F1 Takımlarının Motor Üreticileri Hakkında Kötü Konuşması Yasaklandı

yazar:

kategori:

2017 Formula 1 motor anlaşması konusunda kurallar netleşmeye başladı. 2017 ve 2020 yılları arası motor kuralları konusunda geçtiğimiz günlerde anlaşmaya varılmıştı.

Yeni kurallara göre bir takım motor bulamaması halinde ona, en az takıma motor veren üreticinin motor vermesi gerekiyor. En az motor veren üretici sayısı eşitse o zaman kura çekilecek.

Yeni kurallar motor tedarik sürecinin çok karmaşık bir hal aldığını gösteriyor. Yeni kurallara göre üreticiler, istemedikleri bir takımla zoraki birliktelik yapabilirler. Bu durumda üreticilerin anlaşmayı feshedebilmesi için bazı şartlar sağlanmış.

Bu şartlardan en öne çıkanı, takımların kendisine motor tedarik eden üretici hakkında halka açık ya da kapalı eleştiri yapamayacak olması.

Bir takım patronu bu kuralı “Red Bull maddesi” olarak yorumladı. Red Bull yönetimi geçen sene Renault’u herkese açık bir şekilde bir çok kez eleştirerek zor durumda bırakmıştı.

Bu kuralın tam olarak nasıl uygulanacağı şu anda bilinmiyor.

Bunun dışında takım sahipliğiyle ilgili bir madde daha var. Geçmişte bu konuyla ilgili kötü bir geçmişi olan takım patronu ya da yöneticileri olan takıma üreticiler motor vermesi konusunda zorlanmayacak.

Bu kural kapsamında takımlara, takımın ya da üreticinin isteğine göre isimsiz motor tedarik etme şansı verilecek.

Ancak bir takım motor isim hakkını bir başkasına satarsa – Red Bull’un Tag Heuer’de yaptığı gibi – o zaman motor üreticisi anlaşmayı gözden geçirebilecek.

Bunun yanında motor tedarikçisinin izin vermemesi halinde takımlar başka bir üretici ile sponsorluk anlaşması imzalayamayacak. (Red Bull – Aston Martin anlaşması)

Son olarak FIA’nın isteği üzerine takımlar motor ödemelerini normalden daha erken ödemek zorunda kalacaklar. Özellikle kış döneminde nakit akışında sıkıntı yaşayan takımlar bu durumu idare etme konusunda zorlanabilirler.

Bundan sonra ödemelerin 4 aşamada  yapılması planlanıyor:

  • % 25’i anlaşma imzalandığında
  • % 25’i  tedarikten önceki sene 30 Ekim’den önce
  • % 30’u şampiyona başlamadan önce
  • Kalan % 20’si o seneki 5. yarıştan önce

 

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir