FIA Monako’da Lastik Basınçlarını Daha Yakından İnceleyecek

yazar:

kategori:

FIA bazı takımların lastik basınçlarındaki kısıtlamaları aşmanın yolunu buldukları yönündeki şüpheler ile ilgili incelemelerini Monako GP’sinden itibaren artırıyor.

Geçtiğimiz yılın İtalya GP’sinden bu yana FIA lastiklerde asgari başlama basıncını zorunlu kıldı ve takımların lastiklerle sorunlar yaşamalarının önüne geçmeye çalıştı.

Bu basınçlar takımların istediklerinden çok daha fazla ve resmi ölçümden sonra basınçları düşürebilen takımlar bu konuda açık şekilde avantajlılar.

Bazı takımların hileye başvurduğundan şüphe ediliyor, jantları ısıtmak veya McLaren’ın bu ay ortaya attığı jantlarda çift katmanlar kullanmak gibi.

FIA çift katmanlı jantların kural dışı olduğunu açıkladı ve daha derin inceleme ile takımlara ne yaptıklarının daha yakından inceleneceği söylendi.

Önümüzdeki yarıştan itibaren takımlar lastik basınç verilerini FIA’nın standart veri kaydedici cihazına CAN protokolü üzerinden göndermek zorundalar.

Takımlara gönderilen belgelerde FIA basınçların standart Psi olarak kaydedileceğini ve takım telemetrisine gönderilenlerden bağımsız olarak modifiye edilmemiş olmaları gerektiğini söyledi.

Değişiklik herhangi bir takıma ceza verilmesi için kapı açmayacak, ancak FIA’nın takımların neler yaptıklarını daha iyi anlamasını sağlayacak.

Eğer FIA bazı takımların istenmeyen şekilde davrandıklarını keşfederse bu daha sıkı tedbirler ve basınçların takip edilme şeklinde değişikliğe yol açabilecek.

Takımların basınçlarla oynayıp oynamadıkları sorulduğunda Pirelli’den Paul Hembery: “Sıkça basınçları 3-4 Psi yükselttikten sonra araçlar kalkarken bu 3-4 Psi’lık artışı göremiyoruz. Muhtemelen yarısı gibi oluyor. Yani bir şeyler oluyor.”

Bazı takımların bunu yaptıkları son birkaç haftada şüphe yaratırken bazılarında ise bu durumun çok uzun zamandır geliştiği söylendi.

“İlk sinyaller belki de geçtiğimiz yıldandı.”

Williams’ın teknik patronu Pat Symonds FIA’nın lastik basınçlarını kontrol ederken zorlu bir işe giriştiğine ve sürüş halinde basınç sınırını takip etmenin kolay olmayacağına inanıyor.

“Sorun lastik basınç sensörlerinin iyi ancak mükemmel olmadıkları, içlerinde elektronikler var ve biz aslında bu elektronikleri çalışma sıcaklık aralıklarının üzerinde çalıştırıyoruz.”

“Bu yüzden onlar sık sık arıza yapıyor. Dayanıklılık olması gerektiği gibi iyi değil. Eğer bu kural olursa ne olacak? Çok daha fazla arıza mı göreceğiz? Bu çok şüphe uyandıran bir konu.”

“Eğer bu kurallaşırsa, bunun ortak bir cihaz olması gerekiyor. Yani önümüzde uzun bir yol var. Bazı takımlar kendi sensörlerini üretiyor çünkü pazarda iki temel seçenek ve ve ikisi de sıcaklıkla bozulabiliyor, ancak bazı takımların kendi sensörlerini yaptığını biliyorum.”

Sensörlerle ilgili dayanıklılık endişeleri Cuma günü Palmer’in Renault’sunun patlayan lastiğindeki sensör ile dayanak kazandı. Sensör lastik parçalandığında bile 19.6 Psi göstermeye devam ediyordu.

Hembery: “Bu lastik patladıktan sonra bize verilen son sinyal. 19.5 ise alt sınır.”


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir