Cosworth, Williams'ı İlk Dörde Taşımak İstiyor

yazar:

kategori:

Üç senelik ayrılığın ardından Cosworth, Formula 1’e Hispania, Lotus ve Virgin’in yanı sıra Williams’a motor sağlayarak geri dönmüştü.

İş Müdürü Mark Gallagher, Cosworth’ün 2010’daki motor performanslarından memnun olduğunu söyledi.

Gallagher: “Bizim için başarılı bir yıldı. Bu sene için bir takım işlevsel hedeflerimiz vardı ve bunları başardık. Bir motor tedarikçisi olarak tekrar Formula 1’e girmek zorlayıcıydı”

“Şirket olarak F1’e uzak değildik. Çünkü 2007-2009 arasında F1’de takımlara rüzgâr tüneli görüntüleme sistemleri ve elbette araç elektronikleri sağlamaya devam ettik.”

“Ama motor sağlamıyorduk. Geri dönüşte her şeyden önce, 2009’un ilk dönemlerinde FIA’nın üzerine çalıştığı bütçe sınırı kapsamında farklı teknik kurallar çerçevesinde sadece yeni takımları destekleyecektik.”

“Bu yüzden motor tedarikçisi olarak yeniden girmesi iyi geçti diye düşünüyorum. Bu sene tek yarışta bile sorun yaşamadık. Sezon öncesi testlerde motoru optimize edebilmek için yapacak işlerimiz olacağını bekliyorduk. Çünkü aracın içinde hiç çalıştırılmadı. Ve yeni müşterilerin çoğu test yapmadı. HRT hiç test yapmadı. Virgin sınırlı test yaptı ve Lotus, çok az yaptı ve çoğu da yağmurlu havadaydı”

“Sadece Williams test yaptı. Araçlarını hızlandırmak için çok yoğundular. Nerede olduğumuzu ve performansımızı nasıl optimize edeceğimizi ancak sezon başında görebildik”

“Ama büyük bir atılım gerçekleştirdik ve seneyi büyük mutluluklarla gerimizde bıraktık. Gelecek birkaç yılı inşa etmede (bu sezon) çok iyi bir temel oluşturdu”

Yeni takımların, şampiyonada son üç sırada kalmasına rağmen Williams, kendini ileri taşımayı başardı. Gallagher, gelecek sene için Williams  ile ilk dörde girmeyi hedeflediklerini belirtti.

Gallagher: “Açıkçası Toyota’nın Formula 1’den çekilmesi ile işler değişmişti. Seçeneklerine bakıyorlardı ve farklı bir takım yönlerde gidebilirlerdi.”

“Sam Michael geçen haftaki personel toplantımızda, Williams’ın Cosworth ile bitmemiş bir işinin olduğunu söyledi. 2006 motorunun iyi olduğunu ve o sene iyi sonuçlar alamasalar da bunun nedeninin Cosworth olmadığını, farklı bir takım nedenlerin birleşiminden kaynaklandığını biliyorlardı.”

“Williams gelip ‘bakın, bitmemiş bir işimiz olduğunu düşünüyoruz, birlikte çalışmaya ne dersiniz?’ dedi. Ve açıkçası Cosworth açısından tekrar kazanmak isteyen ölçüt bir takımla birlikte olma şansı çok çekiciydi. Bu yüzden onlarla anlaşma imzaladık”


Yorumlar

  1. williams yönetiminde değişmesi gereken bir isim var, tecrübeli bir mühendis ama bana göre yönetemiyor istikrarı sıfır olan bir takım
    büyük bir sponsor bulsalar bile umudum yok

  2. Williams bir gün o eski yıllarına tekrar döner umarım

  3. McLaren malum kendi motorunu yapacağını açıkladı.
    Red Bull şimdiden kendi motorumuz neden olmasın diyor,
    Mercedes malum,
    Ferrari de bilindiği gibi,

    ama f1'in en büyük 3 takımından biri olan Williams'dan buna yakın en ufak bir ima bile yok. (umarım ben gözden kaçırmışımdır.)

    Motor tedariğinin belli bir rutinde olması şart. bunun da zemini ya, McLaren gibi zamanında %40'a varan şekilde Mercedes'i ortağı haline getirmek ya da kendi motorunu üretmek.

    umarım williams eski ihtişamlı günlerine döner.

    Haberdeki Cosworth savunmasınıda haklı buldum. testin olmadığı bir yılda yaptığı yorum çok haklı.

  4. Cosworth ün motoru ne kadar güçlüydü bilemem ama beklediğim Cosworth değildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir