Kubica: "Suzuka'da Hataya Yer Yok"

yazar:

kategori:

Robert Kubica

Suzuka senin favori pistin. Neden?

RK: “Sert ve en zorlayıcı pist. Çok ama çok hızlı. Gerçekten yüksek hızlı virajların sayısını hesaba katarsanız -4. vites veya üzeri ile geçilen-, takvimdeki pistlerin hepsinden önde olduğunu düşünüyorum. İlk sektör inanılmaz. Esses, lunapark treni gibi, uzun virajlarda G kuvvetini bir taraftan diğer tarafa alıyorsunuz. Doğru çizgiyi tutturması da zor. Eğer bir virajda hata yaparsanız, bir sonraki viraja bunu taşıyorsunuz. Artı, birkaç düşük hızlı viraj ve çok sert frenin yapıldığı, geçişin mümkün olduğu şikan var”

Geçen sene neden birçok hata gördük?

RK: “Kısmen o hafta sonuna hastı. Bütün Cuma günü yağmurluydu ve Cumartesi sabahı insanlar birkaç tur atmaya ihtiyaç duydu. Ardından sıralama için sınırları zorladılar. Ama en önemli nokta, Suzuka’da hata payınız çok düşük. Çünkü asfalt kaçış alanı yok. Bu yüzden bir hata yaptığınızda çakıl alana çıkarsınız. Aracın dışından baktığınızda genellikle pilotların hatalar yaptığını fark etmezsiniz. Çünkü onların bir tekerleğini bordürün üzerinden geçirdiğini ve pist dışı alana çıkardığını, ardından piste döndüğünü görürsünüz. Ama Suzuka’da bu, işe yaramaz: Eğer bir tekerleğiniz dışarı çıkarsa, geri dönemezsiniz.”

Keyif aldığın şey yoksa bu toplam hassasiyet gerekliliği mi?

RK: “Elbette. Böyle pistleri, böyle sürüşleri ve böylesi yarışmayı daha çok seviyorum”

Singapur’da sıralama ve yarışı, şampiyonluk mücadelesindeki 3 takımın ardında geçirdin. Suzuka’da ne gibi bir performans seviyesi bekliyorsun?

RK: “Benzer şekilde olacağını düşünüyorum. Etrafımızda bazı sert rakipler var. Elbette elimizden geleceni yapacağın ama sezon sonuna kadar pek kolay olmayacak. Gelecek olan büyük bir yeniliğimiz yok. Bu yüzden durum, diğerlerinin araçlarına ne getireceğine bağlı. Bu da, sezonu nerede bitireceğimize, aracımızın sonunda nasıl olacağına büyük etki yapacak.”

 

 

Vitaly Petrov

Vitaly, Singapur’daki ilk gece yarışı sonrasındaki duygularını özetler misin?

VP: “Benim için zor bir hafta sonu oldu. Alabileceğim en iyi sonuca ulaşamamak sinir bozucu. Yarışın başlangıcı çok iyiydi ve 10. sıraya çıktım ve güvenlik aracı girdiğinde takım beni içeri çağırarak iyi bir taktik yaptık. Pitstop ardından Webber ve Glock ile iyi bir konumdaydım ama Hulkenberg ile olayımız oldu ve bu bana üç sıraya mal oldu, yarışım bitti. Bu olmasaydı belki de 8. olabilirdim”

Singapur – Japonya arasındaki zamanını nasıl geçirdin? Avrupa’ya döndün mü?

VP: “Evet, yarışın hemen ardından döndüm. Her zamanki antrenmanlarımı yaptım ve mühendislerimle konuşup Singapur’da olanları öğrenme ve bunlardan dersler çıkarma adına İngiltere’ye fabrikaya gittim. Elbette Suzuka için de hazırlıklar yaptık ve mühendisler bakmam için geçen senenin bazı bilgilerini verdi.”

Takvimin klasik pistlerinden biri olan Suzuka için heyecanlı mısın?

VP: “Çok ünlü bir pist olduğunu biliyorum. İlk defa oraya gitmek güzel. Daha fazlasını söylemek zor, çünkü ne bekleyeceğimi gerçekten bilmiyorum. Benim için tamamıyla yeni bir tecrübe olacak ama mühendislerimle konuşmamdan dolayı orasının ustalık isteyen bir pist olduğunu biliyorum. Aracın orada iyi olmasını umuyorum ama turun başlangıcı çok hızlı görünüyor ve birçok yön değişikliği var. Eğer bir virajı yanlış alırsanız, diğerlerinde de sıkıntı yaşarsınız. F-kanalın da iyi çalışması gerek. Çünkü turun çoğu tam gaz geçiliyor ve düzlük çok uzun”

F1 pilotu olarak ilk sezonunun sonuna geliyorsun. İşlerin gidişatından memnun musun?

VP: “Son yarışlar benim için kolay olmadı. Bunun tecrübe eksikliği ve kötü şansımdan kaynaklandığını düşünüyorum. Çok sıkı çalışıyorum ve gelişiyorum; özellikle de geri bildirimlerimde ve aracı anlamamda. Ama bu, sonuçlara yansımadı. Şimdi ise takıma, son yarışlarda neler yapabileceğimi, gelecek sene de burada kalmayı hak ettiğimi göstermem gerek”


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir