Newey: "Geçişler Çok Kolaylaşabilir"

yazar:

kategori:

Newey, sistemin geçişleri çok kolay hale getirebileceğini ve gösteriyi tamamıyla “kurulmuş” bir duruma dönüştürebileceğini belirtti.

Newey: “Elbette yardımı olacak. Düzlüklerde araca etki eden sürtünme azalacak. Böylelikle ilave düzlük hızlı kazandıracak.”

“Kilit nokta bana göre, bunu ayarlamak suretiyle geçişi mümkün kılmak -çok kolay olmamak şartıyla-. Eğer geçişleri çok kolay hale getirirse, son tura ikinci olarak girmek isteyeceksiniz. Böylece (yarış) “kurulmuş” olacak.”

“Bu tehlike mevcut. Ve kesinlikle şu anda bana göre sağlanan etki çok büyük görünüyor.”

“Şahsen bu görüşte azanlıkta olduğumu biliyorum ama geçişin zorluğu fazlasıyla abartılıyor. Çünkü zor geçişlerde, birisi geçiş yaptığında gerçekten hatırlarda kalır”

“Meksika’da (Nigel) Mansell’in dışarıdan (Gerhard) Berger’i geçişini veya Barselona düzlüğü boyunca Nigel ile Ayrton’u (Senna) hepimiz hatırlıyoruz”

“Bunlar hâlâ akıllarda, çünkü geçiş o kadar kolay değil. Eğer bir NASCAR tarzı hava koridoruna girmeler olursa, bir şeyler kaybederiz”

Newey ayrıca düzlük hızlarının artmasının, kaza riskini de arttırabileceğinden endişe ediyor.

Araçların birbirlerine yaklaşma hızlarındaki artışın, Valensiya’da geçen sene Mark Webber’in başına gelen kazanın benzerlerini arttırma olasılığından şüphe ediliyor.

Newey: “Düzlüklerin sonundaki çok yüksek hızlar, muhtemelen en tehlikeli alanlardır. Hareketli kanatlar ve KERS’in olacağı bu sene, beni biraz endişelendiriyor.”

“Potansiyel olarak çok yüksek düzlük sonu hızları olabilir. Sadece hızın kendisi değil durum; aralarındaki anlık farka baktığınızda”

“Mark’a olan da buydu. Heikki, Mark’ın beklediğinden önce frene bastı ve hızlar arasında büyük fark oluştu; bu da kazaya sebebiyet verdi.”

Newey, araç tasarımlarıyla bu tip kazaların önüne geçmenin zor olduğunu da izah etti.

Newey: “Düşünülmüş yollar var. Temel sorun şu: Ulu orta duran bir arka tekerleğiniz varken burun, arka tekerleğe vurunca dönüş etkisi aracı kaldıracaktır.”

“Burnun önlerini düzenlemeye gidebilirsiniz ama bu da başka bir konuyu gündeme getirir. Şu anda yüksek burunlarla ilgili önemli olan şey, bir araç diğeriyle T haline geldiğinde çok az tehlikeye sahip olması. Eğer alçak bir buruna sahip araçla T olursanız, araç sizin tepenize çıkabilir.”

“Yani böyle konular. Emniyet kemerleriyle ilgili tartışmalara benziyor: 99 olayda sizin için iyidir ama biri olur ki, emniyet kemeri takmasanız daha iyidir.”


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir