Eski FIA Patronu Balestre Hayatını Kaybetti

yazar:

kategori:

Eski FIA Patronu ean Marie Balestre 86 yaşında hayatını kaybetti. Balestre 1979-1991 seneleri arasında FISA, 1986-1993 seneleri arasında FIA başkanlıklarını yapmıştı.

Bu görevlerin öncesinde ise Balestre Fransa Otomonil Federasyonu kurucularından birisiydi ve 1973’te başkanlığını da yaptı.

1980’lerin başında Balestre, Formula 1’in finansı ve kontrolünü ele geçirmek için FOCA’ya karşı FISA’yı kurdu. Yapılan görüşmelerin ardından FOCABaşkanı Bernie Ecclestone ile anlaşmaya varıldı ve ilk Concorde Anlaşması imzalandı.

Görevde olduğu dönemde güvenlik içinde önemli çalışmalar yapan Balestre 1989’da turbo motorların yasaklanması için uğraştı.

Ancak aynı sezon Suzuka’da yaşananlardan sonra Balestre bazı kesimler tarafından eleştirildi. Özellikle Senna Balestre’yi eleştiriyordu. 1991’de Balestre’nin FISA Patronluğunu kaybetmesinin ardından Senna, 1990 Suzuka yarışında yaşananların daha önce Balestre’nin pole pozisyon yerini değiştirmediği için kızgınlığından kaynaklandığını itiraf etti.

Balestre 1991’de FISA Başkanlığını Mosley’e kaptırdı. Ancak Mosley’e karşı tam yenilgi 1993’te FIA Başkanlığını kaptırınca gerçekleşti.


Yorumlar

  1. tijs_wervest avatarı

    bence kiralık katil tutup mosleyi öldürmeliyiz :)adam gibi biri geçsin şu koltuga ya:(f1 f1 likten çıkmaya başladı :(seyir zevki denilen şey artık yok gibi valla git gp2 yi izle daha iyi hiç yoktan atak falan oluyor.

  2. ooooo bu adamdan kurtulmalıyız arkadaşlar.:)

  3. Bu arada Senna'ya bir parantez açalım. Düşünsene Kimi Raikkonen sırf Max mosley'e herhangi bir sıralama anlaşmazlığı yüzünden kızıp ilk virajda Hamilton'a kafadan dalıyor. Startta 1-2 ler !! Şimdi öyle birşey olsa ne olur? extreme.

  4. Kesinlikle katılıyorum hatta BİODİZEL yakıt kullandıracak araçların hızlarını da 180-200kmh gibi bir range de tutmayı planlıyor. Safety içinMİŞ göya! Ben anlamıyorum, kalkınmakta olan Çin her gün atmosferi 1 metre inceltiyor ona laf yok küresel ekonomi gelişiyor çünkü tüm dünya devleri orda yatırım yapıyor ama F1 yakıtlarının yanma sıcaklığı millete dert oluyor! Hep vitrin hep vitrin.

  5. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    mosley'in ölene kadar bırakmaya niyeti yok :)) 2010 yılı geldimi F1'in içine iyice edecek. her takım için standart şasi kuralını düşünüyor. bu gerçekleşirse markaların anlamı ve GP2'den farkı kalmayacak. 2.2 litre V6 10.000 devir motor kullanılmasını da düşünüyor. bu kuralda geldi mi F1 iyice zevksiz bir hal alacak.

  6. mosley ne zaman ölecek acaba?

  7. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    uğur ratzenberger'i de unutma :p

  8. allah rahmet eylesin. gilles'in peterson'ın senna'nın helvasını yemiştin şimdi senin helvanı mosley yiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir