Tartışma Konusu: Schumacher Dönmekle Hata mı Etti ?

Aslında geri dönüşüyle bazı taraftarların kalbini de kırdı. Çünkü o artık özdeşleştiği kırmızı rengi terk edip gri renklerle yarışacaktı.

Ama Schumacher’in tekrar yarışacak olması seven sevmeyen herkes tarafından heyecanla karşılandı ve F1’in yeniden odağı haline geldi.

Sezon başlamadan önce kimilerine göre şampiyon belliydi, kimileri temkinli yaklaşırken kimisi de Schumacher’in eski performansından uzak olacağını düşünüyordu.

Sezon başında Mercedes’in yeterince hızlı olmadığı anlaşıldı.

1.       İlk yarışta Schumacher üç boş geçen yılın ardından tatmin edici bir performans sergilemişti.

2.       Avustralya’daki performansı starttaki kazaya bağlandı.

3.       Malezya’da lastiği doğru takılmadığı için yarış dışı kaldı.

4.       Çin’de ise izleyenler tanımadıkları bir Schumacher ile karşılaştı. Hafif yağmurlu pistte “yağmur adam” olarak adlandırılan Schumacher anlamsız şekilde yavaştı ve bir çok kişide onu rahatça geçebildi. Takım arkadaşı ise yarışın bir kısmını lider götürüp yarışı da 3. sırada bitirmişti. Bu yarışın ardından bazı kesimlerden homurdanmalar da başladı.

5.       Avrupa’ya Mercedes GP Schumacher’e uygun olduğu söylenen yeniliklerle geldi. Bu yeniliklerle birlikte Schumacher ilk kez takım arkadaşını sıralama turlarında ve yarışta geride bıraktı. Yarışın büyük kısmında Button’a karşı savunma yapan Schumacher yarışı da 4. Sırada bitirmişti. Böylece herkesin içine su serpilmiş ve Schumacher dönüyor sloganlarıda yeniden atılmaya başlanmıştı. Rosberg ise yeni güncelleme pakedine uyum sağlayamamış, startta ve pitte sorun yaşayarak yarışı 13. sırada tamamladı.

6.       Schumacher Monaco sıralamalarında takım arkadaşını geçemedi ama hemen arkasında 7. sırada kaldı. Aslında her iki MGP pilotu da araçlarını olması gereken yere koyamamıştı. Startta takım arkadaşını geçen Schumacher yarışı pitten başlayan Alonso’nun arkasında bitirecekti ki son turda güvenlik aracının pite girmesiyle Alonso’ya beklenmedik bir atak yaptı ve onu geçti. Ceza alsa da bu yaptığı birçok kişinin hoşuna gitmişti.

7.       Türkiye’de Schumacher yine formdaydı. Hem sıralama turlarını hem yarışı takım arkadaşının hemen önünde bitirdi. Bu yarışı da İspanya’da olduğu gibi 4. sırada bitirdi.

Artık Schumacher yeterince hıza ulaşmış ve tek sorun aracın performansı gibi görülmeye başlandı.

8.       Kariyerinde Kanada sıralama turlarında takım arkadaşına hiç yenilmeyen Schumacher ilk kez bu yenilgiyi tattı. Üstelik sıralama turlarının 2. bölümünde elendi. Sert lastikle başladığı yarışta diğerlerinin erken pite girmesiyle kısa sürede en ön sıralara yükseldi.  Yaşadığı temas sonucu ekstra pit yaptı ve yumuşak lastiklerle yarışın yarısını tamamlamak zorunda kaldı. Giderek performansı düştü önce Buemi’ye sonra da Liuzzi ve finişe bir viraj kala da Sutil’e geçildi. Giriştiği bazı mücadelelerde temas yaşanması gereksiz agresif olması nedeniyle Schumacher yeniden topa tutulmaya başlandı.

9.       Valencia’da güncellenen W01 düzgün çalışmıyordu. Schumacher sıralama turlarında 15. olurken Rosberg 12. olabildi. Ansızın giren güvenlik aracı sayesinde Schumacher bir anda kendini 3. sırada bulmuştu ancak yanlış strateji seçimi yine onu arka sıralara itti ve bu yarışı da 15. olarak tamamladı.

10.   Son yarışta sıralama turlarında iyi bir tur atamayarak 10. Sırada kaldı. Yarışta da kritik pit çıkışı turunda hata yapması ve erken pit stratejisi mevcut yerini koruyamamasına neden oldu. Yarışın son turlarında da Sutil’e ve Vettel’e geçildi. Arkasında ki Hulkenberg de üzerinde baskı kuran başka bir pilottu. Schumacher bu yarışta 9. olurken takım arkadaşı 3. Kez podyuma çıktı.

Schumacher son yarıştan önce artık 2011’e odaklandığını söylemesine rağmen bazı F1 çevreleri onun bu sene yeniden emekli olacağını düşünüyor.

Ayrıca Mercedes GP’nin de çeşitli pilotlarla anlaşma aradığı da gelen dedikodular arasında. En son Haug’un Raikkonen ile görüştüğü Haug tarafından doğrulandı. Ancak bu görüşmede anlaşmanın konuşulmadığı iddia edildi.

Schumacher’in şuan ki performansı tatmin edici mi? Ne zaman eski Schumacher’i göreceğiz? Bu sezon sonunda yeniden emekli olur mu? Gelecek sene yarışırsa performansı nasıl olur? Acaba Schumacher geri dönmekle hata mı etti?


Yorumlar

  1. Enes Demircioglu avatarı
    Enes Demircioglu

    bu adamı tartışmaya gerek var mı ???????

  2. erhan vatansever avatarı
    erhan vatansever

    hata ettiğini söyleyenler bence bu adamı hiç izlememiş o yarışırken rakibi yoktu diyenler bence o yarışları hiç izlememiş f1 in olduğunu f1 türkiyeye gelince anlamış insanlardır hill, villnöv , hakinen , bunlar rakip değilmiydi hepsi dünya şampiyonu olmu isimler tekrar düşünün !

  3. erhan vatansever avatarı
    erhan vatansever

    hata ettiğini söyleyenler bence bu adamı hiç izlememiş o yarışırken rakibi yoktu diyenler bence o yarışları hiç izlememiş f1 in olduğunu f1 türkiyeye gelince anlamış insanlardır hill, villnöv , hakinen , bunlar rakip değilmiydi hepsi dünya şampiyonu olmu isimler tekrar düşünün !

  4. ahmet özdemir avatarı
    ahmet özdemir

    İki kelimeyle özetlersek, Tifosi'nin laneti.

  5. F1 çok nankör bir spor.Seneye yarış kazandığında tüm bu konuşulanlar unutulur gider.Boşuna paralamayın kendinizi 🙂

  6. Bir Schumi taraftarı olarak dönmekle hata etti tabirini yanlış buluyorum. Schumacher ne kaybetti ki. Herkes onun başarısına ve yaşına saygı duyuyor. Ayrıca dönüşü F1 için büyük reklam oldu. Kendisi de fazlasıyla eğlendiğini düşünüyor. Pilotluk kalitesini ise zaten tartışmaya gerek yok. Schuminin kalitesinden şüphe edenler Schuminin şampiyon olamadığı yıllardaki performansına baksınlar. Çünkü Schuminin şampiyon olduğu yıllarda genelde üzüntülü oldukları için kaliteyi görmek istemeyebilirler.
    Burda tartışılması gereken Schuminin dönmekle pişman olup olmadığı değil; Mercedes'in Schumiyi getirmekle pişman olup olmadığıdır ki böyle bir araç ve strateji hatalarıyla böyle düşüneceklerine sanmam.

  7. Eleştirenler sadece istatistikleri gözden geçirsin Schumacher'in nasıl bir efsane olduğunu görürler. Şu anki ve tüm zamanların F1 pilotlarından onun başarılarının yanına yaklaşabilen bile yoktur. Schumacher kariyeri boyunca 261 yarışa çıkmış bunların 91’ini birinci bitirniş 154 kez podyuma çıkmış, 68 pole pozisyon kazanmış ve 16 sezonda 7 dünya şampiyonluğu elde etmiştir. Rakiplerine örnek vermek gerekirse Alonso 151 yarışa çıkmış 22 zafer elde etmiş, 56 kez podyuma çıkmış, 18 pole pozisyon elde etmiş ve 9 sezonda 2 kez dünya şampiyonu olabilmiştir. Buton ise 183 yarışından 9 kez zaferle ayrılmış, 29 kez podyum görmüş, 7 kez pole pozisyon kazanmış ve 10 sezonda sadece 1 kez dünya şampiyonluğu elde edebilmiştir. Webber’e gelince 151 yarışa çıkan pilot bunlardan 5’ini zaferle tamamlamış ve 15 kez podyuma çıkmış sadece 5 kez pole pozisyonu elde edebilmiş ve 8 senelik kariyerinde dünya şampiyonluğu olmayan bir pilottur. Massa ise katıldığı 127 yarışın 11’inden zaferle ayrılabilmiş ve 30 kez podyuma çıkabilmiş. 15 kez pole pozisyonu elde edebilen pilot 8 sezon içinde dünya şampiyonluğu elde edememiş. Daha genç pilotlara bakacak olursak Hamilton toplam 63 yarışından 13’ünü birinci olarak tamamlamış ve 33 kez podyum görmüş. Toplam 28 kez pole poziyon elde edebilen pilot 3 sezonda 1 kez dünya şampiyonu olabilmiş. Vettel ise çıktığı 54 yarışın 7 tanesini zaferle bitirmiş ve 13 kez podyuma çıkabilmiş. 10 kez pole pozisyonu elde edebilen pilot yarıştığı 3 sezon içinde dünya şampiyonluğuna ulaşamamış.
    Nasıl istatistiğe vurursanız vurun Schumacherin toplam yarışların aritmetik ortalaması içinde aldığı birincilikler, pole pozisyonları, podyumları, en hızlı tur zamanları ve şampiyonlukları rakiplerinden ezici üstünlükle önde. İyi araçla kazandı diyeceklere ise takım arkadaşlarına olan üstünlüğüne, 98-2001 arası ferrari’den çok daha hızlı olan mclaren’le yapılan mücadeledeki başarılarına ve yağmurlu havalardaki Schumacher performanslarına bakmalarını tavsiye ederim. Schumacher yaşayan bir efsanedir bu sezonki araca ve uzun ayrılığa bağlı kötü performans da bunu değiştirmeyecektir.

  8. Schumi evet hep en iyi araclarla yarısmadı.zaten olaya o yönden bakılmaması gerek.Schuminin F1'de neler yaptıgını görmek istiyorsan Schumiden sonra ferrarinin basarılarına ve schumili ferrariye bi göz at anlarsın efsanenin büyüklügünü

  9. Tum yorumlari tek tek okumadim ama sunu bilin tum f1 dunyasi ve bu sitede yorum yazan okuyan herkes schumiyi elestirenler 2005 ve 2006 yida unutmayin ne olursa olsun su resme iyi bakin gozlerinin icine gun gelecek schumi her zamanki gibi 1 numaranin gercek sahibi olucak ve siz saklanacak delik arayacaksiniz ve eminim schumi sizleri fazla bekletmeyecek

  10. EFSANELER TARTIŞILMAZ… Ben onu izlerken hala keyif alıyorum. Ama insanlar nedense onu tartışmak istiyor. Bu araçla bu kadar olur. SCHUMI şimdiden 2011'in planlarını yapıyor ve ben tanıdığım SCHUMI zaferler kazanmadan asla F1 den AYRILMAZ…

  11. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Michael Schumacher bana göre büyük hata etmiştir.

  12. @_bianconera_

    Amacım kişisel meseleye dönüştürmek değil konuyu. Zaten bu sitede bu tür "saygısız, karşı cevaplar, yüzünden" yorum yazmıyorum ve yorum yazmayan bir sürü arkadaş tanıyorum. Ben sana "yaşımı nereden biliyorsun arkadaşım " dersem, sen bana ne cevap vereceksin çok merak ediyorum. O yüzden atıp tutup konuşmamak lazım 😉 Benetton yıllarını da bilirim, yaptıklarını da 😉 Evet daha güçsüz arabayla kazandı. Fakat bunu 1 kere yaptı. 2. Benetton yılı öyle de yavaş bir araba değildi " Öyle değil mi bilenler " sizin deyiminizle(işte bu cümle, kasıtlı olarak yapılmış, seviyesiz bir cümledir, yorumlarınıza örnek..)Ferrariyi hiç katmıyorum bile Şumi'ye. En büyük rakibi Hakkinen'li Mclaren, şampiyonluklarından sonra asla Ferrari kadar hızlı bir araç üretemedi.Mp4-20'yi saymazsak…
    Şöyle bir bakın, 94 yılı haricinde Şumi asla ve asla yavaş araçla yarışmadı… O yüzden "Kişisel düşüncem" Mercedes'le dönmesi yanlıştı…

  13. schumacher takım stratejilerinde nedense hep şansızlığa uğrayan kişi oluyor tamam eski gücünde değil ancak bu performansı gösterebilecek bir kişi de değil, bence hem takım stratejisi hemde aracın ona tam uygun olmadığından kaynaklanıyor eğer araç schumacher'e göre iyileştirilirse ben üst sıraları zorlayabileceğini düşünüyorum…

  14. Schumacher hep en iyilerle kazanmadı. olacaktı.

  15. Benetton yıllarında Williams aracı daha iyiydi. Ve yakın gelecekten bahsedecek olursak 2000 yılındada McLaren aracı biraz daha hızlıydı Ferrariye oranla. Schumacher hep en iyilerle yarışmadı.

  16. _bianconera_  avatarı

    @nihatdura
    Benetton yıllarından tabi haberin yok senin yaşın gereği.Hep iyi araçlarla kazanmışmışmış taa…

  17. schumacherın basarısız oldugu cogu yarısta yanlıs stratejı ve yarıs ıcındekı temaslar etkı ettı. normalde tabıkı de eskı schumacher degıl takım arkadası da genc ve kuvvetlı ama bu schumacherın kotu oldugu anlamına gelmıyor eskısı kadar basarılı bır karıyer elde edemeyecegı anlamına gelıyor eger kı adı schumacher degılde petrov ya da ne bıleyım bı baska pılotun adı olsaydı su anda bu tartısma cok yersız olurdu ve ispanya da buttonu arkasında tutan monaco da alonsoya atak yapan bıtmıs lastıklerle canada da herseyıyle savunma yapmaya calısan bu adam kım dıye tartısıyor olurduk

  18. Bence geri dönmesi bir hataydı. En azından Mercedes'le. Tabi tekrar bu zevki yaşamak istediyse, bence amacına da ulaşıyor.Hoş Şumi, Red Bull'da olsaydı kazanabilirdi ve muhtemelen de birden çok da kazanırdı fakat, Şumi zaten hep en iyi arabalarla kazanmadı mı ?

  19. serkan birol avatarı

    Bana Kalırsa Hata Yapmadı.Formula 1"de ilk yarıştıgı Sene yine Böyleydi.Sonradan İyileşti Schumachere Yakılmıyor Bu Sonuçlar Emin Olun Vettel Böyle Bir Araçta Olsaydı veya button,Webber Yine Aynı Sonuç Olurdu.Araç Yavaş Tabiki Schumacher Refleks Olarak Biraz Yaşlandı Ancak Gelecek Sene Tatilde Formuna Kavuşacagına İnanıyorum.Schumacherden Genç Olan Massa Bile Araç Kötü Oldugu İçin Yarışamıyor Sadece 1 tane 2.liği var.Schumacher Bu Sene Podyuma Çıkarsa Sonuçların Düzeleceğinden %100 Eminim..Rosbergin getirdiği Podyum Moralleri Yükseltt ive Rosberg Hatalarımızı Gördük Düzelteceğiz Dedi Ve Takım Yeni Şasi Kullanacak Bütün Bunlar Birleşince Mercedes Almanyada Hockenheim"da Podyum Göreceğine İnanıyorum..

  20. shumi ferrariyle dönmemekle bence hata etti.. eğer ferrariyle dönmüş olsaydı çok daha parlak yarışlar sergilerdi..

  21. hata olarak görmüyorum ancak gidişata bakınca da üzülüyorum. bazen umut veriyor ancak bazı yarışlarda ümit kırıyor. nasıl sonuçlanacak bilmiyorum.

    eğer geri döndüyse ve bu şekilde bırakır ve kaçmaya yeltenirse işte o zaman kaybeder. ancak her ne şekilde olursa olsun devam eder, mercedesle gelişir ve kendisini de geliştirip en azından podyumlar alıp takım arkadaşıyla mücadele ederse o zaman tamamiyle eskisi gibi anılabilir. devam ederse tek avantajı, gelecek sene lastiklerin yenilenmesi ve herkesin lastiklere karşı yeni olması olur.

    vücut olarak yeterisz oldugunu sanmıyorum, gayet iyi gidiyor ve zinde görünüyor. kurnazlığı da aynen devam ediyor (monaco'da son sn hamlesi) ancak belki araçta bazı şeyler istediği gibi değil.

    spa'da ya da herhangi bir yerde kesin kazanır gibi bir laf ise çok iddialı bence. artık büyük ölçüde araç çok önemli ve mercedes de bu konuda çok iyi değil. spada mucizevi bir sonuç alabileceğini sanmıyorum ama onu tekrar podyumda ve basın toplantısında görmek, öyle ya da böyle kazanmasını izlemek güzel olur. podyumun tepesindeki atlayışını bir kez daha izlemiş oluruz en azından 🙂

  22. Jetman bu yorumları senin yaptıgına inanamıyorum : )

  23. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    kesinlikle hataydı. böyle bir efsane bunların yaşanabileceğini düşünüp geri dönmez ve o muhteşem yılların hatırasıyla hatırlanmayı bilmeliydi. şimdi giderse son yaşananları hatırlayacağız gitmez de zorlarsa schumi yi daha önce f1de yaşamadığı zorluklar bekliyor…

  24. schumin şu resimdeki bakışı çok şey anlatıyor.çok dokunaklı adeta
    ciğerimi deliyor.geçmişini arayan biri gibi.seni sevmeye başladım schumi.2011 de gridde olmalı bence

  25. Kimi Räikkönen avatarı
    Kimi Räikkönen

    Daha önce de yazdım, Schumi eski Schumi değil. Bunu yeteneği köreldi diye anlamayın. Muhtemelen yaşından dolayı. Reflekslerinde biraz da olsa azalma olmuş olabilir. Rossi ve Massa da benzer durumdalar. İşin bir de psikolojik yönü var tabi.

    Aracın çok ama çok büyük etkisi var. Bu bir. Ara vermenin çok büyük fark yarattığını düşünmüyorum açıkçası. Zirvede bıraktı. En iyisini yaptı. Kendisini herkese özlettirdi.

    Ama tüm bunlara rağmen Schumi bu sezon kazanacak. Hem pisti söyleyeyim: "Spa"… Spa'nın belli başlı adamları vardır. Rahmetli yaşasaydı Senna, Schumacher ve Raikkönen. Burada her şeye rağmen kazanacak. Bunu buraya yazıyorum. Kazanmazsa topluca suratıma tükürebilirsiniz. Monza'da podyuma çıkar muhtemelen. Öyle veya böyle bizi bir şeklilde sevindirecek bu sezon.

    Sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır derler. Gerekirse peygamber sabrınız olacak.

    Bu sezon sonunda bırakacak diyenleri umursamayın bile. Bu cesaretini takdir etmeyen, zaten elini vicdanına koymuyor demektir.

    Bu sene ona bolca kredi verelim. Ama gelecek sene de faiziyle alacağız o kredileri ona da eminim. Ara verip de hemen tekrar başladığı yıl çok güçlü dönen pilotlar zaten çok azdır. Herkes Niki Lauda olmak zorunda değil.

  26. ONUR ÇAKIR avatarı

    Horozlar erken ötmeye başlamış… Bekleyelim… Önümüzdeki yıl SCHUMI kendi aracıyla çıksın bi piste hele…

  27. Benim anlamadığım neden yarışlarda Schumiyi erken pite çağırıyorlar. lastikler biraz aşınınca bu adam süremiyomu. İlk onda en önce o giriyor çıkıyor 15. sıra ondan sonra trafiğin içinde kalıyor.

  28. Sir Jack B.  avatarı

    Geçen sene ki gibi olsaydı Schumi'nin performansı daha çok göze batardı.

  29. çok kısa…mercedes(brawn gp) geçen seneki performansı gösteriyor olsaydı şu an bunları tartışıyor olurmuyduk acaba?

  30. Sir Jack B.  avatarı

    Schumacher’in cesaretini taktir etmeyen yoktur. Herkes onu gridde görmekten memnun. Bu Formula 1 için de çok iyi ve o nasıl olursa olsun ilgi odağı olmaya devam edecek.

    Ancak şöyle de bir şey var ki o buraya eğlenmeye ya da oyun oynamaya gelmedi. Yarışlar kazanmak şampiyon olmak için geldi. Aracın performansını bir kenara bırakıp kendi performansını değerlendirirsek halen istenilen seviyenin uzağında. Sadece sonuçlara bakmamak gerekiyor. Sıralama turlarından ki ve yarış içinde ki performansı bazen bir çaylağı bazen sıradan bir pilotu andırıyor. Rosberg’in seviyesine ulaştığı birkaç iyi yarışı da oldu. Ancak bu seviye de Schumacher için yeterli olmamalı.

    İyi bir Schumacher şuan Kubica’nın yaptığı gibi takımı sırtlayıp bize vay be dedirtmeli ki Schumacher’in yarıştığını anlayalım.

    Otomobilin performansı artarsa Schumacher bu sezon podyuma çıkabilir. Ama genel olarak takım arkadaşının arkasında kalacağını düşünüyorum. Gelecek seneye kalırsa daha istikrarlı ve daha toplu olacaktır. Otomobile bağlı olarak 1 2 yarış da kazanabilir belki ama yine istenilen seviyede olacağını sanmıyorum.

    Çünkü Schumacher’in eski Schumacher olmadığı gibi Formula 1 de eski Formula 1 değil. Araçlar arasında çok az farklar var ve sürücünün performansı çok belirleyici oluyor. Yarış kazanmaya aday 7-8 pilot var.

    Ben sezonun devamında ki performansına bağlı olarak bu sene tekrar yarışmayı bırakabileceğini düşünüyorum. Çünkü kolay olmadığını anladı ve gelecek sene devam etmesi için büyük umutlar taşıyor olmalı.

    Geri dönüşü hatamıydı değimliydi onu biraz zaman gösterecek hiç bir şey elde etmeden giderse başarısız oldu diyebiliriz. Ama kendisi deneme değerdi de diyebilir. Sonuçta rekorların silindiği yok.

    Belki şimdi söyleyeceğim bazı arkadaşları kızdırabilir ama en iyi Schumacher’i şuan Ferrari’ye koysanız bu Formula 1 de yine yenilebilirdi.

  31. ozgur bayar avatarı

    ruhunda var yarışmak,41 yaşında ve inanılmaz bir kariyer düşünsenize hangi narsist bunu kaybetmek ister?onun herzaman bir B planı vardı hala var..bu sene olmazsa seneye ama olacak biz inanıyoruz..

  32. dönmekle hata edip etmediğine bizim karar vermemiz çok saçma. schumi yarışmayı seviyor, rekabeti seviyor ve bu yaşında bile bişiler yapabileceğini göstermek istiyor. bunda anlaşılmayacak bişey yok. o hata yaptıgını kabul ederse zaten çeker gider. bize düşen buna karar vermek değil schumi gibi bi efsaneyi izlemenin keyfini sürmektir.

  33. MercedesTurk avatarı

    Hata olup olmadığı sözleşmesi bittiğinde ortaya çıkacaktır.Tartışılan pilot belli.
    Hiç tanıyamamışsınız ya f1 i hiç izlemeyin daha iyi.gidin biranızı yudumlayın.

  34. kesinlikle hata etmedi o aracını mühendisleriyle kendi geliştirecek ve kaskının tepesine 8nci parlıyan yıldızı taktıracak bunada en cok ferrari başkanı üzülecek

  35. Geri dönmekle hata yapmadı ama bu geri dönüşü bir zirveyle taçlandıramazsa tarihe, geri dönüp de başarılı olamayan sporcular kervanına katılacak. Bu da güzel birşey olmazsa gerek.

    Schuminin dönmeyle ilgi kararı gerçekten cesaret ister ve böyle bir kararı çok az kişi verebilir. Bu açıdan bakıldığında Schumiyi takdir etmemek elde değil. Gel gör ki tarih pilotları istatiskleriyle yargılar verdikleri cesaret isteyen kararlarıyla değil.

    Şimdiye kadar Schuminin performansının kıyaslanabileceği bir kişi varsa o da takım arkadaşı Nico Rosbergdir. İstatistikler tam olarak gerçeği yansıtmasa da Niconun istatistiki olarak ezici bir üstünlüğü var. Schumi açısından bir sürü neden gösterebiliriz ama bunlar sadece bir şeylerin arkasına sığınmaktan başka birşey değil. Yarışlarda kurnazlık, savunma, teknik … konularında hiç birşey kaybetmemiş, hala eskisi gibi. Bu sezonki çoğu yarışa baktığınızda rahatlıkla görebilirsiniz ama F1 için hayati önem taşıyan hızda da aynı şekilde bir eksiklik görürsünüz. Bunu düzeltebilir mi bilmiyorum ama sezonun sonuna kadar Schumi ile ilgili fotoğraf da tamamen netlik kazanacak.

    Schuminin bir taraftarı olarak Schuminin dönüp dönmemesi ile ilgili kararını destekleyip desteklemediğimi sorarsanız her ne kadar Schumiyi istediğim yerde görmesem de ve bazı yarışlarda gösterdiği performanstan dolayı hayal kırıklığına uğrasam da cevabım kesinlikle "evet" olacaktır.

  36. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    M.Schumacher bu sezon kaç kez iyi sonuçlar alacakken şanssızlıklar yaşadı. En azından Rosberg ile kıyaslarsak daha şanssızdı elinde olmayan nedenlerle mahvolan yarışlar var. Değerlendirmek içinde erken aslında sezonun yarısına yeni girildi daha birçok yarışlar var önümüzde.

    Bu sezonu Schumi'nin 2006dan bu yana değişen kurallara, yeni otomobiller'e ısınma süreci olduğunu varsayıyorum. Önümüzdeki sezon bambaşka Schumi olacak bence. Tabi altındaki otomobilinde rekabetçi olması şartıyla.

  37. Bu sorunun cevabını sadece Schumi biliyor. Doğru bir karar olduğunu düşündüğüne eminim. Ancak doğru takımla döndü mü ? Bu soruyu Schumi'de kendine soruyordur eminim. Yarışmanın nasıl bir tutku olduğunu en iyi pilotlar bilir. Bir pilot yarışmak istiyorsa ve bu imkan da kendisine tanınıyorsa geri dönmemesi için hiçbir sebebi yoktur bu pilot, mücadelesiyle, hırsıyla, yeteneğiyle ulaşılamaz bir yarış kariyerine sahip olan Schumi olsa bile.
    Artık 41 Yaşında oluşu, harika kariyerine gölge düşürebilme ihtimali, efsane olması onu, bu aracı sürmemeye ikna edebilir mi ? Sanmıyorum. O yarıştığı için efsane oldu efsane olmak için yarışmadı. Ve yine yarışacak.

  38. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    Bu bi hata değildi.Yarış aşkı 41 yaşına geldiği halde bu kadar genç ve çok çok iyi formda olan pilotların arasında cesaret göstermek hata olamaz.Schumi emekli olmamalı bence bi sene daha denemeli Mercedes'e yol gösterdiğini düşünyorum ve Mercedes de Schumi'yi asla bırakmaz.şu an kaç takım yaşayan efsaneye sahip ki.sadece efsane olmaya aday pilotları var.
    En yavaş araçta olsa bile adını gördüğünde dahi heyecanlanan hayranlara sahip olan o.açıkçası pistlerin geçen seneye oranla daha fazla dolmasını sağlayan en büyük faktörlerden de birisi.
    Bide Mercedes-Raikkonen işbirliğinin gerçekleşeceğini düşünmüyorum.Schumi 1-2 yıl sonra emekli olduğunda yerine Nick Heidfeld geçebilir.

  39. yok arkadaş ben schumiyi birazcık tanıyorsam bu adam tekrar başarılı olacak.sezon başında tersini düşünüyordum ama fikrim değişti.bana göre barcelonadan itibaren geri döndü ve dahada iyi şeyler yapacaktır.bazı yarışlardada şanssızdı.saygıyı hak ediyor kesinlikle.ve saatli bomba gibi her an patlayabilir.bu adam tarihin en iyi pilotlarından biri.tekrar başarılı olduğunda bakalım medya ne yazacak.tekrar başarılı olacak buna eminim.

  40. Bırakın artık şu cesaret hikayelerini arkadaşlar. Michael Schumacher'den bahsediyoruz. Fizik olarak iyiyse teknik olarak da bu adamı kimse sorgulayamaz. Teknik olarak sorunlar yaşıyorsa bu bariz şekilde performans kaybı anlamına gelir.

    Evet yukardaki anlatımda da açık açık yarışlardaki durumları yazmışlar, Çin ve İngiltere'de performansında eksiklik göründü, bir kısım yarışlarda da alışma devresi dendi, strateji hataları dendi, vs. vs. Ama bunların hiç biri Schumacher'in takım arkadaşına karşı şu anda geride olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

    7 kez dünya şampiyonu bir pilotun artık gerçekten efsane olduğunu kanıtlaması gerekiyorsa, kendi tabirine göre gerçekten bataryaları doluysa mutlaka bir şeyler yapması gerekiyor. Aksi halde bana göre kariyerinin son yarışlarına çıkıyor olacaktır.

  41. düşük performans göstermesi, dönmesinin bir hata olduğunun göstergesi değil bence..schuminin cesareti ilgi çekici. 2006 dan bu güne kadar f1 de çok şey değişti yeni yetenekler genç pilotlar, tamamen karakteristiği değişen araçlar, yeni pistler yeni kurallar , schumacher'in yaşlanması birçok etken sayabiliriz. Bu adam bunları bilerek geldi formula 1 e..Zaman herşeyin ilacıdır kanısındaim

  42. Kabul etmek zor gelsede şumide bi sorun var

  43. Bunu tartışmak yerine bence ilk önce Schumacher'i herkes tekrar tekrar takdir etmeli ve büyüklüğünü görmeli. 7 kez dünya şampiyonu olup daha sonra bu büyük başarıları 41 yaşında dönerek tehlikeye atacak başka bir pilot daha yoktur dünya üzerinde. Bunu sadece Schumacher yapar ve yaptıda. Vettel'inde söyledigi gibi; ''Bunu birisi yapabiliyorsa o da Schumacher'dir''
    Schumi niye döndü ? Paraya mı ihtiyacı vardı ? En komik düşüncelerden birisi bu. Dünyanın en zengin sporcularından olan bir adamın niye paraya ihtiyacı olsun ? Ve Schumacher yeri gelmiş 15 milyon bağışta bulunmuş bir insan Türkiyenin yaptıgı bağışın 15 katı demek bu. Schuminin dönüşünün tek nedeni yarış aşkı tutkusu başka hiç bir şey degil. Bu öyle bir tutku ki Schumiye o eski başarılarım gölgelenir mi ? diye düşünmesine bile imkan vermiyor. Onun için 7 kez dünya şampiyonlugundan çok yarışmak önemli. Yani Schumacher'in tüm herkes tarafından bu dönüşü takdir edilmeliyken böyle şeylerin çıkması gerçekten sinir bozucu. Tartışacak bir şey yok. Onu eleştirenler zaten prim elde etmek için bunu yapıyorlar. Biz fanları herşeyin farkındayız. Onda bitmeyen tükenmeyen bir hırs var. Ve bu şuan griddeki genç pilotların hayal edemeyecegi düzeyde. Bu dönüşüyle Schumi ne sonuç elde ederse etsin benim gözümde bir kez daha efsaneleşmiştir. Bu her insanın yapabileceği iş degil arkadaşlar, ve öyle basit bir şeyde degil. 41 yaşına gelmişsin ve Formula 1'in efsanesisin üzerine lekede düşürebilirsin ama o lekenin ihtimaline ragmen dönüyorsun. Gerçek yarışçı nasıl olur ispatladı. Ben sanmıyorum şuanki pilotlar arasında böyle bir şey yapabilecek arzuda olan.. Bu yıl başarısızlıklar yaşadı o görkemli kariyerin en kötülerini bu yıl yaşadı buna ragmen hala çalışıyorum ögreniyor diyebilen birisi ve bunu diyen 7 kez dünya şampiyonu.. Şu gridde yarış kazanmadıgı halde böbürlenen kibirlenen pilotlar varken Schumacher'in mütevaziliğide ortada. Eğer gerçek bir Formula 1 tutkunuysak destekledigimiz takım pilot önemli degil bu söylediklerimi düşünüp Schumacherin tekrar ekranlarda adının geçmesi mutlu etmeli bizi. Dönüşün hata olduğunu savunanlar olabilir. Ki kendi taraflarında haklıdırlar. Ama benim tarafımda kesinlikle bir hata degil. Bu dönüş bana Schuminin yarış tutkusunu gösterdi. Mantıklı düşününce niye dönüp eski başarılarını riske atıyorsun diyebilir insan ama bir kere yarışçı doğdunuz zaman ölene kadar öyle gidersiniz bunun en büyük örnegi karşımızda.. Daha çok şey söylenir bu dönüş hakkında. Kafamdaki en net şey ise ne sonuç olursa olsun Schumacher bir kez daha efsaneleşmiştir benim için …

  44. Büyük bir cesaret örneği gösterdi geri dönmekle. Formula 1 in son sezonlarda ne kadar değiştiğini hepimiz biliyoruz yaşının getirdiği dezavantaj dışında bunuda göz ardı etmemek lazım.
    Tabiri caizse çamura düşen altın değerinden birşey kaybetmez O hala 1 numara…

  45. Sezon başından bu yana schuminin tüm yarışları anlatılmış. Ve görünen o ki son yarış ve çin dışında schuminin performansından dolayı puan kaybettiğini söylemek pek doğru olmaz. Özellikle kanada da 12.turda sert lastikleri değiştiren ve yerine yumuşak lastiklerle 40 turun üzerinde piste gönderen takım aynı hatayı bir sonraki yarışta yaparak schuminin muhtemel podyumunu ve puanlarını engelledi. Bunun vermiş olduğu moral bozukluğu da schumiyi etkileyen faktörlerden olabilir. Bu durumda sorulması gereken bir diğer soru schuminin mercedes takımı ile geri dönmesi doğrumuydu?
    Ayrıca sezon başından bu yana kirli ve ya temiz taraf fark etmeden en az 2-3 sıra birden kazanan efsaneden başka kimse olamaz.
    Benim merak ettiğim bir diğer konu 41 yaşında 3 yıl ara vermiş bir adamın performansı sorgulanırken neden sadece yarım sezon ara vermiş massanın performansı sorgulanmıyor. Nerde o agresif yarışan her şeyini ortaya koyan şampiyonluk için mücadele eden massa?? Kaç tane yarışında alonsodan daha iyi bir performans gösterdiği söylenebilir? Yanlış anlaşılmasın ben burda massayı eleştirmiyorum sadece günümüz F1 inde araya yer olmadığını anlatmaya çalışıyorum.
    Söylemek istediğim o bir efsane. Ve aynı efsane öyle bir şey yapar ki kimse onu bir daha performansından dolayı eleştiremez.

  46. Bence Schumacher dönmekle bir hata yapmadı. Bu sene herkesin ondan beklediği performansı veremediği doğru, buna bende dahilim. İlk yarıştan itibaren schumacher numaralarını görmeyi beklemiyordum tabi, ama artık bişeyler yapması gerektiğini en koyu schumacher taraftarı bile bekliyordur.
    objektif olmak gerekirse bütün suçu araca atmamak gerekir tabi bu sene stratejik hatalarımız çok oldu. Çindeki gereksiz pit stoplar, valensiya'daki pit stopun zamanı silverstone' 3 seansa çıkış zamanımız bütün hatalar Schumacher de yapıldı, Rosberg'in öne çıkmasının sebebi bunlardır. schumacherin performansı 2006 da ayrılan schumi ile bir değil 2006'daki schumin ölüsü bile rosbergin 1 sn önünde olmalıydı. Biraz şasnsının yaver gitmesi aracın biraz gelişmesi ve istediği ivmeyi yakalamasıyla bize istediğimizi vereceğine inanıyorum bianconera arkadaşın dediği gibi bu meydan okuma bile ona saygı duymamız için yeterli bir sebeb

  47. cesareti ortada bu işi biz bu kadar abartıyoruz ama kendisinin bu kadar çok sorun ettiğini dusunmıyorum.. sonucta mercedesin ilk gp de basına karsı büyük oynaması gerekiyordu.. sanmıyorum ki şumi dönecegim f1 i dagıtacagım herkes pilot görsün demiş yok böyle birşey ..

    şumi yakın dönem f1 in en önemli yüzüdür dolayısı ile f1 e 2010 da hareket getirmistir sampiyonluktan ziyade f1 e olan ilginin tekrar canlanması ile misyonunu fazlası ile yerine getirmiştir.. çevremde f1 ile ilgisi olmayanlar bile vay şumi dönüyormuş diyebiliyorsa bizim için de önemli bir konudur..

  48. aracının iyi olup olmayacağını bilemezdi. bir kumardı ve aracı iyi çıkmadı. eğer ki kazanabilecek bir araca sahip olsaydı daha iyi bir performans sergileyebilirdi.

    gelecek sene iyi bir aracı olursa o zaman gerçek performansını görebiliriz. bu sene için bu araçla yorum yapmak çok gerçekçi değil. bunun yanında 3 sene önceki lastiklerle bu senekiler farklı olduğundan lastiklere de alışamadı.

    birçok sorunun birleşiminden dolayı bence bu durumda. istediği gibi bir ortam henüz oluşmuş değil.

  49. Tum cevrelerce Schumi`nin gridde olmasi muhtesem bisey, herkes onunde saygiyla egilir cunku o F1 tarihinin gelmis gecmis en buyuk pilotu. Ama kendisi icin pek iyi olmadi bence, cunku araclar artik otomobil olmaktan cikip play station makinesi oldular, direksiyonda 100 tane dugme 200 tane ayar var, ve Schumi`nin bunlarla ugrasacak ne sabri var nede hali. Fizik olarak hala dayanikli olabilir ama bunlarla ugrasmak hiperaktiflik gerektiriyor, genc pilotlar su zamanda bence bu yuzden daha basarili oluyor..

  50. MercedesTurk avatarı

    Hala anlayamayanlar var.Bu adamın ismi yeter.Ama bazı şeyler vardır öyle inanırsınız ki olacağına ve de olur.Schumi başaracaktır.bundan hiç şüphem yok.O anı iple çekiyorum.

  51. _bianconera_  avatarı

    41 yaşındaki bir adamın hem de herşeyi kazanmış bir adamın genç pilotlara meydan okumak için yarış tutkusu için F1'e tekrardan dönmesi saygıyı haketmesi için fazlasıyla yeterlidir.
    Performansı evet belki düşük ama nedenlerini de iyice irdelemek lazım eleştirmekten önce..

  52. Burak Soylu avatarı

    kendine güvenmeyen insanlar hata yapmaktan korkarlar.. ben bi jpm ci olarak şumi nin bu davranışını çok takdir ettim.. başarılı olsun olmasın bunu denemeye cesaret etmesi bile onun büyüklüğünü gösterir..

  53. Yusuf  Hitay avatarı

    hata yaptı bence, o hiç bir zaman bu derece zayıf değildi ve insanların bilinç altında hep bir süper güçtü, erişilemez bir pilottu.

    ama bu sonuçlar gösterdiki, aslında o da erişilebiliyormuş.

  54. Fernando Alonso - FeRRaRi  avatarı
    Fernando Alonso – FeRRaRi

    Kesinlikle hata yapmadı.
    Schumi nin yerinde başkası olsa buna cesaret edemezdi.

    Tekrar dan kutluyorum Schumi yi bu hareketinden dolayı..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir