Vettel 59 Puan Farkla Lider Olabilirdi

yazar:

kategori:

Vettel, saf hız açısından sezonun flaş ismi oldu ve yapmış olduğu bir çok hataya ve dayanıklılık sorunlarına rağmen yine de şampiyonluk mücadelesini sürdürüyor. İşte F1Fanatic sitesinin Vettel hakkında hazırlamış olduğu analiz…

Aşağıdaki tabloda sürücülerin kendi hataları ve mekanik arızalar olmasaydı alabilecekleri puanlar yer alıyor.

Örneğin, Bahreyn yarışı için sıralama Vettel-Alonso-Massa-Hamilton şeklinde belirlendi çünkü Vettel’in egzoz sorunu nedeniyle kaybettiği 4 sıra dahil edilmedi.

Bunu pilotların paralel evrende de mücadele ettiği bir bilim kurgu dizisine benzetebiliriz. Kaza yapmasalardı ve otomobillerinde sorun yaşamasalardı, işte şampiyona bu şekilde olacaktı:

Sıra Pilot Puan Şimdiki sıra ve puanları
1 Sebastian Vettel 297 2. 206 puan
2 Lewis Hamilton 238 4. 192 puan
3 Mark Webber 231 1. 220 puan
4 Fernando Alonso 209 2. 206 puan
5 Jenson Button 175

5. 189 puan

Nasıl Puan Kaybettiler

  Otomobil Arızası Pilot Hatası Diğer Sorunlar
Mark Webber 2 16 14
Sebastian Vettel 48 43 9
Fernando Alonso 4 34 21
Lewis Hamilton 35 12 17
Jenson Button 4 0 12

Vettel, yaşadığı otomobil arızaları nedeniyle 35 puan ve iki galibiyet kaybetmiş.  Ancak aynı zamanda çok kritik pilot hataları da gerçekleştirmiş. İstanbul’da takım arkadaşı Webber ile gerçekleştirdiği kaza ve Spa’da Jenson Button’a temas etmesi.

Dayanıklılık sorunları nedeniyle canı yanan bir diğer pilot da Lewis Hamilton. En son Suzuka’da vites kutusu sorunu yaşayan Hamilton, İspanya ve Macaristan’da da hiç puan alamamıştı.

Sezonun son üç yarışına girerken artık tepedeki pilotlardan hata yapan bir tanesi için şampiyonluk umutları neredeyse bitmiş olacak.

 


Yorumlar

  1. keşke Button bir şeyler yapabilse.bu bizi üzmezki,sevindirir.

  2. forever-Mclaren   avatarı
    forever-Mclaren

    kirve sende jensona çok yükleniyorsun gibi :)) bence jenson pusuda bekliyor , yapacak elbet birşeyler…

  3. forever-Mclaren   avatarı
    forever-Mclaren

    Turbo(spa2000) saygılar…

  4. ne saçmalıyosun

  5. Gereksiz bir hesaplama.Herkes kendine göre hesap yapar,biri için Vettel,digeri için Alonso veya Hamilton lider olurdu diye çıkar.

  6. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    İyi bir çalışma olmuş.Takım beceriksizliği ile kaybedilen puanlar serpiştirilmiş.Ayrı kategoride olsa daha iyi olurdu.Bu konuda Mclaren takımı en üst sırada yer alırdı.Monakoda radyatörün isyanı-monzada kendi icatlarının (f kanal)kullanılmaması-Sepangın garajında yağmur seyretmek-Albert parkta 2 pitstop stratejisi-suzukada kurbanlık koyun ticareti ilk aklıma gelen takım hataları oldu.

  7. 🙂 Kasma kendini. Yavaş yavaş yaparsın, Allah ömür verirse biz de görürüz. Turuncu bekliyorum. Ama siyah-beyaz da olabilir.

  8. Bu arada MP4-20 yolda haberini vereyim 🙂

  9. Sağ ol Umut kardeşim. Ben zaten buralardaydım ama yazmamayı tercih ediyorum.

  10. Hersey Ortada :=)) Ehuehue Umarim artik ole olsaydi boyle olsaydi demeyiz

  11. Tüm TRF1 camiası önünde Onur Aybars'a hoş geldin diyorum 🙂 Yeniden görmek mutluluk verici.

  12. Bir "Halamın bıyıkları olsaydı amcam olurdu" haberi daha ne gerek var bunlara anlamıyorum…

  13. Bir de olayın şu yönü var; oluşan durumlardan en çok fayda sağlayan 14 puan ile Button olmuş. Hatta puanı artan tek pilot Button.

    Ama daha güzeli var, Alonso neredeyse kendi şanssızlığı ve hatası ile rakiplerin şanssızlığı ve hatası arasında dengeyi sağlamış. 206 puana 209 puan. Hımm… O halde bu mantıkla gidersek şu mu çıkıyor; Bir Alonso diğer dört pilota bedel 🙂 Şakaydı.

  14. yalnız kirve12 arkadaşın söyelikleri doğrudur ama motor patlamasında hangisinin pilot zorlamasından yada hangisinin gerçekten pilot hatası değilde motor hatası olduğunu anlamak çok güç.takımlarda yarış sonlarında genelde açıklıyorlar ama doğruluk payı ne kadar onuda anlamak güç

  15. Melih Sönmez avatarı
    Melih Sönmez

    istatistikler nasıl hesaplanmış bilmiyorum ama tamamen saçmalık olduğu kesin. örnek verecek olursak hamilton monza ve singapurda kaza yaparak 2 kez yarış dışı kaldı ve sürücü hatası olarak kabul edilmemiş. ayrıca sezon başında ferrari motor subaplarındaki bir sorundan dolayı ilk 2 yada 3 yarış tam hatırlamıyorum sürekli motor patlatıp yarış dışı kalıyordu ve alonsonun otomobil azızasından dolayı kaybettiği puan 4. yani bu tablo saçmalıktan başka birşey değil…

  16. bendende bir eğer muhabbeti ;
    eğer schumi bu yıl dönmeseydi;f1 camiası genelde onun aleyhinde konuşmayacak ve hiç kimse eteğindeki taşları dökmeyecekti.ama neticede pandoranın kutusu açılıverdi.

  17. böyle bakarsak olaya bende türkiyedeki sayılı zenginlerden biriydim:) kimide 2003-2005-2008 yıllarında şampiyondu. alonso renoda halen yedek pilottu.

  18. Kadir YILMAZ avatarı

    Sonuça tabiki etkisi olamyan ve halamın bıyığı muhabettidir kabul ama sezonluk pilotaj hakkında bilgi vermiyorda sayılmaz.
    Çok zorlayan ya da risk almayan diye sınıflamakta çok gerçekçi olmasada bence de fikir veriyor.
    But pek hareket yapmaz, sıfır hataya daha yakın zaten ama birincilik için gereken bu değil. Alo için bahtsız diyen arkadaşlar pek haklı sayılmazlar. Ham bu sene zaten iyi sürüyordu, son üç yarışa kadar. Vet en bahtsız denilebilinir, yine de kendisi de pek masum değil. Web ayrı bir parantez lazım, bazı temaslardan da sağ çıktığını da unutmamalı, en şanslı da o diyelim.
    Araçlarda zorlamaya bağlantılı arıza söz konusu olabilir ama hepsi değil be arkadaşlar, Kub lastiği kaybettiğinde ne düşündünüz, Vet bu konuda birilerinin mirasını devralmış gibi :))

  19. Aynı hesaplar geçen yıl için de yapılsa eminim Vettel şampiyon olurdu. Sonuçta aracı finish e getirmek önemli..

  20. Webber otomobil arızasından 2, Vettel 48 puan kaybetmiş.. bunun tek sebebi Vettel'in aşırı zorlaması sanırım.. ve herkesin dedği gibi bu Red Bull Button'ın altında olsaydı çoktan şampiyon olurdu teorisi doğru görnyo sıfır hata !!

  21. halamın bıyığı olsa, permatiği daha pahalıya alırdık.
    eğerle olmaz bu işler..
    vettel daha akıllı sakin olmalıydı. bu sene webber daha şanslı görünüyor..

  22. diğer sorunlar kısmında ise alonso lider. sanırım SC yüzünden kaybettiğimiz puanlar bunlar. malum başımıza az dert açmadı bu Sc bizim.

  23. Zübeyir ÖZCAN avatarı
    Zübeyir ÖZCAN

    Agree

  24. Zübeyir ÖZCAN avatarı
    Zübeyir ÖZCAN

    O geçişleri başka bir pilot yapmış olsaydı kimse o pilotun üstüne o kapıları kapatılmazdı.
    Hadi diyelim ki Monzada Hamilton biraz agresifti ama Singapur'da kesinlikle webber hatalıydı.
    İşin enteresan tarafı singapur yüzünden suzuka da da lewis muhtemeln bir 2. likten oldu.
    Monza'ya gelirsek madem eğerlerle konuşuyortur massa ilk virajdan daha önde ve daha hızlı çıkmıştı ve gaza hemen dokunmadı. Eğer dokunsaydı da görseydik neler olacağını.

  25. Hamilton'a Laf Atmak Için oktan .ktan bahane uyduruyorsunuz ya gercekten cok komik oluyorsunuz ya =))Cok övdügünüz alonso nun da degerlerini görüyoruz pilot hatası 34 😉 İstatislikler herseyi ortaya dökmüs neyse anlayana ama iste

  26. Pilot hatasında Vettel lider. Hala tam pişmedigi görünüyor.

  27. bazen aracı çok fazla zorlamakta pilot hatasıdır. bunuda hesaba katmak lazım.

    "Buttonun hiç hatası yok ama hatasız sürmesinin sonucu nedir? risk olmayınca böyle oluyor demekki"

    kirve 12 olayı gayet iyi özetlemiş.

  28. Ha ek olarak. Biz de yapmıyor muyuz, önceki senelerde "şöyle olsa böyle olurdu" diye. Yapıyorduk, ama sonuç biz dediğimiz zaman değişmediğine göre bun anlaşmayla "aa ne kadar ilginç." demekten başka çare de yok.

  29. Formula 1'de hatalar, mekanik arızalar, olağanüstü olaylar, yani starttan itibaren (hatta antremanlarda bile) yarışın sonucunu etkileyecek durumlar olur. Yarışlar ideal koşullarda yapılmıyor. Başladığı gibi bitmiyor. Açıkça söylemek gerekirse, ben böyle bir araştırma yapmanın yanlış olduğunu düşünüyorum.

    Şu an şampiyonluğa koşan pilotlardan hepsinin sezonun çeşitli aralıklarında, önemli başarıları oldu (bunun yanında önemli hataları da). Ama bu kişilerin hepsinin önündeki şampiyonluk sıfatını hak edeceğini söylemem gerekir, o sıfatı alan kişiye sevinsem de sevinmesem de.

  30. vettel sadece kendine zarar vermedi. kazalarda rakiplerinin de puanlarını götürdü baya. bunu da düşünmek gerek. çok gerekli bi istatistik değil bence 🙂

  31. Hamiltonun pilot hatası ile kaybetiği 12 puan sanırım monzadaki 4. luk için verilen puan.hadi singapuruda hamiltona yazalım (sevinsin çekemeyenler )o da 12 puan 24 eder toplam bu seferde diğer sebeplerden alınamayan puan 17 den 5 e düşer sanırım .Buttonun hiç hatası yok ama hatasız sürmesinin sonucu nedir? risk olmayınca böyle oluyor demekki.hoş bir istatistik,hesaplayan arkadaşa teşekkürler.

  32. Otomobil Arızası Pilot Hatası Diğer Sorunlar
    Mark Webber 2 16 14
    Sebastian Vettel 48 43 9
    Fernando Alonso 4 34 21
    Lewis Hamilton 35 12 17
    Jenson Button 4 0 12

    Pilot hatasında McLaren pilotları farklarını ortaya koymuşlar.
    Button ise Smooth stili ile hatasız pilotaj sergilemiş.

    diaz içinse puan biraz budanmış sanırım. yoksa bu sene pilot hatasında açık ara 1. numara

  33. burak bocek avatarı

    Evet Hamiltonun hataları karşıdaki sürücüye yazılmış herhalde.Adam antremanda bile vuruyor dayanamayıp:)

  34. Bu analizleri Whitmarsh yapmis galiba, baksaniza Hamilton`un pilot hatasi yuzunden kaybettigi puan 12 mis, Monza ve Singapur`da araci ben tosladim dogru 🙂

  35. vettel in bu sezonu birinci bitirmesini gerçekten istiyorum düşününce süper olur yıllar sonra oturmuş bu sezondan bahsederim veeee bu muhteşem sezonun zamanında genç olduğum için kendimi şanslı hissederim 🙂 hadi GO VETTEL GO GO GO 🙂

  36. hamilton'un pilot hatası ise kaybettiği puanlar çok az, araç arızası ile kaybettiği puanlar 35.

    vettel'in de araç arızası ile kaybettikleri hamilton'dan fazla olmasına rağmen, kendi hataları da çok fazla.

    alonso'nun araç nedeniyle kaybettiği punlar önemsenmeyecek düzeyde, fakat kendi hatası ile kaybettikleri vettel'den sonra 2. sırada.

    şu tablodan anladığım şey, hamilton için üzülmek olabilir ancak.. gerçekten yazık olmuş. sürüş performansı ile, puan sıralmasında hak etmediği bir yerde şu an.

  37. Yusuf  Hitay avatarı

    alonso hatasız sürmüş cidden 😛

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir