Zemin Etkisi ve Turbo Motorlar 2013'te Dönmeye Hazırlanıyor

yazar:

kategori:

Uzun zamandan beri Formula 1 Çalışma Grubu, sporu daha çevreci ve aynı zamanda daha izlemeye değer bir hale getirmek için çeşitli fikirler üzerinde çalışıyorlar.

Motorlar açısından bir kaç hafta önce fikirler takımlara verildi ve 1.6 litrelik 4 silindirli turbo motorların sabit olması planlanıyor.

Güç ünitelerinde bir çok enerji dönüşüm sistemi olacak ve 650 beygir güç üretilmesi planlanıyor. Bunun yanında pilotlara bir sezonda sadece 5 motor izni verilmesi de planlar arasında.

Formula 1’i daha çevreci yapmak için ayrıca takımlar yakıt akış oranını sınırlandırmayı da planlıyor ve bunun da motorları daha ekonomik yapması bekleniyor.

Williams Teknik Direktörü Sam Michael “Şu anda olduğu gibi çok fazla yakıt olmasındansa yakıt akış oranında sınır olacak böylece belli miktardan daha fazla yakıt yakamayacaksınız. Bu da şu an kullandıklarımızdan daha az olacağı anlamına geliyor.” dedi.

Şasi konusunda ise Williams’ın ortağı Patrick Head ve Ferrari’nin eski tasarımcısı Rory Byrne yeni kuralların konseptini oluşturmak için birlikte çalışıyorlar.

Takımlar, yeni jenerasyon araçlarda geçişin daha zor olması şikayetleri karşısında, zemin etkisini spora tekrar kazandırarak geçişleri daha da kolaylaştırmak için istekli.

Sam Michael “1980’lerin başında olduğu gibi zemin etkili araçlara daha fazla downforce üreten difüzörler eklenmesi konuşuluyor. Bu fikri inceliyorlar ve sidepodların daha öne alınarak aracın önündeki kaza koruma alanının arttırılması da konuşulanlar arasında.” dedi.

Zemin etkisi, zamanında yeniliklerin takımı Lotus’ta Colin chapman tarafından bulunmuştu. Bu sistemde araç büyük bir kanat gibi görülmüş ve yere basma gücünün artması hedeflenmişti. Bu yenilik ayrıca rüzgar tünelinin ilk büyük yeniliklerinden birisiydi.

Takımlar, aracın sidepodlarının zemine yaklaştıkça daha fazla downforce ürettiklerini anladılar. Bu sistem sayesinde aracın altında düşük basınçlı alan oluyordu ve sistem basıncı emiyordu. Sistem ilk olarak 1977’de denendi. Yıllar geçtikçe diğer takımlar da bu sistemi araçlarına yerleştirdiler ve virajlardaki hız arttıkça tur zamanları da inanılmaz seviyede gelişiyordu. Alan Jones, 1979’da Silverstone’da 1.11.880 ile pol pozisyonunu kazanmıştı ve bu derece 2 sene önceki dereceden 6.6 sn daha hızlıydı.

Yıllar ilerledikçe araçların virajlardaki hızı inanılmaz olmuştu ve sidepodlardaki eteklerin kırılması, aracın virajda yüksek hızla bariyerlere vurmasına neden oluyordu. Gelen ölümlü kazaların ardından 1983 yılında sistem yasaklandı ve daha kullanılmadı.

Turbo motorlar ise ilk olarak 1977’de Formula 1’e giriş yapan Renault tarafından spora dahil edildi. Daha önceden turbo motorlara sıcak bakılmadı ve Renault’nun “sarı çaydanlık” olarak adlandırılan ilk aracında turbo motorun kullanılmasından sonra bu motorlarla ilk galibiyet 2 yıl sonra geldi. Daha sonra diğer üreticler de turbo motorlara geçtiler. Ancak turbo motorlar genel olarak sıralamalarda çok iyi performans göstermesine rağmen dayanıklılık sorunlarıyla birlikte çok fazla yakıt harcıyordu ve ortaya çıkan karışıklıkların ardından 1988’de kaldırıldı.

 

 

 

 


Yorumlar

  1. Yusuf  Hitay avatarı

    4 silindir ve 650 beygir

    kulağa pekte hoş gelmiyor :/

  2. MagicAlonso avatarı

    M1CHAEL . yer etkisi ile ilgili belgesel izlemiştim.sistemin detayın çok iyi biliyorum.FIA nın klasik tehlike bahanesi bu.kırılmaz mı bu hareketli etekler elbette kırılır ama onları sağlam hale getirmek güvenli şekilde kullanmak günümüz de hiç de zor değil.Ayrıca turbo lag mutlaka olacaktır ve bende atmosferik motorun devam etmesinden yanayım ama bu bizim elimizde olan bir durum değil.Yanlız tork önemsiz demek yanlış olur.zira yola aktarılan güç birimi torktur.günümüz F1 araçlarında tork düzeyi devirin çok yüksek olmasından ötürü düşüktür(300-330 Nm arası)Buda örneğin son yıllardaki mercedes motorunun en büyük avantajıdır.Tıpkı rakiplerinden güçsüz olmasına rağmen düşük devirlerden itibaren göreceli olarak sağlayabildiği yüksek tork sayesinde 2005-2006 yılındaki reno aracının çekiş gücünün iyi olması gibi.

  3. yok muhakkak yaparlarda 20 yarış olduğunu varsayarsak 4 yarışa 1 motor düşecek. pek çok takımın motor konusunda ceza almasına neden olabilir bence.

  4. "Yıllar ilerledikçe araçların virajlardaki hızı inanılmaz olmuştu ve sidepodlardaki eteklerin kırılması, aracın virajda yüksek hızla bariyerlere vurmasına neden oluyordu. Gelen ölümlü kazaların ardından 1983 yılında sistem yasaklandı ve daha kullanılmadı."

    Bakın buraya dikkatinizi çekerim. Öyle alalade bir anlatım değil bu işin gerçeğini belirtiyor. G.efect öyle sizin sandığınız gibi bir şey değil çok riskli bir sistemdir. Yasaklanmasının ana nedenide çok hızlanma değil yaşanan kazalar ve sonuçlarıdır. İsterseniz o günleri tekrar bir araştırın. Nedenlerini sonra gerekirse anlatırım.

    Turbo'ya gelince 0 lag'lı turbo sistem mümkün değildir. Racing motorlar sadece Tork'a dayalı olmamakla birlikte hiç bir turbo motor yüksek hacimli atmosferik motor kadar devamlı ivmelenmeyi, dayanıklılığı, rahat performansı garanti edemez. Anlık güç güç değildir, kontrol süz güç güç değildir. 😛

  5. MagicAlonso avatarı

    5 motor yapılır yapılmaz diye bişey yok.performanstan ödün vererek takımlar daha dayanıklı motor üretmek zorunda kalacaklar.İsteseler tek motorla da sezonu bitirebilirler ama performans korkunç şekilde düşer.çok ağır motor olur.

  6. bu zaman etkisi denilen olay hayli heycan verici görünüyor. f1 de güvenlik artık çok gelişti. bence de güvenli olarak bu sistem araçlara yerleştirilebilir. yalnız ben motor sayılarına takıldım. yarış sayısını artırmayı planlıyorlar ve motor sayısını düşürecekler. bana pek mantıklı gelmedi.

  7. MagicAlonso avatarı

    önceki mesajıma düzletme:

    yasaklanmasının yerine yasaklanmayışının demişim.

    Özür dilerim.

  8. Şimdiki pilotlar bu araçları nasıl yolda tutacak çok merak ediyorum. Özellikle viraj giriş-çıkışlarında. Play/Station oynamaya benzemez.

    Direksiyondan vites değiştirmek de yasaklansın biraz pilot görelim.

  9. MagicAlonso avatarı

    bu sistemin yasaklanmayışının tek nedeni araçların aşırı hızlanması.Yoksa sistemin teknik olarak sıkıntı ve tehlike yaratacak yanı yok hele ki günümüz teknolojisinde bu çok daha rahat uygulanır.Zaten sistem oldukça basit birşey.yanlız şunu da unutmayalım 650 hp olarak telaffuz edilen araçlar bugünkü V8 lerden daha yüksek çekişe sahip motorlar olur.Birkere bu motorlar F1 için yüksek sayılabilecek tork seviyelerine ulaşır ki ulaşılacak tork ile beraber muazzam bir çekiş gücü buna mukabil daha iyi bir ivmelenme ortaya çıkacaktır.Bence F1 taraftarı açısından turbo motorların tekbir dezavantajı var oda o muhteşem sesleri birdaha duyamayacağımızdır.F1 büyük motorlarla ün yapmış bir spor değildir.F1 daima sahip olduğu hacime göre daima en yüksek gücün elde edildiği ve bunun en iyi şekilde yola aktarıldığı spordur.Ayrıca yüksek tork ile birlikte arka lasitlerin aşınmasını nasıl idare edebileceklerini görmek ve bununda ayrı bir savaşa ve çekişmeye sahne olabilceğini unutmamak gerekiyor.

    Dediğim gibi bizim için en kötü ve belkide tek kötü yanı birdaha muazzam devir çevirebilen o muhteşem makinaların seslerini duyamayacağız.Tabi F1 de yine tahminen 12000-13000 belkide daha fazla devirleri göreceğiz.Belkide Blow-off çuflamalarını duyabileceğiz F1 de.

  10. V4, 1.6 lt, Turbo ve Formula 1 ne kadar komik değil mi. Bu ne saçmalık ve nedir bu fikrin peşinde koşma hırsı ya anlamıyorum. Resmen F1'e bitiş tarihi veriyorlar. 2013, bunu mu izleyecek insanlar yani. Yiyorsa bilinen bir ortamda geniş katılımlı bir anket yapsalar ya ne diyor izleyiciler. Genel kabul olsun valla gram sesim çıkmaz. Ama yemez de. Zaten ne zaman sordular ki insanlara. .ötünüz yiyorsa siz bunu ilk önce lemans'da, gt serilerinde bi uygulasanıza bakayım. Ya valla anlamıyorum ya ne kadar emisyon, turbo hastası bunlar. Bazen şu koca olayın içinde ki idarecilerin gram değeri kalmıyor gözümde. Daha iyi passatlar, jettalar, puntolar üretmek için demi bu. 😀
    Saçmalık külliyen saçmalık. Gidip bi amerikalıya desenize Nascar'da (indycar bile demiyorum ha) 1.4,1.6 turbo yapalım ne dersin diye.
    F1 motor sporlarının zirvesi ama motor yok. 😀 motorsuz sporlarının zirvesi.
    Şu son 10 yılda getirdikleri hale vallahi kahroluyorum ya. Ben GT yarışlarını niye izliyorum V6, V8 makineler olmayınca GT diye bir izah mı olur. Valla çok sinirleniyorum arkadaşlar bu fikirlere kusuruma bakmayın ne desemde rahatlayamıyorum. Lafdır geçer dedim ama yok adamlar ciddi ciddi uğraşıyorlar. Ferrari'de tutturmuş zati turbo'ya, 4 çekere geçicez diye. Gözüne çomak sokayım bu avrupanın ne varsa Amerikalılarda, Japonda var. Dizel diye Turbo diye ömrümüzü yediler. Şöyle bir şey düşünebiliyor muyuz ya F1 günlük ve ticari kullanılan otomobillerin gelişimi rolünü oynuyor.
    He şimdiki araçların yapamadığı geçişleri o zaman yapacaklar demi. Bu motorlarla, uyduruk şeylerle. Ula vaz geçsene sen aerodan göreyim ne oluyor.
    F1'i bugüne getiren genel tarihine oranla sadece küçük bir bölümünde olan turbo motorlar mıdır ALLAH aşkına. Hadi o dönem gibi yapsalar neyse gram alakası da yok. 1.6 turbo 650 hp neree o günler nereee.

    Arkadaşlar ground efect'i getiremezler bunlar. Yada eskisi gibi gelmez. Çok kısıtlı bir şekilde yapabilirler ancak. Yer etkisi elemanları difüzörle son bulur zaten. Etkisini azaltmanın aksine daha da arttırır he çift katlısı yok derseniz o başka fakat arkadaki akımı düzeltmez bu. Yer etkisi çok da tehlikeli bir şeydir. Kontrolü bi yitirirseniz sonuçlarının altından kalkamazsınız. Sadece düzlük bile olsa tümsekli bir pistte bir terse gelirseniz başlarsınız havada parende atmaya. 🙂
    Zamanında niye yasaklandığını, otomobillere felan niye uygulanamadığını bilen biliyor.

  11. 650 hp çok az yaa, o kadar güçsüz motorlarla atak yapmak zor olur. zaten şu zamanda bile atak yapmanın zor olmasının nedeni, düzlük sonunda max. sürate çok çabuk ulaşmalarıdır. düzlüğün yarısına geldiğinde vites oranı bitiyorsa atak yapamazsınki.

  12. zemin etkisi demişken colin chapmanı da saygıyla analım

  13. Ertan Akkaş avatarı

    Bu benim için çok iyi bir haber… Tek üzüldüğüm nokta turbolarda ki sınırın 650 beygir olması =)

  14. MagicAlonso avatarı

    anladım.bahsettiğin çıkıntıları hatırlıyorum.umarım yer etkisini getiriler .böylece difüzörlerin yaydığı türbülanslı havadan kurtulmuş olur arkadaki araçlar hemde belki de F1 tarihinin en hızlı F1 araçlarını izlemiş oluruz böylece

  15. tam olarak zemin etkisi değildi demek istediğim 🙂 aracın ön burnunun alt kısmının her iki yanı oldukça aşağı doğru iniyordu ve çok çirkin bir görüntüsü vardı. takım daha sonra siyaha boyayarak kapatmıştı. orada farklı bir şey denediler onu demek isstedim 🙂

  16. MagicAlonso avatarı

    abdullah çelik nasıl yapmaya çalıştı anlatabilir misin?ilk defa senden duyuyorum.mevcut kurallarla bu imkansız çünkü.Sonuçta hareketli aerodinamik parça sınıfına giriyor.tabi yere tama temas etmediği sürece sabit şekilde de yapılabilir ama yinede viraj tümsek süspansiyon sertliğine göre yere sürtüp kırılma ihtimali olur o zaman

  17. tam olarak beceremediler ancak geçen sene renault'nun buna benzer bir şey yapmaya çalıştığını düşünüyorum

  18. MagicAlonso avatarı

    zemin etkisi arçları inanılmaz hızlandırıyor.Lotus ilk kez bunu aracına yerleştirip uçtuğunda takımlar uzun süre nasıl bukadar hızlı gittiklerini anlayamamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir