru işareti belirdi kafamda..Yarış esnasında raikkonenin hangi DOĞRU hareketi veya geçiş hamlesi vardı tekrarını izleyip , bana bi anlatsınlar lütfen..Taraftar olmak başka iyi olanı alkışlamak başkadır…
    Yarışa gelince yol tutuş ,max hız ve özerllikle viraj çıkışlarındaki performansıyla avusturalyadaki f1 sahnesinin yıldızı mp4-23 ve hamilton ikilisiydi..Özellikle pistte zeminin bozuk bölümlerinde ve kerplerin kullanımında mp4-23 Ün yol tutuş ve sıfır omurgalı süspansiyon geometrisinin mükemmelliği yarışta başka bir boyutta kalmasını sağladı.Ferrarinin geçen seneki problemleri bu senetede sirayet etmiş .Mekanik yol tutuş yine (mclarene göre )zayıf ve bunun dışında dayanıklılık bence bu sene için daha fazla uğraştırıcak .Ayrıntı gibi gözüken fakat hiç de ayrıntı olmaya ferrari motorlu torro rossonun da motor problemi yaşamış olması..Motor aşil tendonu olbilir ferrarinin..
    Her yönüyle yarışı kazanmayı hak eden tek bir takım vardı ve kusursuz bir performasdla kazandı(aslında 1-2 olmalılardı)

  34. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    sen de biraz centilmen ol da tebrik etmeyi öğren önce arkadasların gibi ondan sonra yaptıgın yorumların bir degeri olsun..varsa yoksa birine sataşmakla f1 izleyicisi olunmaz..umarım ferrari duzelir de sen ve senin gibiler birtakım hezeyanlar içinde yorum yapmaz..hee bu arada yarısın yıldızı anketinde kimi önde gidiyor masallah:DDsite yonetiminden rica ediyorum sonucu belli anketler yapmasınlar insanın sinirini bozmaktan baska bir işe yaradıgını sanmıyorum..adam 2 kere kendi hatasıyla pist dısına ucmuş ve yıldız oluyor ilginc:DDallah sizin gibi dusunenlerden kurtarsın bu siteyi..

  35. Silber dikkat et Ferrari seni ağlatmasın….Bir takım hakkında yorum yaparken o takımın başarılarını ve ne kadar büyük bir takım oldugunuda hesaba kat istersen.

  36. lewis gercekten super otesi bir is yaptı.0 hatayla bitirdi ve hakettigi bir galibiyet aldı..heikkide bu yarısta gercek mclaren pilotu oldu..futbolda vardır ya ezeli rakibine gol atarsan gercekten o takımın futbolcusun diye..burdada ferrariyi dısarı atarsan gercek mclarenci oluyorsun lewis bunu gecen sene massaya yaptı bu yarıstada heikki kimiye..saka bir yana heikkiden ben bu ilk yarısında bu kadar buyuk performans beklemiyordum.3.sc yuzunden dublemiz gitti..en hızlı tur da heikkinindi yarısta..arabaya ilk yarısta alıstıgını gormus olduk..bmwyide tebrik ederim iki pilottan biri mekanik arızadan yarıs dısı kalır diye dusundum ama hem hızlı hemde dayanıklı cıktı.kubicaya yazık oldu gercekten puan almayı hakediyordu..rosberg de harika bir is cıkardı heikkide iyi hos guzel de bu rosberg baska ya benim icin harika suruyor..ilerleyen senelerde umarım lewisin yanında goruruz rosbergi..ferrariye gelince gercekten cok guldurdu beni sabahın ilk saatlerinde..test doneminde hergun acıklama yapıordu muhendisler pilotlar cok hızlıyız cok dayanıklıyız diye..hız yonunden sorun yok ama dayanıklılık ferrarinin basına buyuk bir bela ve bu bela bence avrupaya gelene kadar devam edecek..boyle devam ferrari bizi guldurmeye devam et.alonsoda istikrarlı surdu ve digerlerinin hata yapmasını bekledi ve 4.oldu..heikki alonsoyu cok guzel gecti ama heikki akıl almaz bir hata yaptı ama olsun alonsoya hediyemiz olsun onun dısında glock a da burdan selamlarımı iletiyorum sayesinde dublemizi aldı elimizden..be adam onun bos arkan bos ne basarsın..git yavas yavas yolunda..ille de bir arıza cıkartacak..ama herseye ragmen harika bir yarıs izledik lewis bu sene sampiyonlugun en buyuk adayı oldugunu dosta dusmana gosterdi..tebrikler lewis..

  37. Hem Kimi hem Massa elinden geleni yaptı arkadaşlar başka söze gerek yok yarışın büyük bir kısmını heyecanlandıran pilotlardı gayet iyiydiler sadece sonuca yansıtamadılar!

  38. Sinan Şahin avatarı

    hamilton haketti ve kazandı. şansı da yanındaydı ama hiç hata yapmadı. kimi, kovalainen'e atak yaparak büyük bir hata yaptı, zaten pit stop yapacaktı ve bu hata onun yarışına mal oldu. massa'ya zaten bir şey demiyorum. heidfeld'in 2.sınıf pilot olduğunu düşünmeye devam ediyorum. sadece aynasına baktı, ileriyi göremedi. kovalainen ve kubica'ya da çok yazık oldu.

  39. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Sezon başladı fakat böyle devam ederse kötü her yarışı 8 araçmı tamamlıyacak böyle:)) Mclaren kaldığı yerden devam ediyor;Bmw 2007 de olduğu yeri geliştirmiş;Ferrari dayanıklı değil bence inşallah düzelir;Williams sezon önceki hazırlıklardan sonra iyi gayet iyi geri geldiler denebilir;Renault sadece alonso ile ilgileniyor tek araç için yırtınıyor fakat olabilecekleri en iyi yerdeler;Raikkonen güvenlik aracı periyodundan sonra o hata diyemeyeceğim aptallığı yapmayacaktı 1 tur sonra zaten pite girecen riske gerek yoktu;kovalainene gelince alonsoya tekrar geçilmesi sanırım vitesle alakalı bir sorundandı düzlükte araç hızlanmadı fakat en önemlisi podyumdu hakkinen ve schumacher döneminden beri gördüğüm en güzel podyumdu pilotlar sevinçliydi ve samimiydi sanki biz pistte rakibiz fakat pist dışında arkadaşız der gibiydi

  40. Süper heyecanlı bir yarıstı f1 adına Hamiltona ve mclarene tebrikler. Ferrari pilotları sınıfta kaldı. Hata pilot ve teknik ekipte olsa bile yeteeeer luca montezemolo yeteeerr diyesi geliyor insanın 😀 Hondadan ve toro rossodan da ümitliyim bu sene.Podyumda 5 favori pilotumdan 3 ü vardı 🙂 haftayı sabırsızlıkla bekliyorum

  41. Çok süper yarıştı. Eğlenceliydi. Kazalıydı. Geçişliydi. Olay doluydu. Kimi için puan almak için her şeyi yapar bizi de eğlendirir dedim. Puan almak için spin attı, yoldan çıktı, motoru bitirdi falan:) Bourdais'e çok üzüldüm. Puan alıyordu ama motoru izin vermedi. Alonso elinden geleni yaptı, şansı da yardım etti. Kovalainen Alonso'yu geçmeye çalıştı geçti ama tekrar geçildi. Hamilton arkasına bakmadı. Neticede McLaren için de Alonso içinde güzel yarıştı (benm kimleri tuttuğumu biliyorsunuz zaten).

  42. gülhan ertürk avatarı
    gülhan ertürk

    Ferrarilere yazık oldu. BMW gerçekten hızlıymış. Rosberg tebrikler. Alonso sen olmasan Reno eli boş dönerdi. Harikasın. Yarışı bitirebilenler için çok cömert bir yarıştı. Kimse eli boş dönmedi:)

  43. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    buruk bi sevinc oldu acıkcası ve ben bu guvenlik aracının bizim işimize yaradıgını hatırlamıyorum son yıllarda bu da ilginc.hep biz ondeyken cıkıyor ne hikmetse:DDyani lewis 2 tur once pite girmese butun yarısı domine eden mclarenler sonda bitirecekelrdi yarısı boyle bi adalet yok.yarısın yıldızı tek kelimeyle harika suren bourdaisti.o da ferrari motorunun kurbanı oldu:DDdayanıklılık konusunda bizim ünümüzü geride bırakacak galiba ferrari bravo onlara:DD massa kazasında couldhardın ona carptıgını soylemissin massathe.. dostum ama kesinlikle oyle bişi yok resmen daldi massa adama bnm gordugum kadarıyla ki degişen bişi olmayacaktı.massa neden kaldı motor yuzunden mi?kimi de motor yuzunden kaldı galiba ve pistin en acemi pilotu sectim kendisi bu yarısta:DDgecen yıl malezya da lewisin massaya yaptıgını bu kez heiki kimi ye yaptı:DDbu durumlarda kazanan hep mclaren olunca guzel oluyor..bir de çime kaptırdı tekerligi ama yine de kendisi için oldukca fazla sans tanıdı guvenlik aracı hiçbirini degerlendiremedi..heikiye cok yazık oldu tam en hızlı turu atıp gazlamaya abslamıstı belki de 1. bile olabilirdi atacagı 2-3 turla ama glock efendi neyi zorluyorsa artık ucmayı basardı:DDalonso da iyi iş cıkardı şans ve diger faktorler sayesinde 4. olsa da fena surmedi..lewis için bişi yazmaya gerek yok zaten tank gibi bir arac yapmıs bizimkiler yine:DD malezyayı bekliyoruz artık

  44. tolga soydan avatarı

    bide farkettiyesniz kim önündeki araca yaklaşsa uol tutuşu azalıyo gibi.arkadan gelen sürekli kontralar yapıyo.

  45. Kiminin Glocku kovalarken attıgı spin çok ilginç.2 tekerlekde çimlere cıkasıya kadar farkedemiyo bile.yola bakmadan sadece rakibine konsatre olmus

  46. Motor freninin yoklugu yarısları degiştirecek gibi.Rainin Kov a yaptıgı attagın daa beterini geçense hamilton monzada yapmıstı.ama o zman motor freni vardı.Herhalde Tc nin kalkmasıyla geçişlerin artacagı dusunulurken motor frenin yoklugu gçişi daha zorlastıracak gibi görünüyor.

  47. sinan bozok avatarı

    Heyecan güzel güzel olmasına da.Bu kadar yarış dışı olmaz inşallah diğer yarışlarda.Ayrıca 2009 da da slick lastiklere geçilmesi şart.

  48. İbrahim  Şahin avatarı
    İbrahim Şahin

    Bu yıl ortada iki gerçek var diyebiliriz.Birincisi Mclaren gerçekten çok iyi durumda ve bu değişikliklerden pek etkilenmemiş gibi ama ikinci bir gerçek en azından geçen seneki gibi kuru kuru yarışlar izlemeyeceğiz bu yıl.Henüz ilk yarış ve heyecan süperdi….

  49. GAMZE IŞIKLIOĞLU avatarı
    GAMZE IŞIKLIOĞLU

    teşekkür ederim Abdullah ben de itv'de izledim ama can sıkıcı bir durum cnn türk artık f1'i iyice yüzüne gözüne bulaştırmış durumda lütfen tekrar ntv alsın yayın haklarını…

  50. Ben orayı goremedim.Nakajima dısarı cıkınca on kanatı kırdı sandım ama.Kaza yı goremedim.Kubica ya yazık oldu gercekten.Hamiltonun yanında olması gerekiyordu.Ayrıca yarıstan sonraki kaynasmada hosuma gitti.Pek yapar gorunmuyordu.Rosberg le hami arkadas ama olsun hei felan dostcaydı

  51. gamze biz yarışı livef1 denen yerden itv sayesinde seyrettik. bir kaç dk sorun oldu ancak yinede iyi ve kesintsiz yayın oldu. cnn turk için şöyle bir şey söyleyebilirim.

    sanırım f1'i tvde yayınlamak ile internette yayınlamak farklı. şöyle düşünün ingiliz itv de tvde yayınlıyordu ancak internet yayını için ayrı telif hakkı ödemesi gerekti ve öyle yayınladı. cnnturkte aynı şekilde sanırım. internette yayınlama izni yok olsa gerek. e madem internetten yayınlamayacaktınız neden karasaldan çektiniz demek istiyor insan!

  52. tolga soydan avatarı

    bence bi cezada nakajimaya verilmeli.kubicaya arkadan çarptı güvenlik aracı varken.

  53. GAMZE IŞIKLIOĞLU avatarı
    GAMZE IŞIKLIOĞLU

    Arkadaşlar Cnn yayınlamadı mı? Klip veriyorlardı ne oldu anlamadım Allahtan alternatiflerimiz vardı ama trf1 yönetiminden cnn türk'le ilgili bilgi vermelerini rica ediyorum.

  54. kaan kaanhan avatarı

    Kova alonsoyu geçtikten sonraki hatası pit alanına girişte basılan hız sabitleyicisine basmış :(( heycan yaptı herhalde neyse o kadar olur, ilk yarışıydı yeni takımında.

  55. tolga soydan avatarı

    2.virajdada alonso ve coultardı geçti fakat baricellonun arkasında fazla kaldı.

  56. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    ve benim tahmin tuttu. raikkonen ilk virajda alonso'nun arkasında bitiverdi :)))

  57. tolga soydan avatarı

    ferrari için hayal kırıklığı olsada iki pilotta zevkli anlar yaşattılar.heikiye gerçekten yazık oldu çünkü fernandoyu harika geçti fakat düzlükte yavaslayınca geçildi.bourdaise helal olsun gerçketn arkasındakileri tutayım derken fazla zorladı herhalde.malezyada inş.galibiyet alıcaz

  58. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    evet bundan sonra gerçek pistler geliyor. bu cadde pistinde ferrarilerin durumu tam anlaşılmadı. çoğu pilotun hatası oldu. ama hamilton ve rosberg'e helal olsun hatasızdılar.

  59. kaner talay avatarı

    slm arkadaşlar.aranıza yeni katıldım.bu yarış ferrariyi yargılamak için erken.haftaya daha iyibir fikir ediniriz.kiminin yeteneğine rağmen şampiyon olmak için niye bukadar yıl beklediğini herkes anladı sanırım.pite 1 tur kala kovayı geçse ne olacak.geçemedi yarışını mahveti.arabayı zorladı ve sonuç ortada.alonso ise genelde yaptığı gibi düz bir sürüşle ve diğerlerinin hatalarını bekleyerek son turda işi bitirdi:)

  60. kaan kaanhan avatarı

    malezya aynı zamanda herkes için iyi bir test olcak, hız olarak kim nerede daha çok ortaya çıkacak.. diğer mid downforce pistler için iyi bir gösterge olacak.

  61. Tek kelimeyle harika bir yarıştı Lewis tek kelimeyle kusursuzdu geçtiğimiz seneki bazı şeylerden ders almış mesela şöyle gerektiği zaman zorluyor ve belli bi fark yaptıktan sonra rölantide gidiyor ve lastiklerine bakıyor takım Lewis'i normalinden biraz daha erken çağırmış pite heran SC girebilir diye buda çok akıllıca yapılmış bir hamleydi takım ve araç kusursuzdu 2 aracını finishe götüren tek takım sanırım bizdik araçta oldukça hızlı çok iyiye işaret…Kovalainene gelicek olursak gerçekten kusursuz bir sürüş izletti Kimiyi iyi tongaya düşürdü :)) En hızlı turuda attı buda onun ne kadar yetenekli bi pilot olduğunu bize gösterdi geçen seneki Heikkiden eser yoktu Lewis le beraber yarışın yıldızıydılar Alonsoyu geçişi zaten başlı başına harikaydı Alonso üstüne kırdı ama nafile fakat sonra düzlükte ne oldu anlıyamadım yavaşladı ve Alonsoya tekrar geçildi ve ondan sonra yeterli tur yoktu bir kaç tur daha olsaydı geçerdi..Ne güzel DOUBLE yapıcaktık yazık oldu :(( Ferrarilere gerçekten çok güldüm araç yolda zor gidiyordu sanki Kimi yarışın yarısını Hondanın arkasında geçirdi bide çok hızlı olucak deniyordu Ferrari için uzun sürüşlerde…Melbournede Ferrariye uyan bi pistti ayrıca ve buna rağmen bu kadar başarısız olunması bir çok ferrari taraftarını oldukça üzmüştür eminim önümüzdeki hafta Malezya var Ferrari dayanıklılık sorununu 1 haftada çözemez ve McLaren adına fark için büyük avantaj umarım Malezyada double yaparız ve rahat bir fark açarız Kovi den podyum bekliyorum önümüzdeki yarışta…GO MCLAREN GO LEWIS GO HEIKKI!!!

  62. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    malezya belli olamz ya geçen sezon ferrariler uzun dingildi pek bişey yapamadılar. mclarende aynısını yaşayabilir.

  63. TC eksikliğinin ilk örneğini massada gördük bu arada 😀

  64. şunu da eklemek lazım. ferrari startta gayet güzel kalkış yaptı bugün. felipe kirli tarafta olmasına rağmen kova ile başabaş gitti hatta ilk viraja girerken biraz daha öndeydi. raiko da aynı şekilde ağır olmasına rağmen iyi kalkış yaptı. tabi bu ikisinde takılı olan soft lastiklerin de etkisi olabilir. ah massa ah, o aydede şeklindeki virajda önün boşken spin atma becerisini nasıl gösterdin hala anlamış değilim:)))) raiko da 3 ncü virajda 2 nci kez hata yaptı ama sonuçta ikisinin de amacı yarışta yükselebilmekti. neyse canı sağolsun hem felipe hem de raiko'nun..

  65. kaan kaanhan avatarı

    ferrarinin en son ne zaman 2 aracı birden yarış dışı kalmıştı?

  66. malezya gibi hızlı bir pistte dingil mesafesini uzun tutan mclaren yine daha avantajlı olabilir. zaten mclaren'in fazla birşey yapmasına gerek yok, sağolsun ferrari dayanıklı araç yapma konusunu unuttu artık. kimi arıza sırasını savdı, gelecek yarışta felipe de arıza yaşarsa şaşırmam. ayrıca bugün burda böyle bir yarış olduysa monacoda hele bir de yağmur yağarsa neler olur!!!

  67. Ama görkem videosunu bulursak bakarız tekrar.Coulthard cizgisindeydi ve viraja girerken massa yı gorup kacma ihtimali yok.Massa nın kamerasındaydı o sırada ve acıkca daldıgı gorunuyordu.Tabi dedigin gibi yorum farkı olabilir.

  68. tebrikler mclaren tamamen hakedilmiş bir galibiyet hatta daha iyisi olabilridi ama kova şanssızdı biraz. ferrari resmen çıuvalladı. bu arada hep beraber gercekten güzel bir yarış seyrettik. orda olanlara teşekkürler

  69. bu arda trulli ye ne olmus bilen varmı? yanıyorum der gibi cıktı aractan.kimi hondayı gecse trulli yi gecemez diyordum.o da kactı:) (yol vermemk konusunda ustune yoktur.Ferrariye farklı davranırmıydı bilmiyorum)

  70. Erdinç ŞIK avatarı

    sinirden 🙂 kendi yorumuma uygunsuz diye işaret çaktım. yaww bizimde aklımız karman çorman ettiler tek pitstopu bu yumuşacık lastiklerle ve pis dışı gezintilerle.. Şimdi Malezya geliyor. Gerçek pistte ilk göstergeler ortaya çıkacak. Tabi Ferrari bu viraylarda çift kontra ile toparlanamayan, viraj çıkışlarında Honda dan bile yavaş kalan, habire kurmalı oyuncak gibi bi arıza çıkaran araçla McLaren i bırakın Renault ile nasıl mücadele edecekse. Yinede çok yerden yere vurdum ama gerçek yarış pisti ortamında bi görelim bakalım neler olacak.

  71. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    Mc Laren…massa yanlış yapmadı bence coulthard çarptı. ama bu da senin görüşün saygı gösteriyorum.

  72. serkan onu kimi istiyor .Ayrıca mantıksız da degil.Diğer araclardan cok mu hızlıki vede pist genismiki gecsin onlere gelsin.

  73. ferrari kimi avatarı

    Ferrari bugun hem dayanıksızdı hemde çekiş kontrolün olmaması nedeniyle Kimi ve Massa bir çok hata yaptı. Ama bence en büyük hataları ilk SC da Kimi yi pite sokmayarak yaptılar… Eğer yanlış görmediysem, Barichello o sıralarda girdi ve Hamilton ikinici pit stop undan sonra Barichello nun arkasında çıktı… İlk SC yarışın tam ortasında girdi… İnşallah bir dahaki yarışta Ferrari toparlanır biraz…

  74. serkan özlem avatarı
    serkan özlem

    kimiye uygulanan tek pit stop strateji saçmalıktır.tek pitstop'u böyle sıcak bir havada çekiş kontrolün olmadığı bir ortamda ağzına kadar dolu bir depoyla üstüne üstelik bir de bunu yumuşak lastiklerle yapmak hangi aklın eseridir.tüm takım beceriksizce bir iş çıkarmıştır.SC peryotları başlı başına bir felaket.rezalet bir yarış.

  75. Bir de SLİCK lastikler olsaydı daha güzel olurdu tabi sıralama formatının eskiye (en eski 12 turluk sisteme) dönmesi de gerek. Ferrari başlangıçtaki dezavantajını güvenlik aracı sayesinde avantaja çevirebilirdi ama gerek pilotların gerekse takımın büyük hataları oldu. BMW tahminlerin ötesinde bir yarış çıkardı beklenenden daha iyiydiler. En çok Kubica ve Kova'ya yazık oldu biri kamikaze biri de safety car kurbanı ama olsun iyi yarıştılar. Rosberg'e selam olsun ve tabi sizlere de.

  76. ilginç bir yarıştı.. nerdeyse puan alacak kimse kalmadı.. mclaren'i tebrik etmek lazım, yine dayanıklılığını gösterdi ve iki aracını da podyuma taşıdı.. kubica'ya gerçekten üzüldüm, puan almayı hakeden pilotlardan biriydi bence.. alonso da durdu durdu turnayı gözünden vurdu.. çaktırmadan birer birer yükseldi maşallah.. kimi'ye söyleyecek laf bulamıyorum, hata üstüne hata yaptı.. son turlarda da araç dayanamadı ve birkaç kere yarış dışı olmaktan kurtulsa da sonunda araca yenildi artık.. ferrari bu hafta sonu oldukça dayanıksızdı, hangi alanlarda gelişme gösterdiklerini merak ettim yani.. honda'yı tebrik etmek lazım.. brown etkisi gözle görülür biçimde.. çok güzel yarış çıkardılar.. ayrıca bugünün yıldızlarından biri de bmw, onun da hakkını yemeyelim.. sezon boyunca kapışmanın içinde olacaklar..

  77. haklısın kaan ama yarıs sonucta.heikki iyi deneyim kazanmıstır.alonso adnda bişeyler kapmıs olmasını umuyorum.hatası affedilmeyecek gibiydi.

  78. Ertan  Akkaş avatarı

    Hakikaten ha Ferrari İtalyanlara kalınca gene işler sarpa sarmaya başladı. Sanırım artık rollar değişiyor bir kaç takım şampiyonluğa oynuyor (ilk yarışa göre) McLaren, Ferrar, BMW, belkide Williams ve bu takımlar için en dayanıklı araba MP4-23 galiba muhteşem bir sezon bizim bekliyor, bende uyumadan önce Tekrar McLaren'i tebrik ediyorum kimi ve massa yada tebriklerimi sunuyorum cesaret isteyen ataklar yapıp ellerinden geleni ortaya koydukları için.. Herkese iyi günler Forza Ferrari
    /////SFM\\\\\

  79. kaan kaanhan avatarı

    yarışı kazandık sevindik ama biraz buruk oldu, heiki hakkıyla ordaydı ve birden güvenlik aracı 🙁 napalım kader kısmet diyelim.

  80. Erdinç ŞIK avatarı

    Ferrari yine mahvetti yarışı.. 7 aracın bitirdiği bir yarışta kalanlara 2 tanesinide kendileri eklediler. Massa o saçma dalaşı yapıp SC ın 2. kez piste girmesine neden olmasa KMR in tek piti işe yarayacak gibiydi ama peş peşe gelirya.. Sonlarda da Kiminin vitesinin takılı olduğunu düşünüyordum 1:34 lü turlara girdiğinde ama o benzin bitecek diye tasarrufa girmiş herhalde. Lewis yine etliye sütlüye dokunmadan geçen seneki bir çok yarış gibi (misal Japonya) kazandı. Ferrari ne 3 kez piste dalan ve yarışın bi parçası! olan SC dan yararlanabildi, ne kalan bi dünya araçtan (ki istatistiklere bakmadım amabu yarış Monaco 1996 dan sonra en az aracın bitirdiği yarış olsa gerek), nede kazalardan yararlanabildi. Kimi mükemmel savaştı ama iki kez pist dışı ziyaret, RB nun arkasında tur başına giden 1 – 1.2 sn. lerle yarışı kaybetti. Tek ümidi RB nun SC pistte iken kırmızı ışıkta pitten çıkması ile diskalifiye edilmesi ihtimali. (misal 2005 kanada JPM ve 2007 kanada FM ve GFİS) Sezon sonunda 1 puan bile işe yarayabilir ama bu başlangıç çok berbat oldu. Alkışlarım FAL ya. Çok iyi iş çıkardı.

  81. bu arada massa nın yaptıgı yanlıstı her zamanki gibiydi. birde elini kaldırıyor.:S coulthard ın yerinde alonso olsaydı güzel bir tepki verirdi:)

  82. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    nen çekiçbaşlı köpekbalığı (F2008) karaya vurdu :))) ve ben bişey demiştim ferrariyi çok övüyorlar diye hatırlayan vardır (trulli ve lauda) şimdi onlara ŞOM AĞIZLILAR lakabını takıyorum :))))

  83. ilk yarıs normal di sonuc.Coulthard a yazık oldu.Honda ya da :S .Heikki guvenlik aracının gazabına ugradı ve alonsoyu gectikten sonraki hatası kotu oldu.Ama guzel yarıstı.:)

  84. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    harika, harika :))) TCsiz otomobillerde ustalar kendilerini gösterdi hamilton ve rosberg GP2'den yeni gelenler zaten. ferrariler mclarenlar kadar hızlı bence arkalarda çok iyidiler. raikkonen-massa çok hata yaptı ve F2008 yeterince dayanıklı değil daha çok çalışmak lazım 🙂 mclaren'a ve taraftarlarına tebrikler…

  85. Meriç Hızal avatarı
    Meriç Hızal

    hayır rezillik dediğim araçlarının yolda kalmış olması!

  86. ferrari kimi avatarı

    Bu arada ITV yayını CNNTURK e kapak olsun 🙂 bundan bizi haberdar eden herkese teşekkürler…

  87. inanılmaz bir yarıştı açıkçası. tc'nin olmamasının yarışlara zevk katacağı kesin. felipe couldhard hanzosunun vurması sonucu bir arızayla yarışdışı kalmış olabilir belki ama bir gerçek var ki ferrari dayanıklılık yönünden eskisi gibi değil. raikkonen gözükara ataklığıyla yarışa heyecan kattı ancak bu şekilde pist dışına çıkacaksa agresifliğinin dozunu biraz düşürse iyi olur kendisi için bundan sonra. ayrıca hamilton'u kusursuz sürüşü için tebrik etmek lazım. ancak bu adamın hiçbir güvenlik periyoduna takılmaması çok ilginç. geçen yılki kanada yarışında da böyleydi. adam sanki başka bir pistte tek başına yarışıyor. şanslı adam ne diyelim. hami şampiyonluktaki iki ferrari'ye 10'ar puan attı böyle başlamak hami için süper sonuç. ayrıca alonso da dandik renault ile bir dünya şampiyonuna yakışır şekilde hem soğukkanlı hem de sabırlı sürüşüyle ve son turdaki güzel atağıyla puanlar kaptı.

  88. Ertan  Akkaş avatarı

    Rezillik tanımının neye göre olduğunu söylemek lazım hırsla mücadele için mi cesaret isteyen ataklar sonrsı gelen hatalar için mi?

    /////SFM\\\\\

  89. Meriç Hızal avatarı
    Meriç Hızal

    Ferrariler resmen rezil oldular…
    Kimi milyon kere hata yaptı zaten, ondan hiç beklemezdim.
    Kova'ya yazık oldu…
    kova alonsoyu geçince ron dennisi gösterdiler, keşke geri geçilişinde de gösterselerdi =)

  90. Aslan Yürekli Ferrariler.Ellerinden geleni yaptılar hırçınlıklarına yenik düştüler ve tabiki çok şanssızdılar.Nette izlerken bazı problemler yaşasakta yinede çok zevkli bir yarıştı(bu cümle bazı arkadaslara ferrari puan alamadı cümleme bakın..)Ferrari güçlü önümüzdeki yarışlarda çok daha iyi olacak tebrikler lewis.

  91. Ertan  Akkaş avatarı

    Ferrari için kabus olmasına rağmen çok güzel bir yarıştı seyir zevki yüksekti böyle yarışlar 2 yılda bir gelir kıymetini bilmek lazım 😛

    /////SFM\\\\\

  92. Ferrari'den araç olarak çok ümitliydim ama hep hatalar hep sorunlar yakaladı. Hamilton harika sürdü helal olsun bir kez daha.

    Ferrari aracı durdurmak için elinden geleni yapı %90 tamamlayınca bıraktılar artık. En kötü an Kova ya oldu geçtikten sonra o kadar basit geçilmesi hem de son turda olacak iş değil. Heidfeld de podyumu özlemiş herhalde ne yapacağını şaşırmıştı kupayı gösteriyordu kürsüde 😀 Bundan sonraki yarışlar için iyi bir test oldu bu. en azından heyecan biraz da olsa geldi

  93. Ertan  Akkaş avatarı

    o değilde bugün kimi de massa da takımda beni fitil etti 😀 McLaren-Mercedes'i tebrik etmek lazım tabiki heikki ve hamilton da buna dahil ayrıca alonsoda gayet hızıydı sanırım bu alonsonu ne kadar iyi bir pilot olduğunu gösterir. Yha bir de bu pistte birşey var bence bernnie hemen şampiyonadan çıkarsın 😀

  94. GAMZE IŞIKLIOĞLU avatarı
    GAMZE IŞIKLIOĞLU

    Alonso yüzümüzü güldürdün umutlandırdın bizi 🙂

  95. ferrari kimi avatarı

    Tebrikler Mclaren… Ferrariye diyecek bir şey yok 🙁 Çekiş kontrolsüz yarışları boyle 6-7 kişi mi bitirecek hep 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir