Teknik Analiz: 2008 Avustralya Grand Prix

yazar:

kategori:

 

 

 

 

 

Ferrari F2008 – Direksiyon Revizyonu

F2008

F2008 ilk görücüye çıktığı günden bu yana genel olarak güçlü bir imaj sergiledi. Bununla birlikte Ferrari ince noktalar üzerinde de çalışmak için efor sarfetti. İlginç gelişimden birisi direksiyon üzerindeki tuşların yeniden gözden geçirilmesi oldu. Pilotların tercihlerini daha rahat kullanabilmeleri açısından bazı yer değişiklikleri oldu. Viraj ortasından diferansiyel ayarlarını yönetmek için kullanılan buton (1) direksiyonun ortasında en üstte yeraldı. Bunun yanı sıra viraj girişlerindeki difransiyel ayarı için kullan buton (3) ise aynı yerinde kaldı. Genellikle viraj çıkışlarında diferansiyeli yönetmik için kullanılan buton (2) ise sağ üstte kaydırıldı. Bununla birlikte daha az kullanılan ‘mix'(4) ve ‘revs'(5) butonları ise diresksiyonun sol kısmına yerleştirildi.

BMW-Sauber F1.08 – Boynuz Kanatçıklar

BMW-Sauber.Nose.Winglets

Hiç şüphe yok ki 2008 sezonunda şimdiye kadar yapılan en radikal gelişim BMW-Sauber’in F1.08’in dengesini optimize etmek için yaptığı değişiklik oldu. Bu çözüm gözle görülür biçimde downforce üretmese de aracın sidepod girişlerine ve arka kısmına daha iyi bir hava akışı sağlıyor. On-board kameralar (1) ise havayı doğrudan ‘delta kanatçıklar’a (2) yönlendiriyor. Böylece aracın sidepod’lara olan hava akışını düzenleniyor. Özellikle önemli olan bir diğer nokta ise BMW-Sauber’in aracın sidepod’larının ince bir yapıya sahip olması daha dar hava girişleri ve daha küçük radyatörler kullanılması trendine uyması oldu.

Red Bull RB4 – ‘Köpekbalığı Yüzgeci’ Motor Kapağı

Red Bull-Motor.Kapağı

Barcelona testleri boyunca Red Bull’ın yeni aracı RB4’te ‘köpekbalığı yüzgeci’ (kırmızı ok) şeklindeki motor kapağı kullanması göze çarpan bir nokta oldu. Bu modifikasyon bu bölümdeki alanı çarpıcı bir biçimde arttırdı ve arka kanada daha iyi bir hava akışı ve frenleme sırasında aracın dengesini maksimize etmeyi sağladı. Yeni motor kapağı çok karmaşık bir yolla birlikte aracın arka kısmındaki aerodinamik yapıda bir etkileşim meyadan getirdi. Fakat bu radikal değişimin potansiyeli tam anlamıyla henüz görülmüş değil. Bunun gibi radikal değişiklikler çoğu zaman uygun ayarların yapılmasında zorluk oluşturabiliyor. Fakat bunla birlikte sağlayacağı yararın yanında çokta zor olmamalı.

Renault R28 – Barge Board Detayı

Renault.Barge.Board

BMW-Sauber’in F1.08’de için kullandığı barge board çözümünün (kırmızı ok) Reanult’un nasıl bu kadar çabuk bir biçimde kendi aracı R28’e adapte etmesi dikkat edlmesi gereken bir unsur oldu. Aracın radyatörlerine giren hava akışının yönetilmesi ve yatay hava akışının devamını sağlamak için havanın arka kanada doğru yönelmesi için kullanılması buranın ne kadar önemli bir nokta olduğunu gösteriyor. Kanat ayarlarına bağlı olarak drag etkisini arttırmadan öenmli miktarda downforce üretilmesini sağlıyor.

McLaren MP4-23 – Arka Kanat

McLaren.Arka.Kanat

McLaren’in MP4-23 aracında en ilginç özelliklerinden birisi arka kanadın ana profilinin ve bitiş noktasının derinlemesine bir biçimde yeniden gözden geçirilmesi olması. Bitiş noktası değişik ve alışılmışın dışında yatay yarıklardan oluşuyor. Ana profile eklenen yapı havanın çarpmasıyla düşük bir hava akışı üretiyor. Bitiş noktalarındaki flap (kırmızı ok) özellik iki sen önce Renault tarafından kullanılan bir çözümdü. MP4-23’teki flap ise bitiş noktasının ön kısmında derin bir yarıkla ayrılıyordu. Bu çözüm ana prpfilin altından geçen hava akımı için uygun bir çıkış sağlıyor. Arka kanadın etkinliği ve genel olarak aracın kullanılabilirliği artmış oluyor.

BMW-Sauber – Barge Board Gelişimi

BMW-Sauber.Barge.Board

Bu çözüm ‘delta kanatçıklar’ın burun kısmına yerleştirilmesinden önce takım tarafından araca uygulanan ilk aero gelişimdi ve aracın temel aero paketi için önemli bir parça oldu. Her iki rüzgar tüneli sonuçlarının ve CFD hesaplamalarının ardından F1.08’in dengesinin etkinliğini öenmli şekilde arttırdığı doğrulandı. Barge board gelişimi sidepod’ların ön kısmında oluşan hava akımı sorunun yönetilmesini sağlıyor. Doğru soğutmanın sağlanmasına yardımcı olduğu kadar hava akımının aracın arka kısmına doğru yönlendirmeye ve özellikle arka kanadın temel profiline doğru yönlendiriyor.


Yorumlar

  1. yoooo öyle kolay kurtaramassın!Sen hem ilk yarışta esnek kanadı görecen hemde yalan söylicen.Evet bu yılki ilk yarışı herkes izledi.Abdullah sende izledin.Bu zamana kadar böyle izlememiştin belliki!!!

  2. Çok güzel analizler. Elinize sağlık

  3. sinan bozok avatarı

    Bmw aerodinamik olarak gerçekten çok güzel görünüyor.

  4. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    ben redbull motor kapağındaki parçayı gemi kıçına benzettim 🙂 yüzgeç olsa dik olur :)))

  5. BMW'nin ki en değişik görünümlü ve en radikal parça çok güzel duruyor. Ayrıca Red Bull da görselliğe önem vermiş (aerodinami + görsellik). Şubat tatilinde de demiştim garip kanat boğanın kuyruğu ile paralel gidiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir