Serhan Acar, 2011 Sonrası Türkiye GP'nin Geleceğini Değerlendirdi

yazar:

kategori:

İşte Serhan Acar’ın yazısı:

Arkadaşlar,

Öncelikle durumu pek parlak gözükmediğini söylemem lazım. TOSFED olarak kontratın yenilenmesi için son üç yıldır, özellikle de 2009 Türkiye GP´sinin ardından daha da ciddi şekilde çalışıyoruz. 2009´da Formula Derneği ile birlikte Türkiye´de aklınıza gelebilecek tüm büyük firmaların temsilcilerini bir araya toplayarak bir forum yaptık, yarışı nasıl kurtarırız, yeni bir çalışma modelin nasıl yaparız diye herkese danıştık. Tabii kimse elini taşın altına sokmak, pistin işletmesine soyunmak, ´hatta şu kadar aktivite yapıp destek oluruz´ demek bile istemedi.

Devamında hükümet seviyesindeki girişmlerimiz sürdü. Bildiğiniz gibi bu seneki GP sırasında Bernie, Maliye ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlarımız ile görüştü ve onlara seneliği 26 milyon dolardan 10 yıla kadar uzatılabilecek bir anlaşma önerdi.

Şu ana kadar 2005 – 2011 arasındaki anlaşmaya bağlı olarak, devlet her sene 13.5 milyon dolar ödedi Formula 1 için. Bu para iki katına çıkmış gibi gözükse de, bu yedi sene içinde gelen yeni yarışlar, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri gibi zengin ülkeler, piyasadaki fiyatları çok yükseltti. Bu açıdan pazarlık yapılabilme ihtimali var ve istenen fiyat çok da yüksek değil.

Ancak bir başka sorun daha var, İstanbul Park´ın işletilmesi sorunu. F1 devam etse de, etmese de, 2011 sonunda Bay E pistin işletmesini bırakıyor. Bu nedenle devlet ile pistin mülki sahibi İTO arasında, bir başka işletme formülü için de çeşitli temaslar var.

Bu arada biz bu sene yeni kontrat için ciddi bir mesai harcadık. İsimlerini veremeyeceğim üç ayrı bakanla defaalrca görüşüldü ve bu isimler yarışın devamına sıcak bakıyorlar. Ancak nihai kararı verecek olan Sayın Başbakan´ın ikna edilmesi gerekiyor. Bunu yapabilmek adına çeşitli dosyalar hazırladık. Örneğin F1 sayesinde İstanbul´un Anadolu yakasında yaşanan gelişimdeki ivmelenmeyi anlattık.

F1´den önce Anadolu yakasında sadece bir tane beş yıldızı otel vardı. Şu anda bu sayı galibe sekiz çıktı, bir sürü alışveriş merkezi açıldı (Viaport vs), Pendik´e marina yapıldı, Kurtköy çevresi Sabiha Gökçen´in gelişimiyle de beraber cazip bir yer haline geldi, onlarca toplu konut projesi yapıldı. Yani 2004 ve 2010 arasındaki uydu fotoğrafları arasında, gelişim açısındna müthiş bir fark var.

Tabii ki tüm bu saydıklarım sadece F1 sayesinde olmadı. Ama Formula 1 yarışı ve pistinin varlığının, bu gelişimi hızlandırdığı net bir şekilde ortada.

Özetle TOSFED olarak, başta başkanımız Mümtaz Bey ile birlikte elimizden geleni yapıyoruz yarışın devamı için. Ama süre her geçen gün daha da daralıyor. Bernie´nin ´Türkiye GP´sine ara verilebileceğine dair´ son açıklamaları, belki de bizim için son uyarı niteliği taşıyor.

Tabii pistin işletmecisi kendi firmasıyken, hiç tanıtım yapılmazken, ´seyirciler yarışa gelmiyor´ demek ne derece doğru, o da ayrı bir tartışma konusu.

Özetle son durum böyle, çalışmaya ve çabalamaya devam ediyoruz. Olumlu bir gelişme yaşanırsa, büyük bir mutlulukla bunu sizinle paylaşırım.

Kaynak: Serhanacar.com


Yorumlar

“Serhan Acar, 2011 Sonrası Türkiye GP'nin Geleceğini Değerlendirdi” için 17 yanıt

  1. Kenan çok haklı, artık görmek lazım bazı şeyleri. Bizim Kenanlara ihtiyacımız var onların istediği imkanları sağlamaya. Bu koşullarla devam ettiği sürece F1'in bize hiç bir faydası yok, kültür diye bahsettiğimiz şikayetlerimizi de gidermeyecek.
    Dediklerinde çok haklı F1 değer kaybediyor iyi bir yere doğru gitmiyor. Ve bu F1'in başındakiler planladıkları şeyleri yaparlarsa F1 bitime doğru gider aynı diğer seriler gibi. Takımlar artık kendilerine bi çeki düzen vermeli bu işe bi dur demeliler yoksa kalıcı olamayacaklarını görmeliler artık. Son yıllarda ciddi yükselen tek bir dal MotoGP, FIA Rally'i mahfetti, GT serileri iyi gitmiyor. Sırf hareket gelsin diye bazı noktalarda kurallara uymayan araçlara izin veriyorlar seriler azar azar kayboluyor olanlar tutunmakta zorluk çekiyor FIA sadece bir şirket gibi karını düşünüp buna çalışıyor. Bizim yılda 1 kere gelicek F1'e değil motorsporları alt yapısına ihtiyacımız var.

    Pist sadece senede 3 gün kullanılmıyor şuan. Arada Doğuş Trackday felan yapıyor pisti kiralıyor buda sene de bir kaç gün oluyor. Şahıslar toplanıp ayarlayabilirse özel araçlarıyla track day yapıyorlar 1-2 defa yapıldı saati 5bin euro'ya. Bazen de Başaran gibi adamlar koleksiyonundaki makinelerle dönmek için pisti kapatıyorlar günlüğü 70bin euro. Toplam 1.5 haftayı geçmez yani ve bir dünya kural var pistin bozulmaması ile ilgili. Bunun dışında motors. organizasyonu yapılamıyor.
    Yarış geçmişi de olan arkadaşlar toplanıp ayarladılar ve araçlardan inip ilk sözü şu olmuş "olum kabul edin ilk defa gerçek bir pist gördük g.. olduk." Körfezde yarışan adamlar bunlar trackdaylerle veya lisanslı. Ki yetenekli adamlar var lisans sahiplerinden çok daha iyi süreler kıran. Körfez hakeza öyle sıkıntı. Hadi açılcakmış haber geldi dedik track day yapalım toplanın kaç ay geçti halen kapalı. Ülkede sürüyle makine var yürütecek yer yok. Adama konuşuyorum biraz daha zenginleşsek bir arazi alıp 1-2 mile düzlük yapsak drag koştursak. Devlet izin vermiyor diyor federasyon lisans veremiyor. Ulan o zaman şahsi mülkten yaptırsın biri artık yahu diyoruz da oda olmuyor. Daha önce bir kaç kişi toplanmış izin vermemişler. Ondan sonra bide millet kızıyor gece roll yapıyorsunuz otobanda diye. Ulen canavar gibi pistimiz var yatıyor ya tüm yıl hadi yatmadığını düşün 5bin euro ne ya ule Nord. dan daha mı iyi sanki burası da o fiyat bide neymiş lastik yakmıycakmışsın. Yav düşünün kos koca 70m. luk ülke bir tane super cart aracı yok. Bu dandirik cart'larla mı olmayan pistlerde yetişecek bizde pilotlar. Var 1-2 çocuk umut vad eden ama gelemeyecekler bi yere malesef.

  2. Sir Jack B.  avatarı

    Ben Supersport dalında bir Dünya Şampiyonu’yum. Öyle bir şampiyon ki kendi ülkesinde yarışma imkanı olmayan bir şampiyon. Dünyanın en pahalı tesislerinden birine sahip olmamıza rağmen yarışmasına izin verilmeyen bir şampiyon. Yabancıların kendi vatandaşlığına almak için yarıştıkları, ancak bunu kabul etmeyen bir şampiyon. Âşık olduğu bu spor dalında, büyük fedakârlıklarla yarışan bir şampiyon.

    Ülkemize kazandırılan İstanbul Park tesislerine, vakıfların fedakârlığına ilave olarak faizleri hariç 250 milyon dolar harcandı. Formula yarışlarının yayın ve ticari haklarının sahibi Ecclestone'a 135 milyon dolar garanti edildi. Bunun yarısı ödendi, kalanı ödenmeye devam ediyor. İstanbul Belediyesi İstanbul Park'a ulaşabilmek için 70 milyon doların üzerinde yol masrafı yaptı. Harcanan ve vaat edilenlerle birlikte maliyetin 400 milyon doları aştığı böylesine bir tesis acaba dünyada kaç adet var? Peki bu tesis yılda kaç gün kullanılıyor biliyor musunuz? Sadece üç gün. Geri kalan 362 gün, sadece Bay Ecclestone'u mutlu edebilmek için boş tutuluyor. Sizin vicdanınız buna müsaade ediyor mu? Peki son yarışı kaç kişi izledi? Ücretsiz dağıtılan biletlere rağmen 15 binden az. 100 binin üzerinde koltuk boş kaldı.

    Halbuki bu tesisin yapılmasını planlayanlar ne demişlerdi? Neler vaat etmişlerdi? Bir hatırlamaya çalışın lütfen. Zihinlerinizi fazla zorlamanıza gerek yok.

    Her yıl tanıtma fonundan 13 küsur milyon dolar alan Bay Ecclestone, şimdi 26 milyon dolar istiyor ve, "Vermezseniz ben bu yarışı başka ülkelere götüreceğim," diyerek tehdit savuruyormuş.

    Ben dünyanın her tarafında yarıştım. Bu konudaki rayiçleri biliyorum. Bunun bedeli 3-5 milyon dolar arasındadır. Ancak kazandığı paranın hesabını bilmeyen bazı petrol zengini ülkeler daha yüksek bedeller ödeyebilirler. Bildiğim şu ki gelişmiş ülkeler, kazandığı paranın halkı için ne ifade ettiğini bilen ülkeler 3-5 milyon dolardan daha fazla para ödemiyorlar.

    Kaldı ki Formula yarışları dünyada seyirci kaybediyor. Motosiklet seyircisi artarken Formula'nın hem seyircisi azalıyor, hem de yarışan şirketlerin bir kısmı çekilme hazırlıkları yapıyorlar. Başta İngiltere olmak üzere, yarışın düzenlendiği bir kısım ülkeler de gelirlerin yeterli olmaması hesabıyla zaten çekilmek üzereler.

    Ben, bu tesisin, senenin üç günü çalışmasına izin veren Bay Ecclestone'un istediği bedelin fahiş olduğunu iddia ediyorum. Halkımızın soyulmasına ses çıkarılmamasına isyan ediyorum.

    Dünyada benzen pistler bütün sporculara ve halka açıktır. İlgili federasyonların koyduğu emniyet kuralları dahilinde antrenman yapılır, eğitimler verilir ve sayısız yarışlar düzenlenir. Sporcular, dünya şampiyonları böylesine tesislerde yetişir. Bu ülkenin parasıyla yapılan böylesine bir tesisi sporcusuna kapatma lüksü kimsede olamaz.

    Ülkemizi, kendi paramızla yaptığımız tesislerimizi, yönetimimizi, sporcularımızı ve en önemlisi zihinlerimizi esir alan Ecclestone'un hükümranlığına lütfen bir son verelim. Biz kendi yağımızla kavrulmasını bilen asil bir milletiz. Bu tesisleri Türk halkına, Türk sporcusuna açalım. Bu esareti bitirelim, sporcumuzu kendi tesislerimizle buluşturalım.

    Benzeri tesislerin dünyada nasıl işletildiğini bilmeyen bir halkı yanlış bilgilerle yönlendirmek, korkutmak kolay, ancak çok şükür ki aramızda bunun nasıl işletileceğini iyi bilenler var. Bu tesisin Türk halkı tarafından yönetilmesi konusunda sorulursa çözüm önerilerimiz elbette olacaktır.

    Bu tesisin asıl sahibi benim. Bu tesisin asıl sahibi Türk sporcularıdır. Bizi Ecclestone'a tercih edenlere isyan ediyorum. Konuyu Başbakanımın, Maliye Bakanımın, Devlet Bakanımın, Gençlik Spor Genel Müdürümün, Türk Tanıtma Fonundan sorumlu Bakanımın, değerli basın mensuplarının, Türk sporcularının, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının, ilgili federasyonların, bu ülkenin ve tesislerin sahibi tüm halkımın dikkatine arz ediyorum.

    Ben bir Dünya Şampiyonu’yum. Başka ülkelerin kucağına itiliyorum. Yaşım ilerliyor. Ben kendi ülkemde çalışmak, kendi ülkemde yarışmak, kendi ülkemde şampiyon olmak, şampiyonluk kupasını ülkemde kaldırmak, yeni sporcuları teşvik etmek ve yeni yeni şampiyonların yetişmesine imkan sağlamak istiyorum.

    Benim şampiyon olduğum, daima ilk üçte iddialı yarıştığım, rekorlar kırdığım Dünya Superbike (World SBK) yarışı varken içinde hiçbir Türk sporcusunun olmadığı ve yakın gelecekte de maalesef olamayacağı ve inanılmaz paralara mal olan Formula'ya ısrar niye?

    Türk sporcularının kelepçelerini, prangalarını çözün. Bize hakkımız olan bu tesisi emanet edin. Sizi mahcup etmeyeceğimize söz veriyorum.

  3. başbakanımızın arkasındakide üstünü çizdiği ito başkanı murat yalçıntaş,İto seçimlerinde bu adama oy vermiştim .:)

  4. Bizim neyimize F1. Motorsporlarının kıcını mı izledik, takip ettik ki başını hak edelim demezler mi.
    Valla bana yarışın kaybedilmesi daha hayırlı olur gibi geliyor en azından yürüyeceğimiz bir pistimiz olur.
    Ülkedeki ilgi sayısı ortada, küresel kriz ortamında da pisti devamlı yabancılarla dolduramazsınız.
    Diğer taraftan Bernie ve yandaşlarının 2015, sonrası için planları, sokacakları hal üzerine 26 m. $ eder mi bunun değeri. Bence etmez şahsen ben 1.3lt lik ismi f1 olan şeyleri izlemeye gitmem. Kaldı ki her sene yeni bir adayın çıktığı, iki senede bir yeni pistlerin girdiği, SPA gibi Silverstone gibi F1'i F1 yapmış, world of motorsports tanımını oluşturmuş pistlerin geleceği konuşulduğu bir ortamda kimsenin garantisi yok F1'in de değeri tartışılır hatta yok.
    Halen federasyonun kötülendiği, beğenilmediği bir hal içindeyiz. Unutmayın ki ey çok bilmişler Serhan da bir federasyon çalışanı, motorsporları fedaisi, o beyenmediğiniz adamlar bu ülkeye getirdi bunu ve kalması için çabalıyor. En azından sizden galaksi ededince daha fazla.

  5. Ooo fotoğraf on numara yalnız, başbakanla mike tyson ortalarında da bernie. Bu fotoğraf anlatılmaz yaşanır. Sahi bizim mike da bıraktı en son 20 yaşlarında bir yeniyetmeden dayak yemişti. Böyle mi olacaktı mike kardeş.

  6. Ülkede f1'e ilgi ne kadar.

    Bu siteden yola çıkalım.

    Türkiye'de gördüğü ilgi: 3156. sıradayız. (üçbinyüzellialtı)
    Sitenin değeri ne kadar: 2482 dolar. (ikibindörtyüzsekseniki)

    f1 bileti pahalı. tamam bize göre pahalı.
    siteye girmek bedava. o bile yok.

    ————————
    Sıralama alexa.com'dan
    Fiyat valuemyweb.com'dan

    İstanbul gp tv de ne reyting almış bari o yüksek olsun diye baktım. ama trt ölçüm dışıymış onu da öğrenemedik.

  7. bende ufacık suya 4 tl vermiştim suyu açıp içtim sonra fiyatını öğrendim bilsem almazdım

  8. Arzu YILMAZ avatarı

    Arkadaşlar bildiğim kadarıyla AK Partinin halkla ilişkiler çalışması var buraya mesajlar bırakalım hep beraber madem hepimiz bunu istiyoruz toplanıp mail atalım telefon edelim ben bir kere denedim ertesi gün bana geri döndüler ve bu tarz önemli bir konuyu mutlaka başbakana ileteceklerdir.Lüfen birşeyler yapalım pistimiz boş kalmasın.Bu arada aklıma gelmişken Kadir topbaş ne yapıyor ya da neden birşey yapmıyor bu konuda acaba?

  9. almanyadaki eski 22 km lik pist e giriş 20 euro…ve girip 1 tur atıyorsun..avrupada bunu hiç bir pistte yapamazsın çünkü her ay en azından 1 yarış oluyor..türkiye ise 3 gün f1 den 4 günde sanırsam TPŞ den 7 günü turlanıyor..kalan 358 gün yatıyor..onun dışında limit yok vs var sanırsam…en iyi ihtimalle 350 gün yatan bir pist..FeRRaRi TR nin dediği gibi belirli günler piste seyircilerin inmesi lazım..mesela yol da araç sürmek için eğitim verileblir..yada eğlenmek için 1 tur atılabilir..yada pistin yakınında bir yerlere eğlence tesisleri kurulabilir..daha çok şey yapılabilir bu konu hakkında..
    böyle devam ederse 2012 de 23 nisanda start-finiş düzlüğünde geçit törenleri yapılır…

  10. Ya arkadaşlar bakıyorum da bu konuda Ferrari ci Mclaren ci hepimiz aynı fikirdeyiz. Bir şeyler yapamazmıyız??? Site yönetimi bize başbakanın ya da bu işle ilgilenen her kimse onun mail adresini verse ortak bir mail formatı oluşturulsa hepimiz bireysel olarak oraya mail atsak biraz baskı kursak… En azından elimizden geleni yaptık deriz… Ne dersiniz olmaz mı sizce???

  11. Fark etmez,Rusya ve Bulgaristanda yarışlar olursa kurtköye gidene kadar oraya giderim uygun fiyatlı bir tur bulurum hem gezip görmüş oluruz dünyanın güzeliklerini 🙂

    3 sene gittim izledim elimden geldiğince yanımda birilerinide götürmeye çalıştım,1 dilim pizza 1 kolaya gecen yıl 20 tl verdim daha ne yapmam lazım 🙂

  12. Sayın Erdoğan elini cebine attımı(basketbolculara verilen prim gibi) bu iş çözülür. Bu kadar basit.

  13. "Hadi F1 gitti diyelim"

    demeyelim demeyelim aman… 🙁

  14. geldinmi sen yine

  15. Bilindiği üzere dünya genelinde İstanbul'a konstantinapol denilmekte.

    Ve f1 sayesinde en azından insanlar buranın konstantin değil İstanbul olduğunu öğrenmiş oldu. daha fazlasınında öğrenmesini istiyorsak yapılacak şey malum.

  16. her şeyi geçtim şu anda Türkiye'nin yaptığı en iyi reklamlardan biridir f1. vettel-webber kazasından sonra 2 hafta f1 dünyasında istanbul gp'nin konuşulduğunu hatırlıyoruz.

  17. Bunların yaşanmasının tek sorumlusu reklamdır. İlk sene dışında ben adam gibi reklam görmedim. Hele ki bu sene hiç yok denebilirdi. Belediye ile konuşulsun anlaşılsın köprülere reklam asmanın maliyeti mi olur. 1 ay da orda para gelmesin belediyeye(Gider yok çünkü)

    Hadi F1 gitti diyelim canım pist boş kalacak. Açın halka bakım masrafları çıksın.

    Duyduğuma göre doğuş grubu bir kaç aylık kiralamış araçları için. Bu zamanlar dışında eğitmenler koyun, sürücü yetiştirin

    Bir araç koyun tur atmak 100 lira olsun mesela. Veya doğuş grubu gibi markalar haftasonları özel güler düzenlesin ve pisti kullansınlar.

    Yoksa o kadar emek işletmecilerin beceriksizlikleri yüzünden toprak olacak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir