FIA, Daha Sıkı Kanat Testleri Uygulayacak

yazar:

kategori:

Son gelen haberlere göre Belçika’dan itibaren FIA, ön kanat testlerinde daha fazla ağırlık kullanacak.

Teknik Kuralların 3.17.8 maddesinde “3.15 maddesinde yazılanları garantilemek için FIA, aracın hareket halindeyken esnediği iddia edilen herhangi bir parçasını ölçmek için daha fazla ağırlık/güç kullanma hakkına sahiptir.” deniyor.

Bu kuralı uygulamaya koyacak ola FIA, sürekli olarak izin verilenden daha fazla esnediği yönünde şikayet aldığı Ferrari ve Red Bull ön kanatlarını yeni bir teste tabi tutacak.

Şu anda, 50 kg ağırlık karşısında maksimum 10 mm esnemesine izin veriliyor. FIA, Macaristan’da takımlara yaptığı açıklamada testlerdeki ağırlığın 100 kg’a çıkarılacağı ve esneme için en fazla 20 mm’ye izin verileceğini söyledi.

FIA bununla, yapılan testte esnemeyen ancak daha fazla güce maruz kaldığında esneyen kanatların verilen aralıktan daha fazla esnememesini sağlamaya çalışacak.

FIA ayrıca, araçların altındaki esnemeyle ön kanatların kenarlarını esnettiği iddiaları karşısında da incelemeler yapacak ve takımların bu tür akıllıca girişimlerde bulunmasını engelleyecek.


Yorumlar

  1. görüntülerden bende kanatların yere değecek kadar esnediğinin farkındayım elbette ama hani kural açıklarından faydalanmak mübahtı? bu yolla yeni difüzörler, F kanalı vs görmedik mi? Şimdi niye bunları yapanların kanat için sesleri çok çıkıyo. bu F1 beni çok şaşırtmaya başladı. İlginç şeyler dönüyo.

  2. herkese selamlar oncelikle, sayin Burak Bocek nickli arkadasim, yukarda yazdiklarindan ben hicbir mantik kuramadim acikcasi. birincisi takimin gelisip gelisememesi ayri bir konudur ve bunda bence cok ayiplanacak gibi de birsey yok. burasii teknoloji yuvasi olan bir spor.eger senin dusundugun gibi o kotuledigin takimlar surekli gelisip en iyisini yapsaydi simdi sen cok zevk alirmiydin yarislari izlemekten. bu sporun zevki zaten bu belirsizliklerden kaynaklanmaktadir. ikincisi eger kanatlar esnemiyor diyorsan ilgili tv ve internet sitelerndeki videolari izleyerek, benim sana soyleyebilecegim hicbirsey yoktur. belki herhangi bir takimin koyu fani olabilirsin ama tarafsiz olarak konusmakta bir erdemliktr

  3. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    görüntülerde kanatlar yerlerde sürtüyor burda bazı arkadaşlarda hala işin başka boyutunda. neymiş gelişememiş akıllıysan sende yapmış.bende seni gözlükçüye gitmeni tavsiye ediyorum. idrar testini geçen dopingli sporcu gibiler. bulamıyorsan kan veya saç teli testi yap. zor bişeymi. kanatların aşırı esnediğini yerden olması gerektiği yükseklikte olmadığını biliyor ve görüyorsunuz(kör değilseniz) hala neyin peşindesiniz anlamak mümkün değil.

  4. Burakcığım merhaba dostum.Kavuşturana şükürler olsun, nerelerdesin,nasılsın.
    Bunlar ilk defa olmuyor ki f1 zaten senin dediğin noktada duruyor.Birisi birşey yapıyor,bazıları şikayet ediyor bazıları da aynısını yapmaya çalışıyor.2 yıldır dikkatimi çeken şey her yeni icat her araca uymuyor ya da uzun zaman istiyor.Mclaren üstüste gelen yeni sistemlere uyum sağlayamayınca haliyle şikayete başlamıştır.
    Bence Bu f kanalın Ferrariye kaybettirdikleri kazandırdıklarından daha fazla olmuştur.

  5. Marlboro  Project 4  avatarı
    Marlboro Project 4

    Bize Yazik Diyen arkadaslar icin
    "F-Duct Ve Kers"te ağlayanin kim olduğunu unuttunuz galiba…Kuralde belirsizlik var ve bunun sinirlarini istiyoruz.Ona Göre Kanat Tasarlanacak Ama Burda Tabiki Mclaren-Mercedes Mühendislerinden daha bilgili arkadaslar oldugu icin bize laf etmek düsmez

  6. burak bocek avatarı

    Yazık ya adamlar gelişemiyoruz demiyorlar da neymiş efendim çok esniyormuş diyorlar.Bir egzoz sistemi kopyaladı bu çok itiraz edip sesi çıkan 2 takım bi oturtamadılar halen.Bir sistemi araca optimize etmede sınıfta kaldık demiyorlar.Araçlarında herkesin gelişim programına çomak sokan ve aylarca monte etmek için uğraştıkları bir sistem var ama ön kanada laf ediyorlar.Yok süspansiyon,pansiyon tam pansiyon yok efendim ön kanat bilmem ne f1 ne halde ya.Sende saksıyı çaıştır sende yap bu kadar bağırana çağırana kadar ama eline yüzüne gözüne bulaştırdın dimi?Herkes hızlı olanı yavaşlatmak için bu yollara başvuruyor f1in geldiği noktaya bak

  7. esnek taban tartışmasında da aynısı olmuştu uygulanan ağırlık arttı ve ferrarinin tabanı değiştirmesi istendi yine aynısı olacak

  8. başlık manidar olmuş
    "sıkı" kanat testleri :D:D
    sıkılaşsın kanatlar tabe dimi, bülent ersoy yelpazesi gibi yalpalanmasın 😀

  9. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    sonunda en doğru karar verilmiş. Yukarıda anlatıldığı gibi basit bir olay farklı Madde kullanma olayı kalmadı f1 de

  10. Esnek kanadın yasak olduğunu herkes biliyor zaten.Sorun FIA nın mevcut test yöntemiyle kanadın esnediğini ispat edememesiydi.Tv de gördükleri şeyi kendilerine ispat edemiyorlardı.Bu kurala göre artık bunu ispat edebilecekler.Bundan sonraki sorun FIA illegal kanatla yarışan takımlara geriye dönük yaptırımlar uygulayacak mı?Yoksa atı alan Üsküdar ı geçecek mi?İki türlüsü de spor adına kötü bişey bence.FIA sürekli birşeyleri kısıtlıyor ama işin içinden kendi de çıkamıyor veya doğru düzgün denetleyemiyor.Madem bu kısıtlama işini yapamıyorsun o zaman kısıtlama arkadaş.

  11. hatırladığım kadarıyla testler 50 kg. ağırlık/güç ile yapılıyor ve tahminim fia bundan büyük ağırlıklarda kanadın esneyeceğini değil de kırılacağını sanıyor. yani testler esnekliği değilde kanadın sağlamlığını test etmek için sanırım.

    red bull un kanat kenarlarındaki devasa planyalar tahminim 50 kg üstü bir kuvvet üretiyor. ve bunu kırılmadan taşıyabiliyor. tabi işin sırrı, 50 kg barajına kadar esnemeyip kuralın gerekliğini sağladıktan sonra esneme özelliğinin devreye girmesi.

    Bu işin içinden nanoteknolojik (kanadın yapım malzemesi) bir buluş çıkarsa şaşırmam.

    kısacası mühendisler her zaman kural koyucuları mağlup ediyor.

  12. Sözde maliyetleri düşürme yoluna gittiler ama sürekli olarak 'akıllarına geldikçe' kural koyan FIA takımları her şey sil baştan yapma yoluna iterek daha fazla para harcamalarına sebep oluyor. McLaren'in bulduğu F-kanal sistemi seneye yasaklanıyor bu sene takımların harcadıkları onca paralar boşa gitti demektir. Ya sene başında yasakyıp diğerlerinin kopyalamarına izin vermeyeceksin ya da yasaklamayacaksın. Sürekli olarak harcanan paraların geri dönüşü olmuyor.

  13. Ne saçma. Adamlar eldeki kurallara göre, eldeki test marjinlerine uygun olarak bir kanat tasarlıyorlar ve bu kanat testleri geçiyor diye yeni bir kural uyduruluyor.

    Boyu 2.05 olan bir pilot pistteki diğer tüm pilotları perişan ediyor diye "2 metreden uzun kişiler pilot olamaz" diye kural koymak gibi bir şey.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir