Ansiklopedi – 1954 Formula 1 Sezonu

yazar:

kategori:

1954’ten itibaren geçerli olan yeni Formula 1 düzenlemeleriyle birlikte bazı yeni takımların sezon başlangıcına yetişememesi nedeniyle Ferrari Maserati mücadelesi yine devam ediyordu. Ferrari yeni sezona Type 625 otomobili ile başlamıştı ve Maserati A6SSG Formula 2 otomobili üzerinde 250F’yi üretebilmek için çalışıyordu. Gordini takımı ise daha büyük motorların monte edildiği eski otomobiliyle yarışmaya devam edecekti.

2.5 litrelik motorlara geçilmesinin ardından Mercedes İkinci Dünya Savaşı’nın ardından ilk kez yarışlara katıldı ve Mercedes adına yarışan Fangio ve Karl Kling 1-2 zafer elde ettiler. Mercedes ile Fransa’da bu zaferi yaşayan Fangio Maserati ile kazandığı iki zaferin ardından sezoniçinde Mercedes’e geçiş yapmıştı. Fangio daha sonra Silverstone hariç kalan dört yarışın üçünde zafere ulaştı Mercedes ile.

Son şampiyon Alberto Ascari ve takım arkadaşı Villoresi Ferrari’den ayrılıp Lancia takımına geçiş yapmıştı. Ancak ne yazık ki sezonun ilk yarışlarına katılamayan Lancia otomobili ile Ascari şampiyonluk mücadelesinin dışında kaldı.

Ferrari Giuseppe Farina, Mike Hawthorn ve Umberto Maglioli ile yeni anlaştığı Froilan Gonzalez ve Maurice Trintignant ile yarışacaktı. Maserati ise Juan-Manuel Fangio, Onofre Marimon ve Luigi Musso ile piste çıkacaktı.

1954 sezonunda da ilk beş pilota 8, 6, 4, 3, 2 şeklinde dağıtılıyordu puanlar ve en hızlı pilot da 1 puanın sahibi oluyordu.

SEZON ÖZETİ

Yarış Pist Tarih Pol pozisyonu En Hızlı Tur Kazanan pilot MArka Lastik Raport
1 Argentina Arjantin Grand Prix Oscar Gálvez January 17 Italy Giuseppe Farina Argentina José Froilán González Argentina Juan Manuel Fangio Italy Maserati P Rapor
2 United States Indianapolis 500 Indianapolis May 31 United States Jack McGrath United States Jack McGrath United States Bill Vukovich United States Kurtis Kraft-Offenhauser F Rapor
3 Belgium Belçikan Grand Prix Spa-Francorchamps June 20 Argentina Juan Manuel Fangio Argentina Juan Manuel Fangio Argentina Juan Manuel Fangio Italy Maserati P Rapor
4 France Fransa Grand Prix Reims July 4 Argentina Juan Manuel Fangio Germany Hans Herrmann Argentina Juan Manuel Fangio Germany Mercedes C Rapor
5 United Kingdom Britanya Grand Prix Silverstone July 17 Argentina Juan Manuel Fangio Italy Alberto Ascari
France Jean Behra
Argentina Juan Manuel Fangio
Argentina José Froilán González
United Kingdom Mike Hawthorn
Argentina Onofre Marimón
United Kingdom Stirling Moss
Argentina José Froilán González Italy Ferrari P Rapor
6 Germany Almanya Grand Prix Nürburgring August 1 Argentina Juan Manuel Fangio Germany Karl Kling Argentina Juan Manuel Fangio Germany Mercedes C Rapor
7 Switzerland İsviçre Grand Prix Bremgarten August 22 Argentina José Froilán González Argentina Juan Manuel Fangio Argentina Juan Manuel Fangio Germany Mercedes C Repor
8 Italy Italya Grand Prix Monza September 5 Argentina Juan Manuel Fangio Argentina José Froilán González Argentina Juan Manuel Fangio Germany Mercedes C Rapor
9 Spain İspanya Grand Prix Pedralbes October 24 Italy Alberto Ascari Italy Alberto Ascari United Kingdom Mike Hawthorn Italy Ferrari P Rapor

 

 

1954 Pilotlar Şampiyonası

Sıra Pilot ARG
Argentina
500‡
United States
BEL
Belgium
FRA
France
GBR
United Kingdom
GER
Germany
SUI
Switzerland
ITA
Italy
ESP
Spain
Puan
1 Argentina Juan Manuel Fangio 1   1 1 4 1 1 1 3 42 (57.14)
2 Argentina José Froilán González 3   4† Ret 1 2† 2 3† / Ret   25.14 (26.64)
3 United Kingdom Mike Hawthorn DSQ   4† Ret 2 2† Ret 2 1 24.64
4 France Maurice Trintignant 4   2 Ret 5 3 Ret 5 Ret 17
5 Germany Karl Kling       2 7 4 Ret Ret 5 12
6 United States Bill Vukovich   1               8
7 Germany Hans Herrmann       Ret   Ret 3 4 Ret 8
8 Italy Luigi Musso DNS             Ret 2 6
9 Italy Nino Farina 2   Ret             6
10 United States Jimmy Bryan   2               6
11 Argentina Roberto Mieres Ret   Ret Ret 6 Ret 4 Ret 4 6
12 United States Jack McGrath   3               5
13 United Kingdom Stirling Moss     3   Ret Ret Ret 10 Ret 4.14
14 Argentina Onofre Marimón Ret   Ret Ret 3         4.14
15 France Robert Manzon       3 Ret 9   Ret Ret 4
16 Italy Sergio Mantovani     7     5 5 9 Ret 4
17 Thailand Prince Bira 7   6 4 Ret† Ret     9 3
18 Italy Umberto Maglioli 9           7 3†   2
19 Belgium André Pilette     5   9 Ret       2
20 Italy Luigi Villoresi       5 Ret†     Ret Ret 2
21 France Élie Bayol 5                 2
22 United States Mike Nazaruk   5               2
23 United States Troy Ruttman   4†               1.5
24 United States Duane Carter   4† / 15†               1.5
25 Italy Alberto Ascari       Ret Ret / Ret†     Ret Ret 1.14
26 France Jean Behra DSQ   Ret 6 Ret 10 Ret Ret Ret 0.14

 

  • İtalik yazılanlar en hızlı turu gösteriyor (1 puan)
  • Kalın yazılanlar pol pozisyonunu gösteriyor
  • Sezon içerisinde sadece en iyi 4 sonuç hesaba dahil edildi. Parantezsiz sayılar şampiyona puanlarını, parantez içerisindekiler ise tüm puanları gösteriyor.
  • †  Aynı aracın paylaşımını gösteriyor.
  • Ret: Yarış dışı

 


<<   Önceki İçerik: 1953 Formula 1 Sezonu            –             Sıradaki İçerik: 1955 Formula 1 Sezonu  >>

1954 Sezon Özetini İzlemek İçin Tıklayınız


Yorumlar

  1. Süpersin Sinan kardeşim.

    Senin verdiğin sayfadan ben de bunu buldum;

    http://www.youtube.com/watch?v=ljWrDKmur9w&feature=related

  2. Bahsettiğin Le Mans yarışının videosu bu sanırım Abi
    http://www.youtube.com/watch?v=vEQCcDWjOIk

  3. Yavuz Balcı avatarı

    Merak etmeyin beyler bende zevkle okuyorum. emeğinize sağlık. böyle değerli bilgileri paylaşırsınızda okumazmıyım.

  4. trf1 ve emeği geçen arkadaşlarıma da teşekkürler..

  5. evet ikimizin dışında takip eden ve okuyan varmış ansiklopedi konularını :))

    ben de geceye doğru fırsat bulunca okuyacağım 54 sezonunu. arada kaynamasın. buraya katkıda bulunan herkese ben de çok teşekkür ederim.

  6. Eyvallah massathebest kardeşim. Ben de yazdıklarımı yalnızca Abdullah okuyor sanmıştım, beni rahatlattın 🙂

    Teşekkürün büyüğü TRF1.net'e. Bu bölümü düşünmemiş olsalardı bu tür paylaşımları yapamazdım.

  7. eski formula1 sezonları ile ilgili verdiğin bilgileri zevkle okuyorum Onur kardeşim. hem araştırman, hem de emeğin için teşekkür ederim.

  8. 1930'ların muhteşem Mercedes'inin 1951 yılındaki yarışlara geri dönme girişimini değişen kurallar bu sezona ertelemiş.

    1954 sezonunda Ferrari ile Maserati çekişmesine Mercedes ve Lancia da dahil olunca savaş sonrasının en güçlü dönemi olmuş.

    Sezonun ilk yarışı olan Arjantin GP'de Ferrari'ler yağmur altında yarışı tamalayabilmeleri için yavaşlatılmış ve Fangio Maserati'si ile yarışı kazanmış.

    1954 Fransa GP'de iki Mercedes (Fangio ve Kling) çizgiyi 0,1 saniye farkla geçerken en yakın rakipleri olan 3. sıradaki Robert Manzon (Ferrari) ve 4. sıradaki Prince Bira (Maserati)'ya birer tur bindirmişler. Bu yarışta her iki Mercedes sürücüsü arasında liderlik 10 defa el değiştirmiş.

    Onofre Marimon Almanya antrenman turlarında hayatını kaybetmiş. Marimon Formula1 Dünya Şampiyonası ilan edildikten sonra bir kazada hayatını kaybeden ilk pilot olmuş.

    Şöyle bir şey buldum, F1 ile ilgili değil ama Mercedes ve yarışlarla ilgili.

    Savaş sonrası kendisini toparlamaya çalışan Almanya'da Mercedes için de işler kolay değilmiş. En ucuz yol olarak da depolardaki parçalardan bir otomobil yapmaya karar vermişler. Bu otomobil 300SL'miş.

    1952 yılında Mercedes 300SL'leriyle Le Mans 24 Saat yarışlarına katıldığı zaman kimse onların kazanacağına ihtimal vermiyormuş. Çünkü Mercedes takımı, motor sporlarının bu en eski dayanıklılık yarışını o zamana kadar henüz kazanamamış.

    Devrin en iyi 58 otomobili, 14 Haziran 1952 Cumartesi günü saat 16:00’da Le Mans pistindeki start çizgisinde yerini almış. 24 saat süren bu yarışta, ikinci yarıya gelindiğinde, sadece 31 otomobil devam edebiliyormuş.Mercedes takımından Karl Kling ve Hans Klenk’in araçları da yarıştan çekilmek zorunda kalmış. Diğer iki 300SL ise 2 ve 3. sıradaymış.

    Zaman akıp finişe yaklaşıldıkça yarışan araçların sayısı giderek azalıyormuş. 4 saat kala 19, 1 saat kalaysa sadece 17 otomobil kalmış. İşte o esnada Mercedes takımı kimsenin ulaşamayacağı kadar açık bir farkla en öndeymiş.

    Yarışı Hermann Lang ve Fritz Rieß’in kullandığı 300SL, 155,575 km/s’lik yeni bir rekorla birinci bitirerek Le Mans tarihine geçmiş. İkinci de Theo Helfrich ve Helmut Niedermayr’in kullandığı diğer 300SL olmuş. Organizatörler bu çifte zafer karşısında hazırlıksız yakalanmışlar: Mercedes’in kazanacağına ihtimal vermeyen yetkililer Alman Milli Marşı kasedini de getirmeyi unutmuşlar!

    300SL’ler o sene Mille Miglia’da 2. ve 4. olmuş, Bern GP’sinde ilk üçün, Nürburgring’deyse ilk dördün tamamını oluşturmuşlar.

    Kaynaklar:

    Dünden Bugüne Formula1

    http://www.wildsoft.ru

    http://www.blog.mercedes-benz.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir