Ansiklopedi – 1953 Formula 1 Sezonu

18 Ocak tarihinde başlayan dördüncü FIA Dünya Pilotlar Şampiyonası dokuz yarışın ardından 13 Eylül’de tamamlanmıştı. Sezonun şampiyonu ise Scuderia Ferrari pilotu Alberto Ascari olmuştu.

Formula 1 ve Formula 2 yarışlarına ek olarak o sene şampiyonaya dahil olmayan yarışlar da koşuldu yine.

Juan Manuel Fangio Maserati ile zorlamasına rağmen ancak ikinci olabilirken, sekiz yarışın yedisini kazanan Ferrari sezonu yine domine etmişti.

Fangio ile büyük mücadelesi sonucu Reims’taki Fransa GP’sini kazanarak yarış kazanan ilk Britanyalı ise Ascari’nin takım arkadaşı Mike Hawthorn olmuştu.

Şampiyonada puanlar (8, 6, 4, 3, 2 şeklinde) ilk beş pilota veriliyordu. Yarış içinde en hızlı turu atan pilot da 1 puan kazanıyordu.

1953 sezonunda tüm dünya şampiyonası yarışları (Indianapolis 500 hariç) Formula 2 düzenlemelerine göre koşuldu. Arjantin’de de bir yarışın yapıldığı sezon, ilk gerçek global dünya şampiyonası olma özelliğini de taşıyordu.

Sezonda Ferrari için yarışan Guiseppe Farina kaza yaparak pist kenarındaki seyircilerin arasına dalmış ve bu kaza dokuz kişinin ölümüne neden olmuştu. Bu ölümler Formula 1’de yaşanan ilk ölümlerdi.

 

SEZON ÖZETİ

 

Yarış Pist Tarih Pol Pozisyonu En Hızlı Tur Yarış Galibi Takım Lastik Rapor
1 Argentina Arjantin Grand Prix Autódromo Juan y Óscar Gálvez Ocak 18 Italy Alberto Ascari Italy Alberto Ascari Italy Alberto Ascari Italy Ferrari P Rapor
2 United States Indianapolis 500 Indianapolis Mayıs 30 United States Bill Vukovich United States Bill Vukovich United States Bill Vukovich United States Kurtis Kraft-Offenhauser F Rapor
3 Netherlands Hollanda Grand Prix Zandvoort Haziran 7 Italy Alberto Ascari Italy Luigi Villoresi Italy Alberto Ascari Italy Ferrari P Rapor
4 Belgium Belçika Grand Prix Spa-Francorchamps Haziran 21 Argentina Juan Manuel Fangio Argentina José Froilán González Italy Alberto Ascari Italy Ferrari P Rapor
5 France Fransa Grand Prix Reims Temmuz 5 Italy Alberto Ascari Argentina Juan Manuel Fangio United Kingdom Mike Hawthorn Italy Ferrari P Rapor
6 United Kingdom Britanya Grand Prix Silverstone Temmuz 18 Italy Alberto Ascari Italy Alberto Ascari
Argentina José Froilán González
Italy Alberto Ascari Italy Ferrari P Rapor
7 Germany Almanya Grand Prix Nürburgring Ağustos 2 Italy Alberto Ascari Italy Alberto Ascari Italy Giuseppe Farina Italy Ferrari P Rapor
8 Switzerland İsviçre Grand Prix Bremgarten Ağustos 23 Argentina Juan Manuel Fangio Italy Alberto Ascari Italy Alberto Ascari Italy Ferrari P Rapor
9 Italy İtalya Grand Prix Monza Eylül 13 Italy Alberto Ascari Argentina Juan Manuel Fangio Argentina Juan Manuel Fangio Italy Maserati P Rapor

 

PUAN DURUMU

Sıra Pilot ARJ
Argentina
500‡
United States
HOL
Netherlands
BEL
Belgium
FRA
France
BRİ
United Kingdom
ALM
Germany
İSV
Switzerland
ITA
Italy
Puan
1 Italy Alberto Ascari 1   1 1 4 1 8† / Ret 1 Ret 34.5 (46.5)
2 Argentina Juan Manuel Fangio Ret   Ret Ret / Ret† 2 2 2 4† / Ret† 1 28 (29.5)
3 Italy Nino Farina Ret   2 Ret 5 3 1 2 2 26 (32)
4 United Kingdom Mike Hawthorn 4   4 6 1 5 3 3 4 19 (27)
5 Italy Luigi Villoresi 2   Ret 2 6 Ret 8† / Ret† 6 3 17
6 Argentina José Froilán González 3   3† Ret 3 4       13.5 (14.5)
7 United States Bill Vukovich   1               9
8 Switzerland Toulo de Graffenried     5 4 7 Ret 5 Ret Ret 7
9 Italy Felice Bonetto Ret   3†   Ret 6 4 4† / Ret† Ret 6.5
10 United States Art Cross   2               6
11 Argentina Onofre Marimón       3 9 Ret Ret Ret Ret 4
12 France Maurice Trintignant 7†   6 5 Ret Ret Ret Ret 5 4
13 United States Sam Hanks   3†               2
14 United States Duane Carter   3†               2
15 Argentina Óscar Alfredo Gálvez 5                 2

 

  • İtalik yazılanlar en hızlı turu gösteriyor (1 puan)
  • Kalın yazılanlar pol pozisyonunu gösteriyor
  • Sezon içerisinde sadece en iyi 4 sonuç hesaba dahil edildi. Parantezsiz sayılar şampiyona puanlarını, parantez içerisindekiler ise tüm puanları gösteriyor.
  • †  Aynı aracın paylaşımını gösteriyor.
  • Ret: Yarış dışı

 

<<   Önceki İçerik: 1952 Formula 1 Sezonu            –             Sıradaki İçerik: 1954 Formula 1 Sezonu  >>

 

1953 Sezon Özetini İzlemek İçin Tıklayınız


Yorumlar

  1. Bu arada Almanya GP'nin tablosu boş arkadaşlar.

  2. Hawthorn, 1937'de Mercedes takımında yarışan Richard Seaman'dan beri yabancı bir takımla anlaşan ilk İngiliz olmuş.

    Sezonda Ferrari için yarışan Guiseppe Farina kaza yaparak pist kenarındaki seyircilerin arasına dalmış ve bu kaza dokuz kişinin ölümüne neden olmuştu. Bu ölümler Formula 1'de yaşanan ilk ölümlerdi.

    Bu kaza şu şekilde olmuş: Buenos Aires'deki Arjantin GP tam anlamıyla bir trajediyle başlamış. Piste çıkan kapılar açık bırakılmış ve yol kenarlarındaki seyirciler virajlarda sürücülerin görüşlerini engelliyorlarmış. Bir çocuğa çarpmaktan kaçınan Farina kalabalığa dalmış.

    1953 Fransa GP, 'Dünden Bugüne Formula 1'de şu şekilde anlatılmış;

    ""Yüzyılın Mücadelesi

    … Üçgen biçimindeki pist keskin virajlarıyla dikkat çekiyordu. Yarışa gelen herkes Ascari-Fancio savaşında yeni bir düello bekliyordu. Pol pozisyonunu kazanan Ascari'nin arkasında Maserati'lerle Fangio ve Gonzalez vardı. Hawthorn ise Ferrari'siyle onların arkasındaydı. Daha az yakıt alan Gonzalez 2. çizgiden liderliğe fırladı. Arkasında sırasıyla Ascari, Villoressi, Fangio, Hawthorn vardı. Yarışın üçte biri olan 20. tur sonunda Gonzalez 20 saniye kadar öndeydi ancak yakıt için pite girmesi gerekiyordu. 29. turda pite girdi. 27 saniyelik pit stop sonunda altıncılığa düştü. Hawthorn; Ascari ve Fangio'nun önünde liderdi. Çok geçmeden Fangio liderliği aldı. Yarışın devamında Hawthorn ve Fangio diğerlerinden kopmaya başladılar. Keskin virajların öncesinde defalarca yanyana geldiler ve burun buruna mücadele ettiler. Kalabalık gittikçe çıldırıyor ve Hawthorn'a dikkat kesiliyordu. Fangio ise bu genç ve hırslı rakibinden kurtulmak için bildiği her numarayı deniyordu. Bu ikilinin dışında Gonzalez hiç olmadığı kadar hırslı kullanıyordu ve Ascari'yi geçip üçüncülüğe yerleşti. Gonzalez bu hızıyla öndeki ikiliyle farkı kapatmak istiyor, bu arada Ascari de her şeyini ortaya koyuyordu.

    İki lider kendi yarışlarına daldıkları sırada yavaşlamışlardı. Pitlerin sonundaki sağ kıvrımda sadece bir otomobilin geçebileceği kadar boşluk vardı fakat Hawthorn otomobilini mümkün olduğu kadar kenara yanaştırdı. İki tekerleği çimlerin üzerinde ikisi de geçebilmişlerdi ve kavgalarına devam ettiler. Fangio tecrübesini kullanarak Hawthorn'un önünde son turlara lider girdi. Ama Hawthorn'un işi daha bitmemişti. Zaman geçiyordu ve son tura girilirken Fangio bir otomobil boyu öndeydi. Son viraja girerken Hawthorn bastırdı, mümkün olduğu kadar geç firene bastı ve virajın çıkışında Fangio'nun Maserati'sini geçmesini sağlayan yarış çizgisinden farklı bir çizgide viraja girdi. Hawthorn otomobilini yolda tutmayı başardı ve 497 km. 2 saat 44 dakikalık yarışı Fangio'nun 1 saniye önünde birinci bitirdi. Yarış sonunda dört otomobil, Ferrari, Maserati, Ferrari, Maserati, finiş çizgisini 4,6 saniye içerisinde geçtiler…"

    Gonzalez'in pitstop'a kadar lider olduğu yukarıda belirtilmiş. Gonzalez'in pit'inden sonra kalan 31 turda liderlik Fangio ve Hawthorn arasında tam 12 defa el değiştirmiş. Bu hesaba tur içerisinde bir kaç saniyelik veya bir kaç yüz metrelik önde olmaların değil, yalnızca tura önde başlayıp o turu önde bitirmelerin dahil olduğunu düşününce nasıl bir mücadeleye girdiklerini hayal etmek dahi insanı heyecanlandırıyor.

    Son olarak Fangio ve Hawthorn'un liderlik yaptığı turları vereyim;

    Fangio; 30-31 (2), 35-36 (2), 39-41 (3), 45-47 (3), 49-53 (5), 55-56 (2)

    Hawthorn; 32-34 (3), 37-38 (2), 42-44 (3), 48 (1), 54 (1), 57-60 (4)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir