Yetenek ve Destek

yazar:

kategori:

“Sebastian,you are world champion” haykırışları arasında başlıyorum yazıma.Redbul teknik ekibi  hep bir ağızdan haykırıyor,bağırıyor ve Sebastian telsizinden bu çoşkuyu dinliyor “ı lowe you” diyerek duygularını anlatmaya çalışıyor.Aslında anlatabildiğinden çok daha fazlasını içinde yaşıyor, çoşku içinde boğuluyor adeta.Tarihin en genç şampiyonu olarak ismini tarih sayfalarına yazdırıyor.

Nasıl geldi bu şampiyonluk ? Çok fazla konuşabilir ,bütün sezonu tartışabiliriz bu soru ile başalayarak.

Sadece bugüne sezonun son Gp’sine bakarak güncel olmaya çalışalım isterseniz.Her takım sezona şampiyonluk hayali ve amacı ile başlıyor tabi ki.Bunu kaçıracağını sezon içinde görmeye başladı ise neresinden ne kadarını yakalabileceğini hesaplamaya başlar tabi ki.

REANULT’dan bahsetmek istiyorum.Tüm sezon boyunca yaptığı kazalar ile hatırladığımız V.Petrov şampiyonlara yakışır bir performans ile yarıştı ve 6.olarak tamamladı.Adeta şampiyonun kim olacağını belirledi. Çünkü neredeyse 40 tur boyunca şampiyonluğun en büyük adayı Alonso’yu arkasında tuttu.Oldukça iyi çalışan F Kanalı sayesinde düzlüklerde 317 km/h kıza ulaşabiliyor ve hatasız sürüyordu.Ferrari ise bu hıza ulaşamıyor,geçiş yapacak fırsatı bulamıyordu.Telsizden gelen teşvik edici,onure edici tüm cümler Alonso’ya yardım için yeterli olmadı maalesef.

Aslında daha ilk turda efsanevi pilot Schumacher spin atıp ,O’ndan kaçamayan Liuzzi üzerine çıkınca liderliği almak zorunda kalan güvenlik aracı birçok sinyal vermişti.O anda , daha ikinci turda pite giren V.Petrov ve Rosberg pist için oldukça zorlayıcı olan yumuşak lastiklerden kurtularak yarış sonuna kadar gitmeyi garanti altına aldılar.Ardından pit zamanı gelen Webber sonrasında Alonso bu  ikilinin ardında çıktılar pitten ve işte orada sonlandı her ikisinin de şampiyonluk hayali.Alonso , Petrov  ve Rosberg’i  pist üzerinde geçmek zorunda idi ve bu fırsatı hiç bulamadı.Diğer Renault ile Kubica ise aynı turlarda diğer şampiyonluk adayı Hamilton’u arkasında tutuyordu.Aslında McLaren ,Ferrari gibi Renault’dan daha yavaş değildi.Hatta az da olsa hızlı olduğunu bliyoruz.Fakat bu hız Kubica’yı geçmesine yetmiyordu.Kubica her zaman olduğu gibi hatasız  sürüyor, Hamilton’a geçiş vermiyordu.O’na da telsizden teşvik,moral dolu cümleler gelsede pit ekibinden ,yeterli olmuyordu.Kubica 47.turda pite girdiğinde Hamilton’un önünde kapatması gereken 13 sn ve bunun için sadece 8 tur vardı.İmkansızdı.

“Sebastian,you are world champion” diye haykırdı Redbull pit ekibi.Bu haykırış ile markalar ve pilotlar şampiyonluğunu aldılar.Sezon bitti.

Bir şampiyon daha var oysa çok ortada görülmeyen…RENAULT.

Fabrika takımı ile yeterince başarılı olamayan Renault motor sağladığı Redbull’u çok iyi bir motor ile destekliyordu. Sezonun son Gp’sinde tesadüfen de olsa S.Wettel’in şampiyonluğuna büyük katkı sağlayan yarış içi pozisyonları ile de exstra bir destek sağlamış oldu diyebilirmiyiz sizce de ?

Renault motoru mükemmel,Adrian Newey  bir deha ,Sebastian Wettel  ise gerçek bir yetenek.Bunlar bir araya geldiğinde hak edilmiş bir şampiyonluk .TEBRİKLER.

Çetin KÜPÜCÜ


Yorumlar

  1. VettelundSchumacher  avatarı
    VettelundSchumacher

    Anlayamadığınız şeyler var. Vettel bir-iki kere değil bol bol kazanabileceği yarışlarda mekanik sorun yaşadı. Alonso bu RedBull ile bundan fazlasını yapamazdı hele de Webber gibi bir takım arkadaşıyla.. Ayrıca 10 pol bile başlı başına olaydır 😉 Sonuçta aynı arabaya sahip bir takım arkadaşı vardı ve sezon boyu çoğu yarışta da McLaren ya da Ferrari tehdidi bulunuyordu. Vettel en az Alonso kadar yetenekli geçmişiyle de bunu kanıtlıyor. Daha test pilotuyken spikerler adından söz ederlerdi genç Alman antrenmanlarda şu kadar yaptı diye. Daha sonra en genç puan alan pilot oldu, Toro Rosso ile harika işler başardı. Dünya ikincisi oldu ve şimdide de tarihin en genç şampiyonu. Artık anlayın Vettel istesenizde istemesenizde geliyor!..

  2. Yetenek ile şansı karıştırıyorsun,yetenek ile tecrübesizliği karıştırıyorsun.Ve o olsaydı bu olsaydılarda boş laflar kusura bakmayın ama…Daha önce dediğim gibi Alonso o aracı zorlasaydı yarışların yarısını tamamlayamazdı…

  3. yusuf zenbilci avatarı
    yusuf zenbilci

    co-pilot?

  4. Alonso'daki co-pilot Vettel'de Olsaydı… 6 aydır Vettel ve RedBull'un şampiyonluğunu konuşuyor olurduk.

    O olsaydı.. bu olsaydı..

  5. yusuf zenbilci avatarı
    yusuf zenbilci

    tm vettel yetenekli ama abartmayalım vettelin yerinde alonso olsa daha doğrusu herkesten 1 sn hızlı bi otomobili olsa alonsonun şampıyonluğu 2 yarış önceden garantilerdi 10 pole ü sadece 5 yarış galibiyetine çeviren bi pilot o akdarda çok yetenekli değildir bence alonso sadece 2 kere en önden başladı ama 5 galibiyet aldı vettel 10 kez en önden başladı oda 5 galibiyet aldı bu sanırım herşeyi anlatıyo zoruma giden en çok şey neden erken pite aldılar ki alonsoyu nese

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir